31 mars 2014

En lång dag #031 #blogg100

0535 i morse kom taxin precis i tid men efter det var allt försenat. Men inga långa väntetider ändå som tur var. Me flygningen till San Francisco från Köpenhamn kändes evighetslång fast gynnsamma förhållanden gjorde att vi flög in förseningstimmen. Jag har lyckats sova av och till några timmar i alla fall.

På planet fick jag en gluten- och laktosfri lunch men senare när alla fick en macka på planet då hade det inget glutenfritt. Men sen när de andra fick en varm wrap med mozzarella och svamp då trollade de fram en kall macka till mig. Undrar varför jag inte kunde få en sådan till mellanmål oxå. Tur jag hade två bananer med mig. 

Blev snorig av luftkonditioneringen och jättetorr i näsan så nu blöder. Inte kul. 

På hela flygen hade vi ingen flygkarta vilket jag tyckte var tråkigt. Det brukar vara kul att se hur man flyger, vad man passerar.

Klockan är ju en hel arbetsdag efter här så vi landade på eftermiddagen. Så nu börjar kampen med att försöka hålla sig vaken till lagom sen timme att gå och sova på. Vi kommer då ha över ett dygns tid sen vi startade hemifrån. 

På vägen in med BART blev vi fast i tunnelbanan 2 stationer från Powell där vi skulle av. Var tydligen någon incident 3 hållplatser bort. Höll på att somna lutad mot min resväska.
Vi höll på att inte hitta hotellet fast vi stod rakt utanför, vad då trötta. Efter en snabb avblaskning på rummet gick vi ut och tog ett kort varv på stan. Kikade in i lite butiker bland annat på Apple. 
Sen blev det mat och tillbaka till hotellet. 

Hela min värld gungar, så trött är jag. I morgon skall vi ut till Alcatraz på morgonen så samling i lobbyn kl 0700. 

Bäst att gå och sova nu. 

30 mars 2014

I go all americana #030 #blogg100

Skrattade åt min klädpackning idag. Har bara med mig röd/vit/blå kläder. Kommer se ut som en sann patriot eller något sådant. Eller nästan i alla fall, ett linne är lite mer åt orange än rött. Men det blev enkelt att mixa/matcha så här.

  • "Dräktjacka" med blå botten och röd/vitt mönster
  • Kjol till jackan som ser likadan ut, men kommer inte bära dem ihop
  • Blå/vit långklänning
  • En röd stickad tröja
  • En likadan stickad tröja fast blå
  • Ett vitt linne
  • En vit top
  • Ett blått linne
  • Ett par blå jeans i väskan och ett par när jag flyger
  • En blå tröja med vita ränder
  • En vit tröja med blå ränder
  • En blå sjal med vita och röda prickar
  • En vit sjal
  • Röd/blå/vita strumpor
  • En blå kofta
  • En röd fleecetröja (flyger i den)
  • Ett orangerött linne
  • En blå klänning med röda prickar, men till den vill jag egentligen ha mina knallgröna strumpor och grön sjal.
Sen så är faktiskt toppen jag tar på till flygturen i fler färger men mest blp/röd/vit tror jag. 


    Velar lite om ett par grå tighta jeans skall med oxå, de är så sköna och en grön topp till. Vi får se i morgon nu hänger de i torkrummet. 

    Hmm jag som skulle ta lite grejer med mig och handla på plats. Hur blev det så här?

    Nu dags att sova, 0535 kommer taxin, det är ju snart.

    29 mars 2014

    Lite oro men mest packningsfunderingar #029 #blogg100

    I torsdags skickade en av kollegorna som skall med till SF ett mail med en länk. På webbsidan (forumet för konferesen) fanns en varning om att det varit en stor skottlossning med 7 skadade i närheten av konferensanläggningen. Vi kollade upp på kartan och det inträffade ett kvarter från hotellet. Lite olustigt känns det ju. Kollade upp vad som skrivs om området vi skall bo i och vi bor ju typ mitt i centrum men bara ett kvarter ifrån det som anses vara riskfyllt område om natten. Så chefens order är ge fan i att gå västerut och inte direkt norrut från hotellet heller.

    Så vi får hålla oss mot stan så skall vi vara säkrare. Man kan inte riktigt första det där med osäkra områden när man bor i en byhåla i Norrbotten.

    Sen ringde resebyrån i fredags och meddelade att vårt ena plan blivit inställt så att vi behövde åka med ett senare plan till Köpenhamn. Men det var ansa rätt hyfsat med tid i Köpenhamn men vi får nog vara beredda på lite stress. Alla flyg är dock med SAS så de har nog koll att vi kommer med.

    Klurar fortfarande på min packning och framför allt på vad jag skall flyga i för kläder. Allra skönast är ju ett par mysbrallor eller lång kjol. Inser oxå att jag nog måste gå och köpa mig en vårjacka i morgon. Nog inte så bra att åka dit i dunjackan :-)

    Velar om vilken resväska oxå. En stor så jag kan köpa stuff men inte för stor. Har som tur är massor med resväskor att välja bland.

    Det får nog bli en tur på stan i morgon, skor och jacka samt några strumpbyxor (köpte en fin klänning häromdagen). Lite smink skulle jag oxå behöva men det införskaffar jag nog på plats då det är billigare där.

    28 mars 2014

    Bara en gång till... #028 #blogg100

    Hopplöst fast i 2048. Bara en gång till...
    Får se till att försöka klara det på flygresan till San Francisco.

    Genialt enkelt och extremt vanebildande. Det känns nästan alltid som man är på väg att klara det.

