28 februari 2007

Dags att åka på mässa igen

Då var man inbokad som demokörare på en mässa igen. Senast var ju på Broadband World Forum i Hong kong i maj 2006. Den här gången blir det på C5 i Milano 27-28 mars 2007. Det skall bli trevligt för i Milano har jag inte varit förut. Så har du vägarna förbi så finns jag i monter #3016.

Så har ni några tips på vad jag skall passa på att se/göra i Milano när jag inte står i montern så är ni välkomna att komma med tips.

Andra bloggar om: , ,

27 februari 2007

Yoggi Yangster - mer frukt och mindre socker och våldsam

Why Mr. Vanilla?

Ok förklara detta för mig. Skall bli väldigt intressant att höra vad Arla svarar. En lite annan bild framträder på förpackningens omslag men kika på burken på första länken först. Det är den bild våra barn ser.

Varför varför...

Andra bloggar om: , ,

26 februari 2007

Twingly?

Alltså jag måste ha varit helt off från det senaste i bloggosfären på sista tiden. Har i mina snabbscanningar av ex knuff.se sett termen Twingly nämnas av många bloggare men inte haft någon som helst tid att sätta mig in i vad det varit. Något jag däremot märkt är att antalet artiklar från SvD och DN som toppat sidan på knuff.se verkade öka på sista tiden för innan var det mest Aftonbladet, Expressen och Metro.

Igår snubblade jag över ett inlägg hos Blogge Bloggelito som handlade om Twinglyhoreri en term som kommer från Björn på Bloggen Bent. Han beskriver hur han numer först går in på SvD och DN för att se om det skrivits något intressant där och att han genom Twinglys intåg i de etablerade medierna nu kan nå människor utanför bloggosfären. Och det tycker jag är en lockande tanke. För som bland annat deep|edition diskuterat nyligen efter ett inlägg från Kristina af Knusselbo så tenderar ibland bloggandet att bara snurra runt runt kring samma ämnen och samma människor. Men samtidig är ju länkandet mellan bloggarna en stor del av bloggsjälen precis som deep|edition skriver.


En annan som erkänner sig till Twinglyhoreriet under namnet "Twinglysjukan" är Stationsvakt. Men han lovar även han att inte skriva bara för att synas men säger samtidigt att det är väldigt lätt att pinga Twingly.

Själv tycker jag Twingly är en lysande idé även om den till viss del kan missbrukas av medierna då de har möjlighet att moderera. Tänk om Twingly funnits när jag var arg på Aftonbladet (och de använt det) för deras visade av döda människor. Den gången fick jag använda mig av mediekritik.nu för att framföra min åsikt och det tog skruv. Jag hade en lång debatt med journalisten via mail och fick även en del bra kommentarer på mitt inlägg på Mediekritik. Undra hur den debatten hade sett utom om jag på den tiden hade bloggat och Twingly funnits.

Jag visste inte ens själv om att jag Twinglyhorat förren jag kollade StatCounter och såg att folk hittat till mig via DN. Fattade nada innan jag gick till artiklarna och kollade. Ja men se där i sidan länkar de ju till blogginlägg som länkat till artikeln. Hmm att jag har missat det.

Nu är frågan kommer jag oxå börja Twinglyhora? Jag kommer nog kolla in om SvD och DN skrivit om något som jag hittat någon annanstans från början för som Björn på Bloggen Bent skriver så är det ju alltid intressant att fånga nya läsare som inte är inne i bloggosfären ännu och kankse komma bort lite från den rundlänkning som idag sker. Det är ju inte så där jätteofta jag bloggar om artiklar men det händer ju och kanske blir det lite mer nu vem vet. et lustiga är att det sammanfaller med att jag återupptäckt DN. Den finns ju ofta på flygplatsen och på hotellen så jag har börjat läsa pappersversionen av DN allt oftare vilket gör att jag hittar saker som jag vill reflektera kring.

Det kommer säkert bli intressant att se om journalister väljer att bemöta kritik och reflektioner deras artiklar genererar i bloggosfären och var debatten kommer hamna, i bloggarnas kommentarsavdelningar eller kommer tidningarna känna sig tvingade till att öppna upp för kommentarer? Att Twingly inte mottages med förtjusning av alla inom media skriver Karin Rebas på DN om i sin artikel Mot en plattare värld.

Jag tror att bloggosfären kommer fortsätta och få ett ökat inflytande i omvärldsbevakningen. Journalisterna kommer inte längre ha monopol på att "sprida sanningen" och nu kommer dessutom bloggarna rakt in i deras egen hemmaarena. Det kan bli jäkligt intressant.

Det finns en drös bloggare som jag är imponerad av, som gräver ner sig i statistik, letar fram fakta, vänder och vrider på saker och ting och inte allt för sällan ser de en annan bild är de etablerade journalisterna. Lite av detta var väl tanken bakom mediekritik.nu när den startade men idag har bloggvärlden tagit över den funktionen. Hur mitt eget bloggande kommer utvecklas vet jag inte. Jag skulle vilja skriva djuplodande analyser, granska fakta osv. men jag har inte tid och de gånger jag väl försöker hinner någon annan före och mitt inlägg känns helt menlöst att publicera.

När jag pluggade älskade jag att skriva korta papers, få granska vetenskapliga rapporter, dra egna slutsatser osv... det är nog den biten jag saknar och skulle kunna återväcka i och med mitt bloggande. Men nu blir det mest för andra helt ointressanta dagboksinlägg. Kanske dags för 2 bloggar en där jag skriver av mig (dagboksinläggen) och en där jag skriver annat? Men jag vill egentligen inte jag vill kunna blanda friskt för det är så det ser ut i mitt huvud. Dagboksanteckningarna, dagsstatusen färgar ganska mycket hur jag tycker om sådant jag ramlar över i ex. media.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

25 februari 2007

Ok ge mig era bästa tips

I flera år höll jag upp med nagelbitandet men plötsligt har jag börjat igen. Pekfingret på höger hand har snart ingen nagel kvar. Så nu behöver jag alla era bästa tips på hur jag skall sluta igen. Blir så less på mig själv. Har desstuom oerhört sköra naglar som skivar sig lätt och minsta lilla flisa så är jag där och river eller biter.

