31 december 2008

Dags att ta tag i maten

Det är ju trots allt nyår idag vilket betyder äta lite god mat. Fick panikhandla eftersom vi kom hem i morse. Hittade en lagom stor ocfile som just nu ligger i en dragonmarinad, till den serveras en potatisgratäng (fast jag skippar nog den själv), dragonsås och grönsallad med granatäpple. Innan den det skall vi äta hummersoppa med kronärtskocka och efteråt blir det Kolatårta med glass. Vid tolvslaget blir det ostbricka som vanligt. Där emellan klämmer vi väl ner lite chips med dipp :-)

Men det blir ingen fancy dukning eller något sådant mest troligt middag framför TV:n. Barnen åt varmkorv med bröd till middag för en stund sedan, blääää sa de när jag föreslog oxfilé så då fick de välja själva. Inte mig emot då blir det mer oxfilé till mig. Emilian fick sig en rå bit men han bara tittade på den och undrade vad det var för äckligt i skålen. Stod och väntade på att Mr-jag-äter-den-väl-då skulle komma och rensa skålen men just det han lär inte komma. Vet av tidigare erfarenheter att de där tillfällena kommer att komma tätt nu i början men mattas av så småningom.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Tomt är inte ord nog

Nu har jag varit hemma sen kl 7 i morse. Att bara bli mött i dörren av en katt kändes konstigt, mycket konstigt, väntade på att han skulle komma upplufsande från trappen, nyvaken men nej. Jag tog av mig ytterkläderna och gick ner i vedförrådet där kartongen skulle stå. Med tårarna rinnande ner för kinderna öppnade jag sakta. Vek undan hans favoritfilt och där låg mig älskling men ändå inte. Han hade uppenbarligen inte somnat rakt av i sömen eftersom ögonen var öppna. Vi hittade en bloddroppe uppe precis vid trappen och ytterligare två till i trappen. Något har hänt här uppe och han har säkerligen rusat ner för trappen in i trygga tvättstugan. Där han han lagt sig på sidan på mitt påslakan, luktade väl matte. Jag inbillar mig att han dött ganska omedelbart, dels så såg han så lugn ut och dels syntes inga blodspår i övrigt i huset. En liten liten rännil med blod hade kommit från näsan och bildat en pöl under kinden.

Men det var inte min Eduard som låg där i kartongen, det var bara ett tomt skal, samma mjuka underbara päls, lurviga svans, krulliga mage och gigantiska tassar (gud vad jag kommer sakna de där stora goa tassarna som läggs mot min kind).

Emilian är som ett häftplåster på mig, lämnar mig inte ur sikte, hela tiden i samma rum, kommer springandes jamandes så fort han lyckats tappa bort mig. Får ropa på honom för att han skall lugna ner sig. Dock verkar det gå bra att jag går ut genom ytterdörren då lägger han sig och väntar.

Det som rörde mig mest till tårar idag var nog inte att se Eduard utan när Emilian med jamande, gå stanna vänta, jamnade, gå stanna vänta tog mig till tvättstugan. Gick fram till där Eduard legat och krafsade och jamade jättekonstigt. Det hände 3 ggr. Sen gick han till dörren som leder ut till garaget och vedförrådet och jamade där. Trots att kattvakten inte ens gick in i vedförrådet den vägen utan genom nedre garagedörren, hur vet han att Eduard finns bakom den stängda dörren? Känner han doften? Eduards kropp passerade aldrig den dörren utan de bar ut honom och sen in i vedförrådet utevägen. Det är 5 dörrar emellan.

Som jag hade gissat så hade Emilian kånkat ner leksaker i källaren, de som han brukar använda för att retas med en sovande Eduard. Såg även ut som Eduards päls var helt nytvättad på den sida som varit uppåt, säkerligen har Emilian legat och tvättat honom.

Stackarn går här hemma och piper, letar överallt där Eduard brukar gömma sig när han vill vara i fred. Får se hur länge det pågår. Lite jobbigt är det eftersom han hela tiden påminner mig hur mycket jag själv saknar lurvbollen.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

30 december 2008

Time to go!

Nu packar jag ner datorn för att strax fara till Helsingborg och påbörja tågresan hemåt. Har nät mellan Hässleholm och Stockholm om allt funkar som det ska. Då skall jag passa på att läsa en massa bloggar jag inte hunnit med under julhelgen.

Vinkevink.

Uppdatering: 17:24 Nu snart framme i Stockholm och då blir jag utan när. Har plöjt igenom nästan hela mitt RSS-flöde men inte hunnit kommentera nästan något. Men jag är ju ledig från jobbet en vecka till.

29 december 2008

En till som knäckt läskoden

Hux flux under julhelgen verkar Herman 6 år (och några dagar) ha fattat hur man läser. Han ljudar sig igenom allt han kommer över just nu. Lite problem är det för att han inte kan alla gemener ännu och i vissa fonter känner han inte igen alla versaler heller men då frågar han. Men att Herman skulle lära sig läsa var ju en sådan där utopi, han var mer "men jag behöver inte hunna, alla andra kan ju"-typen. Men det är jättekul att höra honom försöka och med vilket tålamod han läser saker. Det blir till att plocka fram Totteböckerna när vi kommer hem, de fick Vincent traggla med när han började läsa. Han läste dem högt för Herman enligt principen "T O T T E, Totte. Totte S K A, Totte ska. B A D A, Totte ska bada." Vilket drev Herman till vansinne och han sa "Kan du inte läsa allt i huvudet först och sen ge mig allt, nu får jag höra det flera gånger?". Vi får se vilken princip han själv anammar.


Hört när vi spelade Ticket to Ride:
Sambon: Herman det är jättekul att du försöker läsa men läs inte högt från våra hemliga Ticket-kort är du snäll.
Herman: Men pappa det gjorde jag ju inte heller jag läser från spelplanen
Jag: Så ni skall till Saint Louis ni?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

(Bilden kommer från hisks på stock.xchng)

Hemfärd i morgon

Längtar hem jättemycket men ser inte fram mot 20 timmars tågfärd. Får hoppas tåget funkar bättre än vad det gjorde hit. Får ont i hela kroppen när jag tänker på hur det kommer vara att komma hem och bara bli mött av en katt. Bäst jag tänker på annat. Sambon och de som vi är hos ser på Indiana Jones 4 just nu. Jag såg 20 minuter men den verkar skitkass så nu ligger jag här på sängen och funderar på om jag inte blorde ta och packa så jag slipper lite av stressen i morgon eller så kryper jag ner under täcket och sover. Sov knappt något alls i natt. Kastade mig av och till och hörde att Herman gjorde det samma i sin säng. Han lät lite nedstämd när han skulle sova idag, han sa "Mamma jag drömde inte om Eduard som jag ville igår, tror du jag kan göra det inatt, jag skulle så gärna vilja gosa med honom". Lilla gubben, Eduard var den som låg i hans säng dock inte så ofta. Emilian alltid uppe hos Vincent. Sen gick det oftast från barnens rum och slingrade ihop sig någonstans.

När vi kommer hem var det tänkt att Herman skulle få öppna sina kvarglömda födelsedagspresenter och sen skulle barnen få springa ner och öppna julklapparna som tomten lämnat hemma hos oss. Men frågan är om vi skall ta vårt farväl till Eduard före eller efter. Varför skall man behöva planera in sorg? Varför skall jag behöva planera en ivägskickning av kroppen?

Jag hoppas några mataffärer är öppna i morgon för det som finns i kylen hemma är ju bara att kasta och lite god mat på nyårsafton vore inte helt fel. Helst skulle jag vilja gå på fest, glömma allt elände men det blir väl en lugn och stilla nyårsafton med sambo och barnen eftersom inget är planerat.

