28 juli 2013

Tåproblem

Skorna känns sköna att gå i. Igår och idag har jag gått 2,66+2,75 mil i dem. Allt känns bra men när jag tar av skorna har jag gigantiska blåsor på stortårna, tror det är överdelen som viker sig precis där när jag går för det känns inte trångt på något sätt och jag känner inte av blåsorna innan skorna är av.

Fick dem för två veckor sedan första gången och då fick tårna vila från skorna sen men under de 2 veckorna verkade inte blåsorna läka bort helt. Den ena lyckades jag fila sönder igår och det blev en grop med flera lager hud i på andra tån lät jag den överflödiga huden vara. Igår fick jag en stor blåsa på tån som jag inte hade filat medan den andra såg bra ut. Båda tårna hade compeed på sig (som smälte i värmen och lämnade klister i strumpan). Idag körde jag med en tunnare sporttejp som visade sig korva sig och bli skrynklig i tåstrumporna och lämna klisterrand. Idag fick jag 2 gigantiska blåsor ingen.

Huden på stortåns utsida är tjock så det tar ett tag innan en blåsa spricker men jag vet av erfarenhet att blåsor i tjock hud kan vara riktigt jobbiga. Det här gör mig orolig inför vandringen. Hur sjutton skall jag ta hand om stortårna så att jag inte få stora blödande sår på dem i slutändan. Har köpt sådana där filtringar och skall prova och se om de hjälper, kanske med en tåhätta över?

Fick även en stor blåsa under höger lilltå, den är värst av mina 2 problematiska lilltår som glider in under tån bredvid så jag går på den. Trodde att tåstrumporna skulle hjälpa men på lilltån ser det inte så ut nu (men tåstrumporna förhindrar de blåsor jag brukar få mellan tårna).

Har köpt tubifoam som många tipsat om men när jag nu provar på ena foten känns det ändå som om den köttiga delen under lilltån viker in sig under nästa tå, kanske blir det bättre med mina tåstrumpor på också. Det finns små tåhättor med gel i också som man kan prova kanske de är tightare och kan hålla ihop lilltån bättre. Annars finns ju tåseparerare men de flyttar ju på tån och jag är rädd att det är lite sent att börja med den nu, 2 veckor innan jag skall fara. Tar nog lite tid att vänja sig vid dem. Jag har provat att tejpa ihop med tån bredvid men det hjälpte i alla fall inte den gången. Fick bara rejäl blåsa under tejpen. Kanske lyckades jag inte få den köttiga delen åt sidan ordentligt innan jag tejpade men jag vill ju inte ha veck på tån heller.

Känner också att hälarna blir ganska trötta när jag går på asfalt. Uppehållet som blev när jag var tvungen att lämna in skorna för byte gjorde ju att jag inte hade några skor att ta med till sulfixarna, så jag hoppas verkligen jag hinner fixa sulor nu.

Jag är med andra ord lite orolig för hur fötterna skall palla med vandringen. Får sällan blåsor och sådant när jag går utan packning men men packningen på ryggen verkar fötterna ta stryk på ett helt annat sätt.

Sen något som inte är tårelterat alls, mina händer. De svullnar något kopiöst när jag promenerar.
Den där ringen sitter i vanliga fall löst på mitt finger.



23 juli 2013

Orienteringseliten sprang inne i Boden idag - etapp 2 av O-ringen

Tog med mig kameran och åkte in till stan. Måste varit jättelätt att hitta kontrollerna, det var ju där alla människor stod :-)

Stilstudie på stämplingar, elitdamerna startar, en fransman går i mål som tvåa och elitdamerna kommer i mål samt prisutdelning och jäkla Skånefunktionärer som tyckte att de kunde stå längst fram och täcka för allt. De har ju ett eget O-ringen att fota nästa år. Borde använt mitt 50-200 men han inte byta förrän det var dags för prisutdelningen.

Du kan kika på bilderna i större format i G+albumet eller som slideshow på Picasa.

22 juli 2013

En trött O-ringenfunktionär


Gårdagen började ungefär lika kaosartat som jag anade.

Jag klev upp löjligt tidigt för att vara på en söndag, åt frukost och cyklade till Boden Arena. Var där 07:08 och började se mig om efter andra. Knappt en själ där framför arenan och inte en människa jag kände igen. Passade på att göra recharge på portalen utanför arenan och väntade och väntade. När klockan var 07:16 dvs 1 minut över det att vi skulle ses frågade jag någa andrasom vandrade osaligt omkring om de möjligtvis också tillhörde Hornskroken och det gjorde de ju och i samma veva svängde hon som skickat ut info till oss in på parkeringen. Då får hon veta att vi inte alls skall vara på Arenan utan bussarna går från Godisarenan en bit bort. In i bilar och tokåka bort till det stället. Mycket riktigt där stod en jäkla massa bussar, vilken skulle man ta då?

Hur får vi tag på de som inte hade kunnit komma ännu och meddela dem om att bussarna gick från annat ställe, fram med anmälningslistan och börja ringa. Som tur var fick vi tag på de som inte var på plats, de hade tagit sig ut till tävlingsområdet redan (jag hade fått info om att vi inte fick åka direkt dit).

Efter ett tag fick vi veta att alla bussarna gick dit vi skulle så det var bara att hoppa på främsta bussen. Vi fick våra funktionärskort men eftersom de hade räknat fel på alal funktionärer fick vi inget band att hänga dem i och det var inte ens ett hål i dem för att sätta eget snöre. Baksidan var tom istället för all info om telefonnummer, kontaktvägar mm mm.

Väl framme fick vi gissa oss till vart vi skulle, vi valde att haka på orienterarna, de borde ju i alla fall veta var de skall och mest troligt skall vi väl vara på ungefär samma ställe. Väl inne på området fick vi syn på ett Fikatält men där skulle vi inte vara, hittade nästa men inte där heller, bort till det tredje nepp fel tält men vi såg ett fjärde en bit bort och satte kurs mot det. Jupp där skulle vi vara.

Några var redan där och hade fått genomgång av kassan och hade börjat koka kaffe mm. Nu kom vi en 10-12 personer till. Det verkade inte vara någon som hade ansvaret för gruppen, det fanns inget tänkt bemanningslista vad som fanns att göra, hur organisation skulle ske. Tillslut surnade både jag och en annan till och sa att nu får vi fan ta och fördela arbete, vad finns att göra och hur många, hur skall vi rotera mm. På något sätt lyckades några bemanna kassan, jag hamnade i grillen, några fick ansvaret för att hämta grejer som vi behövde och några hamnade i kaffe/varmkorvsutlämningen.

Vi hade fått veta att vi skulle få våra funktionärskläder på plats, tror ni vi fick något? Inte fick vi några O-ringenkläder inte, vi fick en vanlig röd t-shirt med coca-colalogga och info om att vi städade stränder. Så jävla dåligt faktiskt. De som hade fått ut kläder hade en snygg pikéskjorta och en rätt ok vindtygsjacka. Någon hade även fått en o-ringenbuff.

Grillstationen var dels jättetrång och dels helt ologiskt upplagd, gick inte att få till någon logistik alls där bakom. Men vi lyckades ändå mata ut burgare i hyfsad takt och bara några deltagare undrade om vi inte kunde tänka oss en bättre logistik. Jag kände som allergiker ett visst ansvar för det gluten- och laktosfria såg till att en area av ena grillen aldrig var i närheten av vanliga brödet, hade egen tång jag tog brödet med osv... Hade lagt undan en tång till de vegetariska burgarna oxå så att de som inte tål sojabönor inte skulle få kontaminering från tången på en vanlig burgare men den rök till ena grillen plötsligt. Man märker rätt snabbt hur ovetandes andra kan vara, fick kassera en del bröd för att de andra glömde bort att byta tång mm.  Skall man servera allergivänlig mat måste man hålla koll på grejerna, helst olikfärgade verktyg.

Vi var noga med att tempa maten och värmeskåpet en gång i timmen, kasserade mat om den låg för länge eller inte höll rätt temperatur. Ett dilemma vi fick i logistiken var att dressingen i sådan där hängflaska var kylvara, vi ville därmed inte hänga ut den i solen där man dock redan hängt ut senap och ketchup. De andra tälten hängde ut sin såg vi sen. Men jag kände nä skall vi ha regelbundna temperaturmätningar inne så kan vi knappas hänga ut en majonäsbaserad sak i solen. Så vi fick helt enkelt spritsa på inomhus vilket tog extra tid.