Så hur får jag naglarna lite starkare och hur slutar jag att riva/bita sönder dem hela tiden?

Anna peka ut det roliga

Anna C. Johansson skriver i sin blogg Annaism:
En kul artikel i DN i veckan handlar om hur djuraktivister lyckasts stoppa och se till att få gåslever förbjudet i Chicago. (Kuriosa är att det går att få gåslever gratis om man betalar för diverse primörer). Läs artikel här.

De flesta pålästa människor vet väl hur det kommer sig att gåslevern är så fet som den är. Från Wikipedia:
Fåglarna tvångsmatas enligt en metod som på franska kallas gavage vilket innebär att ett långt rör körs ned i djurens matstrupe och därefter pumpas en fett- och kolhydratrik matblandning ner i strupen via röret. Detta upprepas två till tre gånger om dagen i ungefär en månads tid innan fåglarna slaktas. Den onaturligt stora mängd mat fåglarna dagligen tvingas äta gör att fåglarna utvecklar en leversjukdom, hepatisk steatos, vilket bl a gör att levern blir onormalt stor, upp till 10 gånger större än levern hos motsvarande friska djur.

Tvångsmatningen nämns i DN-artikel
...i kampen för att skydda gäss och ankor från den tvångsmatning som krävs för att deras levrar ska bli så feta och läckra som möjligt.

Så hur Anna kan kalla detta för en kul artikel undrar jag. Var i ligger det roliga att krögare i Chicago säljer svindyra primörer och serverar en gratis "foie gras" till vid sidan om? Var i ligger det roliga att gäss även i fortsättningen kommer tvångsmatas för att denna påstådda läckerhet skall kunna serveras till rika med noll koll hur deras mat kommer till bordet.

Skrattet fastnar i halsen så som
gåslevern borde göra på de som inser vad de faktiskt orsakar genom att äta den.

Andra bloggar om: , , , , ,

Var tog mitt boktorn vägen?

Jag räknas till kategorin unga lyssnare (upp till 35 år) och de senaste 10-12 åren har P1 varit min favoritkanal på radio. Den är nästan alltid påslagen i bilen och skulle jag slå på radion här hemma så är det P1 som strömmar ur högtalarna. Skulle jag vara sugen på musik en stund så blir det Rix FM en liten stund alternativt någon skiva från CD-hyllan.

Min P1-bana började med att jag fastnade för programmet Boktornet, ett program jag nästan hört varenda avsnitt av sen dess. Jag insåg med sorg att det programmet sände sitt sista avsnitt i slutet av januari. Hur skall jag nu få upp ögonen för författare jag inte visste fanns, hur skall jag nu lockas att få läsa hur det gick i resten av berättelsen? Var hittar jag nu motsvarande program? SR borde ge ut en "hitta-motsvarande-program-tabell" för många av mina favoriter kanske bara har bytt namn eller sugits upp i något annat program? Så om någon vet var innehållet från Boktornet tagit vägen så säg gärna till. Samma sak gäller Gender. Jag började lyssna när programmet hette freja! och där väcktes många av de genusfrågor som rör sig i mitt huvud.

Jag har lite halvt om halvt följt med i debatten om P1s förändring som skett nu under hösten/vintern men inte riktigt haft tid att sätta mig in i vad det innebär. Dessutom har jag varit ute och rest en hel del de senaste månaderna så radiolyssnandet har inte varit lika frekvent som tidigare. Men lite då och då har jag märkt av förändringarna. Flera av mina favoritprogram har bytt namn och delvis innehåll och dessutom har de flyttat Annika Lantz till P1.

Lantz var en av orsakerna till att jag övergav P3 som var kanalen jag jämt hade på förr. Jag står helt enkelt inte ut med människan. Jag skiter i om hon anser att hon lyfter fram otänkta tankar kring aktualiteter i en cirkulär form istället för en trist linjär och faktaspäckad form. För mig är hon bara tramsig och flamsig och får mig att direkt byta kanal. Har verkligen försökt att ge Lantz i både P3 och P1 en chans men det går bara inte. Gjorde även försök med TV varianten, tänkte om jag ser på henne samtidigt så kanske kan jag få ihop hennes pladder men det hjälpte inte.

Ett annat program som får mig att byta kanal är Jonas Leksells Jonas val. Det skall vara ett relationsprogram men jag får mycket svårt att ta det på allvar dels för att det har en tramsig ton men också för att allt speglas genom Jonas egna erfarenheter och det ger ingen bredd i programmet. Dessutom har jag svårt att tro att han står inför alla de val som tas upp så som skiljas eller hålla ihop, få eller många barn osv... Den sistnämnda frågan var det senast jag lyssnade och då hade han den otroligt menlösa slutsatsen "Jag väljer jag vill inte ha några fler barn just nu men jag får känna efter sen". Han verkar ju knappt tro själv på programidén om man får tro Björn Elmbrandt.


Varför måste man locka en yngre publik genom trams och flams, kan inte vi som är yngre (känner mig dock inte så där purung direkt) också få tycka om program som Kaliber, Tendens, Konflikt, Vår Grundade Mening, P1 Konsument, Pengar, Gender? Jag blir förolämpad av att höra att det måste till nya program i P1 för att den unga publiken skall vilja lyssna. Man verkar tro att om man stoppar in ett trams och flamsprogram före ex. Studio Ett så lyssnar de unga på det och sen glömmer att byta kanal och fastnar i Studio Ett och därmed räknas som en övervunnen lyssnare. Men vi gamla då, som slår av radion när flamset och tramset kommer och glömmer att slå på den igen när det vi egentligen vill lyssna på kommer. Räknas inte vi? Är det bara de nya lyssnarna man vill åt?

Det är ju som Björn Elmbrandt skriver:
Men man kan befara att de gamla P1-lyssnarna i stället stänger av och att de unga P1-lyssnarna också gör det, eftersom de ju kommit till P1 för att de vill bli tagna på allvar.

Om man vill nå de unga lyssnarna som nu håller till i P3 vore det då inte bättre att stoppa in några seriösa program där istället? Dvs smygintelligentisera P3 istället för att fördumma P1?