2008 har varit ett konstigt år, snacka om berg-och dalbana. Skall sammanfatta året lite längre fram och även försöka sätta upp några stolpar inför 2009.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Obduktion beställd

Har pratat med försäkringsbolaget idag och SVA, tanken är att jag skall lägga Eduard i en speciallåda (som SVA har skickat till oss idag) och skicka iväg honom till Uppsala den andra januari. Jag hoppas att det inte hunnit gå för lång tid så att de kan se orsaken. Det kommer antingen gå på doldafelförsäkringen som uppfödaren har eller Eduards livförsäkring. Fast det är ju inte bara för försäkringens skull jag väljer att obducera honom utan för hans syskons skull och för att jag och uppfödaren skall få klarhet i vad som hände. Kanske kan vetskapen rädda någon annan katts liv längre fram.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

28 december 2008

Dags att försöka sova

Usch vad tankarna bara far i skallen. Känner mig helt slut i hela kroppen. Skall försöka krypa ner och sova nu. Morgondagen lär väl kännas lika sorgsen som dagen antar jag. Är så otroligt ledsen och de som inte är vana vid att fästa sig vid djur tittar helt oförstående på en. Det gör nästan lika ont.

Mina 12 låtar

Mymlan uppmanar oss till att sätta musik till livet. 12 låtar som säger vem man är. Jag har gått och tänkt att jag skulle ta tag i det där i flera dagar nu. Gick precis och tänke på den saken och hade låtar i huvudet när sambons telefon ringde med det vidriga beskedet. Tyvärr tömdes alla tankar där och då. Tomt, borta. Gör ett nytt försök för att skingra de tankar som snurrar i huvudet just nu, alla varför, tänk om osv... jag får inte tillbaka lurvtrollet hur mycket jag än tänker.

Min musiksmak är ganska så enkelspårig även om jag på senare tid försökt att bredda den lite. Musik är viktigt för mig, den avspeglar känslor, kan förändra sinnesstämning och ge mig styrka. Men ibland tenderar jag att vara deppig och riktigt grotta ner mig i deppig musik, bra eller inte vet jag inte.

Så här låter Mymlans uppmaning:
Gör en lista med tolv låtar som är viktiga för dig. Det behöver inte vara de tolv bästa, eller ens de tolv du lyssnar på mest, men det ska vara tolv låtar som säger något om din person eller ditt liv. Skriv gärna en motivering, någon rad om varje låt eller lite mer omfattande om hela listan. Sen skickar du vidare.
Det är ingen brådska, men när du är trött på nötter och julskinka kan du ju vilja ha något att pyssla med.

Har du inte Spotify går det bra att göra en lista bara rakt av, gärna med videos eller andra länkar så man kan lyssna.
Och tänk inte för länge, välj de låtar du först kommer att tänka på.
Sugen på att sätta ihop en lista? Glöm inte att länka till Mymlan så får hon alla listorna samlade.

Jag gör som Mymlan och länkar både till Spotify och Youtube. Låtarna är inte i någon speciell ordning, eller ja lite ordning finns i början.

När alla vännerna gått hem - Gyllene Tider
7 år gammal, fick en Freestyle av min morfar i födelsedagspresent. Den var blå metall med orange hörlurar. Jag fick även ett kasettband att spela i den och det var Moderna Tider med Gyllene Tider. När alla vännerna gått hem var den låt jag tyckte bäst om på skivan.


Forever Young - Alphaville
Jag var 12 år, låg på sjukhuset i Vänersborg och visste inte om jag skulle överleva den anemi jag hade, vad den berodde på osv. Jag delade rum med en kille som heter Robin som kom på besök några gånger. Jörgen och Robin lyssnade på Alphaville och särskilt på denna låt om och om igen. Den väcker minnen från sjukhustiden. Plus att jag var lite småförtjust i Robin.



Total Eclipse of My Heart - Bonnie Tyler
Det är en stark låt som rör mig till tårar. Jag blir direkt 13 år gammal småkär i en kille i prallelklassen eller nåt. Huvudnässkolans aula och skoldisko, jag bjuder upp han säger nej. Hjärtat i 1000-bitar.


Strangelove - Depeche Mode
Min absoluta favoritlåt (helst i extended Pain remix så den får ni på klippet här nedan) genom tiderna måste ju få vara med. Vet inte vad det är jag älskar med den och varför, den får mig att må bra, må dåligt, känna glädje, bli ledsen. Alla mina känslor kan stoppas in i den låten.


Family Man - Nitzer Ebb
En låt jag blir så glad av att höra, sjunger med trots att jag inte har det minsta lilla till sångröst. Älskar Nitzer Ebb, de var mina husgudar förr, jämte Depeche Mode.


Drivved - Peter LeMarc
Mitt svarta får i musiksamlingen enligt många. De blr fundersamma över att det står en hel del tung synth i hyllan och samtliga Peter LeMarcalbum. Brukar skoja och säga att jag lyssnar på honom för att han kommer från Trollhättan som mig men det är ju inte hela sanningen. Låten Drivved är en av de där låtar som griper tag om hjärtat.



Headhunter V 1.0 - Front 242

Gillar många låtar med Front 242 men väljer ändå denna mainstreamlåt för den är också en låt som får mig glad. "Sjunga med och skråla allt man kan"-låt. Plus att den har en skön video.



Aashka - Najwa Karam
Finns tyvärr inte på Spotify eller YouTube På denna sidan finns ett musikklipp av just den låten Spotify hade några låtar av Najwa Karam som ni kan lyssna på. Najwa var mitt första möte med orientalisk dans. En dans som jag älskar och jag lyssnar gärna på arabisk pop.

Unintended - Muse
Det som aldrig blev men ändå blev fast något annat.


Dom andra - Kent
Inte min favoritlåt med Kent men väl den låt som fick mig att kasta bort mitt hat för Kent och faktiskt börja lyssna på dem. Hatet mot dem kom till på en konsert i Luleå då de var sviniga mot oss som jobbade på festivalen men även mot sin publik. Så i ~10 år vägrade jag att lyssna på dem. Men så hörde jag denna låt och fastnade för den innan jag fick veta att det var Kent. Sen tvingade Nogge mig att lyssan på resten av skivorna och jag var fast.


Dr. Feelgood - Cool James & Black Teacher
Fruktansvärt dålig låt men en gång när jag var riktigt less på allt så skicakde Nogge mig denna, han tyckte att jag kunde inte sitta och sura när den snurrade i lurarna. Så sen dess när sorgsenheten smyger sig på så lyssnar jag på den. Garvar åt hur dålig den är. Men lite danssugen blir man ju.Egentligen borde jag haft med någon av de alal stora danshitsen från 88-95 då jag mer eller mindre bodde på dansgolv men denna får väl även symbolisera dem.


Avslutar med en annan av mina absoluta favoritlåtar

Stay - Shakespear's Sister
Varenda gång brytet i låten kommer ryser jag även om jag lyssnar på den om och om igen. Videon är en av de bästa som finns.


12 låtar (länk till Spotifylista med 11 av dem) är så få, nu tog jag de som ploppade upp i mitt för tillfället ganska sorgsna huvud. Många delar av mitt liv ryms inte de dessa låtar men vem vet en fortsättning kanske följer.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Bara gråter

Vill inte vara här längre. Jag vill hem till Emilian, krama om honom och tala om att allt blir bra. Att han kommer kunna leva ett lyckligt liv utan brorsan. han har säkert försökt att väcka sin bror där på golvet, kanske legat brevid honom och myst. Men nu är han alldeles ensam.

Jag vill plocka upp Eduard ur lådan, hållas hans lilla kropp tätt emot min och känna han lurviga pärls kittla mig i näsan när jag viskar till honom att jag älskar honom och kommer sakna honom för alltid. Dra lite retsamt i pälsen under fötterna. Men nu kommer han inte spreta med tårna som svar utan vara alldeles stilla.

Det gör så ont i hela mig att inte vara hemma nu, att sitta nere i Skåne när min älskade katt ligger i en kartong, död och min andra katt säkerligen längtar efter mig.

