29 juni 2011

Badpojkar

Syskonhopp fick avsluta badandet
Vi var nere på bryggan en stund och barnen plaskade med fötterna i vattnet. Det var 29 grader varmt ute och ljummet i sjön så jag sa att de fick springa in och hämta badbrallor. Tog inte många sekunder innan jag hade dem ute igen. De fick för första gången hoppa i sjön från grannens brygga.

Tog lite foton som kan ses nedan i bildspelet eller i Picasagalleriet.


Bea och Google+

Fick en invite till Google+ av Rolf. Det är alltid kul att titta på nya lösningar men det ekar öde. Vill man veta lite mer om vad Google+ är kan man läsa den här texten av Fredrik Näs.

Hur har Google tänkt få snurr på något sånt här när inte alla man känner ens kan få tillgång. Precis som med wave hinner man väl tröttna innan det öppnas för alla. Tyvärr tror jag att de flesta jag känner är rätt trötta på fler sociala nätverk. De flesta av mina RL-vänner använder Facebook och mina onlinevänner (även om det låter knas att dela upp dem så, så ser det mer eller mindre ut så för mig, träffar sällan/aldrig de jag pratar med online) finns i mångt och mycket på Twitter (de har nog Facebook allihop de oxå). Hur skall jag eller Google övertyga dem om att lämna vald plattform eller utöka med en till. Vad är mervärdet? Vad skall vi ha det till?

Jag såg när jag loggade in att jag kunde koppla ihop med mina bilder i Picasa men varför inte få lägga till min Blogspotblogg, mina kommentarer på Buzz och utdelat material och kommentarer i Google Reader. Som en kommunikationshub. Sen får de som är i ens cirkel välja vilka av flödena de vill se från olika personer/grupper. Det är vad jag själv saknar, ett ställe att kommunicera på utan att låsa ute de som inte valt plattformen och framför allt få kommentarer till saker och ting samlat. När man läser om Google+ låter det som om det skall fungera så men jag kan inte se det i gränssnittet nu.

Hur väljer jag vad jag vill se, vilka människor jag vill följa, fick några förslag när jag loggade in men bara en av dem har Google+ och jag förstod inte vad urvalet baserade sig på.

Varför vill Google att jag uppger mitt kön kvinna/man/annat. Jag är lite sur på mig själv som trotsade min egen övertygelse att inte svara på sådana frågor. Jag har tyvärr dålig erfarenhet av de resultat som det ger. "Statistiska fördomar" ger mig ointressanta erbjudanden och förslag baserat på vilken kromosomuppsättning jag har. Kanske skulle jag sagt "annat" men då skulle väl folk ställa konstiga frågor. Fast jag ser nu att det likväl blev tokigt. På något sätt blev jag registrerad som man, är rätt säker på att jag kryssade i kvinna. Hittar inget sätt att i Google+ redigera min profil utan jag måste leta upp mig googleprofilsida för att göra det.

Men nu är jag reggad och får väl utforska stället. Går väl lite lättare när det kommer in lite flöden/kommentarer på egna flöden. Skall ta och läsa på lite mer, kanske finns det mer än vad man ser direkt i webbgränssnittet. Jag lär få återkomma när jag förstår mer.

Detta är skrivet med BlogPress en värdelös Googleapp för Blogpressbloggar som helt saknar möjlighet till länkar och som dessutom rensar texten när man lägger appen i bakgrunden (fick skriva om delar av denna text 2 gånger).

Uppdatering1: Nu sittandes vid en dator istället för på iPhonen/Paddan så får man i alla fall lite mer info om vad de man lägger till ser samt att jag sett de mail som kommer när någon lagt till en. Jag verkar också få de jag blockat i Buzz som blockade personer i Google+ också. Tyvärr verkar jag dock inte ha några invites så nu har jag 2 personer som jag känner i mitt flöde. Förstår inte riktigt mig på funktionen där jag kan lägga till folk som inte har Google+ ännu, de som jag vet inte ens har ett Googlekonto.

Uppdatering2: Från datorn var det lätt att nå Googleprofilen så nu har jag genomgått könsbyte i Google+

28 juni 2011

Fjällräven Classic eller inte

Jag hade tänkt att skippa Fjällräven Classic i år (mest för att jag missade biljettsläppet och hade tänkt göra en DKM+ i år), har gått 3 st tidigare och det kändes väl rätt bra så.