    27 mars 2014

    Bara en allergi/överkänslighet tack #027 #blogg100

    Idag chattade jag med SAS för att beställa specialkost på min flygresa till San Francisco. Jag uppgav koderna för glutenintolerant och laktosintolerant med skrev att för svampallergi hittade jag ingen kod. 

    Då kom svaret att de bara kan lägga in en kod. WTF?! Jag kan förstå om de inte kan anpassa för en massa ovanliga allergier/överkänsligheter men att inte kunna vara både gluten- och laktosintolerant? Vad väljer man pest eller kolera? Käka gluten och ha ont i hela kroppen under hela vistelsen och sen ett par veckor till eller riktigt risig i magen under flygningen av laktosen? Svampen får jag helt enkelt chansa att de inte har stoppat i maten oavsett vad jag väljer. 

    Valde att få glutenfri kost, får köpa tabletter för laktosen men de brukar inte hjälpa så där jättebra. Blir en spännande resa. Jag får se till att ladda upp med frukt och kanske glutenfritt hårdbröd för andra kan det bli en jobbig flygning utan mat i värsta fall. 

    26 mars 2014

    Kuggfrågor i nationella prov? #026 #blogg100

    Häromdagen när jag och Vincent tittade på gamla nationella prov så hamnade vi i fysiken Delprov A 2013 som skall mäta förmågan att använda kunskaper i naturvetenskap för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör: Biologi: hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Fysik: energi, teknik, miljö och samhälle, Kemi: energi, miljö, hälsa och samhälle enligt Skolverkets webbplats.

    Uppgift 3 löd så här (klicka på den för större eller öppna provet):
    KÄLLOR?? Det finns inte en enda källa enligt mig i det mailet, till och med min tolvåring reagerade på att det inte stod någonstans var informationen var i från, hur skall man veta hur tillförlitlig den är. Allt på internet är ju inte sant. Rätt svar skulle enligt mig vara att svara att det inte finns några källor. För mig syftar ordet källa på någots ursprung. Det Zandra skickat är en rad fakta som helt saknar källa. Kan vara helt påhittat av henne. Så detta måste helt klart vara en kuggfråga :-)


    25 mars 2014

    Resan närmar sig och jag har elektronikprylsångest++ #025 #blogg100

    Biljetterna till Alcatraz är inköpta, 08:45 1 april åker vi båten över till fängelseön. Kanske inte riktigt lika kul är att vi kommer till San Francisco dagen innan vid 14:45 och skall försöka ställa om tidsmässigt och gå upp svintidigt (fast i våra huvuden kommer det ju vara sent som attan på em). Skall bli spännande att få se det mytomspunna stället. Fick tipset att åka på sista turen för att det är coolt att fota där på kvällen men tyvärr har vi en middag med alla svenskar på //Build den kvällen så det går ju inte.

    Skall bli grymt roligt att åka iväg. Åker med 2 mycket trevliga kollegor och vi kommer tillbringa en hel del tid med 3 kunder. Dela upp oss på lämpliga seminarium och försöka dela med oss av det vi hört med varandra. 6 pers kan täcka in rätt mycket av konferensen.

    Har ett litet bekymmer dock innan resan. Vad skall jag ha med mig för elektronikpryttlar? Jag skulle behöva ha med jobbdatorn för att fixa vissa grejer medan jag är iväg men jag vill samtidigt ha med min smidiga lilla Mac för det är på den jag har bildredigeringsprogram mm så om jag fotar kan jag slänga över bilderna på datorn och fippla lite när jag har en stund över. Jobbdatorn hade gått att byta ut mot min W8 Pro-platta till stor del men den är i Göteborg just nu och istället har jag en Surface 2 RT platta till låns. Den klarar förvisso det mesta jag behöver tror jag men samtidigt känns det ju lite dumt att släpa med en sådan, det är inte heeeeelt osannolikt att det även i år ingår någon form av W8-platta i goodie bagen för konferensen (2 år på raken har det varit det oc hi fjol fick man till och med 2 även om en gissning är att man i år kanske får sig en Nokia Lumia också). Jag är ju rätt fäst vid både min Nexus 7 och min iPad men hallå jag skall på MS-konferens man får ju tänka på vad man har under armen då.

    Och hur skall jag göra med mobilerna, ta med båda, bara en? Ta "min" Lumia 920 kanske?

    På en resa ner till Stockholm hade jag en gång med mig:

    • Macbook Air
    • iPad mini
    • iPhone 4S
    • Nexus 4
    • Nexus 7
    • Thinkpad X1
    • Lenovo W8-plattan (minns inte vad den heter just nu)
    • Lumia 920
    Jag skulle haft med en Chromebook oxå men den var på villovägar då. Uppdraget jag skulle på krävde en del av pryttlarna och privatlivet andra. Minen i säkerhetskontrollen var rätt kul. Allt utom telefonerna tyckte de ju skulle skannas.

    Härvan med laddarsladdar mm till det där var gigantiskt. Standard tack!


    Jag kommer inte ta med hela den arsenalen till USA :-) 

    Tänk om jag hade en multipurposepryl. Macen är mest lämplig ur det hänseendet, den är lätt, den har ett tangentbord jag är hyfsat snabb på, jag har mina bildredigeringsprogram och iBooks Author på (som jag oxå jobbar i för tillfället för att försöka få ihop Spanienresan till en e-bok) däremot är den ju lite no-no på MS-event och jag har inte ex officepaketet och lite annat jag behöver för jobbet på den. Fast vi fick nyligen ett bra erbjudande på Office via jobbet undra om det även gällde Office för Mac. Hmm....