Plötsligt kom folk och frågade efter kycklingburgare, men men vi hade ju inga sådana, det fanns förvisso kartonger det stod kyckling på men på lappen på lådan stod det hamnburgare med nötkött. Öhhh vi skulle alltså steka kycklingburgare oxå. Hmm vi slet upp lådan som var märkt hamburgare och hittade tada kycklingburgare. Blev till att flytta om på grillarna för att rymmas med dem oxå. Vore ju bra om vi tidigt fått veta ni har hamburgare, vegoburgare, kycklingburgare, tjock grillkorv och chorizo att grilla. Inte sprättade vi alla lådor för att kolla vad som var i dem. Stora bröd till tjocka korvar hade heller inte skadat och färdigskurna glutenfria korvbröd eller en kniv att skära upp dem med.

Vi fick inte veta vilken tid vi skulle sluta, infon varierade mellan 16 och 17. Jag lyckades ta mig 2 korta raster på ca 10-15 minuter. På en av mina raster tog jag mig en kort tur på området och träffade på en liten knatta på en 4 år kanske som hade orienterat, han berättade om alla kontrollerna och hur han hade hittat dem. Gissar att han orienterat med skugga. Han såg så genuint glad ut. Och det kan man väl säga i allmänhet folk verkade så glada även mannen som jag frågade hur det gått och han sa "Inte alls, första gången på O-ringen jag ägnar en timme åt första kontrollen". Men det var bara på det igen, 4 etapper till. Många verkade tycka att banorna var kluriga. Hela fältet runt målområdet var fullt av flaggor, föreningarna samlas i grupp och vissa hade ombytestält. Hittade en av orienteringsklubbarna från Trollhättan i vimlet och insåg att det var med dem jag tränade orientering ett år eller så när jag var ung. Men ingen jag kände igen var på plats just då.

Var helt slut i ryggen vid 15:30 då vi märkte att folk började tunnas ut så vid 16 hade vi faktiskt lyckats stänga vår kiosk och jag kunde gå till bussen tillbaka till Godisarenan för vidare färd hemåt. När jag klev av bussen började det regna, stora glesa droppar, typiskt jag som skulle cykla hem. Men solen sken fortfarande och innan jag var framme hade det slutat som tur var.

Trots att allt var kaos fick vi ihop det och hade ganska kul under tiden. Men jag hoppas att organisationen lär av misstagen och blir bättre varje gång. Vet inte riktigt vem som ansvarar för vad mellan "stora O-ringen", O-ringen Boden och alla föreningarna och arbetsgrupperna men som arbetsmyra skiter jag i vem som ansvarar jag vill att saker skall funka. Skriver här för jag vet inte alls vem man skulle kunna framföra kritik till, alla som jag träffat pratar bara om "dom" så någon annan är det tydligen.

Tog mig ett varv i Teamsportiatältet, min funktionärsbricka skulle ge mig 20 % rabatt på allt i butiken. Hittade inget jag behövde egentligen även om jag tittade på nya gaiters med skydd och kompressionsstrumpor/calves. Kan någon tala om för mig vad som är speciellt med orienteringsstrumpor, det fanns typ en hel vägg med bara orienteringsstrumpor. Sen var jag lite fascinerad över materialet i många orienteringströjor, som om det inte utvecklats sen 70-talet, något plastigt stelt syntettyg (men det kanske är jättebekvämt, vet inte alls). Även om de flesta verkade vara moderna funktionsmaterial. De hade även med några racercyklar, 20 % rabatt på en sådan hade inte varit helt fel men jag har tyvärr inte råd med ny cykel just nu och ett tält på O-ringen kändes inte som bästa stället att köpa cykel på. Hade hoppats på att hitta en BH men gick bet likaså fanns inget utbud av ullunderställ. Orienterare verkar köra syntet all-over. Fanns massa konstiga saker i butiken som jag aldrig sett förut, orienterare har massor med gadgets och alla verkar ha en liten orienteringsskärm hängandes i backspegeln (sådana såldes oxå).

Lallade runt på området en stund, fick en bra give-awaypåse från LKAB med bland annat ett första förbandskit och påsen var en pack-/skopåse, den blir bra på resan.


Jäkla synd att jag skulle jobba enda dagen jag hade kunnat springa en sträcka orientering, det är en sport jag verkligen gillar och att få prova på det i hemmaskogarna hade varit roligt. Men men nu gick det inte.

21 juli 2013

Funktionär med nollkoll

Hatar att ha noll info.

Idag kl 20:37 fick jag info om att i morgon 0715 skall jag infinna mig för samling på Bodens Arena för att 0730 åka buss till starten för första etappen i O-ringen. Jag skall vara funktionär. I infon står inget om var på Arenan vi skall träffas och området är gigantiskt just nu. Jag vet inte ens hur de jag skall träffa ser ut.

Allt började 2 maj då det var föräldramöte för sonens handbollslag. Vi fick veta att vårt lag skulle ställa upp med funktionärer på O-ringen. Det hade föreningen bestämt att alla lagen skulle göra. Vi skulle om jag förstår det hela rätt stå i något fikaförsäljningstält eller nåt.

Vi fick skriva upp oss på en tid som passade och för mig var det endast söndag 21 eftersom de andra dagarna jobbar jag. Vi skrev upp namn och telefonnummer. Jag frågade om de inte skulle ha mailadress oxå så de kunde skicka ut info men nä det fanns inte med på listan.

Tiden gick och vi fick muntligen höra att det skulle bli någon form av utbildning i livsmedelshantering och 18 juni kom ett SMS om att det låg info på laget.se där man kunde läsa att det var utbildning kl 18 den dagen och nästa dag. Öhhh vilken framförhållning. Ursäkta men hela stan står inte bara och väntar på att det skall vara O-ringengrejer. Det stod oxå att om man inte kunde skulle man säga till så skulle det bli ett uppsamlingstillfälle i juli. Det tillfället kom aldrig.

Den 12 juli kom nytt meddelande om utjämning av funktionskläder den 18 juli kl 18. Arbetskläder och funktionskläder delas ut vid Team Sportias försäljningstält. Jag satt i telefon på jobbet och kom iväg lite sent men var utanför tältet 10 över, inte en själ där. Frågade folk jag stötte på en bit bort som såg ut att jobba med O-ringen men de hade ingen aning. Frågade en person som kom ut ut det igenstängda Team Sportiatältet men han visste inget heller. Såg folk inne i tältet men eftersom det var stängt gick jag inte in. Försökte ringa hon som stod som kontaktperson men telefonen var avstäng. Yrade omkring på stället till 18:30 utan att hitta någon som delade ut grejer. Pratade med några fler och alla nämnde att det var kaos och nada info (skönt inte bara jag som missat något alltså).

När jag kom hem ringde kontaktpersonen upp mig. De hade varit där till 18:30 men hon sa inte var, kanske var det de jag såg i tältet. Jag kunde dock inte då mina grejer nu för de hade fått för få till laget. Så jag skall få mina på plats i morgon.

Nu när jag skulle gå och lägga mig slog det mig att jag inte har en aning om vad jag egentligen skall göra och hur länge jag skall vara där (vet bara att sista bussen tillbaka går 16:30 för det läste jag på O-ringenwebben när jag försökte lista ut varifrån bussarna skall gå). Jag har ingen aning om jag förväntas ha med mig mat själv (för jag gissar att vi kommer vara där förbi lunch). Om vi får mat där finns det då något som är gluten-, laktos-, svampfritt? Vi har ju inte heller haft någon kontaktperson att fråga om den biten och ingen har bett oss anmäla allergier.

Jag tycker hela funktionärsdelen är uruselt anordnad. Sen om det är O-ringens organisation eller vår klubb som schabblat till allt vet jag inte men jag vet att jag inte har någon koll alls


Får väl hoppas jag hittar de andra i morgon bitti i alla fall. Annars får jag väl cykla till starten det är inte så långt som tur är.

Jag får väl packa ner några glutenfria bröd och en termos med te i väskan för säkerhets skull. Tyvärr är det glutenfria brödet nästan oätligt om man inte rostar det men något annat finns inte hemma som går att ta med. Till och med mina varma koppen som alltid ligger och dräller i skafferiet har barnen käkat upp på sommarlovet.

Håll tummarna för att vädret är bra i alla fall.

19 juli 2013

Luleå - en stad vid havet, inte en sjöstad

Jag är uppvuxen nära västkusten, har tillbringat många sommartimmar på Smögen, i Grebbestad, i Lysekil och andra mysiga orter nära vatten. Orter som tar tillvara på att de är sjästäder. Nästan hela Luleå centrum ligger på en halvö. Men man har så gott som ingen verksamhet vid vattnet trots att så gott som alla tycker det är mysigt och rogivande att vara vid vatten.