Men så börjar jag se i bloggar hur folk förbereder sig. Det dimper ner lite mailfrågor från folk som hittat mina vandringsberättelser från tidigare år och då kommer suget. Men ett aber är ju att biljetterna är slut sedan länge, finns andrahandsbiljetter utannonserade (fast startgrupp-1-biljetter är det rätt ont om) men det kostar ju en del att boka 1500 för biljetten sen tillkommer en 500-800 i resa, boende, mat mm så innan det är klart hamnar man väl på 2500 ungefär. För att gå i fjällen ca 32 timmar. Dyra minuter. Jag velar än hit än dit. Nu är det drygt en månad kvar så än så länge finns tid att bestämma sig på. Men tågbiljetterna tenderar att ta slut så vips har jag bestämt mig men kan inte ta mig dit (eller jo det går ju att ta bilen till Kiruna oxå).

Vilket velande.Skulle behöva köpa en ny ryggsäck oxå inser jag så summan stannar ju inte vid 2500 heller.

Hur skall jag göra tro?

Tänk om jag kunde ha minnen från en eländig vandring, sett mig själv på film stå och säga att det var det värsta jag gjort men icke, en sprudlande glad Bea talar om hur otroligt fantastiskt det är. Fan hon är en jobbig jävel som får mig att längta till att stå på startlinjen igen.

Lite hålltider för Lapland Ultra

Mitt mål är att slå fjolårstiden som var 19 timmar 14 minuter och 42 sekunder och jag önskar att jag hade varit smart nog att skriva ner mina tider mer exakt fick återskapa från twitter och där stämde det inte alltid för att meddelandena inte gick iväg men men jag har något att gå på i alla fall.

Mil 1: 1 timma och 37 min
Mil 2: 3 timmar och 24 min
Mil 3: 5 timmar och 12 min
Mil 4: 7 timmar och 2 min
Maraton: 7 timmar och 27 minuter (tog en jäkla tid att gå de sista metrarna :-)
Mil 5: 9 timmar och 11 min (på denna mil tog vi våffelpausen)
Mil 6: 11 timmar och 23 min (här lämnade jag Peter och började gå helt ensam)
Mil 7: 13 timmar och 27 min (på denna mil sprack min häl)
Mil 8: 15 timmar och 33 min
Mil 9: 17 timmar och 30 min
99 km: 19 timmar och 6 min
Mil 10: 19 timmar och 14 min

Banan

Skall jag gå på 19 timmar måste jag hålla en snitthastighet på 5,26 km/h jag kommer ju behöva stanna till och kissa, äta, plåstra om fötter mm och rimligen tar det väl som i fjol kring 60 minuter totalt så då måste jag ställa klockan på att hålla en snitthastighet på 5,56 km/h vilket då är lite snabbare än fjolårets 5,29 km/h. Varje mil får med pauser tar 1 timma och 54 minuter. Får se hur det går. Skall skriva upp tiderna på en liten lapp att ha i fickan. Jag måste kapa varje mil med 1 minut och 24 sekunder, det kan väl inte vara helt omöjligt. Vi får se om jag försöker hålla ett konstant snitt eller om jag går lite snabbare i början när benen är pigga vis av erfarenhet att mitt i natten är man inte så där superpigg och kommer sacka ner farten.

Men tänk om det regnar det är min största fasa att gå 10 mil i regn och just nu är inte väderprognosen munter alls. Men det har ju svängt fram och tillbaka konstant. Med goretexstrumporna på borde jag klara även regn. För det är fötterna som tar mest stryk om de är konstant blöta. Kameran och mobilen kommer inte heller åka fram för foton så ofta om det regnar vilket är lite trist eftersom jag gillar att återuppleva saker och ting i bilder.

Funderar på om jag skall komma ihåg att posta mina miluppdateringar även hit till bloggen i år så att det blir lite lättare att sammanställa sen. Ni får i så fall stå ut men en 11-12 små korta postningar.

27 juni 2011

3 års letande kanske är över

Nya BH:n. Fotografen Herman anså
att även han behövde vara med i bild :-)
Idag intensifierade jag jakten på en ny sportbh varenda butik i Luleå fick ett besök. Sista stoppet var Eleonora Laura. Föst visade hon mig några utan bygel och fick det att låta som de var de enda. När jag beklagade mig över att de inte hade bygel sprang hon iväg till en dold låda och letade. Jomen visst fanns det en 75 E i en med bygel. Jag skuttade in i provrummet och krängde på mig BH:n fast övertygad om att nä inte heller denna kommer sitta bra. Men när jag tryckt ner bröna ordentligt och justerat axelbanden samt provhoppat så varv det bara att inse att det skulle bli köp. Tur att jag inte hade tittat på prislappen, 820 kr (fast det var 20 % rea i dag som tur var).