Jag är livrädd för att Emilian skall bli som Black Franschezca när vi fick ta bort Mea och Zigne, hon flippade ur totalt av att bli ensam, åt inget, tvättade sig itne och började både kissa och bajsa lite här och var. Det gick över när hon fick sina kattungar.

Emilian är en social katt, älskar att leka och busa, älskar att mysa med alla som kommer på besök. han livade alltid upp Eduard som var mysproppen som helst låg på en varm plats och tittade på. Men när Emilian kom och busade med honom ställde han alltid upp, lekte med brorsan en stund. De somnade ofta tätt ihopkrupna som en stor hårboll där man inte kunde se vem som var vem. Hur skall Emilian klara av att vara ensam?
Jag skulle kunna tänka mig att skaffa en ny katt som sällskap till Emilian men blicken jag fick av sambon när jag föreslog det sa allt. Det kändes nästan som om han hoppades på att Emilian skall bli knäpp så vi måste ta bort honom. Han är ju pälsdjursallergiker och har känt av katterna men inte alls lika mycket som våra gamla katter. Han har till och från varit nästäppt.

Jag har svårt att tänka mig ett liv utan katt, det hör liksom till att ha en katt hemma. Jag pratade med sambon innan jag skaffade E&E och han sa aldrig nej, han sa du gör som du vill. Och efter det har jag så många gånger fått höra att jag skaffade katterna mot hans vilja, trots att han är allergiker mm. Han han tydligt sagt nej hade jag inte köpt dem. Men jag hade varit aningen mer miserabel än med katt.

Jag vill hem nu!


Det är extra jobbigt för jag ville inte lämna katterna när vi skulle fara, jag har sagt varje dag att jag sknar dem jättemycket. Eduard låg ihopkrupen under en bokhylla när vi skulle stressa iväg för att åka. Ville inte bråka med honom och dra fram honom så jag klappade honom bara lite på ryggen och sa vi ses om en vecka min lilla älskling och sen for jag. Tänk om jag inte hade åkt, hade han funnits hos mig då? En sådan där grej som far genom mitt huvud varenda gång jag far bort är just tänk om något händer barnen, sambon eller katterna något och jag inte är där. Och nu hände det och ingen var där just då. Ingen som höll hans tass och strök honom över ryggen när han skuttade över regnbågsbron. Jag vet att skaffa katt är att välja tårar, men varför var det tvunget att komma så fort?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Hemskt samtal

Var ute på promenad med familjen och så ringde sambon telefon. Det var vår kattvakt som berättade att Eduard dött i sömnen. Hon skulle lägga honom i en kartong och ställa ut på balkongen (ändrat till ett kallförråd istället eftersom det inte går att obducera för HCM om vävnaden varit fryst) till vi kommer hem om några dagar. Just nu vill jag bara slänga mig på tåget och fara hem bums. Hem till Emilian och få krama om honom. Känns så jobbigt att inte få krama om Eduard annat är stelfrusen (kanske inte stel nu när han inte kommer ligga fryst). Mitt älskade lurviga bustroll, vad har hänt?

Medan jag skrev detta ringde grannen igen och berättade att de nu såg att det runnit blod ur näsa på honom och att det var en liten pöl under huvudet). Kan han ha slagit huvudet i något och sen bara tuppat av? Usch så jobbigt att inte veta vad som hänt.

Eduard var bara 1,5 år gammal så jag fattar inget alls. Just nu känner jag mig helt förkrossad, jag älskar verkligen den där katten och kommer sakna honom oerhört mycket. Hoppas Emilian klarar av att vara ensam annars får jag försöka övertala sambon om att vi skaffar en till. En eller två spelar ju ingen roll.

Vem skall nu göra så här så fort man kommer gående i huset:

Jag är så jävla less på att begrava katter. Nu kommer jag åter igen behöva ha en katt i frysen flera månader innan det är tinat nog för att gräva grav. Eller så kommer jag bara att få lite aska efter obduktionen om vi väljer att göra en fullständig och inte bara skickar in hjärtat för HCM-kontroll. Velar fram och tillbaka, skulle vilja veta vad som änt min lilla tokstolle.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

27 december 2008

Precis som mamma

Jag har närt en "speed reader" vid min barm. Vincent fick en ny LasseMaja bok (Biografmysteriet) igår, han läste en stund innan det var dags att sova. I morse verkar han ha läst när han vaknade för han kom in till mig strax innan 10 och berättade att boken nu var utläst och att vi måååååste köpa en ny. Nä nu blir det inga fler så lätta böcker. 100 kr borta på några timmar och han kommer aldrig läsa dem igen. Det får bli biblo när vi kommer hem. Det ligger en oläst LasseMaja i ett paket också.

Någon som har tips på bra deckarböcker för barn som är snäppet svårare? Han läser som jag sagt tidigare Bröderna Lejonhjärta också men där är det sagan som nog inte riktigt griper tag i honom. Han är som mig, läser fort, gillar inte fantasy men slukar gladeligen kriminalare :-)

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

26 december 2008

Körslaget vilken soppa

Såg Körslaget idag. Oj vilken besvikelse. Till att börja med var det på tok fär många körer som förlitade sig på solister. Jag vill att kören skall sjunga inte bara vara doakör. Rent sångmässigt tyckte jag bara det var Wells kör som gjorde riktigt bra ifrån sig men på något sätt kändes de lite som en kopia på Cans kör från förra säsongen. Men det kan ju varit de röda kläderna och energin som kändes igen. Ett vinnarkoncept. Jag vet inte om jag har ett gammalt synsätt att se på en kör men jag gillar inte när de håller på att dlytta runt på sig allt för mycket och sprider ut sig hit och dit och skall de envisas med en solist kan inte denne i alla fall då stå uppe i kören istället för 3-4 meter framför.

Jag får väl ge dem en ny chans i morgon men tyvärr tror jag inte på någon större bättring. Det är nog bara att hålla med Deeped "Robert Wells. Allvarligt - resten kan lämna walkover."

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Ps. Vore det inte roligare om de "battlade" som de gär i trailern?

Herman kan jag få ta ett kort på dig

Herman har liiite svårt att se naturlig ut på kort. Eller ja detta är ju Herman i ett nötskal men ni vet hur jag menar eller...


Herman på sin 6-årsdag. Den sista bilden är hur han envisas att se ut på kort nu för tiden. Jag frågade honom varför häromdagen och fick svaret "Oj då ser jag så tokig ut, jag trodde jag såg glad ut". Knasunge.

Inte levande begravd?

På 4:ans nyheter:
"Idag begravdes den döde diktatorn"

Vilken tur att de kollade att han var död först.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Helsingborg runda 1 avklarad

Idag tog vi oss en sväng till Helsingborg. Det blev inget Busfabriken utan en snabb lunch på Österns Pärla (med precis samma logotyp som Österns Pärla i Luleå), ett besök på Kärnan och sen en fika på Fahlmans konditori. Sen passade jag på att smita in i Sancta Maria kyrka, otroligt vacker i sin rustika gotiska stil. Jag tände ett ljus för mina bortgångna släktingar och skänkte min mormor en extra tanke nu när hon är ensam på Kanarieöarna och säkerligen saknar morfar lite extra mycket. Hade inte 2 kronor så jag lade en 20:a istället så har du vägarna förbi den kyrkan så har jag 9 ljus till godo att skänka bort :-)

Efter kyrkan gick vi till BR-leksaker och fick utpekat varenda pryttel som Tomten borde ha kommit med och sen bar det av till Åhléns där barnen fick välja var sin bok. Vincent fick en LasseMajas detektivbyråbok i julklapp, den läste han ut i morse så det var ju bara att köpa en ny. Han borde ha tagit med sig sin Bröderna Lejonhjärta.



Sen bar det av till Höganäs igen. I morgon blir det nog en ny tur men lite tidigare, kanske tar vi oss en tur till Danmark.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Helsingborg här kommer vi....

