31 maj 2014

Klassresa #092 #blogg100



Idag är vi i Skellefteå på campingen. 5 föräldrar med 15 barn har gjort Boda Borg osäkert. Ungarna fick börja med att spela laser tag i en liten skog. Killerface på. De öste på bra där i skogen. Tjejerna hade utmanat killarna men inte direkt poängställning togs upp utan de fick bara köra.







Efter fika var det dags för banorna i fortet. Gruppen jag gick med började med Flipper men gav upp efter 5 försök.



Men något man snabbt lär sig är att det gäller att nöta. En del banor var dock väldigt lätta. The Game som är en skräckfilmsinspirerad bana var nemas problemas. Hade hoppats på lite mer klurigt på just den. En del banor var utmanande fysiskt och ungarna var rejält slut fysiskt. Skall man köra vissa måste man tydligen ha armstyrka++.


Vi hade middag mitt i lekandet och mot slutet var ungarna heeeelt slut. Vi åkte ner hit till campingen och grillade till regnet kom. Vid 2330 hade vi fått barnen i säng och hyfsat tysta.



Jag tror de har uppskattat klassresan. I morgon blir det frukost på Boda Borg innan hemfärden.

30 maj 2014

Ensam #091 #blogg100

Sambon har åkt på hårdrocksturné först Stockholms Fields idag, Grönan i morgon  och sen söderut för Sweden Rock Festival. 1,5 vecka är han borta.

Själv skall jag åka med stora sonen och hans klass till Bodaborg i morgon. Hade jag inte haft de här jäkla smärtorna i mitt ben hade jag nog sett fram emot det. Är glad att jag slipper köra (i min kaffestinkande bil) för mitt ben hinner domna bort till och från jobbet 30 minuter. Är aningen längre till Skellefteå. 

Verkar som vi kommer få lite halvtaskig väder i morgon men de skall ju mest vara inomhus. Hade jag inte haft så ont hade jag kunnat vara med om vi oxå skall tävla. Förvisso finns det banor som bara är "kluriga" och inte kräver någon fysik men just nu känns det som skallen inte heller vill vara med riktigt. Alldeles för mycket tankar på saker och ting. 

Ja ja vi får väl se i morgon. Hade gärna fått sova ut i helgen men icke. Blir uppstigning kl 07 båda dagarna. Jag längtar så efter att få sova. Får väl sätta mitt hopp till nationaldagen, tror inte jag eller barnen har något inplanterat då. 

Måste få ut mail om insamling av pengar och hitta något lämpligt att köpa oxå. En fundering, många i klassen brukar vara urusla på att betala skriver man ändå klassen/alla namnen på kortet. Barnen kan ju inte rå för att deras föräldrar är slarviga eller kanske inte har råd. 

29 maj 2014

Herman sprang 2 km i strålande sol #090 #blogg100

Dagen tillbringande jag och Herman i Piteå. Först var vi på Starloppet där Herman sprang 2 km. Han sprang i 01/02 vilket är tufft när man är decemberbarn. Om någon född 01 i januari är med är den personen nästan 2 år äldre. I den här åldern är det stor skillnad. Men han bryr sig inte så mycket som tur är. Han sätter upp ett eget mål och siktar in sig på att nå det. Men visst hoppas han på en pallplats. Idag blev det ingen sådan.
Han kom 7:a av 12 startande med sin tid på 08:59. Han siktade på 9 minuter så han tog sig under det. 2 gånger hade han varit tvungen att ta sin astmaspray. Svårt att bedöma om han har andningssvårigheter eller helt vanligt trötthetssymptom när man tar ut sig. Skall be hans tränare ha lite uppmärksamhet på det där. Men just nu är han lite förkyld och då svullnar det lättare i andningsorganen. 

Lite synd att åldern inte skrivs ut i resultatlistan så han vet om han sprang mot mest 01:or eller 02:or. Killen som vann var i alla fall en supersnabb orienterings-01:a. 1 och en halv minut snabbare. 

På tal om resultatlistor så verkade de ha totalt kaos på dem och vi väntade 1,5 h efter loppet för att få se resultatet men tillslut gav vi upp. Det han vara prisutdelningen där vi i alla fall fick veta att han inte var topp 3. Sen när resultatet väl kom upp på webben hade de tappat bort 4 minuter på alla tider. Så enligt det sprang han på 04:59. 

Idag fick han låna min ena Garmin men tyvärr så missade han att trycka på stopp vid mållinjen men det blev bara en sekund för mycket. 
Vi hade en skön dag i solen, sonen var nöjd med sin insats. Vi fick se både Charlotte Kalla och Magdalena Pajala komma i mål på Star Extreme. Jäklar så vältränade de är och snabba. 

När vi hade åkt därifrån åkte vi in till Piteå för jag behövde få i mig något att äta. Herman testade även en rutschkana.   