Nä det blir till att lägga en bunt med CD-skivor med bra musik på eller skaffa sig en bra talbok i bilen framöver att ta till när jag inte står ut med programmen i radio.

Inser att de två radioprogram som jag ibland lyssnade på i P3 då och då Front och Frank försvinner så nu har man inget kvar att lyssna på där heller.

Uppdatering: Läs gärna detta inlägg om Boktornet. Tycker att Styrelsen i Sveriges författarförbund formulerar det så bra (de borde väl skämmas om de inte kunde författa sig *fniss*) och svaret som kom vara bara så menlöst. Tacka Anna för att du publicerade brevet och svaret så att alla kan få se vilket förakt SR numer verkar hysa för sina gamla lyssnare. Jag skiter väl i om man kan ladda ner saker från webben och lyssna på när man vill det är inte det jag saknar. Jag saknar att få slå på radion i bilen (för ni vill väl inte att jag skall surfa när jag kör?) och mötas av en litterär text jag troligtvis aldrig annars skulle ens ha funderat över. Jag har lånat massor med böcker på biblioteket och beställt en hel del efter att fått höra en snutt i boktornet det kommer aldrig mer inträffa. Ni har gjort mitt litterära liv fattigare.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

24 februari 2007

Plötslig fanns han där

Plötsligt fanns mitt bollplank online och faktiskt svarade på anrop. Jag fick chansen att ventilera min oro över att venoferinjektionerna inte hjälpt. Det var precis som förr, och plötsligt släppte oron lite. Det är konstigt för att prata med andra om samma sak ger inte samma lugnande effekt.

Så tack för att du orkade lyssna på mig idag, det behövdes. Tack för att du valde att slå igång MSN/ICQ just idag.

Blodsoppan fortsätter

Idag var det dags för återbesök hos min läkare och svar på proverna jag tog för 3 veckor sedan). 9:30 steg jag in på hans rum, fick veta att mitt Hb fortfarande var för lågt (kring 100) och att mina järnförråd inte fyllts på alls. Järnförråden borde ha legat på minst +50 efter 10 st Venoferinjektioner. Han var förbryllad och sa att han nu gjort en grundutredning som inte visar något alls och att det är dags att remittera mig vidare. jag skall nu till Sunderby sjukhus och få svälja en liten kamera som skall fota min tunntarm för att utesluta blödningar, cancer och glutenintolerans. 9:35 var vi klara, det var ett mycket kort besök.

Läste på lite om glutenintolerans (blödningar har jag svårt att tro att det skulle vara och cancer vill jag inte ens tänka på att det skulle vara, dessutom är cancer i tunntarmen väldigt ovanlig) och symptomen dålig upptagning av fett, uppblåst vid intag av kolhydrater och besvär från leder och muskelfästen är tre saker jag kan bocka av. Att jag har dålig upptagning av fett har de i alla fall tidigare sagt att det beror på att jag producerar för lite gallvätska och lederna har de sagt att det mest troligtvis är en lindrig form av reumatism eftersom vi har det i släkten, uppblåst av kolhydrater blir väl de flesta?

Ja ja det är ju nu bara att vänta och se när jag får komma till Sunderbyn och vad de proverna sen visar. Jag är utredd för gluten en gång tidigare, första gången jag hade anemi men då var de proverna negativa.

Att då en diagnos som säger vad som är fel på mig vore skönt, om jag vore glutenintolerant så skulle jag kunna göra något för att förbättra blodvärdena dvs skippa att äta gluten. Men det skulle samtidigt vara väldigt jobbigt att få en matallergi konstaterad. Jag är ganska mycket i England i jobbet och där lever man ju på mackor så det skulle bli besvärligt med mat.

Men samtidigt undrar jag om det verkligen kan vara glutenintolerans som är orsaken, det borde ju knappast kunna påverka upptaget när järnet sprutas rakt in i blodet.

23 februari 2007

Hur många guldstjärnor?

Ok, jag erkänner jag är nere i en rejäl svacka just nu. Dels beror det på att järnvärdena med all säkerhet har åkt ner en bra bit igen (hjärtat har börjat slå lite för fort tycker jag och jag blir andfådd väldigt lätt, kramper i benen om nätterna och det snurrar när jag reser på mig indikerar detta) sen så har jag mens vilket påverkar mitt humör negativt och på köpet av allt är det omstruktureringar på jobbet som tyvärr slår på mitt humör då de inför element jag inte alls gillar. Belöningssystem. Det känns som att vara tillbaka i första klass. Skriv nu alla dina A:n fint på pappret där så får du en guldstjärna och så hänger vi upp dina insamlade stjärnor under ditt namn på väggen här så att alla kan se hur duktig du varit.

Jag är av den sorten som ger mitt bästa i jobbet oavsett vad det gäller och morötter i form av belöningar får mig inte att jobba mer, bättre eller snabbare. Jag ser dem bara som onödiga stressfaktorer. Vi uppmanas att till vår nya VD och nya säljchef inkomma med viss information och inom sälj tävlar vi om belöningar genom att göra detta. Men det vi förväntas göra är helt vanliga arbetsuppgifter och det hade räckt att be oss göra dem så hade vi gjort det. Varför krångla till saker med belöningar. I normala fallet hade vi hjälpts åt att plocka fram informationen men nu är jag rädd att man kommer sitta och försöka hålla på saker för att samla egna poäng. Men jag får hoppas att mina arbetskamrater är vettiga individer när det kommer till sådant där.

Sen vet man ju inte om han som beordrat oss att göra saken i sin tur har något krav på sig med en bonus kopplat till sig så att om vi utför vår del bra så att han kan göra sitt jobb så får han en rejäl bonus.

När jag jobbade som servitris gav jag alla samma service oavsett om de såg ut att kunna ge dricks eller inte, att ge dem bra service var mitt jobb och jag hade en lön för att utföra det. Det fanns ingen anledning för mig att då och de gå extra för att få en belöning för det i form av dricks eftersom alla gäster förtjänade samma service och jag fick min lön oavsett om de dricksade eller inte. Samma sak gäller nu.