View Larger Map

I Luleå har man byggt genomfartslederna så de skär av vattnet från stan i övrigt, det finns inget naturligt stråk att ta sig från stan ut till vattnet och tar man sig dit finns inget. I Södra hamn håller man just nu på att bygga om så det skall bli någon form av hamnplan med öppna ytor mot vattnet men ingen verksamhet nära vattnet, inga fik, inga restauranger. Det finns en restaurang, Södra Hamn som faktiskt ligger med vattenutsikt (över hamnen) men det brukar inte vara någon kulinarisk höjdare (fast det var längesedan jaqg var där, kanske de har blivit bättre). De har även café på sommarn men jag vet inte hur det är på kvällstid om man bara vill ta sig en te och en kaka. Hittade inga öppettider på deras webb.

Hoppar vi över till andra sidan har vi Norra hamn och där finns ett uteställe på en båt+pråm Bistro Bar Brygga även kallat BBB, Färjan, Båten. Har öppet 18-22 för mat, förutom söndagar då det är stängt. Är på ons-lördag en nattklubb så då är det inte heller något ställe man kanske går till för att ta sig en fika däremot passar det nog de som går ut för att ta sig en öl bra. I norra hamn ligger även en restaurang i teaterhuset, Bistro Norrland, de har ett fåtal uteplatser utenför i alla fll nära vattnet men inte heller det är ett fikaställe. Snart öppnar Hemmagastronomi en restaurang med "all day concept" men det är först när sommaren är över och de kommer knappast heller ha en uteservering.

Under Luleå Hamnfestival som nyss var hade man dragit dit fler pråmar, det låg båtar med servering och en liten förtöjningsbrygga för båtar i Norra hamn. Plötsligt fick man en känsla av hur det skulle kunna vara. Längst med hela kajens översida låg det öltält, tänk om de istället var små sjöbodar.

Liv och rörelse nere vid vattnet. Tänk några småbodar med fik och lite försäljning av annat, lite fler sittplatser för restaurangerna utanför eller varför inte ute på vattnet som Bistro Norrland vill ha men nekas (pga att en turbåt behöver ligga där på natten när den inte används, hallå!)

Tänk ett fik där du kan sitta och titta ut över folket och båtarna och njuta av kvällssolen.

Men nä Luleå ligger vid vatten men det är inte en sjöstad och man verkar inte ha några som helst ambitioner att bli det heller. I Luleå skall allt inklusive uteserveringarna ligga på gågatan som är dödens trist efter kl 18.

Googlar man Luleå Sjöstad så hamnar man bland annat i en artikel som beskriver hur  man skall bygga  bostäder vid Ettans båthamn. 2 av de 5 förslagen har med någon form av restaurang vid vattnet men inget av dem har något direkt liv nere vid vattnet utan området riktar sig främst till de boende i det tänkta området. Det vinnande förslaget hade i alla fall med en glasskiosk :-/

Här är en man som tycker att sjöstad betyder att få in båtarna i stan och han tycker man skall titta på hur de gör i Skellefteå.

Nä nu slutar jag drömma och åker hem till min sjöstad Boden, en stad med flera centrumnära sjöar och som heller inte nyttjar dem till något vetttigt, en restaurang vid vattnet och ett gångstråk runt Bodträsket det är allt. Det ligger i och för sig en restaurang vid ån oxå. Men tro inte att du kan sitta vid vatten och ta en fika där heller om du inte tar med dig picknickkorgen och sätter dig på gräset.

Varför säger man egentligen sjöstad när det ligger vid havet?
(Aha kollade wiktionary och sjö är tydligen ålderdomligt för hav. Dagens etymologilektion avklarad)

Lunchgrill

Jag hade den lysande idén häromdagen att vi skulle grilla på lunchen på fredagen.

Idag var det fredag och lunchgrill.

18 juli 2013

Lite växtlighet

Lite blandat från kameran, växtlighet jag passerat när jag varit ute på promenad



Det är inte knapsu att använda cykelhjälm


– Använd cykelhjälm, det är inte knapsu

hälsar Niska från sjuksängen efter cykelolycka i NSD idag.

Och så rätt han har. Jag cyklar aldrig utan hjälm och är aningen sur på att jobbets cyklar saknar en mindre hjälm (den är borta) så jag kan inte ta en av våra tjänstecyklar på ärenden på stan.

Fick höra från barnen (11 och 12 år) att fler av deras klasskamrater slutat att använda hjälm eller har bandet oknäppt/så löst hängande att hjälmen inte skulle göra någon nytta vid en krasch. Bryr sig inte föräldrarna eller har de ingen koll.

Mina egna barn vet att får jag veta att de cyklat utan hjälm, ja då ryker cykeln. Herman vet dessutom hur bra det kan vara att ha hjälm, han kraschade ju för några år sedan och utan hjälm hade det kunnat gå illa, nu skrapade han "bara" upp ansiktet och fick ett ärr på överläppen. Det går att leva med. En ganne till mig hade inte samma tur, han spräckte skallen.

Varför blir det plötsligt i ca 12-årsåldern så ocoolt att bära hjälm, att skydda det viktigaste man har? Varför fick vi inte lag om cykelhjälm för alla i Sverige, vem bestämde att från 15 år och uppåt är det ok att cykla utan att skydda skallen?

I förra veckan kunde man läsa om att cykelolyckor är 10 gånger vanligare än man trott. En intervjuad person (Therese Thomasdotter) säger Jag vet att jag borde ha en hjälm, men det blir så mycket att släpa på. Jag upplever inte hjälmen som något i vägen, antingen knäpper jag fast den i väskan och om jag inte har väska så låter jag den sitta kvar på cykeln, är jag rädd att den skall bli stulen drar jag remmen genom låset.

Drygt 8 av 10 cykelolyckor är singelolyckor så man kan inte ens skydda sig med att man cyklar där det inte är så mycket trafik eller andra som kan sabba för en. Flest drabbade är i åldern 14-20 en ålder då få verkar bära hjälm. Många börjar sedan med hjälm när de blir föräldrar. Men jag ser ofta en mamma eller pappa utan hjälm med ett väl skyddat barn bak. Vem tar hand om barnet om föräldern ligger avsvimmad för att hen inte bar hjälm vid en krasch? Det skadas mer personer i cykelolyckor än i bilolyckor men ändå är den allmänna uppfattningen att cykling är ofarligt.

Det är inte knapsu att använda cykelhjälm!

17 juli 2013

Bryter av skognället med lite roligt istället

Igår när jag var på ICA Kvantum i Boden och handlade var det en norsk familj som stod vid självscanningsutcheckningsterminalen (vilket långt ord) bredvid. De tittade förvirrat på terminalen, det ena barnet som höll i en stor påse godis sa "Jag kan börja" och försökte få streckkoden läst genom att hålla upp den framför skärmen. Det gick inte så bra. Då försökte mamman men en påse fruset av något slag. Gick inte så bra det heller. de försökte då rycka loss handscannern som satt i hållaren vid sidan av men det gick ju inte.

Tyckte lite synd om dem (samtidigt som jag försökte hålla mig för skratt) och förklarade att man behövde ett ICA-kort för att få ut en scanner vid entrén och sen scannar man grejerna i butiken för att sedan dra kortet igen vid utcheckning.

De skrattade åt sin egen okunnighet och tyckte att nu fick jag en norgehistoria :-) Synd bara att jag inte tog en bild oxå att ha i bloggen (men det hade varit lite elakt).

Idag lämnade jag sambo och barnen på Luleå Airport (i mitt huvud kommer den alltid heta Kallax flygplats) och när vi parkerat fick en av sönerna syn på skulpturen utanför och sa "Kolla en staty med pommes" och ja det ser onekligen ut som pommes. I Ingress heter portalen Guldträdet men det visade sig inte vara konstverkets namn.

Det heter tydligen Kallax gallax och är gjort av Björn Evenses 1984 (men jag är rätt säker på att det är relativt nytt ute på Kallax). Tack till Mattias Karlsson som bidrog med infon (vet att han fått ut en listan med publika konstverk i Luleå för att kunna hitta konstvrken och namnge Ingressportaler rätt när han skapar dem).

Ett steg närmare skor igen

Nu ringde butiken och Salomon (eller rättare sagt Amer) tar emot skorna och skickar nya. Tar 4-5 dagar. Får verkligen hoppas de är hela. (Får ställa mig i en balja vatten och testa om de läcker någon annanstans än i hälen där de enligt Salomon då tydligen skall ta in vatten). Jag hade nästan hellre bytt mot ett par utan CS.

16 juli 2013

Kan man kalla en sko vattentät när hälen inte har ett tätskikt?

Tänk dig en gummistövel med borrade hål i hälen är den vattentät?

När jag köpte mina Salomon Synapse Mid så blev det ett par med ClimaShield som enligt försäljaren och deras webb skall vara vattentätt.