Hade inte hunnit äta hemma innan vi for och på loppet fanns inget glutenfritt så jag var riktigt hungrig vid 13:30. Vi hamnade på Eklunds på gågatan. Lyckades efter många om och men (alltså de måste anställa lite service minded personal på det där stället) få beställa en glutenfri varm landgång. Hade från början frågat efter gluten- och laktosfritt men är lur på att jag fick smör på mackan. Sen så såg jag på menyn att det var köttbullar på mackan så jag frågade efter att beställning var gjord till köket om deras köttbullar var glutenfria (liksom en dubbelkoll eftersom hon bara ropat "landgång på glutenfritt bröd" in i köket). Nä det var de inte. Men hallå sa jag. Jag beställde en glutenfri smörgås så kan ni ju inte sätta köttbullar med glute i på den. "ja men många klarar ju av det" svarade hon då men sa att de kunde plocka bort dem och skrek in i köket att de skulle skippa köttbullarna. Jösses har de ingen koll alls på det där stället. Förra gången jag var där i fjol så frågade jag efter gluten- och laktosfritt fika och då pekade hon ut vad som var laktosfritt och vad som var glutenfritt. Jag tittade mycket frågande på henne och hon pekade igen. Suck! Nä dit går jag nog inte mer. Fick ett rejält magknip på väg hem sen så jag är osäker på vad jag faktiskt fick i mig i den där mackan. 

Sen stannade jag och Herman vid vattnet. Jag njöt av solen medan han provade att bada fötterna i det iskalla vattnet. På vägen hem däckade Herman i bilen.

28 maj 2014

Fotbollsmammans jäkliga dag #089 #blogg100

Idag hade jag inte en rolig dag. Min plan var att få massage 14:00 i en halvtimme (den delen gick bra även om det gjorde jäkligt ont), jobba en timme efter det och sen åka till Boden, upp på Gruvberget och låna termosar och koka kaffe till fotbollsmatchen. Jag kom iväg på tok för sent förs vid 16-tiden. Jag hade dessutom glömt bort att idag var dag före röd dag vilket betyder att många beter som som om det vore fredag och drar tidigt från jobbet. Det var bilkö ut ur Luleå. Inte värre än en 8 minuters försening men jag var ju redan sen.

När jag kom upp på Gruvberget strulade kaffebryggaren med mig och jag klantade mig. Fick vänta urlänge på att det skulle brygga. Vincent ringde och var stressad över att jag var sen. Sa att vi skulle bli lite sena. Sen in i bilen. Ställde termosarna på golvet i bilen och körde ner för berget. Ena termosen välte och kaffe läckte ut på golvet. Stannade och flyttade bak termosarna till golvet bak och drog bak stolen för att låsa fast dem. Hämtade upp Vincent hemma, han hade med kakan jag bakat. Vi körde till Sävast, en av termosarna välte, bad Vincent ställa upp den men det gjorde han tydligen inte. Istället lyckades jag sopa ner kakformen på golvet. Som tur var höll kakan nästan helt, sprack på några ställen. När jag kom till Sävast hade jag en halv termos kaffe på golvet :-(

Sen visade det sig att jag inte hade behövt ta med kaffe, vi kunde koka där och vi hade dessutom på tok för mycket kaffe.

Dessutom förlorade våra ungar matchen. Utöver det bråkade jag med SCB-data hela dagen utan att komma någonstans.

Men det har i alla fall varit soligt och kakan var uppskattad.

Skulle vilja sova ut i morgon men det blir upp kl 7 som vanligt, Herman skall till Piteå och springa Starloppet.

27 maj 2014

Kaos i huvudet och inget bollplank #088 #blogg100

Tänkte på något att blogga om i morse. Men nu på kvällen är det puts väck ur skallen. Den dominerande tanken som mal är "fan vad ont mitt ben gör". Håller på att bli tokig på att ha en inflammation i ett muskelfäste och muskler som känns som någon snott en decimeter av dem. Det är inte roligt alls. Gör ont när jag ligger, står, går. Inte så farligt när jag sitter men sitter jag för länge är jag tokstel sen :-(

Tänker väl även en del på det här med att studera. Hur skall det gå tro. Kommer jag komma in, kommer min ledighetsansökan accepteras i så fall? Kommer jac våga? Vad vill jag egentligen syssla med? Är det jag gör nu verkligen det jag vill? När är man för gammal för att bryta upp och börja om? Var hamnar man ekonomiskt? Varför är jag en sådan jävla trygghetsnarkoman när det kommer till inkomst. Kanske för att jag levt på existensminimum en gång i tiden. 

Jag önskar så att jag hade någon att bolla vissa saker med. Saknar jobbcoachen från Trygghetsrådet emellanåt. 