    Lite samma bekymmer gällande kameragrejer, vad skall jag ta med tro. Allt, välja ut objektiv, stativet eller inte. Jo stativet skall nog få komma med. Måste därmed oxå hitta någon lämplig väska att ha som "daypack" en som kamera + utvald elektronik ryms i. Måste nog släpa med mig en grendosa oxå, lättare att sätta adaper på grendosan än en adapter till varenda pryttel. Dock har jag faktiskt utbytbara pluppar till många grejer tror jag. Det är ju ett plus till macken och iPaden båda de har jag amerikanska väggkontakter till. Hmm...

    Eller så åker jag med kamera och mobilerna och så släpper jag jobbet så mycket det bara går under den här veckan, försöker sova på planet istället för att koda med grabbarna (jag kan vara projektledare :- ) ) och hoppas på lämplig giveawaypryl som jag kan nyttja på plats. Jag måste ju rymmas med kläder för en vecka också. Men känner jag mig själv så kommer jag säkerligen shoppa en del där borta, om inte annat skor så hmm en stor resväska halvtom dit alltså.

    24 mars 2014

    Boklös skola? #024 #blogg100

    Skrev ett mail till 12-åringens klassföreståndare idag. Borde kanske ha mailat rektor och ställt frågan istället.

    Så här löd mitt mail:

    Hej
    Jag måste kolla en sak med dig. Vincent pratade idag om att han frågat sin SO-lärare Birgit om han kunde få låna hem en historiebok för att läsa på inför nationella provet.

    Svaret var att nä det går inte. Böckerna räcker tydligen inte. Är det verkligen så illa ställt med ekonomin i skola att det inte ens finns skolböcker till alla? Skall inte barnen kunna läsa på eget bevåg också? Känns underligt med en skola utan tillgång till skolböcker på annan tid än lektionstid.

    Stämmer detta eller är Vincent ute och cyklar?


    /Bea

    Hur ser det ut i andra skolar i 6:an?

    Inför matteproven har jag sett kopierade kompendium med uppgifter och inför exempelvis ett historieprov så var det oxå en massa papper (kopior från en bok, får de ens göra så?). Men hittills har jag sett en enda bok här hemma och det är hemkunskapsboken. Trodde de fick behålla den (när jag gick i skola var det naturligt och det blev de första enkla receptsamling man hade) men nä den skall suddas i (de har gjort anteckningar) och lämnas tillbaka när terminen är slut.

    Har de böcker alls? Eller är böcker helt ute? Själv skulle jag aldrig klarat skolan om jag inte hade fått klottra ner stödord, tankar och funderingar i boken medan läraren mässade/vi hade grupparbeten. Det var mitt sätt att få saker att fastna utan att sen behöva läsa speciellt mycket. Jag memorerade det jag klottrade i ett sammanhang som ett "foto" som kunde plockas fram på provet. Då fanns där både bokens text, lärarens eventuella kommentarer och mina funderingar på samma bild. En för mig effektiv studieteknik.

    En annan fundering jag har kring skolan är att Vincent säger att vissa grejer som var på nationella provet i matte har de inte läst om ännu. Kan det vara så? Eller är det bara att det var problemlösning som använde sådant han lärt sig men det var helt enkelt för komplext för honom så han kunde inte sätta det i sitt rätta sammanhang.

    Just nu ligger Vincent i min säng och övar på förra årets nationella prov i historia. Frågade varför han inte körde det i matte före matteprovet. Visade sig att han inte hade en aning om att de gamla proven finns på webben.

    Uppdatering. Fått svaret:

    Hej!

    Tyvärr så är det så. Vi har köpt in nya läromedel i ett flertal ämnen och då fanns det bara ekonomi till en klassuppsättning till att börja med, trots att vi fick ett tillskott av vår rektor. Läromedel är dyra och vi vill vara så uppdaterade som möjligt och att undervisningen och det arbetsmaterial som vi arbetar med är både aktuellt och följer den nya läroplanen.
    För tillfället arbetar 6B i dessa böcker då 6A har läst klart historian.
    Om Vincent vill låna hem en bok kan han få göra det under helgen som kommer.


    Och så undrar man varför barnens resultat i nationella jämförelser sjunker? Eller har andra länder det lika illa ställt att barnen faktiskt inte kan få plugga på eget bevåg?

    23 mars 2014

    Sjuk och tömd plånbok #023 #blogg100

    Huvudvärk och ont i magen hela dagen idag. Ingen ork till något idag. Fick dock tvinga i väg mig till Storheden med Vincent. Han behövde både nya fotbolls- och löpardojor. Det är så billigt med barn.
    Ungen lär ju behöva minst en uppsättning till innan säsongen är slut. 

    I övrigt har jag mest legat i soffan och sett på gamla avsnitt av How I Met Your Mother. 

    I morgon är det jobb igen. Hoppas bara jag mår lite bättre. 

    22 mars 2014

    Så jävla feg ibland #022 #blogg100

    Ibland blir jag feg när jag vet att det kanske kommer att såra någon annan.

    Jag är verkligen inte nöjd med håret och hade bestämt mig för att gå och klaga. Väl där såg jag att frisören som klippte och färgade var där. Vände i dörren. Ville ju inte ta det med henne. Gick in på H&M en sväng. Men bestämde mig för att ta tag i det och gick tillbaka. 