Igår googlade jag runt lite och fick små indikationer på att fler haft lite problem med att de blivit blöta i sina men de kan ju lika gärna ha svettats en massa och upplevt det som vatten in i skon. Så jag mailade Salomon och fick idag svar. Klipper in svaret i sin helhet här:

Skon som de marknadsför som vattentät är alltså inte vattentät, den är som en gummistövel med borrade hål i hälen. Det konstiga var dock att det inte var i hälen vattnet kom in i min sko utan det kom in från sidan långt fram på bara höger sko. Och bara på ena skon.

Men kommer nu Salomon svara likadant till butiken som sedan svarar mig att det inte är något fel på skorna för att det kommer in vatten? Visst måste jag kunna häva köpet och skaffa mig ett par som marknadsföringen stämmer på? För jag kan ärligt talat inte påstå att jag tycker ett par skor som inte har vattenskydd runt om hela skon kan kallas waterproof. De är dessutom märkta med "Climashield Waterproof" men det betyder då uppenbarligen bara att de använder det materialet (men inte på hela skon). Kanske skulle slänga dit en kevlarlogga oxå, de har ju kevlar i snörena.

Nu är jag extra sur eftersom mina fötter typ bara passar i Salomonskor och jag ägnade 1 månad åt att hitta en sko som satt bra, vägde lite och i övrigt passade mina önskemål. Nu har jag mindre än en månad på mig att hitta ny sko. Fan fan fan....

Förlåt att jag är så tjatig om skor men det är verkligen panik nu, jag skall gå 80 jävla mil!!! Hela resan börjar kännas allt mer som om jag bara vill ställa in just nu och jag som längtat i 5 år.


De tipsar om XA Pro 3D GTX men de skorna passar inte mig alls, 2 långturer med sådana resulterade båda gångerna i dubbelsidig hälseneinflammation.

Uppdatering:
Jag mailade tillbaka till Salomon och ifrågasatte deras märkning/info på webben och fick svar att det var ett missförstånd (se nedan) men det är ju oxå lite underligt med tanke på att den sko hon nämner Synapse ClimaShield inte finns. Den vanliga låga de har med CS är oxå WP enligt deras webb. Har de någon koll på sina egna produkter?

Nu finns Google Map Maker i Sverige

Ramlade över den här nyheten när jag kollade mitt RSS-flöde.

Google Map Maker finns nu även för Sverige. Nu kan alla hjälpa till att göra Google Maps bättre. Kan tänka mig att lägga till vandringsleder som jag har GPS-rutter till, cykelvägar som saknas mm.

Vad saknar du i Google Maps och vill läga till/att någon annan lägger in?

Kanske lägger någon till det precis i detta nu, kolla på Google Map Maker Pulse. När jag kollade lade någon till Skellefteå Kraft Arena eller rättare sagt ritade ut konturerna på det.

Inte helt nöjd kund just nu och med lätt panik

Jag har hyvlat mitt kreditkort för åtskilliga tusenlappar på Äventyrsbutiken Hägglund i Luleå genom åren och för några år sedan var de trots lite högre priser än på nätet mitt förstahandsval förr man fick alltid personlig hjälp av kunniga säljare (mest troligtvis ägare) som brydde som om kunderna.

Idag har de väldigt mycket olika folk som jobbar där, många unga med noll beslutsförmåga i sin roll och jag upplever att man därför helt tappat den personliga koll de hade innan. Men när jag skulle köpa mina Salomon Synapse Mid CS var det dit jag gick, de brukar ha ett bra utbud på den typen av skor och tjejen som jag gissar chefar över skodelen är duktig.

Idag gick jag tillbaka med min läckande dojja och trodde i min enfald att de skulle lita på mig som kund, göra en butiksretur eller i alla fall på något sätt garantera mig att jag har ett par skor till vandringen.

Jag fick istället höra att hon som har hand om returer är på semester. Försökte förklara att det är jävligt bråttom, den 12 augusti åker jag till Spanien för 80-mils vandring och jag måste hinna gå in skorna. Min tanke var ju denna vecka att gå i skorna minst 1 mil varje kväll. Det enda svar jag fick var att de skulle låta en som brukar ha hand om akuta returer titta på det och ringa tillverkaren. Jag försökte få veta när detta skulle ske men det kunde hon inte säga. Hon skrev på returlappen "Kunden skall åka 12 augusti och måste ha skorna ett tag innan det". Vad är ett tag för dem, för mig är det liksom en månads ingångningstid på skor och den tiden har jag inte nu. Den ena tjejen i kassan sa "Men kan vi inte kolla om vi har ett par inne så kan hon få byta?"  varpå den andra som expedierade mig sa "Nä vi måste kolla med tillverkaren först". Hon skrev inte upp något om vad jag haft på mig i övrigt, ex regnbrallorna som gick över skorna (kan regnet som ran från dem ner på tyget blivit för mycket? Hon frågade bara hur många gånger jag använt skorna och när de var inköpta.

De tog mina skor, mitt kvitto och gav mig nada i retur, inget papper på att jag lämat in grejerna eller så. Tur jag hade med mig tre personer som vittnen på att jag lämnade in mina grejer.

På deras webb skriver de om reklamationer (antar att samma gäller i butik som köp via webben):
Om du vill reklamera en vara.
Vid hantering av reklamationer tillämpas Konsumentköplagen. För att läsa om vilka regeler som gäller inom ramen för denna lag, gå till www.konsumentverket.se
Kontakta kundtjänst så snart du upptäcker felet 0920-15640 eller Maila på [Bortplockat]@telia.com Vid en godkänd reklamation skickas den nya varan till dig. Kan ej varan ersättas inom rimlig tid (Konsumentköplagen) Återbetalar vi dig hela summan.
Vem bedömer vad som är rimlig (eller skälig som det står i lagen)? För mig är ju rimlig tid NU! Jag kan inte åka till Spanien och gå in skorna där på plats. Det går med Speedcross 2, det har jag provat på en Fjällräven Classic men jag vågar inte mig på det på en helt ny modell jag inte haft tidigare.

Att inte ens kunna få ett svar när de tänker kontakta leverantören, när personen som gör dessa akuta reklamationer jobbar gör mig till en sur kund som helt tappat förtroendet för butiken som en kundvårdande butik. I min värld tar en sådan emot skorna, lämnar ut nya/ beställer hem nya och tar i värsta fall smällen om leverantören inte skulle acceptera det som ett fel alternativt tar ett snack med kunden då, kanske kan mötas halvvägs eller någor sådant. Alternativt kunde de ju hämtat en hink med vatten och ställt ner skon i.

Mailade till Salomons svenska kundtjänst redan igår kväll och frågade om de verkligen inte skall vara vattentäta när det står Climashield Waterproof på skon. Får se vad de svarar. Stod att jag skulle få svar inom 24 timmar. Tidigare när jag haft frågor har de varit snabba i alla fall. Kollade runt lite på webben och hittade detta där man beskriver att just CS på Salomonskor skall vara vattentätt och skulle det inte vara det borde jag ju blivit lika blöt om båda fötterna.

Nu börjar jag bli riktigt nojig.

Skall jag gå tillbaka och hämta dojjorna och ta med mina sealskinz istället, skall jag gå och köpa ett par skor till och kräva att förra köpet hävs om de kommer fram till att det inte är fel på skon?

Fan jag behöver ju få gå in skorna.

Hoppas verkligen de hör av sig i eftermiddag, tidigt i morgon, annars vet jag inte vad jag skall göra. Sa jag att jag har panik?

De kanske borde testa Google translate så att det i alla fall verkar någorlunda rimligt

Och undra hur detta mail kom fram om min post hamnade på is.

Sur och sur om foten

Idag har jag varit ute i regn i 3,5 timmar och sökt en försvunnen man i Luleå. Tog på mig mina Salomon Synapse Mid för att ytterligare gå in dem.

Först duggade det bara men sen började det regna allt mer och jag drog på mig mina regnbyxor som jag noga spände åt över skorna.

Vi gick i blött gräs och plötsligt kände jag hur högerfoten blev blöt på sidan och undertill och efter ca 30 minuter till var foten sjö blöt och det kippade i skon. ClimaShieldskyddet är alltså inte vattentätt i ena skon. I den andra funkar det som det skall. Den fotens strumpa var mer bara svettfuktig.
När jag beställde skorna var det ungefär ett under att de fanns att beställa från Salomon och det tog 10 dagar innan jag fick dem. Så hur blir det nu då. Hur skall jag hinna gå in ett nytt par?
Upptäckte en annan sak också och det var att skosnörerna gled upp. Har qicklace på flera andra och aldrig varit med om det innan.