Nu är det dags att stoppa laptopen i ryggan, gå och duscha och sen ta sig till bussen (hmm undra om vi var 81 kr i kontanter eller om vi först måste gå 2 km åt fel håll till en ICA-butik och plocka ut lite pengar). De vi bor hos är i Kristianstad idag så vi får roa oss på egen hand. Tänkte fara en sväng in till Helsingborg, undra om det finns något öppet? Om inte annat borde väl Busfabriken vara öppen (därav medtag av laptop, medan barnen busar så surfar jag). Såg att här har de en tidsgräns plus att det är dyrare än på Leos Lekland i Luleå, kasst. Men de kanske har bättre fika :-)

Några tips på vad man kan göra i Helsingborg? Skicka mig ett SMS :-)

Jag återkommer med ord & bild om dagen.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Betalat Bokkollot

Så nu har jag betalt min avgift för Bokhoras Bokkollo 3. Det är samma helg som Göteborgs filmfestival så jag velade lite hit och dit men festivalen går ju fler gånger och utan sällskap är nog bokkollot trevligare än filmfestivalen.

Så nu får jag väl tokläsa lite böcker under januari, har varit lite dålig med läsande sista tiden.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

25 december 2008

Fan vad jag är nördig!

Inte nog med att jag läser QC så fort det kommer en ny strip. Jag har även karaktärernas Twitterfeed (@martenreed, @fayewithtaker, @hanneloreEC, @dorabianchi och @svenbianchi) inlagd i min Twitter. Deras "prat" är nästan lika kul som serien. Just nu diskuterar de sina julklappar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Humor

Har ni lite småtråkigt så här efter jul rekommenderar jag Nyhetstorken.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Varför könsneutrala kläder

I SvD kan man läsa "Han vill ha en snippa", en orolig mamma till en 4-åring skriver till psykologen och beskriver att hennes son önskar att han är en flicka. Det är nog svårt att veta om han verkligen önskar ett annat kön just nu (något Trollhare skriver lite om) eller om han faktiskt bara är avundsjuk på flickornas tiaror, kjolar mm. som han själv känner är förbjuden mark för honom?

I artikeln kan man läsa:
Min son nämner regelbundet att han skulle vilja vara en flicka. Han skulle vilja ha en snippa istället för en snopp säger han ibland, och han tycker att flickor är finare än pojkar för att de kan ha kjolar och klänningar. Han leker också nästan uteslutande med flickor på dagis.
[...]
Jag har alltid försökt att låta båda mina söner vara som de är, utan att försöka föra in dem i ett pojk- eller flickfack. De har fått leka med det de är intresserade av och de har fått ha kläder i neutrala färger.
Men om det är de fina rosa, fluffiga, volangprydda kjolarna 4-åringen suktar efter varför inte ge honom en sådan? Varför pådyvla barnen neutrala färger. För mig är alla färger neutrala men jag anar att det inte är det för denna mamma. Annars skulle hon skrivit att barnen får ha vilka färger de vill. Hon verkar inte alls låta sonen vara som han vill vara. Då hade inte pojken sagt "flickor är finare än pojkar för att de kan ha kjolar och klänningar". Om han bara leker med flickor på förskolan är det ju inte direkt något konstigt i att han vill vara precis som kompisarna.

Detta påminner lite om detta barn som jag tidigare bloggat om.

Men tiden måste få utvisa om det är en kvinna i en mans kropp eller om det bara är ett barn som känner sig fången av stereotypa könsroller, förväntningar mm.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Juldagen = tråkiga slappardagen

Ligger på sängen med lätt huvudvärk. Ungarna pysslar i sina nya pysselböcker (Tomten hade lagt dem i de stickade vantarna de hängt på öppna spisen i brist på medhavda julstrumpor).

Gårdagen var relativt lugn, god hemmalagad mat och trevligt sällskap. Ungarna verkade ta det med ro att vi bara hade med 2 presenter var till dem plus att de fick lite av farmor och kusinen. Tomten hade skickat dem ett mail med bild på paketen som är kvar hemma. Herman får paketorgie när vi kommer hem eftersom han födelsedagspresenter blev kvar hemma.


Mina egna klappar var ett par stickade strumor av svärmor, ett brunt långt knythalsband av barnens kusin (perfekt då mitt gamla är borttappat), svärmors man hade köpt Röda korsets ljusstake "Ljuspunkt" som jag varit på väg att köpa själv tidigare i vinter. Av sambon fick jag en ljudbok Peter Robinson, Kall som graven. Den verkar bra men jag är tveksam till uppläsaren, Tomas Bolme, av någon anledning gillar jag inte hans röst. Men den kanske passar till boken vem vet. Sen fick familjen ett foto på kusin Elin och jag och sambon fick en Happy Chopper ytterligare en sådan där sak jag varit på väg att inhandla i år.

Nä om man skulle dra på sig lite kläder och ta sig en promenad ute, nu tittar ju till och med solen fram lite. Men först lite julmatsrester i magen tror jag.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

24 december 2008

Här ligger jag och klurar

Ligger på en säng medan sambon och hans syster stökar i köket, ungarna ser på Hitta Nemo och sambons systers sambo är ute och går med lilltösen som inte ville sova.

Försöker klura ut Lottens lucka 24, svår men nog inte omöjlig. Nöjd med att jag de senaste dagarna knäckt dem om än sent och med hjälp av ledtrådar från andra. Jag är inte helt borttappad :-) Dagens verkar vara 2 personer, någon form av författarduo kanske. Frågan är bara vad man skall koncentrera sig på. Varför måste namnet vara ett palindrom och varför inte Persson utan Person, skall det indikera engelskspråkiga författare kanske men inte UK för då hade föraren suttit till höger. Googlar man på tupp på grekiska så får man förvisso svar men hur fasiken det skall uttalas vet jag inte, däremot får man veta ordet Gallimatias ursprung. Vem är det som kan tänkas stjäla från en uppsats, eller skall det bara indikera att de har anknytning till universitet. Eller är det stölderfarenheten som understryks.

Att det är hon som kör istället för han indikerar det att det är en författarduo där hon har rodret? Beskrivningen på jätten är den relavant för berättelsen eller för bloggaren? Och badbaljan vad betyder den egentligen? Får en känsla av att den som redigerar är en akademiker, typiska ifrågastättanden, stämmer ju med att denne var beredd att sno från en uppsats. En ohederlig akademiker alltså, fast denne kunde ju oxå vara beredd att ge referenser.

Nu kom gästerna så jag får klura vidare utan att blogga samtidigt. Får väl inviga släkten i klurandet.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

En julhälsning!

22 december 2008

Trött!!

9 timmar bussåkande (med 2 mobiler som inte ville att jag skulle surfa alls) med lite paus för mat blev det (istället för 4 timmar på X2000 med Internetanslutning). Det gungar i hela kroppen och jag är så trött att jag mår illa. Så nu skall jag krypa till sängs.

Inte kan man få igen några pengar från SJ heller utan man får det i värdecheckar att lösa in på SJ, vad fan jag vill inte nyttja deras urkassa service ingen. Det suger!

Natti Natti.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Misär

0558 Plingplong! Godmorgon alla resenärer, vi är 40 minuter försenade. Ni som skulle vidare från Uppsala får åka till Stockholm.

0642 Uppsala nästa. Ni som skall vidare till Göteborg får åka med tåg xxx ni som skulle med x2000 mot Malmö får gå till Cityterminalen där en buss väntar. 



Vad fan ca 8 timmar buss istället för 4 timmar tåg! Och inget nät till datorn inte ens ström. Jag som skulle knäcka Lottens lucka 22 på tåget. Herman där en kul födelsedag, massa bussåkande plus att vi glömde påsen med hans presenter hemma. Som tur är tog han det senare med ro, "mamma jag där ju paket av faster och de andra väntar ju hemma".



