31 januari 2008

Nästa biobesök?

Vill se I am Legend:


Någon som hakar på?

Andra bloggar om: ,

Filmbloggande

Nu har jag lite tid att blogga om 2 filmer jag sett på sista tiden.

För några veckor sedan var jag på Alien vs. Predator 2, den såg jag utan att ha sett 1:an och mest för att komma hemifrån en stund, få lite sällskap och ett och annat skratt (för man kan inte annat än skratta åt den typen av film). Det var definitivt inte den bästa filmen jag sett men inte heller den absolut sämsta. Det var en extremt rak story som var väldigt förutsägbar, Predalien föds (vill nog inte veta hur den kom till i 1:an) och äter upp alla andra Predators på skeppet som därmed kraschar på jorden i en liten småstad. En övervakande Predator på deras hemmaplanet ser vad som händer och beger sig till jorden för att stoppa Predailen. Sen blir det gore men mest på humoristiskt sätt i mina ögon, inte blir jag varken rädd eller äcklad. MEn invånarna i den lilla stadden får inte en lugn jul och kommer de få räddning?

Men men det var lite lagom hjärndött en stund. Och det var lagom förvirrande med en alien med rastaflätor :-) Filmen får 2 räddningsflygplan i betyg.

Igår var jag och G på Eastern Promises, en film jag hade hört på P1 att den skulle vara bra men missat vad den handlade om. Däremot visste jag att man skulle få se mycket av en naken Viggo Mortensen och det lät ju inte helt fel. Och jag blev inte besviken jag gillade filmen (inte bara pga nakenscenen som var rätt brutal). Berättelsen förs framåt av barnmorskan Anna som kämpar för att hitta sanningen bakom den 14-åriga flickan(Tatjana) med sprutmärken i armarna som dog medan hon födde en flicka (Christine). Tatjanas dagbok som Anna finner i handväskan är på på ryska och innehåller ett visitkort från en rysk restaurang i London, Trans-Siberian. Anna försöker hitta någon som kan översätta dagboken åt henne för att få reda på vem flickan var, vad som hänt henne och var det finns släktingar till lilla Christine. Annas farbror som kan ryska vill inte översätta, han säger att boken skall begravas med flickan.

Anna drivs på att hitta någon som kan hjälpa henne och går till Trans-Siberian som drivs av den på ytan fredlige och varma Semyon som bjuder på borjstj. Han verkar angelägen om att få läsa dagboken. Men under ytan finns en maffiboss med en strulig son (Kiril) som vill vara mer än vad han är. Kiril drar in en chafför och likstädare i familjen som klättrar osedvanligt fort. Anna blir indragen i något hon inte hade förväntat sig, en krock med hennes alldeles vanliga alldagliga liv.

London visas från en mörk och dyster sida, en jag hoppas jag slipper möta på riktigt. Vardagen hos den ryska maffian verkar vara en salig mix av fest och mord. Och jag som kan se nästan vilket "gore" som helst på film mådde lite lagom illa av de verklighetstrogna knivscenerna. Musiken i filmen var stämningsskapande, jag tänkte inte direkt på den utan den fanns bara där helt naturligt. Jag gillade stämningen i filmen och skådespelarna gör sina roller mycket bra och Viggo Mortenson naken med massa tatueringer är ju inte helt fel :-) .
Filmen får 4 och en halvfärdig tatueringar.

DNs recension innehöll ett stycke som jag tyckte sammanfattade filmen rätt väl:
Liksom "A history of violence" skevar "Eastern promises" hela tiden på ett oroväckande men beroendeframkallande sätt. Den pendlar mellan brutal rårealism i våldsscenerna och ett slags surrealistisk öververklighet. Det homoerotiska nakenslagsmålet där Mortensen flashar sina gangstertatueringar i uppgörelse med två påklädda hitmen är en våldschock för ögat utan motstycke. Där finns inga hemligheter kvar.


Andra bloggar om: , , ,

30 januari 2008

Bloggosfären vann

En på jobbet var nyfiken på vad som stod i Runars SMS till Gert Fylking (angående Gerts Carolauttalande) i Rix Morgonzoo i morse, han hade precis missat vad som stod i det. Han bestämde sig för att Google hade svaret och jag kollade Rix FMs webbplats där jag gick bet. Gick då snabbt vidare till Knuff och vips hade jag svaret. Man kan lita på bloggosfären (förutsatt att det nu var sanningen som skrevs i blogginlägget förstås).

Såg även att Zeejay har skrivit om sukralos i våra vattendrag något jag själv hade tänkt att blogga om under lunchen.

Andra bloggar om: , , , , , ,

29 januari 2008

Elefanter *2

Fan vad bra Elefanter med Kent och fan vad det suger elefantballe att inte kunna blogga om en grej som retar gallfeber på mig på jobbet just nu.

27 januari 2008

Ibland behöver man inte skriva själv

Teflonminne skriver precis det jag velat formulera de senaste dagarna när Knuff har blivit fullt av tävlingslänkar.

Praktiskt när någon annan formulerar precis det man själv velat säga men inte hunnit skriva :-)

Andra bloggar om: , ,

Galen?

Sambon tycker jag är helt knäpp som vill ha en tatuering till. Kommer ihåg hur jävla knäpp han tyckte jag var när jag spontantatuerade den förra på House of Pain för 10 år sedan som ser ut så här och sitter i min svank. Den är ca 3,5 x 4 cm.