Till råga på allt verkade det som om min regnjacka släppte in vatten eller så bildades det kondens på insidan. Blött var det i alla fall på delar av ryggen.

14 juli 2013

Aj aj *2

Bet i en bit rostat bröd igår och lyckades kila upp en bit i tandköttet vid tanden längst in på enda sidan i överkäken. Idag har jag haft tokont, svullet och jäkligt. Spottar blod. Valde att skippa promenaden idag för att det gjorde så ont i munnen. Vill inte skicka runt infektionen i kroppen om det är en.

Hoppas verkligen det läker snabbt, vill inte ha tandvärk på resan. Räcker med min trochanterit som kommit tillbaka väldigt olägligt (försökt ignorera den ett par veckor och trott att det skall gå över). Försöker köra mitt rehabprogram och stretcha, brukar hjälpa men tar lång tid. Det gör ont, jag blir stel och kan inte gå snabbt men så länge jag klarar av smärtan brukar det gå bra att röra sig som vanligt, det skall tydligen inte bli värre.

Men jag tror ändå jag skall nyttja vår sjukvårdsförsäkring på jobbet och se om jag inte kan få någon form av stötvågsbehandling. Det sägs hjälpa. Skall ringa i morgon bitti.

Spam i min karta



Vad är detta som börjat dyka upp i Google Maps (jag kör iOS 5 med gamla kartappen) på min iPhone. Sökte på Luleå och fick då upp en sponsrad träff. Deras markering i min karta var aningen störande och det bolaget fick jag direkt dåliga vibbar av, kartspam. De kommer jag aldrig anlita.


Någon mer som råkat ut för detta. Kartappen har ju varit befriad från reklam. Snälla ge mig ett val att betala och slippa eländet.


Testade några fler sökningar och bland annat Stockholm ger en sponsrad länk.


13 juli 2013

Bounce bounce bounce...

Idag tog jag mig en provtur med ryggan (Gossamer Gear Mariposa). På mig hade jag min nya långärmade Houdini Airborn Zip i MerinoSilk, min Macabi Skirt. Utöver det bar jag en av mina Injinji tentoesocks liner på ena foten och en och en Bridgedale liner (ja jag har herrversionen för jag har inte hittat damversion någonstans men tror de hade varit lite bättre) på andra tillsammans med Sportslick (som hade gått ut). Utanpå hade jag mina Smartwool Medium Crew (kan till och med vara heavy crew) och det blir varmt++ i mina Salomon Synapse Mid ClimaShield. Kanske var ett dumt val att ta CS-varianten. Skall prova med ett par tunnare ytterstrumpor.

BH:n var min Mary Jo Action Arrow och den är bra. Är lite rädd att sömmar och spännen skall skava på axeln/bak på ryggen men jag kände inte något idag i alla fall. Men trosor måste jag fundera på, om de är för höga dras de uppåt av ryggan. Måste hitta några som sitter bra.

Hade nästan allt i ryggsäcken men fortfarande var det några grejer som inte var med, extra trosor, ytterstrumpor, långkallingar, vantar (som jag funderar på att skippa, min långärmade ulltröja har muddar som går ner över händerna, kanske det kan räcka samt bra fickor på byxor/kjol?), liten flaska, spork och plastburk, resesykit, penna, minimoleskin, insektsspray, solskydd, brollor. Har inte Freeloader solcellsladdare här så istället tog jag en annan som låg här hemma den är lite lättare tror jag tar den istället om någon alls. Totalt 879 g som saknades (fan det är ju massor). Ryggan vägde med 1,5 l vatten, kameran, objektiv och extra batteri 7240 och då har jag rensat ur lite grejer ur första-förbandspåsen som var mer än välfylld. Så min total borde hamna på ca 8 kg utan mat. Hade gärna skalat bort ett kilo till om det gick men vet i fasiken hur. En del har tipsat om att skippa så mycket kläder ex både kjol och byxor men jag vill ha med båda, trivs inte med bara en sarong som alternativ till byxorna. Däremot jag jag ju med mig onödigt mycket till överkroppen, funderar på att svika mitt löfte till Atea. Det är 100 g. Behöver jag båda ulltröjorna och skjortan det vore så enkelt att skippa 100 g till genom att bara ta en ulltröja och skjortan eller bara ulltröjorna men inte skjortan. Gah vad svårt det är, det känns liksom som 100 g hit eller dit inte spelar någon roll men många bäckar små...

Lättare sandaler och lättare regnställ står på önskelistan. En del har rekommenderat Crocs men de verkar ju väga lika mycket som mina sandaler. Så var hittar jag ett par lätta sandaler som är sköna att gå i med packning på ryggen och som kan fungera som duschskor och som jag hinner gå in på några veckor?

Hade inte livremmen på mig, har inte hittat någon bra ännu. Insåg att passet och andra pappersbaserade saker som skall bäras i mitt Sea to Summit Money belt måste stoppas i ziplockpåsar annars blir de blöta av svett som tränger igenom. Trodde fodralet var vattentätt, på deras webb står det. Lined with water/perspiration-resistant Ultra-Sil™ fabric. Baha!

Jag lämnade kameraväskan hemma, just nu har jag inget bra alternativ så jag funderar på att ha den utan väska och om det blir kasst väder stoppar jag den och tillbehören i en vattentät påse i ett sidofack eller i ryggan. Idag stoppade jag tillbehören i de två fickorna på bältet men det fyller upp dem helt så det är nog bara att stoppa allt utom extraobjektivet i påsen direkt. Jag provade att bära kameran runt halsen men det stod jag ut med i ca 5 minuter, det blir för tungt där. Sen hängde jag den i bröstspännet men då studsade den något enormt. Studsade lika mycket runt halsen kan jag tillägga.

Otroligt obehagligt. Lyckades hänga kameran i bröstspännet i den långa remmen, knäppa fast den med det extra spännet under bysten på ryggan och stoppa ner objektivet i kjolsfickan och det gick riktigt bra, den vilade bra i fickan men efter någon kilometer hade den lirkat sig ner i fickan och hängde där och slog mot min ljumske. Mycket oskönt, samma sak om den fick hänga fritt. Då fick jag syn på den rem man använder på min kjol och provade att fästa objektivet i den där remmen hängde på sidan av kjolen. Funkade inte så jag provade att flytta remmen till öglan mitt fram och då höll sig kameran stilla. Ser dock inte riktigt klokt ut.


Kan ju inte använda Macabiremmen den behövs ju till annat och den kan glida av, när jag tog kortet hade den glidit av hörnet till höger. Så jag funderar på att göra en egen rem med ett kardborreband jag kan fästa om objektivet, borde funka.

Jag gick en runda på 2,2 mil, hade tänkt gå 2,5 men fick ont i ryggen så jag tror jag skall ta det lite lugnt, gick rätt snabbt oxå, måste lära mig att lugna ner mig när jag har packning. Märktes att dagens runda gick på asfalt och grus till skillnad från förra veckans som var mest på stigar och lite grusvägar.

Måste se över packningen i ryggan oxå, fördela om lite. Jag märkte att jag får all vikt på höfterna, axelremmarna hade kunnat få vara lite kortare, nu kan jag inte dra åt så mycket som jag tror att jag skulle vilja. Men å andra sidan kände jag knappt något på axlarna när jag knäppte upp höftbältet heller. Jag är fortfarande fundersam om längden på höftbältet. Stoppningen går inte över kanten på höftkammen framtill tror det skulle kunna leda till problem särskilt om jag tar på mig lite mer kläder då kommer all stoppning hamna på sidorna. Och då mailade jag ändå och frågade om bältesstorleken. Skall ta reda på vad det kostar att byta ut det/köpa ett till.

Jag måste även plocka ut allt ur ryggan, ta ur ryggplattan och staget och vända ryggan ut och in för jag kan inte hitta det fack som skall finnas för vattensystemet fast de kanske har tagit bort det, jag har kollat på en drös reviews för ryggan men då har det varit previewversionen som de skickade ut till folk i januari, de verkar ha gjort ändringar sedan dess. Synd bara om vattenfacket rök i en sådan ändring. Nu kan jag förvisso fortsätta bära vattensystemet bakom ryggplattan, den är ju dessutom lättare att ta fram och fylla på därifrån.

Fötterna då, de som hade olika strumpor, båda fick blåsor på stortåns utsida precis som förra gången trots att jag satte sporttejp där. Foten som var insmord med sportslik såg blötare ut än den andra vilket den inte borde men sportsliktuben var ju gammal så kanske därför. Men annars märkte jag ingen skillnad. I morgon blir det nu tur och då med samma strumptest men då på andra foten. Måste åka till Boten här i Boden och fixa sulor också för de som hör till skon är riktigt värdelösa. Dels kommer de slitas ut i ett nafs och dels är övergången mellan tyg och plast sådan att den kommer ge skav. Förstår inte varför Salomon har dessa i alla sina skor, eller är det bara mina fötter de funkar dåligt med?