Enda nackdelen är att den precis som mina nuvarande som håller på att falla i atomer har en söm nästan mitt uppe på axeln vilket innebär att jag måste tejpa när jag skall ha ryggsäck. Men men man kan nog inte få allt.

Så nu har jag för en gångs skull tom en rätt snygg sportbh även om typ ingen någonsin kommer att få se den. Så ni får se den här i alla fall på en fluffig Bea.

Nu skall den hårdtestas på Lapland Ultra i helgen sen blir det förhoppningsvis inköp av 2-3 till.

Märket är Mary Jo Intense och i deras Actionserie.

24 juni 2011

Vädret är ombytligt på midsommar och verkar vara det samma nere i Adak

Lunch i duggregnet
Idag blev det en seg dag, vi velade om var vi skulle åka och vädret växlade från strålande sol till moln till regn till sol osv... Efter ett tag var klockan så mycket att vi bara han med att fara till hembygsområdet inne i stan. Vincent hade med sig en kompis som skulle vara hemma kl 16 så vi han helt enkelt inte ut till kusten. När vi väl kom fram hade stången rests och dansen pågick. Barnen var inte det minsta intresserade så vi packade upp vår mat och satte oss och åt istället. Precis när allt låg på tallrikarna så började det regna igen men vi ignorerade det och smaskade på rökt lax, sill, potatis, sallad, bröd, ost, gräddfil mm. Att äta utomhus är alltid trevligt även i duggregn.

Herman längtar efter tårta (Foto: Henrik Bylund)
Barnen sprang till lekplatsen efter maten och jag och sambon slöade på filtarna en stund, höll på att somna. Barnen kom tillbaka och ville ha efterrätt. Jag hade gjort det lätt för mig och tärnat jordgubbar som jag rört ner i turkisk vaniljyoghurt. Gott. Barnen sprang åter iväg och lekte kurragömma samt kikade på kyrkogården en sväng innan vi for hem. Väl hemma gick mina ögon i kors så jag däckade på sängen mellan 17 och 19. Vaknade av en arg unge som skrek åt den andra ungen. Fick solen rakt i ögonen och insåg att det nog var rätt skönt ute. Bytte om och gav mig iväg på 2 mil på cykeln. Kändes uppfriskande att få röra på sig. Väl hemma igen grillade sambon medan jag och barnen fixade en smarrig med ful tårta med lime curd, jordgubbssylt och jordgubbar. Nu sitter jag här flera timmar senare och dumsurfar fortfarande proppmätt.

Råkade kolla väderprognosen för fredag-lördag nästa vecka för Adak/Slagnäs igen och nu skall det regna från kl 20 på kvällen tills jag är beräknad i mål. Hmm dvs den första milen och lite till i sol och sen regn. Får hoppas det det ordnar till sig. Får lova mig själv att inte hålla på att titta varje dag, då kommer jag ju bli galen. Men det verkar inte bättre än att jag i alla fall måste packa ner regnkläder, kepa och goretexstrumporna. Vilket påminner mig om att jag inte kommit ihåg att väga regnponchon. Fast det är en uråldrig gammal HellyHansenponcho borde kanske skaffa en ny. Kikade på denna från ITAB.

22 juni 2011

Hårdbevakar yr.no för Adak med omnejd

Nu börjar det bli så lite tid kvar till Lapland Ultra att det börjar bli dags att kolla in vädret för att ha koll på vad som skall med eller behöver införskaffas.

Än så länge ser det ju lovande ut för Adak i alla fall:

Slagnäs som är lite mer än halvvägs på loppet känns lite mer osäkert:

Jag hoppas jag missar det där regnet om det nu skulle komma. Ifjol var jag i Slagnäs kring 6 på morgonen efter 12 timmars gående.