Jag skulle gå på stan en stund medan sambon jobbade över, var meningen att jag skulle shoppa lite. Gick förbi House of Pain och tänkte att jag skulle göra en katt vid ankeln. Satt länge och kikade på olika kattbilder men hittade ingen jag gillade. Kikade om de hade några tecken som betydde katt då men inte det heller men så föll blicken på tecknet ni ser nedan, av någon anledning gillade jag hur det såg ut och beskrivningen på det kändes som "det är jag" så jag sa till tatueraren "Den här vill jag ha i svanken". Han tittade konstigt på mig och sa "Men du skulle ju ha en katt på ankeln, har du tänkt igenom detta nu, du vet att de inte går att ta bort?". Det lät som han inte alls ville göra tatueringen på mig. Men jag stod på mig och sa att jag var helt säker. Så så fick det bli. Idag ångrar jag bara en sak och det är att jag inte gjorde den lite större, den känns så pluttig där på ryggen.

Enligt beskrivningen betyder tecken "to be different, to be special, to excel" och enligt de två på jobbet som kan kinesiska tecken verkar det stämma. Eller så står det Soja 9:90 men de ville inte säga det :-). Har dock ingen aning om hur tecknet skall uttalas och att verifiera tecknets betydelse på webben var inte det lättaste, googlingar på chinese sign different special ger många skräpträffar.

Blogge du som brukar ha koll på kinesiska kanske kan bringa klarhet åt mig.

Foto: Vincent Bylund

Andra bloggar om: ,

En tistel på vaden?

Jag såg på Miami Ink på Discovery igår och blev så sugen på att göra en ny tatuering som jag länge velat ha, en tistel. Har ingen aning om varför jag älskar tistlar men så googlade jag lite idag. Tisteln är en typsik symbol i Skottland (och deras nationalblomma) och den är känd för att bota lever och magproblem. Lite kul med tanke på att jag älskar skottska och har alltid velat åka till Skottland. Om jag får gissa vad jag levde som för ett par hundra år sedan skulle jag svara skottsk slottsfru, jag har alltid känt mig dragen till kläderna och de fuktiga slotten av någon anledning. Jag har både mag- och leverproblem så där passar den ju oxå (mindre trevlig överensstämmelse).

På blomspråk betyder titel "Akta dig! Jag kan försvara mig" vilket nog oxå stämmer rätt bra på mig. Fast jag skulle nog mer säga att titeln utstrålar taggarna utåt och det kräver rätt handlag för att bli insläppt nära på.

Vad associerar ni till tistel?

Hmm kollade upp vad de säger om tistel i övrigt:
Austerity, sternness stod det på en tatueringssida vilket betyder spartansk, anspråklös, utan dekorationer, stram, sober och barsk, sträng, bister

Är jag sådan?

Själva tistelns blomknopp på denna var fin men jag vill inte ha den keltiska delen nertill utan en riktig stam och jag vill inte heller ha en sådan här. Däremot gillade jag färgerna i denna.

Det lutar i så fall åt en vägtistel (Cirsium lanceolatum/Cirsium vulgare). Lite kul att vulgare i blommans namn betyder vanlig, ordinär med tanke på att tecknet i ryggen betyder tvärt om. Kikade lite på bilden som är med i Nordens Flora som ni ser längst upp i detta inlägg. Skulle vilja ha den bakre stammen men med blomman från den främre om ni förstår hur jag menar (har försökt att göra en snabb modifiering av bilden som ni ser här till höger). Vet inte om jag vill ha den lilla knoppen, kanske bara behålla bladet där.

Höger vad blir nog stället och ~15-20 cm hög hade jag väl tänkt mig. Dsv en rätt stor jämfört med den jag redan har.

Andra bloggar om: ,

Vara glad över sin sorgsenhet?


I senaste numret av MåBra kan man läsa:
Att vara nere är helt naturligt. Och det är lika viktigt för vårt välbefinnande som att vara glad och lycklig. Det hävdar två amerikanska sociologer som skrivit boken "The Loss of Sadness". De menar att sorgsenheten har en viktig funktion för oss, annars skulle den ha sorterats bort under evolutionen. Att vara ledsen gör bland annat att vi får sympatier från andra människor. Ett bevis för att nedstämdhet är genetiskt är att den finns hos alla folkslag och att den tar sig samma uttryck överallt. Blinda personer visar upp samma ledsna min som seende, trots att de fötts blinda
Källa:Times Online.
Att det är "bra" att vara ledsen kan jag väl gå med på men "bra" att vara nedstämd? Kanske är det jag som tolkar in för mycket i ordet nedstämd för inte fan känns det som något bra. För mig är ledsenhet något som påverkar av yttre faktorer medan nedstämdhet kommer mer inifrån och man vet inte varför (depression).

Blev lite nyfiken på boken och googlade lite och hittade en sida som beskriver boken:
[...]With the 1980 publication of the landmark third edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-III), mental health professionals began diagnosing depression based on symptoms--such as depressed mood, loss of appetite, and fatigue--that lasted for at least two weeks. This system is fundamentally flawed, the authors maintain, because it fails to take into account the context in which the symptoms occur. They stress the importance of distinguishing between abnormal reactions due to internal dysfunction and normal sadness brought on by external circumstances. Under the current DSM classification system, however, this distinction is impossible to make, so the expected emotional distress caused by upsetting events-for example, the loss of a job or the end of a relationship- could lead to a mistaken diagnosis of depressive disorder. Indeed, it is this very mistake that lies at the root of the presumed epidemic of major depression in our midst.[...]
Den verkar ju handla mer om att man måste särskilja interna processer som felar och externt genererad ledsamhet. Den som kommer från externa händelser skall inte klassas som en depression. Boken kritiserar DSM-III för att den inte tar hänsyn till vad som genererade känslorna. Sociologerna menar att det finns en form av ledsamhet som är naturlig, exempelvis vid förlust av något/något men att DSM-III förvandlar den sorgen till en depression pga av sin trubbighet i instrumentet. (Bokens fullständiga namn är: Loss of Sadness: How Psychiatry Transformed Normal Sorrow into Depressive Disorder)