    En annan frisör fick order om att ta kassan. Alla var fullt upptagna med att klippa. Bet ihop och samlade mot och sa att det nog var bäst att ändå få prata med frisören som klippt mig. Hon är en försynt person och det var skitjobbigt att säga att jag inte var nöjd. Vi verkar ha helt olika uppfattning om färgers benämning. Men jag tyckte att om jag visar en bild så borde väl det visa hur jag vill ha det oavsett vad det kallas? 

    "Jag kan göra det rött men jag trodde du ville ha det kopprigt."

    Jag är IT-människa inte frisör. Om man förra gången på samma salong benämnde färgen kopprig så är det den term jag använder.

    Jag visade ju dessutom en bild. Hon fortsatte att argumentera för att jag sagt koppring och inte röd.

    Visade att uppklippningen nu gjorde att jag bara har glesa testar i nacken (se bild nedan).
    Precis det jag sa att jag inte ville ha när hon pratade om uppklippning. Hon verkade helt oförstående. Försökte fråga om råd men hon pratade på om tider. Frågade vad jag ville göra med håret fastän jag sa att jag ville ha hjälp med just det. (Skall väl vara glad för att det blev bättre än förra gången någon försökte sig på att klippa upp mitt hår, då grät jag när jag kom hem, den gången samlade jag inte mod att gå tillbaka, den gången var håret utom räddning och jag var deppig dagen efter oxå).


     (Jag vet att bilden jag tog sen blev toksuddig men batteriet dog sen så jag kunde inte ta en ny).

    Slutade med att jag fick en ny tid på tisdag eftermiddag hos samma elev som förra gången men förtroendet är skadat plus att jag inte vet om jag har tid att åka från jobbet i nästan 4 timmar en gång till för att bli klippt och färgad av samma person.

    Men det var då jag blev feg, vågade inte säga "jag vill ha en tid hos någon annan". 

    Så nu sitter jag här och känner mig helt korkad som åkte de 6,4 milen tur och retur till Luleå och ändå mest troligt kommer avboka och hata håret. 

    Kanske skall jag chansa och fixa det i San Fransisco istället? För här hemma har jag noll tid egentligen innan jag far, det var ju därför jag hade bokat tid hos annan frisör än hon jag brukar gå hos :-(

    21 mars 2014

    Visste väl att det var för bra för att vara sant #021 #blogg100

    Hela februari och halva mars riktigt varma, gatorna var helt framtinade och även trädgården började titta fram. Mina tulpaner var en decimeter höga häromdagen mot söderväggen.

    Så kommer man ut idag och möts av detta:
    Är jag förvånad? Nä, det är mars i Norrbotten, det snöar ofta ända in i april och ibland senare än så. Men någonstans inom mig hoppades jag väl på den där växthuseffekten alla pratar om. Tänk om vi faktisk kunde få en vår för en gångs skull. Men nä inte det.

    (Ja jag skall tvätta bilen).

    Och ja jag är fortfarande missnöjd med håret men kom för sent till Shopping för att prata med frisören. Får försöka i morgon eller på måndag. En fd arbetskamrat tittade förbi idag och vi kom överens om att håret möjlighen är 'redish' och möjligen rött direkt under en lampa eller i stark sol. Ogillar skarpt avklippet som gjordes runt ansiktet och uppklippningen (lockarna gör håret alldeles bulligt och runt, jag ville ju inte ha kort hår, ville inte ha ett bulligt hår).. Funderar allvarligt på om jag skall kapa av 10 cm till och ha en kort page och sen får jag börja om med att spara ut det 20-30 cm igen. Kul kul. 

    20 mars 2014

    Försöker känna mig fin men nä #020 #blogg100

    Idag har jag suttit hos frissan i nästan 4 timmar. Var nästan ett år sedan senast. Innan Spanien var det ingen idé och efter hade jag j tappat hälften av mitt hår så jag ville att det som växte ut skulle få lite längd. Mitt hår var rejält slitet och det längsta gick ner mellan skulderbladen.

    Jag sa till frisören att hon fick klippa så mycket som behövdes för att bi av med det risiga. Vi enades om en 10-12 cm. Hon klippte det rakt av jämnlångt. Frågade om jag ville klippa upp det men nä jag ville ha jämntjockt. Men hon pratade om att lockarna skulle bli bättre med uppklippt och hon sa att det borde bli bättre. Litade på henne och än är det för tidigt att säga något men den dagen jag vill fläta håret kommer jag svära över att det längst ner är mycket tunnare. Så jag ångrar mig lite. Dessutom finns det risk för att det kommer bli för krulligt. Längden vi kom överens att kapa bar lika mycket som utväxten. Men se bilderna nedan. Känns som håret är mycket kortare nu (borde ju blivit samma som gamla längden?) eller så är det väldigt mycket tightare lockar. 

    När det gäller färgen så sa jag att jag vill bli knallröd med en kopprig ton, visade bilden från förra klippningen och färgningen. Så vill jag ha det. Vi tittade på en färgkarta och jag tyckte att jag valde en rätt knallig kopprig färg. 

    Men resultatet är brunt med drag åt koppar. 

    Jag tycker inte att det är en ful färg och trodde jag skulle vänja mig men ju mer jag ser mig i spegeln i denna färg ju mer inser jag att den inte är jag alls. Trivs helt enkelt inte. 

    Kul när bara färgningen kostade mig 1000 kr. 

    Måste gå tillbaka. Vill jämföra färgtussen i provet med mitt hår, kan jag ha sett så fel. Om det nu var så fel varför sa inte frisören att med den färgen blir du inte så röd som på bilden?