Lite varmare än 8 grader på natten skulle väl inte skada med med löparhandskarna och en kofta klarar man det oxå. Skulle det regna så kommer ju givetvis regnstället vara med och med kepa på huvudet och luva på det klarar man även ansiktet rätt bra. Hatar när brillorna blir blöta. Kepatricket var en lärdom efter ösregnet på Högakustenleden och testades på en lite längre tur här i Boden för drygt ett år sedan, det årets Adakuppladdning. Mina goretexstrumpor får definitivt åka med, då håller jag fötterna torra om det skulle börja regna.  Egentligen borde jag kanske ta min regnponcho istället för regnjackan. För då kan jag dra den över ryggan oxå plus att pulsklocka mm som jag brukar ha utanpå slipper att bli blöta. Och jag kan gå med mobilen under ponchon och twittra :-) Hmm tål att tänkas på. Undra hur mycket tyngre ponchon är än jackan.

I fjol var det ju klarblå himmel säkert 24-25 grader när vi startade och kring 8-10 på natten och helt vindstilla.

I övrigt funderar jag mest på hur bängligt det blir att ta alla milfoton själv, det var praktiskt när jag dels hade sällskap under drygt 6 mil och sen hade mannen i gult som assisterade vid många milfoton men han är och cyklar i Norge i år.

21 juni 2011

Halvvägs genom #365mil

Upptäckte att jag faktiskt passerat halva sträckan och lite till. 182,68 mil är avverkade än så länge. Däremot är det lite sämre med en mil om dagen. Dagar med aktivitet är 110 (62,1% av 177 dagar). Får skärpa mig lite.

För att pigga upp mig själv en regnig sommarsolståndsdag som denna där solen inte ens har varit i närheten av att visa sig ritade jag ut hur långt jag skulle kommit om jag hade färdats fågelvägen åt ett och samma håll. Det är en bit.

20 juni 2011

Tankar under 1 mil i regnet

Tog en milspromenad medan Vincent tränade fotboll. Himlen öppnade sig och regnet vräkte ner och där gick jag i jeans och en jacka som uppenbarligen inte alls var vattentät. Blev blöt ända ner till underkläderna. Ljudboken jag strömmade till mobilen valde att lägga av pga dålig täckning så där gick jag utlämnad till mina egna tankar (ville inte ta upp mobilen när regnet vräkte ner). Vad börjar Bea då fundera på, jo att det vore roligt att åter bli Lotta. Gick TGU 1996 och skulle utbilda mig till stridsledningslotta för flyget men det blev en jävla massa strul med utbildningen och tillslut kom det barn och annat i vägen så jag gav upp de planerna. Men igår på flyguppvisningen med en massa folk i grönt kom den där drömmen tillbaka, av någon underlig anledning dras jag till en militär karriär (men då inom frivilligorganisationerna).

Surfade in på Lottorna idag och kikade och insåg att jag missat anmälningstiden för den tjänstegren jag en gång i tiden ville gå med 2 veckor. Varför kan inte turen vara på min sida ibland? Kikade runt bland de andra utbildningarna och fick syn på Underättelse som också verkar intressant, då måste man först gå Ledningsstöd. Så frågan är om jag skall vänta ett år och hoppas att det går en Luftstridskurs då (om de inte kör dem vartannat år som tidigare eller om jag skall satsa på annan gren alt strunta i det helt. En nackdel är Bodens Lottakår som jag aldrig kände mig hemma i och när man ser programpunkter som "Välkomna på medlemsmöte tisdag den 18 januari 2011 i Frivillighuset, Boden, klockan 18,30. Vi diskuterar medlemsavgifter, deltagande under Jokkmokksmarknad samt smink- och smyckevisning."så minns jag varför. Det var alltid väldigt lite info om det som man gör som Lotta, utbildningar och sådant utan mer fika, pyssel odl. Om man väljer att gå med i en militär frivilligorganisation är väl inte träffar med smink- och smyckesvisning det första man tänker på.  Så jag vet inte vad jag vill egentligen. För att bara gå utbildning utan att ha en kår i närheten känns ju lite meningslöst egentligen.

19 juni 2011

Flygets dag och Rix FM Festival 2011

Idag har hela vår familj varit på F21 från kl 12 till 17:40. Vi tittade på flyguppvisningar, köade för att få äta ljummen hamburgare utan dressing med F18 Hornet flög (och vi stod i ett tält och hörde ljudet) och sen var det dags för det barnen längtade efter. Danny skulle hoppa fallskärm och sen uppträda tillsammans med Eric Saade, Swingfly mfl. Vi föräldrar fick helt enkelt stå ut ett par timmar för barnens skull.

Hade med mig kameran men med bara kitobjektivet blir det inga höjdarbilder. Men här är några bilder. Ja jag vet att jag har smuts på sensorn, har köpt gummituta för att blåsa bort det men han inte innan vi for.