11 juli 2013

Måste gå upp en jäkla massa i vikt eller börja skära i packningen?

På alla vandringsforum så pratas det om att packningen inklusive vatten inte skall väga mer än 10 % av kroppsvikten och sen säger de att runt 7 kg är lagom. Men jag då som inte är så stor. Väger för tillfället 60,4 kg skall jag oxå hålla mig till max 10 % av kroppsvikten så blir det inte speciellt mycket grejer som kan följa med. En del räknar till och med in kläderna man bär och skorna samt saker som stoppas i fickan/bärs om midjan.

Jag brottas dagligen med min packlista just nu, jag har några lyxsaker" på listan som många tycker att det där kan du lämna hemma:

  • Moo-cards
  • Kamera
  • Solcellsladdare
  • Mobiltelefon
  • GPS-klocka
Dessa grejer väger tillsammans 1607 g,totalen är på 8864 med 1,6 l vatten i flaskan, vilket gör att jag måste ta bort 2464 g eller gå upp en jäkla massa i vikt de närmaste veckorna. Tycker regeln med 10 % av kroppsvikten känns lite knas, för en människa som är rätt tjock/har mycket muskler har ju mer kroppsvikt att förflytta än en som är liten Visst kroppen orkar inte bära hur mycket som helst om man är liten men är man stor är man ju ganska tung i sig själv och då lägga ytterligare vikt på knäna.

Moocardsen är väl något jag skulle kunna lämna hemma egentligen, men jag tyckte det var en smart idé att ta med, fick tipset av en van vandrare. Behöver ju inte ha med hela lådan med 100 st.

Men jag gillar att fotografera och skulle inte vilja komma hem efter 35 dagars semester utan en enda bild att minnas resan med. Visst pilgrimsvandring skall vara en inre resa men bilder kan också hjälpa en att minnas vad man tänkte/kände just då. Skulle ju bara kunna ta mobilen eller liten kamera men vill verkligen ha bra bilder från resan om kameran skall med. Har så många foton från resor tagna med mobilen/liten kamera där jag ex velat förstora upp utan att det går.

Mobilen kommer till stor del vara avslagen men det är en säkerhet och trygghet att ha med den, dessutom kommer jag nog slänga iväg någa livstecken här i bloggen då och då. Flera som sagt att de vill veta hur det går. Men vi får se hur det blir med den saken.

GPS-klockan har två syften, det ena är att geotagga mina bilder och det andra är att hjälpa mig hålla en bra fart, snarare hålla ner mitt tempo än att dra upp det. de första dagarna får jag inte dra iväg, då riskerar jag att både skada mig och bli toktrött. Den kommer inte sitta på armen utan ligga i en ficka i ryggan så jag kan titta då och då.

Solcellsladdaren är väl det mest "onödiga", det går ju att ladda på härbergena och på restauranger mm men det är enligt forumen ofta kö och svårt att komma till att få ladda plus att man då måste sitta och vakta sina grejer. Så solcellsladdaren känns som en bra lösning, fina dagar är det bara att sätta den på ryggan och ladda upp klockan/mobilen men inte kamerabatteriet tyvärr så där kommer jag bära med mig 3 st, kanske kan klara mig med 2 när jag tänker efter.

Men var skall jag kapa ner på min packning? Ni får hemskt gärna kolla min packlista och komma med förslag och idéer. Har försökt att själv skriva kommentarer och funderingar i filen.

Några poster som jag vet att jag kommer skära i är Compeed och tejp/plåster/lindor där vägde jag typ allt men har inte valt ut mängd ännu.


Suck! Vilken klant jag är!

Beställde grejer från England och uppgav jobbadressen som leveransadress. Någonstans på vägen i min order glömde jag skriva företagsnamnet eller så ramlade det bort.

Detta gör att det nu på paketet står Béatrice Karjalainen, Robetsviksgatan 6B och det betyder att Posten inte får lämna ut varken paket eller avi i vår brevlåda och paketet går inte att spåra på något vis utan ett id enligt kundtjänsten på Posten. Nu får vi hoppas att Purple Turtle som skickade grejerna har ett id åt mig annars kommer paketet gå tillbaka till dem. Skulle de glömt att skriva avsändare på paketet hamnar det hos Post- och Telestyrelsen och då kan man efterlysa det där (det vore ju betydligt smidigare).

Ringde även till Aurorakiosken här i stan som är vårt närmaste utlämningsställe, paketet hamnar ju mest troligt hos dem, de skulle hålla utkik efter det. Avin som de skickar mig kommer inte komma till mig (posten får som sagt inte dela ut den). De trodde dock att paketet inte skulle vara framme ännu, tar tydligen mer än en vecka från England just nu.

Mest rimligt vore ju om posten då tog lappen som de inte fick dela ut, slå upp telefonnumret till personen som står som mottagare och ringa och säga att man har ett paket att hämta alternativt kolla om man har en annan adress. Kanske svårt om man heter Anna Andersson men nu är jag ju ensam om mitt namn.

Skall sluta beställa grejer till jobbet, men nu var det befogat för det var fler här som skall ha det som är i paketet.

10 juli 2013

Rygga och tåstrumpor, snart har jag allt

Igår kom mina Injinji tåstrumpor (liners) från Northsport  och min Gossamer Gear Mariposa Plus från Sack und Pack så nu har alla grejer förutom insektssprayen kommit.

Provar strumporna idag för att se om de skaver någonstans. Förhoppningsvis kan ett par tåstrumpor hjälpa mig med mitt problem att jag går på min lilltå. Den undre delen av tån viker in sig under tån bredvid. Ger alltid blåsa efter långa vandringar. Tåstrumpan tvingar isär tårna lite och håller undan "den köttiga delen" lite grann. Enda stället jag märker av att jag har på tåstrumpor på mig är mellan stortån och nästa tå, där skär det in lite. Undra om det kan orsaka skav.

Provpackade ryggsäcken igår med nästan alla grejer. Det var lite underkläder, myggspray, solskydd och elektronik (mobil, gpsklockan och solcellsladdaren) samt kameran som inte var med. Hade dessutom 1,6 liter vatten i vattenblåsan (som jag testade att lägga bakom ryggskumplattan istället för i väskan, enklare att ta fram och fylla på därifrån). Med de grejerna i så vägde ryggsäcken 6790 gram. 

I helgen får de komma med ut på provtur en 2,5 mil borde vara lagom. Kanske skall ta en Muddustur men det är nog mest troligt galet med mygg där men då kan jag ju passa på att prova myggmedelet jag bestält från England (om nu 98 % DEET kommer genom tullen).  Vincent vill åka och tälta i Abisko men det går nog inte nu i helgen även om det vore bäst för honom i och med träningsuppehållet. Kan gå om vi är borta lördag-måndag men då måste jag jobba in lite tid. Men jag måste hyra/köpa ett tvåmanstält först (har anmält mig som en Gossamer Gear Ambassador, blir jag antagen kanske de kan skicak mig ett tarptent som jag därgglat över så länge nu :-). Är själv sugen på att åka till Saltoluokta, dit kan man ju dessutom köra på fredag kväll i så fall, sova i bilen och ta båten över på morgonen eller åka tidigt som attan från Boden. Nackdelen med att ta ryggan med mig med barn i släptåget är dels fel grejer i ryggan och sen kan jag inte alls gå i den hastighet jag vill. Så helst en tur ensam eller med någon vuxen som kan pinna på rätt bra.

Åter till ryggsäcken. Den känns lite stor. Hade jag vetat att Gossamer Gear Gorilla är samma säck som min Mariposa men en storlek mindre (och lite färre sidofickor men mer plats för kompression) hade jag nog tagit en sådan. Är oxå lite kluven till mitt val av bälte. Jag skrev till dem vilket höftmått jag har och bad dem anpassa bältet efter det. De valde då ett S, men stoppningen på bältet täcker med nöd och näppe hela höftkammen nu, några cm till hade inte skadat men då hade å andra sidan säkert remmarna mötts helt framtill.

Jag skall sätta fast den medföljande remmen (fast sugen på att köpa en orange istället för en medföljande svarta) i sidorna för att testa att komprimera lite, det kommer dra ihop fickorna på utsidan oxå vilket är lite synd, bäst hade ju varit om man på något sätt kunnat välja att komprimera bakom dem.