Jag tror att en depression kan sätta igång av en yttre händelse, en vanlig sorg pga förlust kan "springa iväg" och inte följa de vanliga stegen vid en förlust, det sätts igång små sidoprocesser som gör att man mår sämre och sämre och kanske slutligen hamnar i en depression men är det pga "fel i interna processer" det som egentligen klassificerar en 'Egentlig depression?' Det måste ju vara skitsvårt att veta.

Om det var mer tillåtet att sörja och vara ledsen kanske man snabbare skulle ta sig ur sorgen men nu förväntas man ju "komma tillbaka" så snabbt så många låtsas nog och "hoppar över" steg i sorgeprocessen. Det är så tabulagt att prata om sorg eller rättare sagt att känna sorg för annat än närstående persons bortgång och många vänner drar sig undan rädda att störa när någon har sorg alternativt inte vill lyssna eftersom man tenderar att bli rätt tjatig. Men det är ju då man behöver finnas där.

Artikeln som MåBra hade läst i Times Online (antar att det är denna i alla fall) var oxå intressant läsning då det är andra som uttalar sig om sin syn på saken.

Ett ‘egentligt depressionssyndrom’ definieras av kriterium A nedan.

A. Åtminstone fem av följande symtom har förelegat under en och samma tvåveckorsperiod och inneburit en för ändring av individens tillstånd; minst ett av dessa symtom är antingen
(1) nedstämdhet eller (2) brist på intresse eller glädje.
(1) nedstämdhet...
(2) påtagligt minskat intresse för eller minskad glädje av alla, eller så gott som alla, aktiviteter...
(3) avsevärd viktnedgång(utan avsiktlig bantning) eller viktuppgång (d v s mer än 5% av kroppsvikten under loppet av en månad)...
(4) sömnlöshet eller hypersomni...
(5) psykomotorisk agitation eller hämning...
(6) känsla av trötthet eller minskad energi...
(7) känslor av värdelöshet eller överdrivna eller in adekvata skuldkänslor...
(8) minskad förmåga att tänka eller att koncentrera sig, eller obeslutsamhet...
(9) återkommande tankar på döden...

B. Symtomen åstadkommer ett påtagligt lidande eller en påtaglig nedsättning av den sociala eller yrkesmässiga funk tionsförmågan eller annan viktig aspekt av densamma.
C. Symtomen beror ej på några direkta farmakologiska faktorer (t ex missbruksdroger, medicinering) eller en allmän medicinsk sjukdom (t ex hypotyreos).

D. Tillståndet inträffar inte inom 2 månader efter förlust av en närstående person (såvida det inte samtidigt föreligger en uttalad funktions nedsättning, sjuklig upptagenhet med egen värdelöshet, självmordstankar, psykotiska symtom eller psykomotorisk hämning).

Times Online artikeln skriver:
A similar range of symptoms can happen naturally to a healthy person after a stressful event, such as an adulterous betrayal, failing a college test, learning that a child has cancer, or a public dressing-down. And without that context being specified, the authors write: “Contemporary psychiatry has inadvertently characterised intense normal suffering as disease”. In most cases of normal sadness, the suffering gradually subsides. But by then it is often too late – he or she is already wielding a prescription for Paxil or Prozac.
Men hur vet man om man är naturligt ledsen eller faktiskt deprimerad? Om jag skulle stoppa in mig själv i kriterierna ovan så skulle jag nog säga att på A uppfyller jag 1, 2, 6, 7, 8 , 9. Några av dem vet jag har med jobbet att göra men andra borde inte ha det men kanske har genererats utifrån den andra. Skall jag då dom MåBra säger vara glad över dessa "känslor" eller borde jag släpa mig till något proffs på sådant här och faktisk ta reda på hur det ligger till. Men om de använder DSM-III så verkar ju inte det svaret vara pålitligt direkt.


Andra bloggar om: , , , , ,

26 januari 2008

Inte blev det någon storshopping

Jag kom hem med 4 toppar, ett par trosor och 4 par strumpor. Hittade inga byxor jag gillade. Ärligt talat tyckte jag det mesta i butikerna var skitfult.

Jag har blivit moster!

Herregud jag har ju glömt att berätta att jag blivit moster. Min lillasyrra fick en liten Lia 10 veckor för tidigt (vägde 1,5 kg men är en stark liten krabat som bara behöver ligga i värmekuvös enligt min mor) natten till torsdag (tror jag det var).

Grattis syrran & Benny! Och välkommen till världen lilla Lia.

Äntligen har syrran fått sitt efterlängtade barn, hon som trodde att hon inte skulle kunna få några egna och var lite avundsjuk på att storasyster som alltid sagt att hon inte skall ha barn fick 2 stycken tätt inpå varandra.

Fick ett MMS med bild på tösen men tyvärr ville inte min mobil visa bilden, någon inställning har flippat ur :-(

Vissa människor är så korkade!

Bilen, en Toyota Yaris, slungades av vägen. Bakom ratten satt en 56-årig kvinna. I baksätet satt hennes 27-åriga dotter och barnbarn.

Flickan hade inte hunnit fylla två.