Sen så har vi ju motsättningarna mellan de som vill göra sig en karriär och de som tar livet som det kommer utan någon fast karriärsplan. Karriärsmänniskorna har enormt behov av att få credit för saker och ting och snor gärna åt sig jobb, när de är så gott som klara för att kunna sätta sitt namn på resultatet. Det gör mig inget om de klättrar i karriären men det skall inte ske genom någon annans slit. Men sådant får man räkna med när flera företagskulturer skall blandas.

Mitt dåliga humör sätter sig även på min allmänna sinnesstämning och jag blir nedstämd. Även om flera av förändringarna på jobbet just nu är av godo, det händer grejer jag verkligen saknat så kan jag liksom inte glädjas åt det.

Kände mig lite bättre när jag var i England onsdag-torsdag och solen tittade fram, 10 plusgrader, gröna gräsmattor och påskliljor i full blom men väl hemma i vintermörkret och kylan igen kom alla "blä vad allt är tråkigt"-tankar tillbaka. Fattar inte hur jag skall rycka upp mig heller, hade ju hoppats på konventet och magdansen förra veckan, det brukar få mig att må så mycket bättre men då blev jag ju sjuk istället. är fortfarande dålig, snuvig och lock för båda öronen.

Sen hamnar jag lite i en ond cirkel när jag känner mig nedstämd, vill ha någon att prata med men det finns ingen där vilket får mig att deppa ihop lite till osv... Jag saknar mitt bollplank, han som kunde hjälpa mig att reda ut tankarna, som bara genom att lyssna fick mig att må bättre, som kunde ge mig en spark i baken lite då och då. Men samtidigt förstår jag om han inte vill vara där, jag skulle heller inte orka lyssna på mig...

Ja ja det är väl bara att kavla upp ärmarna och dyka ner i jobbet och fortsätta göra sitt bästa och hoppas att man får slutföra sina grejer och känna sig nöjd med dem samtidigt som jag får försöka att hitta glädjeämnena i livet igen, de finns ju där någonstans. För att få ordning på blodvärdena har jag gett upp hoppet om så på något sätt måste jag lära mig att leva med och kunna hantera den nedstämdhet som genereras av anemin och inte låta annat runt omkring triggas igång av den dessutom.

20 februari 2007

Ingen mer sommarrea, sommarläsning eller sommarklänning?

SR har enligt Expressen sökt varumärkesskydd på ordet sommar. De skriver
Om ansökan träder i kraft den 2 april innebär det alltså att ingen annan än Sveriges Radio kan använda namnet "Sommar" i samband med radioprogram, cd-skivor och trycksaker.

Gäller de alla (kommersiella) trycksaker? Kommer vi inte längre kunna se ord som sommarrea, sommarläsning och sommarklänning i skyltfönstren eller i reklambladen?

Och hur gör ex. Waxholmsteatern som har sommarteater eller Skansens Sommar på Skansen? Kommer de inte få ha trycksaker som gör reklam för sin verksamhet om de inte lyckas övertyga PRV om att de minst har lika rätt till ordet sommar som SR har.

Eller är det bara ordet sommar fristående som de kommer ha invändningar mot och så länge man inte särskriver ovan nämnda ord klarar man sig? Eller skall man nagelfara det Expressen skriver "i samband med radioprogram, cd-skivor och trycksaker." Eftersom de valt ett litet och där är det då bara radioprogram eller trycksaker i samband med cd-skivor som inte är tillåtna att marknadsföra med ordet sommar? Och vad gäller då för ex. DVD-skivor?

Hur ofta har ni sett någon rida på SRs framgång med "Sommar"? Jag kan själv inte komma på ett enda exempel.

Andra bloggar om: , , ,

19 februari 2007

En 36:a kan vara större än en 38:a av samma byxa

Var på H&M i lördags och provade ett par byxor jag tyckte var snygga, tog med mig en 36:a och en 38:a in i provhytten. Tog först på mig 36:an och blev tokförvånad när den var jättestor. Funderade på om H&M på något sätt lyckats byta sina storlekar sen jag var där senast eller vad som hänt. Tänkte att det är väl ingen ide att ens prova 38:an då.

Tog med mig båda byxorna ut i butiken igen och skulle hänga upp dem, men kom på att jag kunde ju mäte dem mot varandra. Upptäckte då att 36:an var större än 38:an och tog ner en 40 från galgen och mätte mot den. Jo 36:an var precis lika stor som de i storlek 40. Ett biträde gick förbi och jag påkallade hennes uppmärksamhet och påpekade att byxorna nog var felmärkta, de är inte en 36:a utan nog en 40 eftersom de är lika stora. Får då till svar att det inte är en felmärkning utan det kan variera i storleken på kläder. Håller då upp byxorna som är likadana, 36:an och 40 och säger igen, att de här i 36 här lika stora som de här i storlek 40 så det är nog mer en felmärkning men hon bara går. Det fanns ingen annan 36:a på ställningen och jag som hade velat fråga om de hade några på lager för jag ville verkligen ha de byxorna. Provade storlek 38 men de var för stora.

Så nu vet ni, på H&M är det ingen idé att titta på storlekslappen för du vet aldrig vilka mått det plagget har ändå, det kan variera allt enligt det otroligt hjälpsamma och serviceinriktade biträdet.

Har inte mycket övers för H&M inne i Luleå för inte så längesedan provade jag en kappa där sömmen hade gått upp i fodret inne i en ärm. Påpekade det för ett biträde och hon tog kappan. När hon trodde att jag inte såg hängdes kappan på ställningen igen utan någon som helst åtgärd åt felet.

Men det är väl som sambon sa, du får jämföra det med Willys, billigt men nada service.

Andra bloggar om: , , ,

18 februari 2007

Blev ingen magdans idag

Vaknade med svullen hals och feber så det var ju ingen idé att släpa sig till Luleå för magdans. Jättetrist men men jag vågar inte träna när jag är sjuk.

Inaatt vaknade jag vid 4-tiden av att jag hade världens huvudvärk. Kunden inte ligga ner för då kändes det som huvudet skulle explodera. Det lättade till hanterbart när jag satt upp. Gick till badrummet och petade i mig en ipren och sen fick jag sitta upp en halvtimme tills det gick att lägga sig ner igen. Helskumt.

Var i ligger relationen?