Men just Nu är allt misär!

21 december 2008

Vinkevink

Nu drar vi till Skåne. Kommer nog inte ha något nät förren i morgon bitti så här blir det inget bloggat såvida jag inte får extrem bloggabstinens och mobilbloggar.

BloggAnalys kan bli något

Sakta men sägert tar jag mig igenom 2 dagars feeds jag inte hunnit med. Då hittar jag en post om BloggAnalys hos Beta Alfa. Det är ett steg mot det jag efterfrågade häromdagen för att se moln/kluster. Men hur den funkar vet jag inte riktigt för på min blogg får jag väldigt konstiga inlänkar. Borde ju stämma lite mer med det man har i sin Knuffwidget tycker jag. Får gräva vidare i och se vad den använder för data.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

20 december 2008

Autoscrobbling inte alltid bra

Kom på att Spotify var ju givet på kalaset Herman hade idag. Ungarna ville ju knappast lyssna på min gamla synthmusik. Så jag frågade dem vad de ville ha. Smurfhits, Crazy Frog, Markoolio och Star Wars var svaret. Jag hittade allt de ville ha i Spotify. Efter kalaset slog det mig. HELVETE min last.fm kommer ju bli helt knäpp. Tänk vilka förslag jag kommer få nu. Men jag får väl tänka på det som Nogge sa när jag beklagade mig "men du kommer att öka på ditt blandmusikindex ;-)"

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

19 december 2008

Inte klar med städningen, så mer musik tack

Jag hatar att städa så det blev lite för mycket annat idag för att jag skulle hinna klart, Men jag har några timmar på mig i morgon fm oxå. Så fyll gärna på mer musik i i städlistan, idag kom det inte in fler än 2 så den fick ju loopa en del. Så kom igen nu, en eller flera låtar som passar när man går med dammtrasan och plockar upp 1000 grejer ungarna slängt omkring sig. De behöver inte matcha de låtar som ligger där men som sagt inga gnisslande gitarrer (mitt halvdöva öra tycker inte om dem).

De två låtar jag fick in i listan var förövrigt bra, så tack så mycket. Får kolla upp vad de kan ha gjort mer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Får läsa och kommentera senare

Detta blogginlägg är mest en minnesanteckning för mig själv. Jag måste läsa ordentligt och kommentera kring denna artikel senare nu MÅSTE jag städa. Men under tiden är ni fria att kommentara den i mitt kommentarsfält :-)

En genomskumning av artiken fick mig att bli lite lagom arg för att kunna gnugga mina fönster som skall skuras riktigt ordentligt. Ilska är bra när man skall städa.

Fåt hitta lite musik på Spotify och sätta ihop en städlista. Äh jag slänger upp en lista så kan ni ju fylla på den så jag kan städa länge. Ge mig lite bra städmusik, men inga gnisslande gitarrer tack.

Oj så många jag aldrig hört talas om, de måste bo i ett annat kluster

Deepedition delade ut en artikel från HD.se om att bloggosfären är död men att bloggkluster uppstår. Bloggosfär anses vara elitistiskt och inneslutande och antyder en enda stor gemenskap enligt artikelförfattaren. Men han undrar vad skillnaden skulle bli om man pratar kluster.

Deeped skriver att det enda vi bloggare har gemensamt är att vi är bloggare. Och det håller jag med om. På rabeffak edlos (Solde kaffebar) kan man läsa att nästa års ord borde vara kluster. Och efter att ha skrivit en uppsats om just klusterbildningar i min MBA-utbildning så är jag kanske beredd att hålla med. Ett kluster är en sammanslutning av individer/företag/organisationer med gemensamma intressen, strävan mot gemensamma mål. Man är konkurrenter men hjälper varandra ändå för målets skull. Jämför med oss bloggare, vi konkurrerar till viss del om samma läsare men för att få läsare, för att kunna väcka debatt och tankar är vi beroende av varandra. Vi måste länka till andra som skriver om samma sak (både de som håller med och är emot). Vi utbyter idéer, tankar, vinklingar, peppande, dissande mm. i egna blogginlägg men även i kommentarer hos de andra.

Vi kan ingå i flera kluster som i sin tur kan ha flera medlemmar från andra kluster eller så är vi isolerade från övriga individer när vi deltar i ett kluster. Jag skrev en kommentar till en post jag delade ut för ett tag sedan: “Lustigt. Jag satt igår och funderade på hur bloggar hänger ihop. Hur vissa bloggare bildar små tighta gäng som läser och länkar till varandra. Hur man ibland hittar en ny blogg och den i sin tur hänger ihop i ett annat moln av tighta bloggare. Och mellan molnen går ett par fåtal länkar där någon råkar ha uppmärksammat båda.”

Dessa moln jag pratar om skulle kunna kallas kluster. Undra hur den kartan skulle se ut.

Varför babblar jag om detta nu då, jo jag kollade nämligen på listan över vilka som sitter i panelen för stora Bloggpriset. Det finns med en hel del bloggar jag känner igen namnen på, bloggar jag läser dagligen och har i min GR ,en del känner jag bara till via namnet, kanske läst någon gång för att de hamnat på Knuff eller att någon av bloggarna jag läser har länkat. Men det fanns också en hel del bloggar jag aldrig hört talas om. Om man skulle ta den där listan och försöka gruppera den så tror jag man skulle finna att de bildar kluster/moln. Vi har mode/fest/glamour-bloggarna som läser varandra men kanske inte länkar så där jätteofta till varandra och så har de sina hangarounds som ofta länkar till dem. Politik/samhälle-bloggarna håller ihop rätt tight och där länkas det, det finns ett antal blandbloggar som ofta länkar till dessa och inte allt för sällan får en länk tillbaka eftersom de är bra på att kommentera och ge en samlad bild. Osv...

Många små bloggar kommenterar ofta hos andra, länkar in till ett visst kluster men får sällan länkar tillbaka. Ofta kan de nog vara ganska spridda i vad de skriver om, som jag. Ingen tydlig profil alls. Skriver mest för att det är roligt att skriva och då och då få återkoppling. Utan profil är det svårare att bli en kärnmedlem i ett/flera kluster. En kärnmedlem är någon som många läser/länkar till, som ofta väcker nya frågor/ämnen som andra hakar på.

Bloggosfären är inte elitistisk och uteslutande, där kan vem som helst vara med och flyta omkring i bubblan. Att få respekt och dras in närmare ett klusters kärna är desto svårare. Att bli hangaround och bara länka in i klustret är lätt och är man enveten och trägen (och har något eget att säga) blir man snart läst och då kommer även länkarna ut från kärnan. Och andra i ytterkanten kommer också länka eftersom kärnan har tyckt att det var intressant.

En viss verksamhet i ett kluster klarar sig inte utan stödverksamheter, Trollywood är beroende av cateringfirmor, boenden, få låna lokaler mm. Många små är beredda att stödja filmindustrin med detta och slår sig samman för att erbjuda tjänsterna, har jag fullt på mitt hotell rekommenderar jag grannhotellet istället för att bara säga att det är fullt. På så sätt kan man behålla filmverksamheten i närområdet. Genom att länka till andra intressanta bloggare kan man behålla sina egna läsare och sakfrågan får en bredare debatt. Sen finns det ju undantag, det finns bloggar som är jättestora, bloggar som man näst intill aldrig ser länka ut till någon annan, bloggar som inte direkt innehåller någpn substans att diskutera kring. Så varför de har så åtroligt många inlänkar förstår jag inte men jag är inte heller målgruppen. Någon gång skall jag ta och kika närmare på exakt vad det är andra länkar till hos dessa bloggare.