09 juni 2011

Skall jag kapa stugan i 3 delar?

Jag:
image

Mail som kom som svar på min annons var en annan annons:
image

Vet inte hur många samtal jag fått om 60-80 m2-stugor mitt inne i stugområden. Är verkligen min annons så otydlig med vad jag söker?
Det enda jag ångrar att jag inte skrev var “Vill inte ha en gräsmatta och rabatter att ta hand om”. Det är inte ett sommarhus jag söker utan ett ställe att bara koppla av på utan måsten. Hur svårt kan det vara.

Stugjakten del 765432

Idag var jag iväg till Älvsbyn eller rättare sagt till kommungränsen Älvsbyn/Boden och tittade på en liten stuga. Stugan ligger i Björkberg precis vid Stockforsälven, dock är det en bilväg mellan stugan och älven (45 meter bort ungefär). Den ser ut att ligga mitt ute i ingenstans men från vägen ser man andra hus.
Stugan är en gammal arbetsbodsvagn uppallad på stockar/betong. Ca 15 m2 i storlek. Smalbrädig panel som skulle behöva skrapas ett varv och målas om. Är inte helt förtjust i den tanken. Men det är inget akut. Såg ut att vara i bra skick och jag kände ingen mögeldoft vilket annars inte är helt ovanligt i små stugor.
2011-06-08%252019.11.37
Tyvärr glömde jag ta ett kort när luckorna var öppna men det finns fönster i dörren, på båda kortsidorna och långsidan.
2011-06-08%252020.14.09
Bredvid fanns utedass och en vedbod.
2011-06-08%252019.20.08
Inredningen var väl inget att hurra för bortsett från den fantastiskt vackra Jötulkaminen.
2011-06-08%252019.12.58
Plastmattan på golvet var riktigt trist, i en stuga vill man ju ha trägolv. Längst bort fanns en liten köksdel med skafferi, städskåp och en gasolspis.En fastmonterad säng en liten byrå, garderob och soffa stod i andra änden. Taket var vitt och fräscht.
2011-06-08%252019.13.11
Utanför fanns som sagt en liten älv. Lugn och stilla på ena sidan.
2011-06-08%252019.23.14
En liten fors på andra sidan.
2011-06-08%252019.23.23%25231
Där emellan en konstgjord trappa av något slag.2011-06-08%252020.12.30
Vid sidan av huset låg en mysig mossäng.
2011-06-08%252020.14.462011-06-08%252020.15.092011-06-08%252020.15.38
Där borta står huset. På andra sidan huset går vägen in.
2011-06-08%252020.15.42
Jag har några betänkligheter och det är att det är arrende (svårare att låna då), det känns som om det skulle kunna bli rätt så myggigt här. Det är lite långt även om 7 mil är helt ok så kändes det ändå som om en timme bort är långt, kanske för att jag for från jobbet och då är det 4 mil till (om man far hem först).
Sen är jag inte förtjust i när jag förväntas lägga ett bud utan att ha något som helst att förhålla mig till. Säljaren som liksom mig är säljare till yrket valde knepet, spela på känslor, "vad är ett sådant här ställe värt för dig, en del är beredda att betala mycket för det de söker andra vill inte ge mer än en tältduk är värd". Han är inte i behov av att sälja så det finns inget incitament för honom att lägga fram ett pris. Jag har kollat upp lite fastigheter i området på Booli men det har inte varit så där jättemycket fritidshus till försäljning och framför allt inte i den storleken. Tittar man på snittpriset/m2 inom en radie på några mil verkar det vara kring 3500 men då är det ju med tomt också vilket man ju inte får här.
Jag skall låta det sjunka in lite sen får vi se. Stället i Arvidsträsk ligger ju på ungefär samma avstånd, har oxå en träpanel som som behöver skötas om osv... så de är ganska likvärdiga tror jag.
På vägen hem tittade jag in i en liknande stuga som står öppen och insåg att den var mycket lägre i takhöjd vilket gjorde mysighetsfaktorn mycket högre. Jag hade ju även funderingar på att stugan i Arvidsträsk känns så stor just för att det är så högt i tak.
Drömmen är ju fortfarande en timring och nu har jag hittat igen lappen från hon som ringde från Storforsen (lite längre men bra väg dit). Titta måste jag ju göra i alla fall. Har för mig att det var en timring.