– De var medvetslösa när vi kom. Ingen av dem bar bälte och flickan satt inte i någon bilbarnstol, säger Janos Sari på räddningstjänsten i Landskrona.

Kvinnorna dödförklarades direkt på olycksplatsen. Barnet fördes i ilfart till lasarettet i Helsingborg. Där konstaterade läkarna att flickan hade svåra inre blödningar. Hon fördes därför till universitetssjukhuset i Lund för specialistvård.

Hur fan kan man sätta sig i en yttepyttebil med ett litet barn icke fastspänt? Ni får tycka att jag är hur mycket moraltant som helst men jag kommer aldrig att fatta hur man kan åka med barnen lösa i bilen, Barnet har inte själv valt att ta den risk som det innebär. Som vuxen väljer man i alla fall själv huruvida man vill riskera sitt liv (och sitter man bakom någon ja då tar man fan på sig bältet för att inte riskera den personens liv såvida inte hen säger att det är ok att ha en elefant i baksätet).

Hur tänkte de? Tänkte de alls? Har jag några bältesvägrare bland mina läsare i så fall förklara för mig vad det som gör att man väljer att inte ta på sig bältet. Men det finns en risk för att jag inte kommer förstå era argument.

Inte heller de i bilen som orsakade olyckan verkar ha haft bälte.
Den finska minibussen totalförstördes i den våldsamma krocken. En man och en kvinna, 48 och 47, slungades ut ur bilen – troligtvis genom den krossade framrutan. Kvinnan klämdes fast under motorhuven på personbilen i diket.

Även hon fick svåra skelettskador och vårdades i natt på Helsingborgs lasarett. Hennes tillstånd bedömdes i går kväll som osäkert.


Andra bloggar om: , , ,

Måste shoppa kläder

Skall nog ta mig en sväng in till Luleå och se om jag hittar något i min smak i butikerna. Om jag skall till Turin i en vecka kan jag knappast gå i kostym samtliga dagar. Behöver några fler snygga brallor och toppar.

Dessutom kan jag passa på att ta med en bok, gå på något mysigt fik och ta det lugnt. Eller så ringer jag någon att fika med det var ett tag sedan. Oftast blir det ju fika på stan när barnen är med.

Det är -20 här i Boden idag så jag drar mig lite för att gå utanför dörren. Det är mycket skönare att ligga här i sängen med en varm bärbar dator i knät.

25 januari 2008

Det blir galleria :-(

Trist nu har Sveafastigheter bestämt att de skall bygga galleria här i Boden rapporterar Kuriren & NSD. Fan jag känner mig som en gammal surkärring men jag vill inte ha en galleria här i stan. Något jag skrev om redan i maj 2006 när förslaget började diskuteras.

Andra bloggar om: ,

Sanningen om Bea?

Blev utmanad av deep|edition (och Blogge), jag som inte brukar svara på utmaningar mest för att jag avskyr att skicka dem vidare (så vi får se hur väl jag följer den regeln (4) :-) Reglerna var i alla fall enkla så här kommer de:
  1. Länka till den som utmanat dig.
  2. Berätta sju sanningar om dig själv.
  3. Utmana sju personer.
  4. Lämna ett meddelande till dem du utmanar.
  5. (Bonusregel: Glöm inte reglerna i postningen)
Sanningarna:
1. Jag tenderar att prata först och tänka sen, särskilt när det är något jag är engagerad i. Jag har oxå ett behov av att uttrycka min åsikt när jag tycker att någon är ute och cyklar och det sker inte alltid vid rätt tillfälle. Folk kan nog bli rätt irriterad på mig för denna egenskap tror jag men samtidigt tycker en del att det är rätt skönt att själva slippa öppna käften när det tycker något är helt galet. (Jag är en blandning av ESTP och ENTP i Myer-Briggs test. Vilket betyder att jag är Extrovert, Sensing/iNtuitive, Thinking, Perciving. Kommentar till det finns i gammalt inlägg.)

2. Jag blir förbannad när någon anklagar mig för att anta en "politisk korrekt" syn på saker och ting för jag är noga med att känna efter vad tycker jag själv, vad står jag för. Sen om det ibland sammanfaller med vad man just nu för tillfället "ska tycka" så är det inget jag kan göra något åt och då bara bli avfärdad med "du försöker bara vara politisk korrekt" får mig att gå i taket.

3. Jag gillar sex och pratar gärna sex. Som ung tjej blev man lätt märkt som madrass om man hade mer än en sexpartner per år hemma i Trollhättan. Men jag tror jag faktiskt klarade mig från det epitetet för jag hade sex på mina villkor och aldrig full (lätt för en nykterist). Ibland kan jag sakna den tiden för hur bra sex man än har med sin partner så är det något visst med de första gångerna med en ny person, det är en speciell erotisk laddning som är svår att komma åt efter 10 år med samma man.

4. Jag snöar lätt in på saker och ting, ex. var jag tvungen att sluta spela datorspel för jag kunde bli sittande allt för många timmar på en dag och inte bry mig om så mycket annat. Kanske oxå en anledning till att jag inte dricker alkohol, är rädd att bli beroende. Träning är en annan sådan där sak när jag väl kom i gång att träna tyckte många att det blev för mycket men jag trivdes (trivs skall jag väl säga fastän jag inte tränat på en evighet pga sjukdom). Forumberoende kan man nog oxå säga att jag varit, men jag har slitit mig ur det, nu läser jag forum väldigt sporadiskt.