    Så trots att det kändes rätt ok när jag satt där så känns det inte ok nu. Eller ja färgen påpekade jag redan på plats att den var alldeles för brun mot vad jag förväntade mig. Längden känns fel nu. Tror det beror på att hon klippte upp äve mer runt ansiktet än först så hon bara fasade av lite. 

    Nä det här var sista gången jag 1. Går till annan frisör än Sara och 2. Går till en elev (för jag tror en erfaren frisör hade kollat färgen bättre). 


    19 mars 2014

    Stanna upp och ta bilden #019 #blogg100

    Idag var det en helt fantastisk färg på himlen precis efter solnedgången när jag skjutsade Herman till träningen. Tyvärr kunde inte mobilen fånga den och kameran stod uppställd i vardagsrummet efter gårdagen. När jag körde hemåt fem minuter senare var det över. Jag brukar vara duktig på att alltid ha kameran med mig men så igår var jag trött och orkade inte packa ihop den. Dumt!

    Idag på väg till jobbet var det samma sak, frostnupet överallt, isig dimma i luften, solen som gick upp och en specifik passage var galet vacker när solen strilade in mellan björkstammarna (är ju svag för björkar dessutom). Men om jag skulle stanna där någon dag och fota krävs det att jag parkerar i vägrenen och på något sätt klättrar över ett viltstängsel. Men jag vill. Samma sak på hösten då är just den lilla dungen av träd oändligt vacker. Jag måste bli bättre på att stanna upp, ta de där bilderna jag alltid tänker på. Finns ett hus på vägen hem som jag tänkt fota i flera år men aldrig tagit mig för, i höst skall det bli av, för det är en höstens nedgående sol det är som bäst.

    Visst kan man nöja sig med att registrera i huvudet och njuta av det men det är ändå en stor tillfredsställelse när man lyckas fånga det där flyktiga vackra tillfället på bild precis så som man ville.

    Jag ser fram emot att kliva upp tidigt på morgonen i San Francisco, ta kameran och stativet över axeln och smita iväg på en liten fotorunda innan konferensen startar, tror hotellet ligger ganska nära vatten dessutom.

    Idag så blev det närmsta naturfotografering i norra Sverige detta, en IG-bild på våra nya tvålflaskor med doft av midnattssol och norrsken. Visste inte att de doftade.
    Hade funderingar på startrails ikväll men vi får se, dels är det svinkallt ute, -15 och del så vill sambon att jag skall vara lite social och inte stå ute på balkongen med kamera och en fjärrkontroll en timme eller så. Får väl ta det någon annan dag kanske.

    18 mars 2014

    Naturen bjöd på show #018 #blogg100

    Idag har inte varit en rolig dag men för att göra den lite roligare tog jag och 2 kollegor och gick till en kiosk och köpte oss en gemensam lottorad. Vi hoppas på storvinst i morgon.

    Efter jobbet blev det skjuts av Vincent till träning, handla, hem med maten, laga mat, inte hinna äta innan Vincent skulle hämtas igen (allt detta medan sambon låg på soffan och såg på TV). När jag kom för att hämta honom var han 6 minuter sen (mot den tid han sa att jag skulle hämta). En lagkompis hade råkat låsa in nyckeln till omklädningsrummet i omklädningsrummet. Hem igen. Skulle sätta mig och äta då men tittade ut över sjön. Wow norrsken. Det hade jag missat om vi varit i tid för man såg att det precis höll på att byggas upp nu.

    Kutade in, slet fram kameran och stativet riggade upp i vardagsrumsfönstret för några testfoton (eller hoppas det funkar att stå här så slipper jag gå ut och fota).

    En fin kurva böjde sig från Fagernäs ut över träsket men tyvärr hamnade ju det bästa bakom några av de träd jag borde sågat ner i somras.
    Men knäppte i alla fall några bilder till och lyckades fånga om än svagt det tvåfärgade i norrskenet.
    Oj nu rullar bågen i hop sig ännu mer dags att kuta ut.
    Sprang ut till bilen slet åt mig mina vantar och en fleecefilt (ingen tid att dra på täckbrallor).
    Ute sprang jag ner på isen utan att tänka mig för, satte upp stativet, lindade in mig i filten och tryckte av en bild. Då började det braka och smälla i isen under mig. Bara någon meter framför mig lät det som om det sprack upp rejält. Otäckt. Stativet skakade til och jag fick suddiga bilder. Backade bak lite och borrade ner stativet i snön. Men även närmare stranden smällde det rejält.
    Norrskenet låg på samma plats och rörde inte på sig nämnvärt. Mer än att krullen rätade ut sig igen.
    Sen tonade det ner och vips var det borta. Kanske var det sista norrskenet i år vem vet.
    Satte mig i ett mörkt vardagsrum med en kopp te och tankade över bilderna till datorn och hoppades på att norrskenet skulle träda fram ordentligt igen. Skönt några nya testfoton och visst låg det där svagt svagt utsmetat över Svedjefortet men det gjorde sig inte bra på bild.

    Det var en kanonfin måne över grannens hus också men jag har hitills aldrig lyckats fånga månen bra på kort, tog en testbild från balkongen med min 55-210 objektiv men nä, får inte till det, suddigt och så blir ju månen superliten (men så är det ju). Nu var det i och för sig inte månens struktur jag var ute efter denna gång utan några kvistar framför som gjorde att den såg ut att vara insvept i spindelnät men inte ens det gick bra :-(

    Funderade på vad jag gjorde fel och kom fram till att jag ju inte ställt om kameran från norrskensfotograferingen, klantbea.

    Så ett nytt försök med inställningarna från denna webbplplats så blev det faktiskt mycket bättre.