Jag gillar den stora nätfickan baktill, där kommer blöta grejer få vara och mest troligtvis mina sandaler om jag inte stoppar dem i den långa sidofickan (fast där skulle stativet som just nu inte är med i packlistan passa perfekt). I ena sidofickan har jag stoppat min guidebok och i andra kommer jag nog ha en extra vattenflaska och/eller dagens medhavda lunch de dagar jag bär med mig mat. Fickorna på bältet passar perfekt för nötter och lite andra snacks och annat man vill komma åt direkt exempelvis den lilla förstaförbandspåsen eller stoppa undan pannlampan i efter att ha gått i gryningen tidiga mornar.

Axelremmarna hade kunnat få vara liiiiite mer stoppade men jag har ju med min sidensjal den går alltid att rulla ihop och stoppa emellan om det behövs. Axelremmarna är ganska breda oxå så en testtur får avgöra om de kommer skava mot halsen eller inte, går ju också att lösa med den tunna sjalen. Döremot satt de välsigt bra runt bysten, där brukar jag annars ha problem med mina ryggsäckar. Jag gillade att man kunde dra åt axelremmarna och sen fästa ihop de remmarna med varandra framtill. Kan inte glida ur och ändra sig då. Enda nackdelen är väl att jag får ett band till över magen så jag nästan liknar en michelingubbe ;-)

Insåg när jag provpackade att min sovsäck blir yttepytteliten när den komprimerats ihop, den syntes inte ens i ryggan. I vanliga fall tycker jag sovsäcken brukar ta upp halva ryggsäcken. Vill jag få lite mer volym kan jag alltså utan problem ta en större packpåse till sovsäcken och därmed också slippa att komprimera ihop dunet allt för mycket.

Ryggsäckens tyg skall vara vattentätt men sömmarna är ju inte alltid det så man rekommenderas använda en linerpåse så nu står jag i valet och kvalet att införskaffa en sådan eller se till att allt som inte får bli blött hamnar i egna vattentäta påsar. Ett annat alternativ är ju ett regnskydd utanpå, får prova om något av de jag har passar. Jag har nu sovsäcken och extrakläderna i vattentäta påsar men måste köpa en till första förbandpåsen inte kul med blöta plåster. Nog bra att ha en vattentät påse till kameran och övrig elektronik oxå så det blir till att handla.

Får skriva en recension av säcken när jag varit ute på provtur med den. Håll tummarna för att allt känns bra på provturen, annars får jag lite panik, det är bara en månad kvar och måste jag börja om att leta rygga alternativt välja en av de jag redan har får jag tänka om helt gällande vissa saker. Ryggorna hemma ligger ju på ca 1,5 kg dvs ungefär det dubbla vad denna väger.

09 juli 2013

-isord får mig att hurvas

Var på Synsam häromdagen och tittade på solglasögon och pratade med en optiker (eller så var hon försäljare) som strösslade med -isorden så jag tillslut inte klarade av att prata med henne mer.
"Skall du ha ett par solisar, kanske ett par rundisar, de här sköldisarna är snygga"
Vuxna människor som talar så där får mig att rysa.

Vissa gånger kliar det i fingrarna att svara

Undra om Petra gav Jeppe fel nummer. Vad är det för bilder och varför har de inte sovit? Ett SMS kan väcka många frågor. 

Jag var dock snäll och svarade att han SMS:at lite snett.


Finn ett fel! Nä jag menar två fel.

Läser deklarationen på lapparna (Northern China) som sitter på min nya sovsäck (Mountain Equipment Helium Solo Standard) och jämför med texten (Ungern) på addnatures webbsida varifrån jag beställde. Sen när ligger Ungern i norra Kina? Eller är norra Kina ett distrikt i Ungern kanske?

Sen undrar jag över det där med kort dragkedja, den går ju ända ner till footbox. Men det är bra, visserligen lite tyngre men skönt att kunna ha den som täcke med footbox om det behövs. Har kort på min vintersäck och det är ibland svårt att komma i och ur den.

Skall lägga säcken på vågen senare så går vi se om de 390 g som nämns på webben eller de 400 g som står på lapparna på säcken stämmer. 400 kan ju vara med packpåse. På tal om sådana varför gör man dem svarta? Grejer man vill hitta tidigt på morgonen när man är trött och skall packa ihop sina grejer borde vara i lysande färger eller i alla fall samma färg som det som skall ner i den.

Uppdatering: Hur blev "högkvalitativt Ungerskt gåsdun" till "premium quality duck down from Northern China"? Får väl hoppas det är livsmedelsfåglars dun fortfarande, det är ju rätt vanligt att man äter anka i Kina.

Uppdatering 2: addnature har börjat ändra på sin webb nu. Undra om det är en slump eller om de läst mitt inlägg, de svarade ju varken här, på twitter eller på G+.

Uppdatering 3: sent på kvällen kom deras svar, se i kommentarerna nedan.



08 juli 2013

Är det detta som är algblomning?


Sköldmöja täcker en stor del av älven just nu. Det ser rätt roligt ut med en massa blommor i älven.

Hjälp mig hitta ett lättviktigt och enkelt sätt att bära kameran på

Uppdatering: s Torger
Idag har jag en "adopterad" clik elite chest pack som ägs av Anders (väntar på att han skall tala om hur många pengar han skall ha för den). Den är helt perfekt när jag skall ut på kortare turer och ha med alla objektiv mm. Har jag mycket kläder på mig sitter den som en smäck (som i vintras på bilden där jag dock har dragit ner den en bit för att lättare kunna reglera värmen med jacköppningen).

Men igår när jag bara hade en t-shirt på mig kändes den lite lös i midjebältet (och skavde men det går att ordna). Tar jag ut zoomobjektiven så ekar det dessutom rätt tomt i väskan och den är ganska tung i sig.

Nu letar jag något alternativ till 80 mils vandring.

Clik Elite har en mindre för den storleken på kamera som jag har, men den ser ut att ha en sämre sele, krokar som kan börja skava och inga bra fack för batterier, SD-kort, EVF. De har även en mellanvariant som ser mer passande ut men med samma knasiga system med D-ringar och krokar. Och beställa hem en för US för 335 + frakt känns sisådär när jag inte riktigt tror på konstruktionen och bara vinner 150 g.

Egentligen behöver jag inte något jättevaderat fodral, jag vill kunna bära kamernan utan att ha den om halsen eller vikt på bara ena axeln, är det dåligt väder kommer jag ändå inte fota så då kan jag lägga den i en vattentät påse i ryggsäcken, jag får helt enkelt vara försiktig om kameran inte ligger inbäddad i 1 cm vadd.

Har kikat på lite olika alternativ, surfat en del forum  men inte riktigt kommit över en bra lösning så jag hoppas någon av er kanske sitter på något bra.

Såg lovande ut: David Carbinier visar sin lösning med en karbinhake bak i ryggan som han fäster nackremmen i, all extra utrustning (andra objektivet, SD-kort, batterier, EVF mm)  får man stoppa i en sidoficka i så fall. Provat och det funkar inte med min rygga, för lång ögla plus att kameran studsar.

Bryan Barnes visar sin moddade väska och beskriver att han även satte ett snöre längre ner för att slippa att den studsade hänger ut när man går uppför. Den här varianten skulle jag kanske kunna få till med min gamla väska till min Canon 350D, den rymmer kameran med 2 objektiv och har ett fack i locket för smågrejer. Kanske skulle väga den och prova. Kan ju köra med sådana där lättviktskarbinhakar som ser ut som ett S de är inte så stora eller tunga. Men jag tror min väska är lite för stor ändå, den är så pösig.

En annan variant är att se om jag kan köpa/sy något som liknar Z-packs chest pack och sätta fast den i min Gossamer Gear Mariposa. En fördel med sådan är ju att cubenmterialet är regntätt men inte så där jätteslitstarkt. Man kanske skulle kunna sy i neopren då får man lite vaddering oxå? Men jag tror inte något som sitter i brösthöjd funkar på mig så länge jag inte opererar bort hälften typ. Z-packs har även påsar man sätter på axelremmarna, funderar på om något sådant skulle funka, ha kameran på ena sidan och resten av grejerna på andra. Men jag tror det skulle bli lite bulkigt även om 19 mm och 30 mm objektiven inte är så stora (hade varit trevligt med pancakeobjektiv). Men är lite orolig över att ha grejer där, känns som om jag lätt skulle kunna hiva av mig ryggan och slå i kameran.

Som svar på min fråga på Google+ svarade en att jag skulle kika på Peak Designs Camera Clip System men det ser ut att väga en del och jag är inte helt bekväm med att bära kameran i platta med skruv i  kameran med tanke på hur många gånger jag varit på väg att skruva loss kameror från plattor i stativ. Skulle dessutom kännas som kameran var rätt oskyddad sittandes på axeln, om man vänder sig om, om man faller osv, hänger den mitt fram har man lite mer kontroll känns det som. Har man en sådan där behöver man också någonstans att lägga alla grejer och komma på något sätt att balansera upp snedbelastningen. Så allt med skruv går bort.