06 juni 2011

#365mil - maj

Oj vi har ju redan kommit en bit in i juni och jag har glömt summera maj. maj var ingen bra månad. Kände mig otroligt trött av anemin och vädret lockade inte ut mig heller. men juni skall bli bättre.

Mil att avverka: 31
Mil gjorda: 25,32
Avverkat i snitt/dag: 0,81
Antal dagar med #365mil: 14
Antal vilodagar: 16
Antal pass: 15

Fördelning:
Promenad: 8 pass, 7,92 mil
Löpning/Promenad: 1 pass, 1,39 mil
Löpning: 1 pass, 0,48 mil
Cykling: 5 pass, 15,88 mil

Totalen:
Mil avklarade:
147,02
Mil kvar: 217,98
Mil kvar/dag: 1.018



En liten dipp men nu på väg tillbaka igen, höjningen är nu första veckan i juni.

En långsam promenad i blåsten


Hade tänkt paddla idag men det gick stora gäss på sjön, inte läge för årets första paddeltur i en kall sjö då. Så jag slappade lite hemma innan jag drog iväg ut på en långsam promenad. En mil på 1 timma och 50 minuter är nästan långsamhetsrekord.

Började promenaden genom en liten bit härlig lövskog eller ja det är mest en strimma med träd med en bred stig i mitten men den får mig att bli så lugn, ljuset blir alltid så speciellt när det strilar ner i bladverket. Kan sakna riktigt lövskog när jag bor här uppe. Måste nog ta mig en tur söderöver för lite låglandsvandring i sådan skog. Det är nog härligt.

Gick medvetet på smala stigar och jobbiga vägar för att hålla nere farten, njuta av solen inne i skogen (det som fanns kvar efter att skogsmaskinerna gått loss kring motionsslingorna). Trist när stora delar av skogen är borta. Motionsslingorna blir så otroligt mycket tråkigare då. Inte samma lugn.

Passade på att gå upp till kallkällan som jag besökt några gånger förut. Drack lite friskt vatten och baddade av mig innan jag gick vidare. Gick hit och dit, fram och tillbaka över stigar och motionsspår och njöt av lugnet.

Ibland behöver även jag varva ner men behöver man göra en mil så behöver man och då får man kombinera. Så därför blev det en lugn mil idag.

Får hoppas det blåser mindre nästa helg. Längtar efter att få motionera min kajak.

05 juni 2011

Långcykling, en dryg Tjejvättern med fikastopp

En kompis hörde av sig igår han hade planer på att cykla till Boden om vädret tillät. Vi bestämde oss för att höras av på morgonen vilket vi gjorde. Vi avtalade om att jag skulle möta upp honom så en stund efter att han annonserat att han skulle starta bytte jag om och gav mig iväg i medvinden mot Luleå. I min värld cyklade vi på norra sidan älven i Mattias på östra sidan. Vi hade koll på varandra via Google Latitude, det finns lite olika vägar att cykla och vi ville ju inte missa varandra. Men konstigt nog lyckades vi med det ändå, uppdateringsfrekvensen på Latitude var inte hög nog och vi cyklade förbi varandra. Men upptäckte det och Mattias fick stanna och vänta medan jag vände och hittade igen honom vid avfarten till Norra Sunderbyn.

1. Jag kollar på Latitude, Mattias har enligt den precis svängt in på Sunderbyvägen en bra bit bort. Perfekt då tar jag också Sunderbyvägen.

2. Kollar igen, nu borde han typ vara rakt framför mig om kartan stämmer men ingen Mattias syns till.

3. Kollar igen och nu säger den att Mattias är borta vid 4:an men vad fan. Messar honom snabbt och säger att vi kört om varandra och vänder om ut på 97:an. Han vände han också och vi möttes vid ringen.

Lita inte på Google Latitude!


Vi cyklade i motvinden hem till mig där vi pustade ut lite och gosade med katterna. Sen bar det av till Café Rävasten, dit jag gärna åker varje helg om det går. Jäklar vilken motvind vi hade dit, fick inte ens någon rejäl fart i nerförsbackarna och uppförsbackarna blev grymt jobbiga. Men fram kom vi. För att upptäcka att deras kortläsare var ur funktion pga att vädret tagit telefonin i hel byn, panik. Men då är det tur att man är stammis, fick handla på krita och får åka dit på lördag och betala min skuld. Det är nog bästa fiket som finns.