    Här helt oredigerad bara konverterad till jpg och min automatiska watermark.


    Håll tummarna för att vi kammar hem storvinsten på lotto i morgon :-)

    17 mars 2014

    Vintermörker i skallen #017 #blogg100

    Fastän det nu är ljust ute både på väg till och från jobbet så vill inte riktigt vintermörkret släppa i skallen.   

    Idag ondgjorde jag mig över att min telefons skärm var alldeles kladdig efter att ett av barnen använt den. Direkt kommer repliken "ser du problem eller möjligheter nu?" och jag förväntas glatt att svara att jo men visst jättebra nu får jag möjligheten att avbryta det jag skulle göra och gå och tvätta av mobilen, tjo ho vad roligt. Men se så känner jag inte alls och det är inte jag. Varför måste vi som är sura och griniga anpassa oss efter alla dessa som låtsas om som livet är rosenrött hela tiden? Varför kan jag inte bara få ha en depperiod i fred, få kravla mig upp i ljuset i min egen takt utan hurtiga hejarop om att se allt positivt och att livet är så underbart. Varför är deras världsbild alltid den rätta - sanna. Varför är inte mina känslor av mörker, hopplöshet och total längtan bort till något annat ok? Helst skall jag väl under vinterhalvåret trycka i mig lyckopiller, klistra på ett leende och låtsas som att livet är så där guldskimrande.

    Men nu är i alla fall solen nästan tillbaka så den här soldrivna varelsen kanske vaknar till liv igen. Rosenrött och guldskimrande kommer jag sällan se livet men kanske blir det några lättare grå toner som slår över i färgskiftningar.

    Kanske skall börja se möjlighetens som testare oxå. Kolla ny kraschade programmet då får man fika, kolla nu fick jag helkonstiga värden i databasen, så blir säkert användaren glad för att hen får något att grubbla på i sin trista vardag. Oj allt är felstavat, hoppas slutanvändaren är språkpolis så hen ser möjligheten i att få rapportera felen. Ja ha appen startar inte, men så bra då får ju konkurrenterna större försäljning. Se så bra allt skulle bli :-) 

    16 mars 2014

    Lång dag på berget #016 #blogg100

    Idag var det dags för Barnens Vasalopp på ett blåsigt Gruvberget. Idag har vi haft strålande sol men tokblåst.

    Fick med mig en hjälpreda upp i form av Herman och sen så var det ju 4 stycken till ur styrelsen och ens vuxna dotter så stor styrka idag. Kl 11 öppnade vi och strax där efter kom första barnen som ville åka spåret. Ute i det 800 meter långa spåret hade vi en blåbärssoppekontroll. Det blev bara 8 barn som trotsade blåsten och åkte spåret men de hade i alla fall roligt. Herman satt i skogen några timmar och grillade pinnbröd och pratade med folk, NSD kom upp och fotade så kanske blir det ett litet reportage i tidningen.

    Vi hade däremot gott om folk inne i stugan, gjorde våfflor på löpande band varvat med en och annan korv. Det kokades kaffe och blandades saft. Ute hade vi snöskor man kunde få prova på, men det är lite svårt att få folk att våga prova. Men lilla Julia provade i alla fall och briljerade. Hon höll jämna steg med de vuxna som visade hur man gör.  Herman provade även backens åkbarhet i pulka ett par gånger. Den var rätt ok enligt honom. Funderar en del på våra öppettider i stugan mellan 11:30 och 13:30 har vi jättemycket folk men sen dör det ut helt. Oftast kommer det upp någon enstaka precis när vi säger att det nog är lika bra att packa ihop sisådär 14:45 men inte dag. Det gör att den där tiden mellan 13:30 och 15 är riktigt seg.

    Nästkommande två veckor kör vi prova-på-tillfällen mer ordnat, så kom gärna upp och testa, vi tar ut en avgift på 50 kr. Då får du gå med Bosse (på ACC) som kan det där, en lite längre tur ut i skogen. Vill man istället prova på själv så hyr vi ut snöskorna.

    Samtidigt som jag stod där uppe kom det SMS-rapporter från Sundsvall, våra grabbar storspelade men Vincents lag åkte ut i kvartsfinal medan det andra tog sig hela vägen obesegrade till final där de tyvärr förlorade mot Sollefteå. Men nu är våra storspelande grabbar på väg tillbaka i buss så jag kommer få hämta någon gång mitt i natten.

    15 mars 2014

    2*fika och en snygg son #015 #blogg100

    Idag fick jag kliva upp ganska tidigt fastän jag hade hämtat sambon i stan missinassen och hade svårt att somna om för att sambon däckade som en klubbad säl så fort han kommit i säng och snarkade ikapp med vindens vinande i skorstenen.

    Jag och Herman åkte till stan, lyckades få en klipptid till honom en timme senare så  väntan gick vi och tog en frukostfika på Opalen. Jag fick tillåtelse att knäppa en före-bild på honom.
    Efter fika och en kort sväng på H&M blev det klippning. Herman hade med sig en bild på hur han ville ha det. Vet inte om det blev så där jättelikt men Herman var nöjd och blev fin i det. Fick ta en efter-bild också.
    Snacka om att man blir avundsjuk på den där perfekta hyn ungen har. Trots att han är 11,5 år har han fortfarande kinder som en babyrumpa, otroligt mjuka. 

    Efter klippningen gick vi till Team Sportia och köpte byxor, tydligen skall alla ungar ha Adidasbyxor med ränder nu för tiden. Storebror fick ett par för några veckor sedan och bor i sina tillsammans med  en sweatshirt med stor krage.