5. Jag har försökt ta mitt liv några gånger och tanken på det finns rätt ofta hos mig. Idag har jag ett socialt nätverk som verkar kunna känna av mig rätt väl och fånga upp mig när det barkar iväg neråt och ibland hjälper det att skriva av mig i bloggen oxå.

6. Jag är effektiv som attan när jag jobbar och skulle nog kunna klassas som arbetsnarkoman, jag blir skogstokig av att sitta hemma sysslolös (det är väl därför jag är på jobbet trots lunginflammation). När jag var föräldraledig ringde jag till jobbet och bad om något att pyssla med, jag pluggade dessutom för att hålla mig sysselsatt. Nu här på jobbet har jag haft en period utan något att pyssla med vilket höll på att förtära mig totalt. Just nu är det bättre. På ett av mina tidigare jobb var jag så "ansvarskännande" att jag tillslut brakade ihop men inte totalt, det räckte att fly 2 veckor till Karibien och bara slappa och omvärdera delar av mitt sätt att tänka/fungera, lovade mig själv att 80-timmarsveckor fick det vara slut med.

7. Jag älskar "torture porn" dvs filmer typ Saw men även andra filmer där jag får bli rädd. Jag gillar inte att se dem själv utan måste ha någon att hålla i handen när det är för läskigt. Ett av mina ex insåg vilken bra raggningstaktik det var att visa läskiga filmer för mig, jag vågade ju inte gå hem utan fick sova över hos honom, vilket ledde till både det ena och det andra så småningom :-)

Jag skulle vilja höra sanningen om:
Ögonblick i norr
Annser
Felicitas
DrPeppar
EF - livsnjutare
Tankebubblor
beatrice

Så för att följa regel 4:
Ni 7 om ni läser här så är ni nu meddelade att ni utmanade.
Men eftersom Christian bloggar så dåligt ger jag honom en chans att skriva något :-)
Andra bloggar om: ,

24 januari 2008

Var är de stora rubrikerna?

Idag var det kaos på många parkeringar, på jobbet fick flera som stod på "fel sida" hjälpas åt med att få ut sina bilar (jag stod på rätt sida så jag behövde bara sparka bort lite snö bakom bilen och sen backa ut). På 97:an gick trafiken i 50, för längst fram låg en Volvo vars förare tyckte att 50 räckte och valde att svänga ut mot mitten varje gång någon försökte köra om. Jag hade förstått det om det vräkt ner snö och varit väldigt halt men du var det välplogat och packad snö på vägen. 70-80 hade inte varit några problem. Kom 10 minuter för sent till förskolan och skolan fastän jag startade 10 minuter tidigare än vanligt från jobbet.

Men trots detta snökaos står det inte en rad i dagens rikstidningar ;-)

23 januari 2008

Fan vad jag längtar!

Håller på att längta ihjäl mig efter att få träna. Jag måste bli frisk snabbt, det är olidligt. Nu vet jag ju dessutom att det inte är Hb:t som har fått mig helt ur gängorna vilket betyder att jag borde kunna träna utan att oroa mig för att ramla ihop i en hög även om det är precis så jag känt de senaste månaderna.

Nä så fort lunginflammationen är väck skall jag komma igång igen så jag blir människa igen.

Sen är det ju lite trist att jag inte låste mina 2 träningskort så nu har jag betalat 700 kr/månad i tre månader i onödan för något jag inte nyttjat :-(

Jippie nät i källaren!

Nu kan jag sitta var jag vill i soffan, behöver inte ha datorn lutad över armstödet för att få kontakt med det trådlösa nätet. Även PS3:an har nu fått nät, allt tack vare inköpet av en DWL-G710. Den verkar funka bra.

Så nu sitter jag här och surfar medan PS3:an laddar ner sin uppdatering. Men fort skulle jag nog inte påstå att det går, med nerladdningen alltså, surfningen är det inget fel på.

Andra bloggar om: ,

Miljöröra

Idag rapporterar både Kuriren och NSD om det miljödilemma nybyggare i Luleå står inför.

Boverket införde vid årsskiftet nya regler för energiförbrukning på nybyggda småhus, de får inte förbruka mer än 130 kilowattimmar per kvadratmeter och år för varmvatten och värme (i norra zonen, i södra är det 110). Om byggnadens golvarea överstiger 60 kvadratmeter skall byggnaden förses med värmeåtervinning av ventilationsluften. Man rekommenderar i reglerna:
Byggnaden bör förses med lämpligt dimensionerad, med hänsyn tagen till
distributionsförluster och förekommande drivenergi, ventilationsvärmeväxlare
som överför värme från frånluften till tilluften med lägst 70 %
temperaturverkningsgrad eller frånluftsvärmepump som ger motsvarande
besparing.
I Luleå är fjärrvärmen till stor del (98%) spillvärme från SSAB, dvs det går inte åt någon "extra" energi att producera värmen och färmed måste fjärrvärmen ses som en klimatvänlig energiform.

Men en installation av fjärrvärme är rätt dyr och man har räknat ut att för att det skall löna sig med fjärrvärme skall ett hus förbruka ungefär 160 kilowattimmar per kvadratmeter och år men de nybyggda husen som uppfyller Boverketrs krav ligger mellan 100-130.

Detta gör att nybyggda villor i Luleå inte kommer kunna få fjärrvärme eftersom det ses som en dålig investering och de måste då skaffa "smutsig" energi istället. Dessutom drar en värmepump en del energi. Hur kan det anses vara att göra något för miljön (som jag antar att de nya reglerna är till för).