Brukar då och då läsa DNs "Fråga om språket". Man lär sig alltid något nytt. Idag läste jag om örngott och dess ursprung. DN har som många andra webbplatser hakat på trenden att presentera relaterat material. Ni vet som ex. bokaffärerna på webben gör. Kunder som köpt denna boken har även köpt dessa och så får du presenterat Allt om glykemiskt index, Da Vinci-koden och Konsten att vara snäll när du letar fram Passion för pärlor smycken att göra själv.

Till örngottsspråkfrågan fick jag följande:
Liknande artiklar från DN Sök
• Femton badkar förbjuds. 7 feb 2007
...AB Modell S 943 , importör Mysab AB Modell 1580 , importör Pilab AB GAT , GA-2008, importör GAT...

• Varför nyårsfirande och inte nyttårsfirande? 30 dec 2006
...örat (men dövt öra ) och så vidare. Ordet nyår finns redan i fornsvenskan...

• De vackraste orden finner svensken i naturen 15 nov 2005
...som stjärnprickig och sommarängel. En liten gosse som gillade ordet avloppsrör vann juryns hjärta...

De verkar inte ha någon vidare kontroll på de artiklar som länkas son liknande utan bara söka på vissa ord i själva artikeln. Det vore kanske mer passande att artiklar fick någon form av nyckelord som i sin tur matchades, eller? Eller är det kanske lika mycket begärt som att arbetsförmedlingens system skall innehålla nyckelord som används av både de som söker arbetskraft och de som söker arbete så att en matchning faktiskt kan ske.

17 februari 2007

Smart Bokus

Kl 10:49 idag fick jag ett mail från Bokus.

Nu tjuvstartar den stora bokrean!



Vårens stora bokrea startar den 27 februari, men redan idag kan du bläddra bland böckerna och förhandsboka dina favoriter.
Klickar mig in på Bokus webbplats för att mötas av
Tillfälligt stängt

Butiken är tillfälligt stängd för tekniskt underhåll och vi
ber dig därför att återkomma lite senare idag.

Vi ber om ursäkt för de eventuella besvär som detta
orsakar dig.

Med vänlig hälsning
Martin Staflund,
It-chef Bokus
Smart va? Undra hur många kunder de tappade på att inte ha öppet när utskicket gjordes?

Andra bloggar om:

Synd om mig idag

Idag skulle jag vara på Inpuls konvent och köra 4 olika pass och sen gå på medlemsfest men när jag vaknade i morse hade jag ont i halsen, lock för öronen och var toksnuvig samt lite feberkänningar (ledvärk) och då vågar jag inte träna. Jag skall ju på magdansworkshop i morgon och den går inte att få återbetald så förhoppningsvis är jag tillräckligt pigg i morgon för att gå på den i alla fall. Vi skall dansa med slöja och cymbaler så det kanske inte är så där tokjobbigt får jag hoppas.

Känner mig allmänt risig fortfarande men jag har lovat barnen att gå till ICA Kvantum här i Boden idag och gå en På andra sidan häcken tipspromenad. Sen skall jag försöka ta mig till Luleå för att köpa mig ett par snygga brallor och någon skjorta att ha på kundmöten. För det är bara att inse att kroppen verkar ha format om sig så mina kostymbrallor sitter inget bra alls. Skall även försöka träffa Anders Claesson som befinner sig i stan för att filma, vi har inte setts på jättelänge så jag blev glatt överaskad av att få ett mail om att han var i stan nu ett tag och ville träffas.

Kanske piggnar ajg till framemot kvällen och ändå orkar gå på medlemsfesten. Det vore kul.

15 februari 2007

Just nu på TV

Rökrummet: Finländsk dokumentär. Ett rökrum är en värld för sig, en plats för paus och reflektion, säger dokumentärfilmaren Jukka Kärkkäinen. På olika platser i Finland möter vi människor som berättar om sina liv inifrån rökrummet, medan det fortfarande finns kvar. Bredbild. Även i SVT2 18/2.

Förvisso är SVT till för lite smalare utbud men det låter mer eller mindre som en hyllning till en företeelse som jag verkligen avskyr. Rökrummet!

För mig betyder rökrum, ett rum där folk pyr in sig ordentligt och sen kommer ut till oss andra och tror att vi är förskonade från deras rök för de rökte ju i rökrummet. Rökrum är en sådan där företeelse som gör mitt liv till ett helvete ibland.

Videon till Värsta schlagern

Såg på Aftonbladets schlagerblogg att videon till Värsta schlagern har släppt. Den var lite smårolig med en del referenser till den "verkliga" schlagervärlden precis som sångtexten. Väl värd att se om man kan sin schlager.

Mammor måste ha hår!

Idag när jag lämnade barnen på förskolan så tog jag aldrig av mig min mössa som satt rejält nerdragen över öronen. Eftersom jag har väldigt kort så så syntes inget hår alls.

Hör en kille säga till Vincent "Är det där din MAMMA?" med mycket skeptisk röst. Vincent svarade "Ja men det sa jag ju förut". Den andra killen säger då "Men vad lite hår din mamma har".

Var tvungen att ta av mössan för att visa att jag inte var flintskallig i alla fall.

Så nu vet ni man som mamma måste ha hår som syns, annars är man nog inte en riktig mamma.

Vilken sorglig dag!

1 skådespelerska hittad död
2 svenskar döda i en lavin
1 man ihjälskjuten i Nyköping
1 man misshandlad för att han kommenterade en kvinnas rumpa
1 kvinna nästan ihjälslagen av sin egen son

Vad är det som händer med Sverige?

Och på detta nyheten att skipants visades på modeveckan. Skipants är en styggelse som aldrig borde dras fram ur historiens garderob.

En pissig dag helt enkelt.

Här hemma har jag varit med lilleman hela dagen, storkillen fick åka till förskolan. Lillkillen har legat däckad i 40 graders feber, ont i örat, så ont i halsen att han inte kunnat äta på flera dagar. Igår fick han penicillin utskrivet och vips verkar det ha lättat. Idag har han käkat och febern är helt borta. Så lite positivt i alla fall. I morgon blir det att fara in på jobbet igen.