Apropå något helt annat, Hittade den här bilden på nätet idag, skall sätta upp den på jobbet. Vill ha ett klistermärke till min dator med den texten. Skulle sitta fint bredvid mitt Perfect is good enough. 
Ibland får jag verkligen lägga band på mig själv och inse att jag inte kan kontrollera allt, jag kan inte ta på mig ett kvalitetsansvar för allt och somligas good enough är för mig inte ens värdigt som utkast med stolpar men är de nöjda och tror att det räcker så måste jag acceptera det och låta det vara. Skärpning Bea. 

Hur fan lär man sig att bara go with the flow.  En sådan borde jag bli istället bara lalla på och inte bry mig i något. 

Tror min trötthet och totala hopplöshet just nu mycket beror på att jag inte kan träna pga kroppskrället. Allt liksom bara samlar ihop sig och jag mår skrutt. 

26 maj 2014

Nollställd #087

Efterdyningar av att ha tittat på EU-valresultatet. Är helt nollställd i huvudet känns det som, det går liksom inte att förstå hur fan det kan vara sådant mörker i världen idag. I EU som skulle verka för fred mm. Hur kan vi vara på väg tillbaka till ett liv där vissa anser att andra är mindre värda beroende på vilekt land de är födda i, vilken religion de har eller vilken kultur de har. Jag blir mörkrädd, skrämd och mår illa. Hjärnan går i försvarsställning och bara stänger av, blankar ut eländet.


25 maj 2014

Knytte, fotboll och val #086 #blogg100

Idag har jag haft tredje passet med knyttarna. Idag var vi i stenfältet och spelade på stenar, byggde torn och murar och fikade i solen.

Sen krattade jag mängder barr i trädgården medan jag lyssnade på Ann Rosmans Havskatten. Spännande. 

Sen blev det en tur till Svartbjörnsbyn för fotbollsmatch där våra Sävast AIF-killar spelade 2-0 mot Svartbjörnsbyns IF-killar.  Bra match men lite blåsigt och kallt. Tur jag hade med mig extrakläder. 

Åkte och röstade. Var ensam i vallokalen. Fick höra att i mitt distrikt hade ca 40 % röstat vid 19-tiden och 70-talisterna var de som hade uteblivit. Får verkligen hoppas att de ramlade i senare. 
Sen blev det möte med övriga föräldrar som skall med på klassresan för våra 6:or. 

24 maj 2014

Herman sprang Maxloppet #085 #blogg100

Herman sprang Maxloppet på Luleå stadsmara idag. 3,5 km. 16:37 blev hans tid, plats 17 av 97 startande. Nästa torsdag skall han springa 2 km på Starloppet i Piteå sen kikar vi på ett lopp i HaprandaTornio och ett ute på vischan norrut. Kul med en unge som gillar att springa.



Var lite smådramatiskt när vi skulle kolla resultaten först för då stod ett helt annat namn på hans startnummer. Det visade sig att de hade kört in förra årets startlista i systemet. Sen kom en ny placering som ändrades igen, Men nu står den sig nog fast.
Lite lustigt var det att hans startnummer var det samma som förra gången han sprang för två år sedan.

Sen var vi på stan och fikade och köpte kläder tilll Herman plus att han var och klippte sig. Fick låna hans egen bild från hans Instagram där han tramsar sig:


23 maj 2014

Solnedgången som aldrig kom #084 #blogg100

Rubriker ljuger ju lite, klart solen gick ner (jag bor ju söder om norra polcirkeln) men jag hade hoppats på lite fina färger och dramatik idag när det var mycket moln på himlen. Tog mig till Sundsbron in mot stan och satte mig vid vattenbrynet med kameran och väntade och väntade men nä ett stort tjockt molntäcke placerade sig vid horisonten och solen smög ner utan att göra något spektakel av det.

Men jag knäppte några bilder på stillheten. Precis som förra gången började det gå små vågor/krus på vattnet precis när solen gömt sig bakom horisonten.

4 bilder ut över Buddbyträsket och 3 ut över Bodträsket och stan.










22 maj 2014

Det var inte så dramatiskt #083 #blogg100

När jag satt där under bron i förrgår och fotade och njöt av solnedgången tyckte jag den var vacker och ändrade färg hela tiden. Nu när jag fixat med de foton jag tog så hade jag 60 nästan identiska bilder kändes det som och ingen var väl så där WOW-vacker. För en wowbild hade jag behövt vara där lite tidigare och lite mer moln på himlen. Utan moln får man ingen dramatik.

Men under 1,5 timmar han det i alla fall förändras lite och en solnedgång är ju alltid en solnedgång.

Vattnet i älven var helt stilla tills solen hade dykt ner helt bakom horisonten, då började det blåsa och vattnet fick små små vågor.

Bilderna liggrer även i ett G+-album om man vill kommentera på bilden.