    Sen släppte jag av ungen hemma och drog till Luleå för en fika med Anders, längesedan vi sågs så det var trevligt. Gick lite på stan efter fikat men ingen ork att shoppa. Blev plötsligt aptrött så då blev det att köra hemåt, handla och sen ligga på sängen en timme innan jag lagade middag. Efter middagen lite tv-tittande och knapprande på datorn medan vi tittar på Gladiatorerna (inget favoritprogram men Herman vill se det). 

    Fått rapporter från Sundsvall att det gått bra för Vincent i handbollen, båda deras lag är vidare till A-semi i morgon. Vincents lag vann 2 matcher och förlorade en väldigt jämnt, det andra laget vann alla sina 3 matcher men har en gruppmatch till i morgon mot de som ligger 2:a i grupptabellen (våra grabbar ligger 1:a). 

    I morgon skall jag vara arrangör av Barnens Vasalopp på Gruvberget i Boden så det är väl bäst att gå och lägga sig tidigt.


    14 mars 2014

    Egentid med minstingen #014 #blogg100

    Sambon är på fest och storkillen på handbollscup i Sundsvall. Bara jag och lilleman hemma med andra ord. Han tränade friidrott 18-20 och efter det drog vi på Allstars här i Boden på middag enligt hans önskemål. 
    Han valde ribs som vanligt medan jag tog en Stripsteak. Vi fick vänta en evighet på maten (tur man kan äta popcorn så länge) och när den väl kom var Hermans pommes kalla och hela min rätt kändes som den stått väldigt länge på vänt. Kalla pommes, kött som var betydligt mer stekt än till medium rare så när servitrisen kom efter 2 tuggor och frågade om allt var bra sa jag som det var och hon tog tallriken med sig. 10 minuter kom hon tillbaka med en som var perfekt stekt och lagom ljummen som de skall vara medium rare. Den förra kändes att den hade hunnit svalna (fick nämligen en liten föreläsning om att medium rare betyder att köttet inte är så varmt). Nå ja det smakade bra i alla fall. 

    Herman frossade loss på en milkshake till efterrätt medan jag inte kan äta något på efterrättsmenyn så jag beställde in en te. Skrattade när koppen kom. Det var så lite vatten i koppen att det med nöd oh näppe gick att dränka tepåsen. Men varmt var det i alla fall.  
    Vi försökte konversera så gott det gick i sorlet och den höga musiken. Han är klok min lilleman och man kan föra intressanta samtal. Blev prat om musik, instagram, humor och skolan. Ibland så känns han så stor medan vid andra tillfällen så jätteliten.

    Nu skall jag sova medan han tänkte titta på lite TV/YouTube. Jag skall upp mitt i natten och hämta sambon i Luleå så Hb slipper lämna festen jättetidigt för att hinna med nattbussen. Har sagt att fram till 03 skjutsar jag. 

    I morgon skall jag och lilleman ha en heldag på stan. 

    13 mars 2014

    Kul på jobbet #013 #blogg100

    Idag hade jag riktigt roligt på jobbet även om det inte direkt hade med jobbet att göra. Vi skall ha en återinvigning av kontoret efter att vi flyttat in i källarplanet och till inbjudan behövdes lite bilder från lokalerna. Jag fick frågan eftersom de vet att jag fotar en hel del. Så idag var kameran med och jag gick göra det jag kunde av naturligt ljus i en källare med väldigt få fönster, inga blixtar, lampor eller reflektorskärmar för sådant har jag inte. Men bilderna blev rätt ok ändå.

    Tog även ett självporträtt för att se hur det skulle se ut med en person i bilden (hade tagit en utan innan och funderade på att be någon sitta där).

    Bilderna som skickades in till inbjudan visar jag inte nu (men kika längst ner för en tjuvkik), får bli sen när det är klart. Här är några vi inte tog med:
    Utvalda bilder:





    12 mars 2014

    Tillfälle då det kanske är lika bra att låta bli att skriva ut ett kön #012 #blogg100

    När jag åkte hem idag stod ambulans och brandkår utanför ett hus nere vid älven på Sävastön, nyfiken som jag är kollade jag tidningen när jag kom hem. Både NSD (överst) och Norrbottenskuriren (nederst) hade rapporterat om händelsen. I NSD var det en man i Kuriren en kvinna. För jag hoppas innerligt att det inte vara två personer som fick känna på det iskalla vattnet samtidigt.


    Är det så viktigt att berätta kön på personen? 

    11 mars 2014

    Liten puff för aktivitet på söndag #011 #blogg100

    Håll tummarna för att vi får behålla nog med snö och att det kommer mycket barn. Jag kommer nog stå ute i skogen och servera blåbärssoppa. Kanske har du ett barn som vill åka. 

    Och fan nu ser jag att ett S trillat bort. Skall ju stå Vasaloppsspår. Läste korren på mobilen och missade helt. Ja ja...



    10 mars 2014

    Göra vardagen lite roligare #010 #blogg100

    Vincent fick bestämma middagsmat idag och då valde han falukorv med pasta. Tjo ho falukorv med en grönsallad till mig då. För att göra matlagningen lite roligare tog jag fram de små pepparkaksformarna och de vanliga Pacmans fick sällskap av hjärtan, grisar, gummor och gubbar (vilka som var vilka vet vi inte, kan varit kvinnor i byxor och män i klänningar ;-) )

    Man måste göra vardagen lite roligare ibland. Familjens min när de inte bara fick Packmans var rätt rolig.