Men bloggosfären är som vilket annat samhälle som helst, det finns sociala nätverk som man nyttjar för olika saker och alla har sin egen ställning i de olika nätverken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

18 december 2008

Spotify + last.fm = perfekt match

Läste den här strålande nyheten hos Scary Mary. Det var ju bara en tidsfråga tills det skulle inträffa enligt många och rätt fick de. Tackar tackar. Och funkar finfint gör det. Nu kan jag avinstallera Scrobblify, den behövs inte längre.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Hemma

Vincent vaknade med ett svullet öga och jag är hemma med honom ifall det skulle vara ögoninflammation. Han roar sig med att spela TV-spel och jag försöker knäcka Lottenlucka 18. Nyss ringde telefonen och jag höll på att bli galen. Det var en som ringde för Ellos räkning, hon behövde bara lämna att hon ringde från Ellos för jag skulle ana vad det handlade om. Hon nämnde sen en rosa lapp som legat i senaste katalogutskicket. Då var jag säker, hon försökte sälja på mig en bröstcancerförsäkring. Talade om att jag INTE är intresserad och att jag tycker det är för jävligt av Ellos att ringa runt till sina kunder som de inte vet något om gällande hälsotillstånd mm. och försöka sälja en försäkring. Hedgehog-Saras inlägg fick mig att förstå vad det skulle handla om. Så jag slapp den långa föreläsningen om hur förträfflig försäkringen är.


Nu återgå till luckan, Fredrik I försökte uppmuntra mig lite efter Dantefiaskot med att idag har han ingen aning, men så kollar jag i luckan och nog sjuttsingen har han efter meddelandet här lyckats fatta vad TorpSara indikerar. Gahhhhhh!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

17 december 2008

Kommer länkandet mellan bloggar öka nu?

Häromdagen presenterade Twingly sin topp- och rankinglista. Man kan nu se vilka som är de 100 mest länkade bloggarna och vilken ranking en blogg har. Ser att jag bidragit med länkar till ett flertal av dem. Helt enkelt för att det är bloggar jag läser och som skriver om vettiga/roliga/intressanta saker.

Simon Sudén på joinsimon skriver idag en ironisk (men troligtvis sann) bloggpost om hur man kommer med på den där listan. Kommer detta leda till att folk blir bättre på att länka, för en länk ut brukar även ge länkar in i längden. Tycker ärligt talat att bloggare som aldrig/sällan länkar är mycket tristare att läsa. Särskilt när man ser att det de skriver om tydligt inspirerats av en nyhet, annat blogginlägg osv...

På tal om länkar har inlänkarna till mig ökat en himla massa, förvisso ungefär från samma människor varje gång, men det är som jag sagt förut alltid trevligt att se i Knuffwidgeten att någon har länkat. Men nu måste jag nog fundera på att skriva något bettigt i bloggen oxå så att de som hamnar här får något mer att läsa än bara min lycka över att någon länkat :-)

Min egen Twinglyrankning är samma som Twinglybloggen idag, en 4:a.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Lagen om alltings jävlighet, eller kvalité är svåra grejer

Skulle slänga iväg några konsult-CV till potentiella uppdragsgivare. Gjorde några småändringar av texten från ett gammalt CV. På något underligt vis lyckades jag få MS Word att slå av rättstavningen i just det dokumentet (något buggade ur big time) och givetvis lyckades jag stava fel i de meningar jag lade till. Alla handlade de om granskningsförmåga, kvalitetssäkring och liknade. Gahhhhh. Givetvis såg jag det inte förren efter att jag skickat dem. Hatar Word!!!! (Och mig själv för att jag har så jävla svårt att läsa på skärmen, särskilt när jag TROR att att jag har felstavningsmarkeringar påslaget).

Skrutt oxå!

Men jag hade i alla fall rätt svar i gårdagens lucka, alltid något att trösta sig med.

Läs även andra bloggares åsikter om

16 december 2008

Jag vet att jag tjôtar...

...men Lottens kalender är sjukt rolig och idag vet jag, jag måste veta, jag kan inte ha fel. Igår var väntan på rätta svaret lååååång för att jag var så frustrerad över att inte förstå det som de andra hade greppat (även om jag hade gissat rätt men inte fattat det, vilket i och för sig Cruella inte heller hade gjort fastän hon skrev namnet). När rätta svaret var Stefan Rüdén i fredags och jag hade gissat på Andrés Lokko var jag nästan lika säker som idag men bara nästan. Idag finns det inte på kartan att jag har fel eller så har jag gått i varenda luring som Lotta lagt ut. Då är hon på tok för smart för mig.

Är grymt imponerad över hennes förmåga att få till luckorna. Gjrode ett mentalt experiment och tog en av mina favoritförfattare och funderade på hur jag skulle få till en lucka med honom men nej. Det hade bara inte gått. Lotten har en unik förmåga som få besitter tror jag.

Idag är väntan lååååång för att jag så gärna vill veta om jag och de andra har rätt, vem annan än Elin Wägner kan det vara? Allt pekar på henne. Allt! men som sagt Lotten är smart. Men jag kände mig jäkligt smart som kopplade "hårda, nordliga vinden från Alperna" till Nobelpristagaren i litteratur 1945. Nu får jag väl känna mig oerhört korkad om 2 timmar om det int var rätt koppling men tills dess får jag ligga här med känslan att ha fått en polletnertrillning att nästan höras i rummet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Herman skriver

Wow ungen som knappt varit intresserad av bokstäver odl håller just nu på att skriva en önskelista alldeles själv. Nu står det BIL, ROBOT,RORRI RADIOSYRD, SNOWBOARD, VATTENPISTOL, LASRSVÄRD, PRUTTKUDDE, STARWARS LEGO, KIKARE, SLAJM och SKATEBOARD några stavfel men med tanke på att ungen inte riktigt vet hur alla bokstäver ser ut ännu så tycker jag det ser rätt bra ut.Snowboard hjälpte pappa till med och jag fick assistera vid skateboard men i övrigt skrev han själv.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Jaha Dante _var_ rätt

Ganska tidigt skrek Cruella ut Dante men sen började många insinuera att de visste, ingen pekade på att någon ovan redan knäckt det. Dante var en av de gissningar jag instinktivt tänkte haka på eftersom det kändes bra i magen men helt utan belägg och kopplingar. Det var en helvetisk gåta om inte annat :-)

Men av någon anledning blev jag bortkollrad av de som indikerade helvetet och trodde att ovan dem fanns inget rätt svar men vem mer skriver om helvetet? Min virriga hjärna borde ju ha kopplat när Fredrik I talade om att just BeatriceBeaBeata borde vara lämpad för att knäcka den. Gissa om huvudet gick på högvarv efter det, jag som skulle sova. Kopplade tyvärr aldrig det till mitt namn förren jag läste facit.

Så min första instinktiva tanke att haka på gissning var rätt, fan att man aldrig skall lära sig att lyssna på magkänslan. Men men jag fick i alla fall lära mig några kända biodlare :-)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

15 december 2008

Undra när DN skall korrigera

Dn skrev en artikel om Spindla härom dagen i den kunde man läsa:
En ny tjänst låter privatpersoner annonsera på Google.
Spindla.com släpper in privatpersoner där bara företag tidigare funnits.
Lilla Gumman skrev ett blogginlägg 10 december och hänvisade till DN. Jag ifrågasatte påståendet om att inte privatpersoner inte skulle ha fått annonsera tidigare eftersom jag gjort det redan 2006. En diskussion utbröt i kommentarerna. En annan Lilla Gummanläsare(Alice) frågade Spindla om deras påstående och fick svaret:
Förutom att vi är först i världen med att låta privatpersoner själva lägga upp sina annonser på Google, för att synas på världens största marknadsplats, har vi tagit fram ett system som optimerar de pengar som är avsatta för en kampanj. Vi har satt ett fast pris på 5 kronor för ord annonsörer väljer att synas med. Det vi själva har märkt då vi nyttjat Google Adwords tidigare är att kostnaderna har skenat iväg men med vår optimeringsfunktion blir kostnaden väldigt låg.
Två påståenden jag tyckte var konstiga, dels får man ju annonsera som privatpeson och dels är 5 kr/klick rätt dyrt. Det slutade med att vi var 2 st som kollade upp saken. Jag frågade Googlefolk jag känner samt postade ett inlägg i Adwordshjälpgruppen. Efter ett tag hade vi båda fått samma svar tillslut, det var helt ok att annonsera som privatperson. Google skrev om det i sin AdWordsblogg också.