21 maj 2014

Ups and downs #082 #blogg100

Lyssnade på Tigerdrottningen med Kent (på Google Music) när jag kom hem och gillade det jag hörde men samtidigt knöt hela kroppen ihop sig. Gråten satte sig i halsen. Jag kände en saknad och längtan efter de människor jag hade runt omkring mig då när jag började lyssna på Kent. N som fick mig att börja lyssna på Kent, hur vi lyssnade på dem på jobbet tillsammans, skickade låtcitat till varandra. G som jag åkte på Kentkonsert med och J som alltid bråkade om att Kent kan man ju inte lyssna på men vi delade Depeche Mode istället och låg i hans soffa och varvade DM The Singles 86-98 på DVD, vissa av de låtarna ger samma effekt som Kent.

Hittade ett gammalt inlägg som faktiskt gjorde saken bara värre just då. Jag har andra vänner som finns där men inte alls på samma sätt som det var då (vågar inte riktigt släppa folk lika nära inpå längre), så vemodet kommer över mig ibland pga musiken. Det blir liksom knas, jag lyssnar på musik jag gillar och blir ledsen.

Lite som när jag lyssnar på dansmusik på radion, hela kroppen rycks med men huvudet skriker stäng av innan sorgen och saknaden efter dansen kommer. Se så, stäng av nu. Samma sak kan i och för sig inträffa när jag ser bilder från fjällen. läser jobbannonser för jobb i exempelvis Abisko, då är det fjällängtan som suger musten ur mig. Så summa summarum vill jag ta kompiskollektivet och flytta till fjälls och så lyssnar vi på Kent och DM i kollektivet ;-)

Varför skall musik vara så kopplat till känslor. Det är ju bara så dumt. Så irrationellt. Så onödigt. Jag vill lyssna på musik och bli glad. Kan tyvärr inte komma på så många låtar jag blir glad av. Mycket dumt. Men en finns i alla fall så jag lyssnade på den för att pigga upp mig lite.

Annat att bli glad över är äldsta sonens utvecklingssamtal, allt går finemang i skolan (han kan dock vara lite lat ibland, sen i 6-års har vi fått höra "mycket duktig men borde lägga energi på att utveckla sina texter lite mer". Exempelvis i svenskan där han på nationella fick A på de flesta delar med ett D på just argumenterande resonemang eller vad nu momentet hette. Han skulle nästan behöva få betygen på mer detaljnivå för nu tycker han det är gott nog när han får ett B i sammanvägningen. Lite intressant att han får behålla sina betyg från förra terminen i religion och sammhällskunskap för de har nästan inte haft det denna terminen. Fattar inte riktigt hur dagens skola funkar, att byta skola måste vara skitsvårt, vips så läser man en kurs 2 gånger eller så missar man den helt. När jag var liten läste alla samma saker samtidigt. Förstår inte varför det är ändrat, någon annan som vet?

På kvällen tog jag mig i kragen och hörde i alla fall av mig till en av dem via chat, för första gången sen årsskiftet. En kort men trevlig pratstund. Lite av saknaden lade sig. En del tycker att jag skall skaffa Facebook för då vet jag vad folk gör, men jag vill ju ha något att prata med dem om. Att "övervaka" och klicka like är inte samma sak som att träffas och prata om livet.

För övrigt fick jag besked om att jag har bedömts som behörig till utbildningen. Vecka 26 görs urvalet vilka som kommer in. Skrev ut och skrev under en tjänstledighetsansökan idag. Men vet ännu inte vad jag vill.




20 maj 2014

Sommarnatt #081 #blogg100

Dagen började med kallt och blåsigt men lagom till hemfärd från jobbet kom solen fram.

Hade tänkt prova att springa lite men det sket sig pga ett hungrigt barn och ett annat som behövde skjuts. Fixade mat till igelkottarna oxå. Idag kom båda och åt samtidigt i en paus parningsleken.

Så vid 22 fick jag lite egentid och packade ner kamerautrustning, liggunderlag, thermos med te och en jacka och drog till bron mellan norra och södra Bredåker. Hade kollat upp att solen skulle gå ner över över älven där.

Parkerade bilen vid brofästet på södra sidan och satte mig vid älvkanten under bron och väntade och knäppte bilder. Solen var på väg ner bakom bergen och himlen blev rosa men aldrig riktigt så där knallorange som jag ville ha den. Men på bild kunde jag få den så om jag valde solnedgång som ställning i kameran.

Drack mitt te och njöt av vyn. Satt som ett troll under bron i 1,5 timmar.

Eftersom Bloggerappen på Android funkar uruselt (man kan inte publicera inlägg om det är med bilder i dem) så får jag fixa in bilderna i morgon. Min iPhone tyckte att det var OK att gå från 48 % batteri till noll för att jag öppnade kameraappen en gång till.

19 maj 2014

Sommar! #080 #blogg100

Idag har det varit galet varmt, kring 23 grader. Helt fantastiskt. Ville bara ta ledigt och lägga mig på en gräsmatta och njuta av värmen.