Vilket dilemma, skall man ge dispens på Boverkets regler dvs att husen får vara mer energikrävande så att de kan få fjärrvärme och därmed förbruka aningen mer i kwh men ren energi eller skall fjärrvärmebolaget ta sig en funderare på sina lönsamhetsberäkningar och ge efter för att ge sitt bidrag till bättre miljö. Eller skall nybyggda villor i fjärrvärmestora kommuner tvingas till annan uppvärmning?

Andra bloggar om: , ,

Min vanliga röst?

Nu börjar jag vänja mig vid min konstiga röst så ett tag idag tyckte jag att min vanliga röst var tillbaka men icke sa de runt omkring mig. Undra hur länge jag skall låta så här.

Andra bloggar om:

21 januari 2008

Lunginflammation men bra Hb

Icke-bakteriell lunginflammation blev min diagnos efter 2,5 timmar på vårdcentralen idag. Gå hem och vila var orden. Vila hmmm just nu när jag är sjuk just då dyker det upp en massa jobb som läggs på mig. Och säga nej skulle knappast fungera så det är bara att bita ihop och hoppas högerlungan repar sig och att det inte sprids till vänster lunga oxå. Jag skulle gladeligen ta min vanliga röst tillbaka oxå för just nu kraxar jag som en skadeskjuten fågel.

Läkaren frågade mig om jag ville bli sjukskriven, är inte det hans jobb att bedöma det? Hade ingen lust att få en sjukskrivning av läkaren och sen inte få den beviljad av FK. Förvisso säger de nya reglerna (för de har trätt i kraft va?) att lunginflammation ger rätt till 2 veckors sjukskrivning (fick höra idag att det bara skulle vara 1 dag men det verkar fel). Men som sagt just nu så känner jag att det inte skulle funka att vara sjuk på jobbet :-( Men vad får man för det, nada mer än sämre hälsa. Skall i alla fall försöka jobba lite kortare dagar, sen hur jag löser det gällande detekonomiska får jag väl se. Vill ha så lite med FK att göra som det bara går.

Men mitt HB var hyfsat 108. Vilket var väldigt förvånande med tanke på hur jävla risgt jag mått de senaste 3 månaderna, trodde värdena var i totalt bott. Mysko mysko, men det betyder att jag skulle våga börja träna igen efter att lunginflammationen gett med sig. Och eftersom anemin verkar hålla sig borta (108 får väl räknas som normalvärde på mig) kanske det inte är någon idé att kasta bort 5000-7000 för vården för kapselendoskopin?

Nu skall jag nog byta om till myskläder och krypa upp i soffan eller i sängen med laptop + bok (ja man kan ju inte bara syssla med en sak :-) har några rättningar av ett utbildningsmaterial som borde fixas men det kanske jag hinner med på jobbet i morgon.

20 januari 2008

Sammanträffande?

När jag hade ca 10 sidor kvar av Camilla Läckbergs Stenhuggaren så var jag upp ur sängen en sväng och passade på att passera bokhyllan för att få en ny bok med mig till sängen. Att vara sjuk innebär för mig att ligga nerbäddad i sängen med en bok och dricka te.

Efter att ha läst en hög med kriminalromaner föll ögonen på Charlotta Ölanders ...och himlen var oskyldigt blå : en berättelse från tsunamins Khao Lak den köpte jag i somras efter att ha sett Charlotta i en intervju på TV strax innan boken gavs ut. Jag har flera gånger fingrat på den men alltid ställt tillbaka den och tagit något mer lättsamt. Men nu kändes den rätt. Jag avslutade Stenhuggaren och läste Camilla Läckbergs ord på slutet, hon brukar ha en rejäl tacklista. Där förekom vännen Ulrica som hon hade dedikerat boken till och av meningen "Jag skriver "är", för du är fortfarande allt detta för mig, det kan ingen våg i världen ändra på!" så inser jag att Camillas vän Ulrica var en av de som dog i tsunamikatastrofen i Thailand. Så plötsligt kändes det väldigt rätt att läsa Charlottas bok nu efter Stenhuggaren.

Jag känner dock att det kommer bli en svår bok att läsa, jag är rätt gråtmild av mig och redan efter förordet trillade tårarna ner. Så vi får väl se om jag tar mig igenom boken. Själv hade jag turen att ingen nära bekant försvann där borta. En kompis befann sig på resa i området och det var oroliga dagar innan man visste om han var ok eller inte.

Vad säger människan?

Läste Barbro Hedvalls ledare i DN och undrar om det är jag som är korkad eller om verkligen Barbro Hedvall menar det hon skriver. Kanske är vi drabbade av ironi igen som ingen förstår så som när Magdalena Ribbing svarade frågeställaren om lättklädda bröst som ledde till debatt.

Menar Barbro Hedvall att det är så fel att tycka att man skall märka sin katt (med tatuering eller chip)? Båda mina katter är chippade, jag ser det som en stor trygghet ifall de skulle springa bort. Då skulle vi kunna få igen dem om upphittaren tänker på att ta dem till veterinär för avläsning.

Vad menar Barbro med att det är svårt att namnge en katt, jo förvisso måste nog katten ha ett namn i registret men då får de väl göra som min mor när hon var hos veterinären med katten för första gången (en liten rackare som flyttade in hos dem), hon döpte honom snabbt till Pizen (han kallades inte för något annat än slanguttrycket för katt Pisen där hemma och det såg ju lite trist ut så hon bytte s mot z). Det finns gott om raskatter som heter något långt och krångligt i registret men som kallas för helt vanliga kattnamn så som Busan, Murre och Kirre. Så vad har namngivningen med registreringen att göra?