Vi käkade paj och fikabröd och tittade oss omkring innan det var dags att gränsla stålhingstarna igen. Med medvinden i ryggen susade vi tillbaka och uppförsbackarna jag fasat för var inte det minsta jobbiga eller jo en av dem tog lite kraft ur mig. men hops vips var vi i kosningen mot Avan borta i Heden och valde att svänga där. Jag bestämde mig för att följa Mattias en bit på vägen.

Nu hade vinden vänt sen i morse, motvind mot Luleå, och deg blev värre efter kommungränsen det var väl attans oxå fast bra för mig som skulle vända hemåt efter Avan. Vi tramade på i hygglig fart ändå och det var rätt lite trafik vilket var skönt. Framme i Avan råkade vi ut för maximal väntetid på färjan men slog oss ner i blåsten och väntade. Och blåste gjorde det och än mer väl ute på älven. Luleå i ett nötskal.

Efter överfarten skildes våra vägar åt, jag drog iväg mot Boden och Mattias mot Luleå. Jag cyklade in i Sävast och lyckades förvirra mig bort på Maran ett bostadsområde i en återvändsgränd. Fick för mig att det fanns en liten traktorväg som kom ut på en väg men oj så fel jag mindes. Jag hamnade vid ett hus, men såg en väg in i skogen tog den, fick lyfta cykeln över omkullblåsta träd. Hamnade nere vid ett vattendrag där inga vägar fanns. Tillbaka upp för en brant backe igen och hittade en smal skogsstig full i rötter men ack så charmig. Kunde bara inte låta bli att braka ut i skogen. Fick mig 1,1 km skogsstigscykling i mycket maklig takt. Lyckades få något att haka upp sig i en rot och fick styret rakt in i ett av blåmärkena från igår, stod och svor i skogen en stund.

På tal om Maran så kan man ju undra vad Google sysslat med på kartan i det området.

Flygfotot visar mest skog:


Kartbild, var kom allt vatten ifrån?



Väl ute från skogen insåg jag att jag bara kom ut några 100 meter från där jag hade åkt in. Ja ja så kan det gå. Trampade mig igenom Sävast och ut på 97:an där jag i härlig fart närmade mig hemmet som nåddes efter 10,7 mil. Inte illa pinkat.

GPS-plotten ser dock helt galen ut, som en råtta på knark som försöker hitta ut ur en labyrint någonstans i Sävast.






Räddaren i nöden

I den här vilade min vattenskadade iPhone i ett dygn. Och nu funkar den hjälpligt igen, homeknappen glappar och on/offknappen funkar inte och batteriet dör kring 33 %. Tack Uncle Ben's långkorninga ris för att du delvis återupplivade min älskade Darjeeling.


04 juni 2011

Tromben gjorde så taket flög av


Jäklar i min lilla låda jag kanske skall vara glad att jag inte cyklade mer än 2 mil idag. Blöt blev jag ju vilket som i alla fall. Men cykla när en tromb sveper förbi är nog ingen höjdare.

Tyckte det var lite underligt att gå från soligt och fint till störtregn på bara några sekunder men en tromb förklarar ju saken.

Här hemma kom vi lindrigt undan, fotbollsmålen, cyklarna, brevlådan, soptunnorna välte och taket blåste av på fågelhuset. Men inget av alla våra träd på tomten föll och tur var väl det. Samma verkar ha gällt hos grannarna.
Annars verkar omkullvälta träd vara rätt vanligt om man skall tro bilderna i medierna. Glad att Herman precis hade kommit in från sin cykeltur här på gatan.






Uppdatering: Fick veta senare att vi haft mer tur än vad jag visste. När jag hämtade Vincent hos kompis på Bränslan berättade han att han tidigare på dagen hade öppnat dörren för att gå till deras bil men stängt igen för att det regnade och blåste så. Sekunden senare hade deras studsmatta kommit farande över bilen och kraschat ungefärdär han skulle ha gått om han hade valt att springa ut till bilen.

Hur lång är en strax?

Jag bad sambon om en grej och han sa jag kommer strax. I min värld har mer än en "strax" passerat om jag hinner slösurfa 10 minuter, duscha 10 minuter, påminna honom om att det gått lång tid och sen klä på mig och slösurfa 10 minuter till. Hade jag varit mer tolerant om han sagt "en stund"? Jag vet inte en stund känns längre än en strax i alla fall.