Lilla Gumman ändrade i sitt blogginlägg och strök över felaktigheterna efter min och Alices diskussion. Heder åt Lilla Gumman som kollar sina kommentarer och agerar på dem. Fick även ett mail från dem och de kommenterade att Spindla hör av sig och sagt att de inte gjort ordentligt med research. Inte fasiken skulle jag lite på ett företag som inte kollar upp en sådan enkel grej.

Idag verkar IDG ha fått nys om blufförsöket och skriver om det både som en CS-nyhet och som en IT24-nyhet (kanske var det Google som uppmärksammade dem på felaktigheten). Undra när DN skall rätta sin nyhet som inte stämmer.

Det var ju inte direkt svårt att kolla upp att Spindlas påstående inte stämmer. Visst det var ganska företagsinriktat på AdWords innan de ändrade på förstasidan nu i fredags (eller ev. torsdag) men väl inloggad för att skapa ett konto fanns inga krav på företagsinfo eller liknande. Men visst fasiken började jag ju undra om jag brutit mot någon Googleregel när jag hade annonserat som privatperson för 2 år sedan, för man tror ju att ett företag, som har som sin grej att nu erbjuder de sina tjänster så att privatpersoner kan annonsera, har kollat upp saker och ting. Men det är tur att de kritiska glasögonen oftast är på och att man vågar ifrågasätta.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Lottens kalender, ett gift

Fasiken dagens lucka har förstört min nattsömn, låg och grubblade halva natten, sen min arbetsdag, hur mycket får man gjort när 90% av hjärnan fortsätter att kämpa med dagens gåta. Åh så irriterande så många hjärcykler till spillo för jag är inte ett dugg närmare en lösning idag än vad jag var igår när jag öppnade lucka 15.

Var på ICA, hamnade framför deras pockethylla, kom på mig själv att läsa samtliga baksidetexter i jakten på dagens lucka. Hallå det är inte sunt. Jag laddar om kommentarssidan om och om igen i jakten på nya ledtrådar. Men blir bara mer förvirrad. Några är överens om scenariot är Twin Peaks (men vem av dem bloggar? Och hur har de mappat ledtrådarna dit?), någon annan gissar på min första instinktiva tanke; Pippis pappa. Andra är mer flytande och andra jämför dagens gåta med Rubriks kub, hur man är vrider och vänder blir det inte rätt. Precis så känns det för mig också. Och Lotten som påstår att några har gissat rätt, vilka då?

Idag verkar det bli att dra till med något vad som helst för att bädda ner mig i hatten för dagens dragning. Hittar inget som matchar allt det som finns i luckan. Inte ens mitt Tori Amosförsök funkar.

Tur att morgondagens lucka kommer först kl 8 i morgon så nattsömnen får sig lite ro i natt. Kanske kommer jag tom i säng före 12 idag orkar inte vänta på facit, kan läsa det i morgon bitti. Igår satt jag och gissade och klurade till 00:00.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Sista järnet taget

Nu har jag legat på britsen i akutrummet på Sandens Vårdcentral för sista gången den här omgången. Distriktsköterskan Åsa satte försiktigt in droppnålen och satte igång det hela. Lyckades slumra lite på britsen och fick mig lite extra vila. Men är i alla fall toktrött idag.

Provsitter lite i mitt egna rum på jobbet (har ju ockuperat en palts i ett 4-personersrum i vanliga fall). Men här inne går inte att sitta ventilationen låter någor fruktansvärt och belysningen är så dålig att jag undrar hur någon kan ha haft det här rummet innan. Och avsaknaden av fönster utåt kan ju göra vem som helst deprimerad. Nä bäst jag tar med mig datorn och går tillbaka in till de andra för här piggnar man inte till direkt.

På onsdag eller torsdags skall jag tillbaka till VC för att ta blodprover sen får jag vänta en vecka innan jag får veta om Venoferet ar hjälp den här gången eller om jag får skriva lika deprimenrande som förra gången.

Undra hur mycket av Venoferet jag inte få i mig. Förra gången låg jag och funderade på följande tills jag somnade. 5 ml Venofer innehåller 100 mg järn det blandas ut i 1 dl natriumkloridlösning. När droppet är klart är det kvar vätska i ca 1,2 meter slang som är ~2,5 mm diameter (på insidan) plus att det ligger kvar lite i en pip i påsen som är 2 cm hög och ca 0,8 cm i diameter. 7 av gångerna har det varit ca 3 dm till kvar i slangen och ca 1 cm kvar i droppbägaren som är ca 1 cm i diameter. Så frågan är hur många mg järn som gått förlorat på 10 behandlingar.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

14 december 2008

Båda har nu graderat

Idag har båda barnen graderat i karaten (Ashihara). Idag körde de graderingen på lite annat sätt än förra gången. Alla karatebarnen graderade samtidigt så det var en ganska lång stund innan allt var genomgått. Herman satte katan hemma i morse men tappade bort sig några gånger under graderingen men var duktig på att korrigera sig själv när han hade kommit lite fel. Han försöker verkligen och har blivit mycket bättre på att lyssna när man hjälper honom. Förr surade han bara. Vincent har nu vitt bälte med orange streck och Herman rött. Vilken dag som helst skall jag lära mig vilket bälte som är vad :-)

Men armhävningar och situps behöver båda mina ungar få instruktioner och träning i, höll som vanligt på att skratta ihjäl mig.Idag fick alla börja om med situpsen efter ca 10 st för att Herman inte gjorde rätt. han gjorde något mer crunchliknande och på håll såg det ut som han bara lyfte på huvudet.

Sensei Micke sa till mig efter graderingen att det syntes att Vincent tränat på katorna hemma (vi var ju lite smått oroliga för graderingen då de inte hade kört ena katan mer än 2 träningar, däremot har de ju tränat teknikerna hela terminen). Får ta det som en komplimang. Vincent gillar verkligen karaten och går in för det. Han är så glad att han nu skall upp i gruppen för avancerade barn. Nu får han träna 2 gånger i veckan. Det kommer krävas lite omplanering här hemma att ha en unge att skjutsa på träning 17:30 på torsdagar men det skall väl gå det också. Förhoppningsvis kan jag ju själv börja träna efter nyår igen och då kommer jag också träna på torsdagar.

Efter graderingarna så hade vi julavslutningsfest. Sensei Micke hade fixat lite sushi (mycket goda) och Senpai Stefan med fru fixade tacos/burritos till oss. Jag och en annan mamma hade bakat. Jag slängde ihop en panna med marmorerade brownies (från Två systrar söta) de går alltid hem. Ungarna lekte och spelade fotboll, brottades lite och sen svullade vi mat och fika. En trevlig kväll. Kul när man umgås i en salig blandning åldersmässigt.

Nu ligger jag på sängen och jäser, proppmätt.

Lite bilder från graderingen finns i mitt Picasaalbum eller så kollar du på bildspelet nedan:



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

13 december 2008

Ruter Retro Café

Idag var jag på Ruter Retro Café med 2 gamla arbetskamrater Gilbert och Erik samt Eriks sambo Sonja. Gud vilket mysigt och charmigt café och trevlig personal. Gott fika har de oxå. Rekommenderas varmt, dit går jag fler gånger. Planerade att vara hemma efter en timme men vips hade tre timmar gått. 3 timmar fyllda av prat och en rundvandring på fiket och i verkstaden. Vi hittade massor med kul saker att titta på. Tyvärr hade jag glömt min kamera hemma så jag får visa foto någon annan gång.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lucia utan Lucia

Idag är det Luciadagen står det i almenackan men jag har inte sett en endaste Lucia inte ens en tärna, tomte eller stjärngosse heller. Vad gör barnen av idag? Mina egna har varit hos kompis och sen tränat på sina graderingskator.