    På jobbet gjorde jag oxå dagen lite roligare, jag hittade lite vinägerchips i en låda och ölkorv i kylskåpet, pefekt eftermiddagsfika en måndag :-) Firade lite att en grej jag jobbat i dagar med äntligen var klar.

    09 mars 2014

    Överraskad * 2 #009 #blogg100

    Idag har jag flängt runt som en skottspole först med Vincent till Arcushallen i Luleå för att han skulle träna fotboll 9-10. De var bara 4 killar från laget där idag och Vincent fick ta emot en massa bollar när de övade skott med massa trixande. han fick stå i ett 11-mannamål idag. Lite utmaning.

    Hem med ungen till Boden igen.

    Upp på Gruvberget för att stå i serveringen. där uppe fick jag mig världens överraskning. Jag plockade upp min mobil från en av arbetsbänkarna i köket strax efter kl 13, såg att jag missat ett samtal från min far. Ringde upp för att fråga vad han ville (mest troligtr strul med datorn var min tanke). Då säger han att han är på parkeringen. Han är alltså i stan (min pappa bor 120 mil söderut), varit hem till mig och sagt hej till grabbarna och sen åkt upp till stugan där jag var, upp för den apdåliga vägen med sin kollega från Island. Gissa om jag blev glad. Jag tycker väldigt mycket om min pappa och vi ses alldeles för sällan. Mitt i värsta rusningen av folk fick jag ändå lite tid att sitta ner med honom och hans kollega och prata lite. Kul. Han hade varit i Finland och hade bokat ett möte i Luleå i morgon och ville överraska. Sådant gör mig glad.

    Efter serveringen åkte jag hemåt, trött tänkte få vila lite innan Vincent skulle på nästa träning idag men tji fick jag, när jag kom innanför dörren kom jag på shit vi hade ju ingen valla hemma och Vincent har skidåkning i morgon. Kastade in min väska i hallen och insåg att jag skulle kanske kanske hinna på Team Sportia. Parkerade utanför 1 minut i och slängde mig in när de höll på att dra ner gallret på den andra dörren. Fick hjälp att hitta rätt valla och då upptäcker jag att plånkan är i väskan i hallen hemma. Suck! Då förvånade biträdet mig, han sa att jag kan komma in och betala i morgon! Fattar ni, i en butik i stan. Så glad. Så i morgon skall jag betala och så får jag väl köpa med en blomma eller en chokladask till personalen för bra service. De lever upp till sin slogan "Vi vet vad som krävs".

    Hem, valla skidor, skjutsa unge till träning, hem och laga middag, jobba lite, hämta ungen på träning, jobba lite och nu går ögonen i kors och jag vill gå och sova kl 20:00. Ibland är helgerna tyngre än jobbdagar men jag fick i alla fall 2 positiva överraskningar på samma dag.

    08 mars 2014

    Träsmak i baken och ont i öronen #008 #blogg100

    Dagen har tillbringats i en sporthall i Öjebyn med handbollsammandrag med Hornskrokens P01/02. På vägen dit sken solen från en klarblå himmel men vi höll på att flyga av vägen med bilen i stormbyarna.
    De spelade med två lag idag men var så kort på folk att de fick spela med endast en avbytare så det blev mycket speltid men också trötta killar idag. Vincent spelade först andra matchen så det började med lite väntan. Vincent hade inte borstat sitt långa hår ordentligt så han hade verkligen hästsvans idag. De är så söta grabbarna, så fina mot varandra, här sitter de och diskuterar något.
    Första matchen Vincent spelade var mot Norrfjärden, ett riktigt bra lag som de alltid har svårt mot, Norrfjärden tog kommandot men våra grabbar hittade spelet och i slutminuten satte Vincent ett mål som kvitterade och matchen slutade jämnt.
    Sen blev det lång väntan till hans nästa match, han ville köpa burgare och stanna i hallen medan jag ville komma ut i soooooolen. Tog mig kamera och gick till centrum, hittade ett ICA där jag köpte med mig mjukost. Hittade sedan ett fik men det enda de hade jag kunde äta var chokladbollar, köpte 2 st (de var små) och en te men behövde något mer så jag var så fräck att jag halade fram mitt glutenfria bröd ur väskan och gjorde mig 2 mackor med mjukost till mitt te innan jag åt mina chokladbollar.

    Laddade mobilen och redigerade bilder från Abisko en stund innan jag gick ut i solen och blåsten igen. Insåg att jag var precis runt hörnet på Öjeby kyrkstad så jag styrde benen dit och fotade lite. Älskar gammalt trä i solsken. Här är några Instagrambilder från mobilen.
    Sen tillbaka till träbänken och vänta ut det andra lagets spelande innan Vincents lag spelade igen nu mot Kalix tror jag det var. De vann rätt stort. Ljudnivån i den där hallen var fruktansvärd, hade pip i öronen efter ca 30 minuter :-(
    Väl hemma blev det middag (räkmackor som vi gjorde själva) och sen Melodifestivalen, vilket oljud, har knappt sett något av uttagningarna så de flesta låtarna hade jag inte hört innan. En sak slog mig och det var att låtarna var otroligt tjatiga och många av dem kör med uppehåll i sången där man brukar ha en vers för att sen gå på refrängen igen. Ja de flesta låtar verkar bara bestå av refräng. Tur jag hade foton att redigera för att stå ut lite i alla fall.

    Nu är alla foton från Abisko redigerade så nu skall jag ta hand om dem från Öjebyn sen får jag väl försöka få ut dem i ett album.