På jobbet var allt en enda röra i mitt huvud idag. I morgon måste jag få en grej klart. Måste skärpa till mig.

På vägen hem hämtade vi ut Vincent nya dator, det var en lycklig son som kom hem sen. Gjorde Emilian glad också, tog honom på en promenad längst med sjön. Han blev dock inte glad när jag sa att vi skulle gå upp till huset igen.
Herman kom hem från träning och hittade sin favoritmiddag på bordet.Kändes som han behövde det efter ett lite jobbigt möte på skolan idag. Själv låg jag ute på gräsmattan eller rättare sagt i bädden av sembratallbarr och väntade på att igelkotten skulle komma och äta. Ville passa på att ta en bra bild på den. Den kom och åt lite men när jag skulle byta objektiv på kameran prasslade jag lite och skrämde den, blev lång väntan innan den vågade sig fram igen. Men jag låg rätt skönt där i den mjuka barrbädden och väntade i kvällssolen.

Tillslut vågade den sig fram igen. Fick den dock inte så nära jag hade velat ha den och så fort jag rörde på mig kutade den iväg.

18 maj 2014

Knytte pass 2 mm #079 #blogg100

Idag hade vi kanonväder här i Boden så jag och knyttarna behövde inte frysa i skogen.

Har fortfarande 14 barn och måste nog säga att det är aningen för många. Kan inte riktigt se alls hela tiden och dessutom är det många barn som inte alls lyssnar, inte vara med osv och då blir det lite jobbigt. Känner mig som en urusel ledare ibland. Sen så tycker jag föräldrar curlar sina barn lite väl mycket ibland. Om jag ber barnen hämta kottar så har jag en bild av att man skickar iväg ungen att hitta en kotte eller möjligtvis följer med lite bakom. Men en del verkar ta det som tävling nästan. Letar snabbt fram en kotte och ger barnet. Mina tidsplaner spricker ju helt. Vissa uppgifter skall ju ta tid. Då får jag snabbt komma på något nytt. Känner att jag inte riktigt får till passen. Skogen har sina begränsningar. Skulle vilja ha en myrstack i närheten. 

Idag blev det naturbingo och lite annat. Nästa gång skall jag försöka ha lite stenar och lavatema. Kanske gör vi stengubbar om jag hinner fixa lim, garn och färg. Eller så bygger vi en naturtavla nästa gång.

Efter knytte däckade jag i sängen 2 timmar innan jag jobbade i trädgården i 3 timmar. Kikade på Talang med Herman. Rätt vinnare i år tycker jag.

Avslutade kvällen med att mata igelkotten (eller igelkottarna för vi har tydligen 2). Sen slöande i soffan framför TV:n.

17 maj 2014

Fika på Rävasten #078 #blogg100

Idag kom 3 vänner hela vägen från Luleå till en liten håla (Vändträsk) utanför Boden för att fika med mig. Trevligt med sällskap. Ägarinnan till fiket bad så mycket om ursäkt att hon inte hunnit med att baka glutenfritt när jag kom. Men hon hade i alla fall goda hallonmuffins i frysen.

Efter fikat gick vi ut på en liten promenad i vad som blev regn bara efter några meter men vi fortsatte ner till Hundsjön. Jag fotade några konstiga vissnade "rosor" och plurrade foten i ett vattenhål.


När jag kom hem hade jag tänkt att greja i trädgården men regnet vräkte ner så det blev lite tid i soffan framför TV:n istället. Herman bestämde sig för att sova över hos en kompis och när jag åkte dit för att lämna lite övernattningsgrejer fick jag syn på igelkotten som flyttat in i trädgården. När jag kom tillbaka gick jag ut med lite kattmat till den och mobilkameran i högsta hugg. Hen är lite blyg än så länge.


Tittade på "En dag" var så arg på Dexter hela boken så jag vet inte varför jag såg på filmen. Slutet är precis lika upprörande i filmen som i boken och jag var lika arg på puckot Dexter nu. Dessutom hade de klippt bort flera av de bitar jag gillade bäst med boken. Det är ju sällan en film lever upp till boken. En bok kan innehålla så mycket mer och man fastnar för olika delar. Men precis som när jag läste boken så bölade jag.

16 maj 2014

Filmkväll med familjen #077 #blogg100

Ikväll låg vi huller om buller i soffan och tittade på The hunger games: catching fire. Det var ganska mycket samma som första filmen och det kändes som om de komprimerat ihop en hel del (har dock inte läst böckerna). 

När jag ser filmerna tänker jag på länder som Nordkorea, ställen där en elit har all makt och resten av folket svälter. Ett ställe där många är hjärntvättade och lever i total misär men ändå försiktigt vågar sig på lite motstånd. De kanske skulle behöva en Katniss. Men låt oss innerligt hoppas att de inte iscensätter några hungerspel. 