Tyvärr tror jag det ligger långt bort i tiden tills alla katter är märkta, det finns allt för många katter som har en låg status men steg för steg kanske vi kan ta oss dit och eftersom svenskar tenderar att vara ett tämligen lagföljande folk kanske en lag om märkning skulle få fler att pallra sig iväg och få sina katter märkta. Det skulle dessutom säkert öka katternas status en aning. Finns det något annat husdjur som har lika låg status, det skulle kanske vara vandrande pinnar i så fall, de har jag oxå hört att man släpper ut vind för våg när barnen tröttnat.

Och du Barbro, om du inte visste det så är Elaka Måns en sagofigur. Att dra upp att han trivs bland soptunnorna är som att säga men låt vilket barn som helst bo själv och skita i skolan, det gjorde ju Pippi och henne verkar det inte gå någon nöd på.

Nä Barbro jag hoppar innerligt att din ledare var ett smakprov på taskigt formulerad ironi, det verkar ju vara nya trenden på DN.

Andra bloggar om: , , , ,

19 januari 2008

Läser läser och läser

Just nu är jag inne i någon form av läsperiod. Har ingen lust att sitta vid datorn utan ägnar kvällarna åt att plöja böcker istället. men det kan ju behövas efter sommarens stora inköp av böcker. Har läst Stieg Larssons två första och Camilla Läckbergs två första, håller på med den tredje.

Jag är fortfarande krasslig och efter att ha jobbat i 180 hela veckan så är jag helt slut idag, orkar bara inte kliva ur sängen men måste. Lovande sambon att åka till stan och justera klockan han fick i födelsedagspresent i torsdags.

Ett par bekanta ville komma hit idag men jag orkar inte med besök, dels ser huset ut som ett bombnedslag (som vanligt när jag haft noll ork och jobbat en massa) och del så vill jag inte riskera att smitta ner dem med min jävla hosta. Mår jag bättre i morgon skall jag ta och stöka undan det sista av julgrejerna (orken tog slut förra helgen) och städa här hemma.

Nä skall jag ta mig till stan måste jag väl kliva ur sängen helt enkelt...

Dock är det inte bara hostan och mycket jobb som får mig att bara ligga kvar just nu utan jobbsituationen verkar inte kunna lösas på ett bra sätt vilket känns lite sorgligt och tar på krafterna.

17 januari 2008

Fortfarande sjuk

Har en jobbig tung hosta som verkar bero på skit långt ner i lungorna. Lite lätt feber har jag oxå. Och har jobbat som en skållad råtta. Ingen lyckad kombo.

16 januari 2008

Dagens barnfunderingar

Eller ja det var förrgårdagens egentligen men jag lyckades visst spara som utkast istället för att publicera.

Herman 5 år:
-Mamma dina trosor är håriga!

Jag tittar neråt och inser att bikiniskärningen på trosorna inte var den mest lyckade i kombination med att inte ha fixat bikinilinjen på ett tag.

-Mamma, det är faktiskt förbjudet att ha hår på snippan!

Jag måste nog kolla vad min som får läsa för tidningar på förskolan egentligen?


Vincent 6,5 år en stund senare:
-Mamma vad är en pungkula?

Jag förklarar var på kroppen han har sina pungkulor och sa att det nog var där han fick så ont när han slog sig för ett tag sedan. Han är tyst en lång stund sen kom det:

-Men vad GÖR de för något vad har man de till förutom att få ont i dem?

Förklarade att de tillverkar spermier som behövs för att det skall kunna bli bebisar.

Han hummar lite och jag frågar varför han undrade.

- Nä jag undrade bara.

Har ni pratat om det i skolan?

-Nä, jag undrade bara?

Då mindes jag att hans lärare sagt att de läskunniga barnen inte helt sällan hittas i biblioteket läsandes serieböckerna om hur syskon blir till (som de gömmer i andra böcker eller snabbt täcker över när läraren kommer). Så jag frågade om de läst de på rasten?

-Mmmm kom det som svar och sen sprang en kille med röda kinder ut från rummet.

Hur kommer det sig att de vid 6,5 års ålder redan hunnit uppfatta att sex är ett tabubelagt ämne som det är pinsamt att prata om?

Andra bloggar om: , , ,

15 januari 2008

ICA har inte bara problem med köttet...

... de kan inte räkna heller.

På ICA Kvantum i Boden kan man just nu köpa Euroshopper Röda/Gröna kärnfria vindruvor i en förpackning med 500 g för 29:90. Längre ner på skylten står det Jmf. kilopris 55:80.

29:90*2 verkar vara svår matematik.

För vi får väl anta att det är 500 g vindruvor som avses. Eller är det druvor+förpackning som väger 500 g och en motsvarande 1 kg förpackning inte väger dubblet så mycket som en 500 g förpackningen?

Ett livstecken från landstinget

Innan jul skickade jag ett mail till den som enligt www.vantetider.se var ansvarig för tillgängligheten av specialistvård inom NLL.

Hej,
I slutet av februari 2007 fick Sunderby sjukhus en remiss av min läkare på Hermelinen för att jag skall få genomgå en kapselendoskopi. I maj/juni någongång var jag på ett läkarbesök på Sunderbyn där jag fick veta att utrustningen skickats tillbaka efter er utvärdering och att ett inköp skulle ske så jag kunde förvänta mig att bli kallad efter sommaren. Nu går vi in i januari 2008 och jag har fortfarande inte blivit kallad till undersökningen. Hur lång är kön för kapselendoskipi i Norrbotten? Finns det något annat landsting där jag kan få göra undersökningen?