13 februari 2007

Arbetsmarknaden på väg att vända även i Luleå med omnejd

Just nu annonseras det ut en hel del systemutvecklartjänster i Luleå men än så länge verkar det bara vara arkitekter och kodare samt en och annan supportpersonal (i Piteå) som behövs. Frågan är om arbetsmarknaden även kommer öppnas upp för sådana som mig här uppe. Inte för att jag vill byta jobb just nu, jag trivs bra på min nuvarande arbetsplats men vem vet hur jag trivs med nya chefen efter ett tag? Jag har ju fått engelska chefer en gång förut i min karriär och det var inte en angenäm historia för er som minns vad som hände på Interbizz. Så för att förekomma eventuella tråkigheter på jobbet så kikar jag mig omkring, vem vet gräset kanske är grönare på andra sidan en dag? Man går ju på krogen för att kolla sitt värde på "köttmarknaden" så då kan man väl i alla fall få kolla in arbetsmarknaden och estimera om det ens är värt att ge sig ut där. Var på en intervju efter att headhuntingfirman ringde, de har dock inte kommit tillbaka med svar ännu. Tyvärr var ju det jobbet i Stockholm och jag har på känn att de inte kommer kunna hitta någon lösning som gör att jag kan bo kvar och verka delvis från Norrbotten. Annars var det ett intressant jobb som skulle vara kul att ha.

Vad är en sådan som mig då?
Jag har erfarenhet av:
  • Projektledning
  • Produktledning
  • Tekniskt säljstöd
  • Införande av kvalitetssystem
  • Undervisning
  • Teknisk dokumentation
  • Testning

Jag förstår mig på att läsa kod och programmeringsprinciper, vad som går att göra/inte göra, hyfsad på databasdesign och har specialintresse och utbildning inom användarvänlig design. Men kodare är jag inte. Lättast är nog att beskriva mig som professionell problemlösare som snabbt sätter mig in i ett problem och kan börja skissa på lösningar. Jag är en tillgång inom alla steg inom systemutvecklingens olika faser förutom just själva kodandet och koddesignandet.

Andra bloggar om: ,

Ser på 45 minuter om savanter

Savanter är något som fascinerat mig ända den jag pluggade 5 p neuropsykologi 1994. Programmet började med ett besök hos Gilles Tréhin som har en imaginär stad (Urville) i huvudet som han uttrycker på papper med helt underbara teckningar som är så fascinerande. Hörde nu att han har gett ut en bok om Urville. Den skulle vara intressant att läsa. Den berättar om Urvilles historia, arkitektur, geografi, kulturella och ekonomiska liv. Tänk att ha allt det i sitt huvud.


Andra bloggar om: , ,

11 februari 2007

Mera magdans!

Lena Helt håller workshop i Umeå hos dansföreningen Shejka, lördag vecka 9.

Lena har snart 25 års erfarenhet av orientalisk dans, hon har bott och arbetat i Egypten i 12
år och driver sedan 10 år en av Stockholms mest välrenommerade orientaliska
dansskolor. De flesta av Stockholms danselit är utbildade hos Lena. Temat för workshopen är beledy, och kursen är på en fortsättningsnivå.

För mer information ang plats, tid och pris hittar ni inom kort på www.shejka.se. Där hittar ni också kontaktinfo till Titti och Lena som anordnar kursen.

Själv skall jag försöka rensa min kalender den dagen och ta mig till Umeå, någon mer som hakar på?

Och för er som vill dansa redan kommande helg, häng med på workshop i Luleå.

Andra bloggar om: , , ,

10 februari 2007

Jag vill bara rymma från allt

Blä, just nu är allt aptrist. Skulle vilja ta en sista minutenrsa och bara dra iväg på egen hand. Bara slappa, ta hand om mig själv, njuta och koppla bort allt vardagsliv. Men det går inte. Eftersom jag reser en massa i jobbet så skulle sambon aldrig gå med på att jag stack iväg en vecka bara för att slappa. Har försökt att få honom att göra det, bara åka iväg och vara för sig själv ett tag men han verkar inte vilja det. Åker inte han ja då lär ju inte jag heller kunna få åka.

Jag som älskar mitt jobb i vanliga fall känner just nu bara tristess och hemma bråkas det bara. Sambon är sjuk och min ork är helt borta. Gud vad jag önskade att vi hade släktingar som bodde lite närmare just nu som kunde ta barnen över en helg så vi fick vara lite i fred och reda ut saker och ting och fick vila. Jag känner mig just nu som väldens sämsta mamma.

Nu skall jag försöka uppbringa lite ork och sätta igångo ch städa, det är så jävla tråkigt att göra det själv men man kan ju inte låta hela hemmet förfalla bara för att man inte orkar.

Snälla kan ingen vara magiker och stanna resten av världen ett tag så kan jag bara få slappa utan att någon märker det.

Vem har frontallober i bakre hjärnan?

Ibland blir man förvånad över hur tidningarna uttrycker sig. Man får liksom känslan av att de har noll koll vad de skriver om. Idag kan man läsa i Expressen:
Anja Pärson har exceptionellt bra frontallober i främre hjärnan.
Det är ju inget fel på meningen i sig, frontalloben sitter ju i främre delen av hjärnan men genom att skriva så får de i alla fall mig att fundera på om de överhuvudtaget har någon koll på hjärnans anatomi. Det låter som om det skulle finnas frontallober baktill oxå.

Sen kan man ju ifrågasätta uttalandet i sig oxå för läser man artikeln finns det inget som pekar på att man gjort några tester på Anja och dörigenom fått fram att hon har exceptionellt bra frontallober utan det verkar vara mer spekulationer att hon uppvisar tecken som tyder på det.

09 februari 2007

Osmakligt Aftonbladet

Vad har andra idrottsstjärnos olyckor med Gunde Svans olycka att göra. Hur många tänker "Undra vilka andra idrottsstjärnor som varit inblandade i allvarliga trafikolyckor?"? när de läser om en olycka som denna?

Jag mår illa av denna typen av journalistik. "Relaterade ämnen" används på ett osmakligt sätt i tidningarna idag.

Konsten att (o)kommunicera

Jag tror jag och sambon har världsrekord i att missförstå varandra. Man kan ju tycka att efter mer än 8 år tillsammans borde vi har lärt oss tyda varandra men icke.