15 maj 2014

Lämnade in #076 #blogg100

Skickade in min ansökan 1750 i en brevlåda som töms kl 18. Kom på när jag lagt brevet i brevlådan att jag glömde få betygen vidimerade. Undra om man måste det. Stod inte i infon på ansökan. 

Ja ja det går som det går. Senast 18 juni måste en ansökan om tjänstledighet in. Får fundera tills dess. Kan ju skriva den med förbehåll om att jag skall komma in också. 

14 maj 2014

Grus i maskineriet #075 #blogg100

Pratade med chefen idag efter att ha kollat upp företagets regler för tjänstledighet för utbildning. Ansökan om tjänstledigt skall lämnas in 2 månader i förväg. I reglerna står också att företaget kan skjuta på ledigheten  (de kan skjuta på det upp till 6 mån) om det blir en oangelägenhet för dem att man är ledig och det var min chef ärlig och sa att det nog skulle bli. Så jag skulle inte garanterat få ledigt. Och jag tror inte jag är beredd att säga upp mig. 

Så skall jag plugga känns det som att jag måste vänta ett år i alla fall. Kanske lika bra det, då hinner barnsjukdomarna upptäckas i utbildningen men å andra sidan blir jag ju inte yngre. Kanske lika bra att bita ihop och inse att jag inte kan jobba med något annat, det är ju bara en sisådär 24 år kvar av arbete ;-)



13 maj 2014

Funderar på att sadla om #074 #blogg100

Idag när jag läste NSD föll mina ögon på en artikel om en turismutbildning som fått väldigt få sökande, Naturturismutvecklare, 200 p yrkeshögskoleutbildning. Jag tog hem broschyren  och läste och det verkar helt klart intressant. Turism i norra Sverige är ju något jag skulle vilja jobba med men frågan är ju vad det finns för marknad, finns det jobb? Är det bara små snorungar som kommer direkt från gymnasiet som kommer gå utbildningen och så är jag gamla tanten?

Får jag studiemedel? Enligt CSN har jag 86 veckor kvar att ta ut studiemedel på. Tjoho! Trodde jag hade maxat ut allt redan.

Nu skall jag skriva ut ansökan och fylla i den, jo för de har inte en digital blankett utan utskrift och TEXTA TYDLIGT. Ja men hallå ge mig en digital blankett så skall det bli jättetydligt. Blanketten skall jag sen komma ihåg att stoppa i ett kuvert, skriva rätt adress och köpa ett frimärke att klistra på. Hallå 1800-talet vill ha tillbaka sitt kommunikationssätt. Blir ju lite orolig när utbildningsordnarna inte kan fixa så jag kan lämna in blanketten digitalt och signera med ex Bankid. Kommer de ha moderna verktyg i utbildningen?

Stod i artikeln att utbildningen var ganska snabbt ihopsatt, det syns lite då de har råkat skriva samma text på kurs 1 och kurs 5, har mailat och frågat om vad som skall stå på kurs 5. Kursen har Jokkmokk som studieort men 5 stycken av de 20 som tas in kan gå i Piteå. Det vore ju onekligen lättare att gå i Piteå än Jokkmokk. Det är 13,6 mil enkel väg till Jokkmokk och 8,19 mil enkel väg till Piteå, drygt 10 mil mer till Jokkmokk per dag med andra ord.

Men söka skall jag göra, undra var jag har mina betyg, hallå vi lever år 2014 finns inte sådant centralt registrerat, jag skall alltså 41 år gammal leta fram mina gymnasiebetyg från 1993? Om jag inte hittar dem hur får man då tag på dem? Kan man komplettera med dem i efterhand eller är betygskomplettering senare bara tillgängligt för dem som just nu går i gymnasiet? Såg att man kan få extra poäng för att man har studerat 200 p eller mer av ett språk i gymnasiet men vad motsvarar det då? Jag har 2 år Spanska som C-språk. Räknas det? Någon med koll på sådant?

Tror jag kan få tjänstledigt för att plugga i alla fall. Kanske är det 1 års avbrott från allt jag behöver?

Eller jag kanske skulle bli Vattenkraftstekniker istället :-)

12 maj 2014

Föräldrar och skolfolk jag söker er hjälp #073 #blogg100

Idag ringde skolan igen. Ena sonen har betett sig illa mot läraren (alltid ena den andra beter sig exemplariskt). Hemma pratar vi om det och hans version skiljer sig alltid mot lärarens. 