En strax då håller man på att avsluta något, en stund då vill man greja lite till för att sen avsluta.Hur länge efter att någon sagt "en sekund bara" eller "en minut" börjar man undra när personen tänker uppenbara sig? Och vad gäller för ett "ögonblick".Vad är det som avgör hur långt man uppfattar att det är? Ibland skulle jag vilja sätta upp en lapp på kylskåpet med tidsintervaller. För jag och sambon verkar aldrig ha samma uppfattning oavsett vem av oss som uttrycker det luddiga tidsbegreppet.

Hur ser era tidsperspektiv ut?

Dagens tips från coachen

När du är ute och cyklar i full fart kör inte på en sten eller liten kvist så att du skickas rakt ner i ett stort dike med cykeln över dig. Inte så kul att kravla sig upp och vända cykeln hemåt dyngblöt och bara få halva cykelrundan genomförd. Men det var förvånansvärt varmt i diket, trodde jag skulle bli totalt nerkyld men icke.

Strax efter uppkravlandet kom 2 killar cyklande från andra hållet och hojtade åt mig att jag cyklade åt fel håll att jag borde haka på dem istället. Var inte riktigt läge för det idag. Vilken tur att de inte dök upp någon minut tidigare när jag låg i diket och försökte komma upp. De hade ju fått sig ett skratt i alla fall men jag hade nog dykt ner och dött av skam.

Så kom ihåg håll ögonen på vägen i närheten av diken så ni inte blir avkastade. Ett annat bra tips är att se till att ha kedjeskydd. Mitt ben är inte vackert efter närkontakt med växelkransarna.


Det som gör mest ont är dock att iPhonen verkar ha blivit blöt. Den fortsatte snällt att spela upp min ljudbok och jag kollade till den där den låg i ryggan. Verkade inte vara så blöt, visitkorten som låg i samma ficka var helt torra. Men så plötsligt en kvart senare lade den av. Och nu vill den sig inte riktigt alls.Laddar snällt i laddaren och funkade sporadiskt ett tag men sen lade skärmens touchigenkänning av. Så nu ligger den i en påse med ris, vi får hoppas det kan dra ur fukten. Annars blir det väl till att nyttja drulleförsäkringen som jag annars alltid glömmer bort att jag har. Men de har väl jordens avskrivning på telefoner och jättehög självrisk kan jag tänka mig. Vi får se. Jag vill ju helst ha en ny 3GS, vill inte så fumlig som jag är ha en 4:a med glas både bak och fram.

Just nu är jag inte nåbar på vanliga mobilnumret så ni får ringa på jobbnumret 070-3722079, skall försöka vidarekoppla vanliga dit med SMS:en vidareskickas ju inte. I värsta fall får jag leta fram någon gammal härkmobil ett tag. Men det mesta har åkt på skroten.

03 juni 2011

Jag älskar att promenera

Idag hade jag tänkt cykla i det fina vädret men väl ute blåste det åt alla håll och kanter så jag bestämde mig istället för att ta en promenad. En titt på kartan sa att jag var rätt trött på alla rundor här i Boden. Fick ett ryck och satte mig i bilen och for till Luleå istället. Hade tänkt gå en runda jag klurat på många gånger men aldrig kommit mig för. Dock blev det inte den idag heller, utan en annan med samma utgångspunkt. Jag tog mig till Hertsöträsk och knallade runt där istället. Jösses så blött det var i marken och inga spänner där det som bäst behövdes. Fick hoppa mellan tuvor på vissa ställen.

På den handikappsanpassade delen av stigen runt sjön var det massor med folk, många hade lockats ut i det fina vädret. Kul att se att friluftsområden nyttjas. Stigen som går nära sjön runt om var obrukbar på många stället vatten långt upp på spännerna, fick gå mycket längre in i skogen men det var ganska fridfullt, såg en hel de djur bland annat en hackspett som flög iväg precis när jag hade fått upp mobilen för att fota.

Det blev en kort (somliga skulle säga att 14,6 km inte alls är kort men det är det för mig) och långsam tur pga det dåliga underlaget men med tanke på att jag kom iväg ut väldigt sent var det nog rätt lagom ändå. Gick i kortärmat och har fått lite färg på armarna.


Börjar kännas att sommaren är på väg. Hoppas på lika fint väder i morgon men gärna med mindre blåst. Funderar på att ta mig en riktigt tidig cykeltur och sen greja i trädgården resten av dagen. Finns massor att göra, buskar som skall klippas ner, äppelträd som skall grävas upp, gräs som skall klippas, ogräs som skall utrotas plus att alla rabatter behöver ny jord och grönsakslandet måste grävas om helt.