I tisdags morse utspelade sig ungefär följande konversation i hallen. För er som inte vet det var det kring -30 på morgonen.

Sambon: Skall du träna idag?
Jag: Ja, jag hade tänkt det, tränar ju alltid PSI på tisdagar när jag väl är hemma det borde du väl veta.
Sambon: Ja men du är ju aldrig hemma nu för tiden så hur skall jag hålla reda på när du tränar.
Jag: Ja ja jag har ju bara tränat på tisdagar i 1,5 år.
Sambon: Vill bara veta om jag skall hämta barnen på dagis eller inte.
Jag: Eftersom det är så tokkallt ute kan jag väl strunta i att träna så slipper du gå med barnen.

En stund senare i bilen (här kommer mitt första misstag) efter att sambon frågat något mer om hämtningen.
Jag: Om det fortsätter vara så jäkla kallt så får jag ju hämta barnen för att ni skall iten behöva gå i kylan.


Vi lämnar barnen på förskolan, jag skjutsar sambon till hans jobb och åker sedan till mitt. Är lite småsur på vädret hela dagen, det blir förvisso varmare -22 men fortfarande för kallt för sambon och barnen att knata hem från förskolan. Jag som så gärna vill köra ett PSI-pass i Luleå med favoritintruktören (har ju varit på jättefå pass på sista tiden och alla med instruktören jag inte är så förtjust i). Kommer iväg lite för sent från jobbet, kör som en tok till förskolan för att komma dit och upptäcka att det är stängt och kolsvart.

Sätter mig i bilen, kollar på klockan och önskar att den hade varit 5 minuter mindre då hade jag hunnit på ett bodyjampass i Boden istället. Men nu fanns inte den tiden så det var ju bara att bita ihop och fara hem. Förra gången Henrik hade hämtat barnen och jag kom hem istället för att träna så blev han skitsur "fått gå helt i jävla onödan". Med detta i minnet styrde jag bilen hemåt. Ledsen och sur för jag hade ju längtat efter mitt PSI-pass. Varför hade han inte ringt och sagt att han skulle hämta barnen?

Kliver innanför dörren och säger mitt andra misstag "Kunde du inte sagt att du skulle hämta barnen". Varpå sambon flippar ur och blir skitförbannad. Han skriker åt mig "Vad fan här har jag gått i -40 med barnen och så kommer du hem här och anklagar mig". Sen var bråket igång. Han hävdar att jag borde ha hört av mig och sagt att jag skulle hämta barnen medan jag ansåg att jag hade sagt det på morgonen och eftersom temperaturen fortsatte att vara svinkallt så hämtade jag givetvis barnen.

Fick även höra att nu hade han tagit ut flex helt i onödan, mina resor gör att han ofta får nalla av flexen, han hinner aldrig jobba ikapp den osv. osv. Då blev jag sur för vi diskuterade ett bra tag innan jag tackade ja till en tjänst med mycket resor så det kändes ganska irrelevant i diskussionen. Vet att han ibland tar ut flex för att hinna fixa saker hemma innan han skall spela. Jag skulle ha förståelse för att han hade fått gå helt i onödan men han kunde inte ha någon förståelse för att jag var ledsen över att ha missat mitt träningspass. Visst det är en liten sak i världen och jag vet att det är jobbigt att gå med barnen när det är så kallt ute (hade oxå tänkt att säga det när jag pratade när jag kom innanför dörren men han blev ju förbannad mitt i min mening) men för mig är träningen viktig, och att få gå och sparka och slå på en säck är ett bra sätt att avreagera sig på när saker och ting känns apjobbigt som delar av arbetssituationen gör nu och eftersom jag inte längre har nogge att ventiliera mig hos och jalle just nu befinner sig på en 3-veckors tur i asien i jobbet så hade den mer primitiva formen "slå på något" behövts.

Summa summarum ledde det till en rejäl ventilering av både det ena och det andra där hemma och jag blir så less på att vi då och då inte verkar kunna kommunicera alls.

05 februari 2007

Dag 36

Bör ej läsas av sifferkänsliga personer ;-)

Ytterligare en vecka har gått och denna gången har jag skrivit redovisning varje dag. Det hjälpte faktikt, jag hindrade mig från att svulla på ett café i Stockholm, struntade i de lockande havreflarnen på fiket mm.

Mat: 11545 kcal
Motion: 2764 kcal
Summa: 8781 kcal (skall vara 9891 kcal)
Vikten just nu: 60,4 ( +1,6 kg sen förra veckan och -0,2 sen första januari)

Jag fattar inte alls vad kroppen pysslar med. Kanske är det så att återtagen träningsmängd gör att musklerna binder till sig lite mer vatten igen. Nog dags att ta fram måttbandet men tyvärr så stramar brallor inköpta i somras fortfarande oroväckande över höfterna.

04 februari 2007

Dagsnotering

Idag borde jag ha storstädat här hemma men jag orkade bara inte. Vaknade med huvudvärk och den släppte inte förren rätt sent på eftermiddagen. Sambon och barnen var ute i snön och byggde en pulkabacke i trädgården. Tog lite foton, får slänga upp dem senare.

Här är dagens noteringar:
Vikt:60,4 kg
Mat: 1337 kcal
Träning: 510 kcal (Powerstrike Impact)
Summa: 825 kcal (skall högst vara 1413 kcal) för lite mat idag men har inte haft någon matlust pga huvudvärken.

Magdansworkshop

Den 18/2 är det dags för magdansworkshop i Luleå med Katja Lehto igen. Den är på nybörjarnivå så alla kan vara med. Fokus ligger på fingercymbalteknik och steg till dem samt slöjteknik och steg med slöja.

Så känner du för att testa kontakta Katja.

Du kan läsa mer i PDF-filen här.