Enligt läraren pratade och störde sonen i klassrummet och blev utslängd när han sa håll käften åt läraren. Enligt sonen pratade han för att han hjälpte en klasskamrat med uppgiften och 2 tjejer framför började störa dem genom att tjata "vem frågade vem frågade" så fort klasskompisen som behövde hjälp frågade sonen något. Sonen sa till dem att sluta vilket resulterade i att han blev tillsagd att vara tyst, han blev arg och bad fröken hålla käften för han upplevde det som att hon anklagade honom för att sitta och prata istället för att jobba med uppgiften. Han sa att nu störde hon honom och skulle hålla käften då åkte han ut ur klassrummet. Han säger att han försökte få med sig sin bok så han kunde göra klart utanför men inte fick ta med den. Det fortsatte sen med 2 versioner av det som hände sen. 

Helt hopplöst för oss föräldrar att veta vilken version som stämmer. Vi är otroligt less på samtal från skolan, less på att försöka prata här hemma om hur man beter sig. Vi har provat med bestraffningar som inneburit att han blivit av med datorn till hans lärare sagt till att han har skött sig. Vi har provat med belönar för gott beteende med "poäng" och ihopsamlande till resa men det skiter han i. När han blir arg så spelar det inte någon roll att "det kostar" datoranvändning eller "poäng". 

Som förälder känner jag mig helt uppgiven. För ett år sedan ungefär vände jag mig till skolpsykologen och sökte råd och stöd men jag fick inget gehör. Hon tyckte vi skulle gå Kometutbildning för att bättre kommunicera med vårt barn men att det inte lät så farligt. Men jag känner att det är i skolan det inte funkar inte så mycket problem hemma. I vår kommun verkar bara Komet rikta sig till föräldrarna medan i exempelvis Stockholm så har de även Komet för lärare. Men visst vi kan gå på de 11 stegen i komet om det är vad som krävs men jag tror liksom inte det är vårt sätt att kommunicera hemma som är hela problemet. 

Jag känner att skolan försöker lägga över helt på oss att lösa hans attitydproblem i skolan. Men vi är inte där, vi ges aldrig möjlighet att prata med båda sidor samtidig (i anslutning till en konflikt). Sonen får lärarnas syn på saken i andrahand från oss men vi får aldrig vara med och höra hur de bemöter hans syn på en situation. Skulle vilja att man tog in någon annan part exempelvis skolkuratorn. För jag vet i fasiken vad jag som förälder kan göra mer. 

Skolfolk vad säger ni? Hur skall vi föräldrar hjälpa till när ett barn upplevs som störande i klassrummet? Hur skall man reda ut konflikten som uppstår? 

Ungen är inte korkad. Snarare tvärt om och det gör mig så arg att han kastar bort sin kompetens på att kalla sina lärare för dumma saker. Att han håller på att tramsa för att verka cool eller nåt. Idag berättade hans lärare om en sådan episod. Själv har han iiiiinget minne av den och säger att läraren ljuger. Han är liksom övertygad om att vissa lärare hatar honom och att han blir anklagad för allt som händer i klassrummet även om han inte gjort något (mer än andra). Hur sjutton kommer vi åt problemet? Vad skall vi göra. Det här tär ju på oss alla. Varje gång mobilen ringer så undrat jag ju vad han nu gjort som gjort en lärare arg, ledsen eller förbannad. 

Än så länge går det bra i alla skolämnen och det är bara mot vissa lärare han är så här. Skall väl vara glad att de inte får betyg i uppförande nästa år när de skall få betyg för första gången. 

Han upplever det också som att tjejerna aldrig blir tillsagda eller utkastade ut klassrummet. Det tar han alltid upp och skyller på vilket gör mig så irriterad. Som att det skulle rättfärdiga att han kan sitta och babbla. Men idag var ha helt övertygad om att tjejernas babbel var det som fick honom utkastad. Hade inte tjejerna stört hade han inte pratat med dem och då hade inte läraren sagt till honom och då hade inte an bett henne hålla käften. Inget ansvarstagande för vad han själv valde att säga. Hur hittar man lösningar på sådant?

(Jag skriver i bloggen om detta i brist på vänner att diskutera det med och brist på slutna sällskap att posta det i. Har ingen anonym blogg att posta det i heller eller känner någon med lämplig blogg att gästakriva i anonymt och jag behöver råd så då får det behovet gå före att folk vet vem jag skriver om. Han kommer få läsa detta i morgon bitti.)

11 maj 2014

Korvförsäljning med ett stänk av ångest #072 #blogg100

Nu skall Vincents lag sälja korvar för att få ihop de pengar som behövs för att åka på två cuper med buss. De skall sälja älg-, ren- och vildsvinskorv från viltlaget.se. Man fick med smakprov på älgkorven och den var god (kunde äta den då den är både gluten- och laktosfri). 3 korvar à 300 g för 160 kr. Helt ok pris tycker jag. 