Jag fick efter några dagar svar av en annan person än den jag mailat till. Hon skrev:
Om jag förstår dig rätt så funderar du över att åberopa vårdgarantin dvs rätt att få din undersökning genomförd i annat landsting om väntetiden inom NLL är längre än tre mån. För att du ska få ett så korrekt svar och fortsatt hjälp så vbef jag ditt mail till den som är ansvarig för gastroenterololgi, sektionschef Håkan Blom Sunderby sjukhus.


Nja, jag ville inte åberopa vårdgarantin för den gäller ju inte väntan på undersökning har jag så snällt fått veta av dem jag ville bara veta hur jävla länge man skall behöva gå och vänta, dvs vilken sommar läkaren syftade på. Och om det fanns någon som helst chans för mig att försöka söka upp annat sjukhus, ex. NÄL i min gamla hemkommun.

Igår kom ett brev:
Bästa Beatrice!
Du har i ett mail till Landstingsledningen, Ulla Isaksson, haft en del funderingar angående den kapselendoskopiundersökning Du väntat länge på att göra. Som jag meddelade Dig i samband med Ditt besök hos mig i maj förra året har vi inte haft tillgång till en utrustningen som krävs för undersökningen. Emellertid är denna nu upphandlad och levereras den 29:e denna månad. Det finns en väntelista men Du står först på denna och kommer att kallas inom de närmsta veckorna. Kapselendoskopi utförs också i Umeå men dit har vi endast remitterat de patienter som varit i akut behov av denna undersökning.

Ha se där jag är bäst!

Inte hade jag en aning om att det var Landstingsledningen jag kontaktat.

Men som det vekar och med lite tur behöver jag inte vänta ett helt år mellan remiss och faktisk undersökning det kanske bara blir 11 månader och några dagar :-/

Andra bloggar om: , , ,

13 januari 2008

Ofrisk!

Idag är det synd om mig. Varenda kvadratmillimeter av min hud ömmar. När jag rör på mig känns det som tusen nålar när kläderna rör sig mot kroppen. Musklerna ömmar och huvudet börjar kännas tungt. Bäst vore nog att bara krypa ner under täcket och sova. Jag är nog sjuk.

11 januari 2008

Skall bara...

...läsa ut flickan med elden sen lovar jag skriva om Turin, Män som hatar kvinnor och Aliens vs Predator 2.

Nu tillbaka till boken.


/Bea som för en gångs skull inte har lust att sitta vid datorn

06 januari 2008

Italien 2 dagar

05:10 i morgon bitti hämtar taxin min sen bär det av till Turin i 2 dagar. Där kanske de har det lite vintrigare än vad vi har. Får se hur mycket nät jag har där borta. Lillkameran är med (ids inte släpa på den stora) så det blir kanske lite bilder i bloggen sen.

Vilken prestation

Jag är så imponerad av Charlotte Kalla som idag vann Tour de Ski. Skall bli kul att följa hennes fortsatta karriär. OCh så fick Expressen användning för en rubrik de säkerligen klurade ut för längesedan "HETA KALLA" :-)

Andra bloggar om: ,

Till och med fåglarna käkar enligt GI-metoden :-)

Fågelfröna var slut men det var massa fåglar vid fågelbordet i morse så jag tänkte vara snäll. Tog ett par dl havregryn med mig ut och hällde i fågelhuset. Tror ni de ville ha det nä, bara hela korn skall det vara enligt fåglarna för det håller ju blodsockret på en jämn nivå upp emot 10 timmar. Verkar som de läst sidan 5 i senaste numret av iForm som handlar just om att man skall äta fullkorn till frukost för att få jämt blodsocker ända till lunch.

Men till lunch verkar havregrynet duga för nu är det fullt med fåglar där ute.

05 januari 2008

Ny soffa

Efter att i ca 1 år ha letat en ny röd soffa så gav jag idag upp och beställde mig en grön soffa istället. Så nu får jag tänka om lite hur jag vill ha det i gillestugan. Men men det är ju angenäma problem.

Soffan är en Tetris från KontinentalMöbel och heter Tetris rätt passande för en datornördsfamilj :-) Vi har valt att köpa en trea med divan plus en fåtölj som är 90 bred i tyget Inka #6.

Andra bloggar om: , , ,

Nu ljuder det rock i huset

I går kom Guitarr Hero III och det låter illa från källaren. Sambon och barnen diggar dock hårt. Hallå varför finns det inget Synth Hero för sådana som mig?

Jag får stoppa iPod-lurarna i öronen (fast ajg måste nog byta till några bättre lurar för iPod-lurar är gjorda för folk med stora öron och det har inte jag) och dra på något vettigt så jag slipper höra eländet.

På tal om iPod har jag ett dilemma, jag vill gärna ha automatisk synkning med datorn men nu är min disk så full att jag inte får in mer musik på den och tar jag bort något så tas det ju bort ur iTouchen oxå. Har ca 15 skivor kvar att rippa så jag får väl gå över till manuell synkning ändå eller skaffa mig en disk till. Fast jag vill ju ha mig en ny dator, är inte detta ett skäl att skaffa en ny?

02 januari 2008

Året som gick och året som precis börjat

2007 var ett år som gick upp och ner, mest ner kändes det dock som. Mitt nyårslöfte är att lägga 2007 bakom mig (ja vissa grejer måste man ju tänka på så som inkomster vid deklarationen) och vara en positivare Bea under 2008.

2007 i sammanfattning:


Andra bloggar om: ,