Andra bloggar om: , , ,

Le Fabuleux destin d'Amélie Poulain

Idag såg jag Fabuleux destin d'Amélie Poulain den gick på SVT2. Har länge tänkt att se den men aldrig kommit mig för. Tyckte det var en snygg film, härligt foto och sköna rollkaraktärer. Det är en söt liten komedi om Amélie som växer upp Montmartre, Paris. Jag gillade den och ger den 4 sönderrivna fotografier :-)

Så nu kan jag äntligen stryka den från listan. Nu ser listan ut så här (länkade till imdb.com):



Andra bloggar om: , ,

03 februari 2007

Dagens notering = allmänt dravel

Dagen har varit en halvbra dag dag. Känns som jag håller på att åka på en förkylning. Hoppas det går över, har ingen lust att bli sjuk nu.

Läste i Aftonbladet att en KD politiker roade sig utanför partigränserna kan man väl säga. Och bortförklaringarna han hade var bland det roligaste jag läst på länge. Ibland undrar man om de där extremt sjuka bortförklaringarna egentligen är sanna för så sjuka grejer kan folk bara inte hitta på och tro att någon annan skall tro på det.

En fundering som väcktes när jag läste artikeln. Det står:
Incidenten på badhuset ska ha inträffat i oktober förra året. En anställd på badhuset såg när kd-politikern onanerade åt mannen i bubbelpoolen.
Kan man verkligen onanera åt någon annan. Enligt SAOL betyder onani sexuell självtillfredsställelse. Borde inte journalister ha koll på språket. Frågan är vad de hade kunnat skriva istället. Runkade åt en annan man kanske. Runka betyder ju skaka, dra men även onani. Eller skall man skriva det mer kliniska tillfredsställde en annan man med sina händer?

I onsdagens ComputerSweden kunde man läsa att något nätleverantör förlängde sitt erbjudande om trådlös internetuppkoppling med ord liknande "Vill du också ha möten i gräset i mars"? Gräs i mars? Jag ser framför mig hur folk på kontoren här uppe tar fram snöskyfflarna för att skotta fram en bit gräsmatta för att sedan sätta sig i skoteroverallen på gräsplätten med laptopen i knät. Sen kommer man kunna läsa saker som ",mäörtewasamtewcxnomgfsare ferå¨n m,örwet 1 ,mares" (Mötesanteckningar från 1 mars) skrivet med antingen djupfrysta händer eller med tjocka vantar på.

Snälla ge mig lokalanpassad reklam även i tidningarna.


Här är dagens noteringar:
Vikt:60,2 kg
Mat: 1571 kcal
Träning: 481 kcal (styrketräning och en promenad)
Summa: 1090 kcal (skall högst vara 1413 kcal) en konstig matdag.

Tävlingsdags

Nu är det dags för tävling på Pärlplatsen igen. Är du inte redan medlem så har du ca 12 minuter på det från det att jag postar detta :-) Annars kan du ju alltid bli medlem ändå och sen rösta fram vem som skall bli vinnare.


Andra bloggar om: ,

After her hurry hurry

Kikade på VM-extra och de visade från skidskytte-VM och tjejernas tränare (tyckte jag såg honom i klippet från killarnas oxå) skrattade jag gott ut. Som han skrek på tyskbruten engelska. Svordomar tog han dock på tyska.

You are in the lead, in the lead, after her hurry hurry...

Snälla lilla fisk kan du inte bara dö?

Jag och ungarna var ute på isen Gråsjälören (gick Södra Hamn-Gråsjälören fram och tillbaka) efter styrke för mig och barnaerobics för dem. På vägen tillbaka till bilen så ville barnen titta på när några pimplade. En av männen sa att de fick välja 4 fiskar ur den fulla ICA-kassen. Vi fick med 4 halvfrysta firrar i en platspåse som lades i bilen medan vi var och fikade (bilen stod ute utan kupévärmare igång) väl hemma efter 3 timmar var fiskarna fortfarande lite snöiga när jag slängde påsen i kylen där den låg ca 1 timme.

När jag tog fram påsen för att laga till fisk så tog jag upp en firre och se då hur det sprattlar till i påsen. Fisken i handen öppnar gälarna och rör på ögonen. Jag höll på att dö, de levde fortfarande. Jag hade ju tagit för givet att snubben vi fick fiskarna från hade slagit ihjäl dem och/eller att de skulle dö utan att ligga i en påse 4 timmar halvt djuptfrysta. Jag som har nog svårt att rensa fisk för att jag ser att det varit ett djur fick lite lätt panik och slängde fiskarna i påsen igen och in i frysen. Det får bli fisk någon annan dag. Gissa om sambon skrattade åt mig. Men jag kunde bara inte stå i mitt eget kök och banka ihjäl min mat. Det fick bli Chorizo till middag för barnen och sambon och en tallrik havregrynsgröt med en macka till mig.

Så nu hoppas jag att fiskarna snällt avslutar sitt liv i min frys. Ja jag vet att det nog är en mindre trevlig död för dem men vad skulle jag göra, sätta påsen i bilen igen och åka till Gammelstads djursjukhus och fråga om de kunde avliva fiskarna åt mig? De hade nog ringt psyket...

På tal om något helt annat än skendöda firrar. Det finns hopp om dagens ungdom. När vi skulle upp från isen så klättrade först Vincent upp för en stege och sen Herman, jag höll honom nerifrån med en hand i rumpan men han tyckte ändå det var svårt att komma upp. Ett par killar (~14 år gamla) som svingat sig upp längst med en ställning bredvid tittade på och såg ut att vara på väg därifrån vände plötsligt och frågade om jag ville ha hjälp. De tog tag i Herman och drog upp honom. Se det finns hjälpsamma snäll tonåringar. Fast tant Bea fick kravla sig upp själv :-)

Andra bloggar om: , ,

02 februari 2007

Dagsnoteringar

Här är dagens noteringar:

Vikt:60,4
Mat: 1252 kcal
Träning: Ingen alls, fredagar är oftast träningsfria.
Summa: 1252 kcal(skall högst vara 1413 kcal) aningen för lite idag.

01 februari 2007

Tråknoteringar

Idag såg jag misnt 5 grejer i tidningen som jag ville blogga om men har bara inte haft tid. Får se om någon av dem kanske fortfarande är intressanta i morgon.


Här är dagens noteringar:
Vikt:60,8 ????
Mat: 1759 kcal
Träning: 471 kcal (ett pass thai-box)
Summa: 1288kcal (skall högst vara 1413 kcal) se där en bra dag trots sockerkaka ;-)