Min ryggsäck jag har beställt har fickor på bältet, kommer inte rymma kameran men skulle kunna rymma extragrejer, men då kan jag ex inte ha snacks tillgängligt.

Uppdatering: Jag vill inte ha en mag-/midjeväska. Dels kommer jag ha pengabältet i midjan innanför kläderna och utanpå höftbältet på ryggan att då försöka knöla dit en midjeväska oxå kommer inte vara bekvämt. Dessutom tenderar mag-/midjeväskor att vila på höftkammen vilket ökar på trycket på min trasiga höft (har en liten spricka i den, eg ett hål som inte läkt efter benmärgsprover och slår jag i den spricker det upp mer och gör jäkligt ont ett tag).

Summmering:

  • Inget som ger snedbelastning
  • Inget som gör att kameran studsar på bröstet/höften
  • Inget som måste hängas runt midjan
  • Inget som gör att jag måste stanna och ta av ryggan för att få fram kameran
  • Inget som skaver

Testrunda


Igår tog jag på mig mina nya skor/halvkänga Salomon Synapse Mid och Macabi vandringskjolen för att testa på Hertsöstigen. Är ju bra att ha provat utrustningen innan jag ger mig av på 80 mil Camino Frances till Santiago de Compostela.

Jag drog på mig lite andra grejer så som mitt Sea to Summit pengabälte för att se om det skulle skava under alla kläder och de strumpor jag har tänkt att gå i. I övrigt fick jag ta en gammal t-shirt eftersom min nya i merinoull inte kommit och ryggsäcken har fortfarande inte anlänt (måste nog maila dem i eftermiddag om den inte kommer, de skickade från Tyskland 28 juni, tycker den borde vara här nu). Tog kameran i clik elite-väskan (som bärs på bröstet). Knölade ner en massa grejer (mycket av det som skall medmen lite blandat, vikten viktigare än vad som kom med) i min Fjällräven Funäsrygga 35 l (den som är lite för liten och lite för tung för att få följa med på vandringen) inklusive min nya Platypus Hoser 2.0L som visade sig läcka vid upphängningskroken så den går jag gå tillbaka med i dag. Hängde ryggan på min nyinköpta handhållna våg och det landade på 8 kg ungefär där jag vill att min packning skall hamna som mest med vatten i. Kameran och kameraväskan vägde nästan 2 kg. På huvudet satte jag min Outdoor Research Sunshower Sombreo men med regnskyddet i väskan.
Först hade jag tänkt gå stigen fram och tillbaka 17*2 km men kom iväg så sent att jag ändrade mig till att gå minsta dagsetappen 2,3 mil.

Väl på plats på Hertsöstigen (efter att som vanligt kört förbi infarten eftersom Luleå kommun glömt sätta upp en "Här startar leden"-skylt) var det ca 23 grader ute och gassande sol. Perfekt för test av grejerna. Lyckades undvika att plurra i vattnet ett par hundra meter in på leden, varför har de inte spångat där ännu? Har aldrig varit torrt där (finns ett likadant ställen vid ena änden av träsket oxå, alltid blött).


Jag började knata iväg, kände att kameraväskan skavde lite på vänster sida, gnagde sig in mellan revbenen, kollade och såg att den linda av kardborreband som brukar sitta där var borta. Blir till att fixa något nytt om jag skall ha med väskan. Stannade till lite då och då och fotade hjortron och orkidéer, de står i full blom där ute nu på myrarna, mycket fina men annars traskade jag mest på, har ju gått här förut så nu var fokus mer på att känna efter, skaver det någonstans, känns något tjorvigt. Fick stanna och justera skosnörena några gånger, ovant att ha snörningen lite höger upp på fotleden. Retade mig på att plösen hängde ner lite, det var ganska vid öppning så bôs trillade ner i skon, kanske går det att få fast plösen bättre på sidorna av öppningen men jag tyckte det blev tryck där då, kanske vanesak. Jag hade först bestämt mig för att gå en timme och vila 10 minuter men så fort jag stannade blev jag överfallen av mygg så jag skippade den tanken, tänkte äh vad fan vi ger fötterna vad de tål, får se vad skorna går förr.

Det blev rätt varmt om fötterna i dubbla strumpor med de översta rätt tjocka. När jag gick där och kände efter så tryckte det lite här och var, kändes som blåsor ploppade upp på 3 ställen men så försvann känslan och kom tillbaka lite då och då. Efter 1.4 mil bestämde jag mig för att stanna, det var vid en av rastplatserna vid träsket, det blåste bra där men var ändå soligt och varmt, inte en mygga. Perfekt.

Tog nyfiket av skorna (det var nu jag såg hur mycket bôs som samlats i dem), drog av strumporna och undersökte fötterna. Inte en tillstymmelse till blåsor, det fanns lite rött på mina stortåknölar, de vet jag är mina problemområden men inget "gnag". Lite rött vid sidan av hälen där de knasiga originalsulorna i salomonskor övergår från tyg till plast. De skall bytas ut. Jag passade på att torka strumporna (de var inte så svettiga som jag trodde de skulle vara) i solen och vinden medan jag fikade. Var skönt att kunna krypa upp med benen i kjolen när vinden svepte förbi. Kjolen visade sig vara en riktigt bra grej. Jag gick med den nere när det var mycket ris och hissade upp den när jag gick på öppnare platser, fläktade skönt.

När jag hade ca 5 km kvar började det först dugga, kjolen stötte bort vattnet och jag märkte inte av regnet. Sen började det tokregna, tog mig in under ett träd, letade fram regnöverdraget på hatten, drog på mig en fleecetröja (hade lämnat regnkläderna hemma, vet inte hur jag tänkte) och satte regnskyddet på ryggan. Fortsatte att gå och så länge jag höll mig på bred stig/öppen plats var jag torr, förutom ärmarna på fleecen som tog åt sig vatten efter en stund. När jag sen hamnade på den smala stigen med det höga blåbärsriset som nu var sjöblött av regnet vättes kjolen ner ca 1 cm upp, ullstrumporna sög åt sig vatten och forslade ner det i skorna, den öppna plösen underlättade då vattendroppar lätt föll ner i skorna.

När jag väl kom mig hem var fötterna sjöblöta och 2 blåsor hade nu uppträtt på stortårna. Frågan är om de hade kommit även om jag inte blivit blöt om fötterna eller inte. Kjolen torkade upp helt under den dryga 45 minuter långa bilfärden hem, den är verkligen snabbtorkande.

Summa summarum, kjolen får helt klart godkänt, pengabältet kände jag inte av alls så det är oxå bra, svettades om magen men innehållet var torrt. Solhatten gjorde sitt jobb när det var sol och som regnhatt funkade den oxå mycket bra. Det är skorna som jag bekymrar mig lite för, är de för smala över tårna? Kommer det vara smala stiga/ris på leden får jag besvär med grejer som ramlar ner i skorna/blött. Skall jag behöva ta med ett par damasker eller mina seal skinz men jag är lur på att goretexmembranet är trasigt i en av dem, måste testa i en balja vatten hemma. Vattensystemet funkade bra (tömde ut lite vatten innan jag satte den i ryggan så att inte trycket mot ryggen skulle trycka upp vatten där den läkte).

Nu vill jag att resten av grejerna skall komma så jag verkligen kan få provpacka och gå med precis det som skall vara med. Önskar jag hade några fler dagar att ta ut och kunde ta några dagar på en låglandsled exempelvis Högakustenleden.

Lite fler bilder från turen:





07 juli 2013

Skall det aldrig ta slut?

Jashas sår såg så fint ut i morse när jag tvättade av honom. Trodde han kunde bli av med kragen på söndag eller måndag. Men så nu på kvällstvättningen var det en stor bula. Lyckades pilla upp en sårskorpa och klämma på den så ca 2 msk var rann ut. Ny böld.

Känns som det aldrig kommer ta slut och veterinären ville ju inte sätta dränage för det inte var så djupt. Suck nu verkade jag heller inte få ut allt. Kunde liksom inte klämma allt för hårt. Det gjorde ju ont på honom, han dom inte brukar säga ett Knyst när jag tvättat och spolat i såret skrek högt så jag fick sluta. Frågan är om jag skall ringa jouren i morgon (undra om försäkringen täcker samtalet på 200 kr inte för att jag inte har råd utan mer att jag tycker det är för jäkligt att ta 200 bara för att ringa och få råd/en tid) eller vänta till på måndag.

Känns som det skulle behövas snittas upp och tömmas ordentligt.

Är lite trött på det här nu. Det har liksom hållt på över en månad nu.