När jag var liten samlade vi alltid ihop några ungar på gården och så gick vi runt i trappuppgång efter trappuppgång och ringde på dörrarna. Ibland fick vi komma in dra några lussesånger och fick lite godis, frukt eller pengar för besväret. Minns hur jag ett år fick en jäkla massa apelsiner. Var stoppar man dem då? Jo i strumpbyxorna. Efter 10 apelsiner i strumpbyxan är det lite svårt att gå kan jag meddela.

Men lussekatt har jag fått i alla fall idag, det köpte sambon när han var och handlade i morse.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

12 december 2008

Olika topplistor

Tog en sväng genom de topplistor jag ligger på och kollade var jag är placerad. Inte är det lätt att få en översikt över bloggens popularitet direkt. Borde det inte finnas bara 1 lista som alla hamnar på automagiskt?

Blogglista.se/personligt
förstår jag mig inte på, hittar inte igen mig själv alls i listorna fastän statistiken visar träffar. Den listan är bara konstig.

Bloggportalen.se/Vardagsbetraktelser
: Eftersom jag inte är på topp 50 i kategorin mest besökta så syns det inte vilken plats jag är på, synd att man inte kan få bläddra vidare och få veta var man ligger. Men under så ligger jag på plats 44 som mest länkade men det säger inte så mycket.

Bloggtoppen.se/Personligt
: plats 100

Blogtoplist.se/Personligt: plats 27

Vilka listor har ni valt att placera er på?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Lättnad

Som många andra har jag säkerligen gått och funderat på hur det skulle gå för Vimmelmamman på läkarbesöket idag. Bra eller dåliga nyheter. Och så kom inlägget, läste nästan med ett öga, ni vet som när man ser på skräckfilm och tror att det skall vara mindre läskigt då. Men blev så glad, beskeden är positiva, cellgifterna har funkat. Så trots att jag "bara" är en av Lottas trogna läsare, aldrig haft någon direktkommunikation med henne så känner jag lättnad. Särskilt så här efter Alter Egos bortgång.

Internet är underligt på det sättet, vi binds ihop känslomässigt med människor vi inte känner annat än genom deras texter. Vi gläds och sörjer med dem ibland på håll och ibland via små kommenterar. Ibland har man en mer direkt kommunikation eller visar att man följer varandra och ibland inte. Men det känns på något sätt som om det bidrar till en bättre värld, man får mer förståelse för andra. MinaModerataKarameller skriver om just sin vänskap med Alter Ego och om just hur vänskap kan växa fram på nätet.

Själv fick jag oxå ett lättande besked idag, mina cellprover var helt normala. Även om det hunnit gå så många år sedan jag fick ta bort cellförändringar så är det jobbiga veckor att vänta på svar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Snart får man gå hem och ha helg

En helg där jag i morgon måste akuthandla julklapppar. Har inte en susning om vad jag skall köpa till någon. Vill fortfarande bara skita i allt. Finns det någon grej man kan köpa till ALLA? Ungarna har skrivit önskelistor som är flera mil långa och de har dessutom markerat det som de helst vill ha med "*" det är typ hela listorna. gah!! Måste även köpa födelsedagspresent till lilleman samt skriva ut och åka runt och posta inbjudningskorten till hans kalas. Ute i sista sekund som vanligt.

På söndag skall båda barnen gradera i karate. Herman har sin första gradering och Vincent sin tredje. Gissar att jag kommer få se kator hela lördagen när jag inte har julångest. Vincent ville bjuda över en klasskompis på lördag. Han skall också göra sin första gradering på lördag och Vincent erbjöd sig att coacha honom lite extra dagen innan.

Måste städa där hemma, av någon anledning ser det åter igen ut som någon slängt in ett tjog handgranater och stängt dörren. Undra hur rutorna höll?

Så kan någon bara trolla bort min mensvärk så jag får något av detta gjort i helgen utan att behöva proppa mig full i medikamenter som slår ut min mage.

Läs även andra bloggares åsikter om

11 december 2008

Inget Home

Skulle visa Home för Vincent idag men PSN funkade knappt och jag fick veta att Home inte kommit upp ännu. Får väl se om det går bättre i morgon.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Bolt

I lördags var jag och familjen på bio med jobbet. Det var Logicas traditionella förhandsvisning av en Disneyfilm. Filmen i fråga var Bolt. Jag var presentatör på visningen och fick hälsa alla välkomna samt berätta lite om Logicas över 20-åriga tradition med förhandsvisningar och lite om filmen. Jag hade fått ett manus att läsa in, kunde det utantill i bilen på väg till Luleå och det sista jag gjorde var att upprepa de viktiga stolparna, enstaka ord. När jag väl stod där framme var manuset borta, men stolparna satt. Tur man är van att prata, det var bara att hitta på nya meningar medan jag pratade på. Men ingen verkade ha märkt något, fick beröm för att det var en bra introduktion även om den sabbades lite av att reklamfilmen för andra Disneyproduktioner började rulla bakom mig, men de fick stopp på det så jag fick prata klart.

Filmen handlar om hunden Bolt som växer upp som TV-stjärna, han känner inte till något annat liv och tror att han verkligen har de superkrafter hans TV-seriekaraktär har. Som vuxen får lite Truman Show-vibbar. Bolt tror att hans älskade matte Penny verkligen är i fara så gott som varje dag och en dag går det för långt. Han tror att hon är kidnappad och ger sig ut i stora vida världen (eller tvärs över USA i alla fall) för att leta upp henne. Bolt upptäcker snabbt att livet inte är så enkelt som han trott. Han upptäcker den hårda vägen att superkrafter är något han saknar. Upptäckter som lockar fram många skratt i salongen.

Bolt träffar på flera sköna figurer, några är bifigurer som bara förekommer en kort stund så som NY-duvorna medan andra följer honom under resan så som den övergivna katten Stumpan (eller var det Strumpan?) och den "livsfarliga" överviktiga hamstern (som jag inte minns namnet på Uppdatering: Roffe heter han). Den TV-beroende hamstern har Bolt som största idol och är alldeles till sig, i sin plexiglasboll, över att äntligen få träffa Bolt och dessutom få vara en del av hjältesagan. Jag irriterade mig lite på hamstern till att börja med men senare var det han som kläcker alla roliga kommentarer (bortser från att han sa han istället för honom en gång).

De nyfunna vännerna råkar ut för lite av varje under sin resa som det skall vara i en barnfilm och sakta går det upp för Bolt att man inte måste ha superkrafter för att vara hjälte. Givetvis har filmen sina antihjältar också och de finns på två plan dels den elaka personen med grönt öga. Han är den onda i TV-serien, Bolt hatar honom och dels finns Penny och Bolts manager samt TV-producenten i den verkliga världen.

Filmen är riktigt snyggt gjord, öppningsscenen där man ute från gatan ser Bolt i en djuraffär är väldigt realistisk tills man får se en människa. Då slår det över till tecknat men ändå väldigt detaljerat och snyggt gjort. Filmen inleds med några actionsscener som mindre barn nog kan finna lite läskiga. Minstingen som är 6 år tyckte inte det men hade lite svårt att förstå när det var film i filmen så att säga emellanåt. Filmen har en humor som fungerar på både vuxen- och barnplanet. Som vuxen som sett ett otal Disney animation filmer förut så kan man historien man vet precis hur det skall gå men det gör inget. Det är som sagt snyggt gjort och roligt så passa på att se den i mellandagarna med barnen. Uppdatering: Fel av mig det är ju först 6 februari den har premiär i Sverige, sorry. Ni får se på annat i mellandagarna.

Filmen får 3 starka motorcyklar i betyg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,