Hoppas bara sonen samlar mod nog att gå och sälja. Jag ser på honom hur det är extremt obekvämt. Han har inga släktingar eller föräldrars vänner att sälja till. Det blir så otroligt tydligt hur "isolerade" vi är här i Boden. De jag umgås med bor alla i Luleå, får väl själv kontakta dem och försöka sälja på dem korv. Vi känner inte så många av grannarna heller (inte ens säker på att alla skulle identifiera sonen som granne om han ringde på) vilket gör att det blir jobbigt för sonen och jag lider med honom för jag är själv inte någon dörrknackartyp. Vägrar göra kallringning på jobbet eftersom det ger mig en stor ångestklump i magen. Men nu måste jag alltså tvinga ut sonen på ett sådant uppdrag för 10 korvpaket skall säljas. 

Jag och sambon kommer givetvis ha med oss listor på jobbet oxå men där är det försäljning av något typ en gång i månaden. Folk har inte pengar till allt som säljs. Och man sponsrar kanske inte så gärna en klubb från grannstaden. När vi sålde Newbody åt Herman fick jag inte in en enda beställning. 

Vi skulle kanske kunna köpa oss ur det 10 paket korv skulle generera 500 kr till lagkassan, 500 kr har vi råd att lägga ur egen ficka. Men samtidigt känns det lite fel. Skall de som har råd slippa skicka ut ungarna? Det här med föreningsliv är ett enda gissel i bland. Det är verkligen inte gratis att ha barn som idrottar. Bara i år har jag nog lagt ut 5000+ på sonens fotbollsspelande och då har säsongen precis börjat. Kläder, skor, medlemsavgift, cupavgifter mm. Sen tillkommer en del körande, bakande, kaffe och tid i form av skräpplockning, servering på A-lagsmatcher mm. Inte undra på att jag aldrig fick vara med i lagidrotter som liten. Heltidsarbetande ensamstående mamma med kass ekonomi. Tänkte aldrig på det då. Nu har vi råd och vi får ta oss tiden. För sonens skull, han älskar fotboll. Synd bara att alla hans kompisar spelar i laget annars hade han kunnat sälja korv till deras föräldrar ;-)

När det gäller korvarna här så kan företagare beställa minst 25 paket och lämna sonens klubb som referens då får de provision men företaget får korvarna levererade direkt. Önskar bara att jag kände lite företagare som kan tänkas vilja ge bort en påse korv i ex midsommarpresent. Är kanske du som läser detta en sådan? Hör av dig i så fall.

Ni andra några bra tips på försäljningsknep jag kan dela med mig av till sonen.

10 maj 2014

I morgon knytte #071 #blogg100

Dagen idag har gått åt till att förbereda morgondagens knyttepass. Första vårpasset på länge. Kommer ha en stor grupp med 13 barn (och därmed 13 vuxna). Blir intressant att se hur det går. Första passet kommer handla om våren så jag har letat fram massor med ramsor och sånger och lekar som handlar om våren. Har införskaffat en liten harpalt som är ursöt som får ersätta Igge som vi lyckades tappa bort. Barnen skall i morgon få rösta på vad den skall få heta, Harry, Harriet eller Harald.

Blir till att sova tidigt, måste bara se vem som vinner i ESC först.

09 maj 2014

Fin film #070 #blogg100

Idag hyrde jag En oväntad vänskap från iTunes. Tänkte se den när den gick på bio men det blev aldrig av men idag kom jag på att jag ville se den. 

Det ångrar jag inte. Vilken härlig varm film. Var precis vad jag behövde idag. 

Har du inte sett den så gör det. 

08 maj 2014

Numer en tonårsmorsa #069 #blogg100

Idag fyllde äldsta sonen 13 år och hans dåliga mamma försov sig trots att hon lovat att väcka honom. Men som tur var hade han i alla fall vaknat själv, lite besviken över utebliven födelsedagsväckning dock men lite paket till frukosten gjorde honom på bättre humör. En ny dator var tydligen en populär present.

Så nu är man tonårsmorsa. Tänk att det gått 13 år sedan kan kom till oss, det är ju en evighet.

Nu är han stor och cool, man får knappt krama honom och skall man få en bild på honom måste man smyga sig på honom annars får man fula miner eller en hand för kameran. Lyckades i alla fall knäppa en bild på O'Learys idag när barnen testade att köra motorcykelspel efter maten.

Nu får han skaffa massa digitala tjänster utan att vi föräldrar behöver lägga oss i och vara ägare av konton och en massa annat. Trodde nästan han skulle gå och skaffa sig ett FB-konto men icke, han är inte intresserad. Är mest social i sina spel inte på nätet i övrigt.

07 maj 2014

Blue #068 #blogg100

Man kan känna sig lite blue och man kan bara blue. Jag praktiserar båda just nu. Känner mig deppig nere. Hoppas verkligen inte jag är på väg neråt utan att det bara är en tillfällig svacka pga att jag just nu inte får ihop saker och ting.

Jag var på massage idag för att försöka få lite ordning på högerbenet som bråkat med mig. Är galet stel i sätesmuskeln så massörskan Lena knådade och klämde en timme nästan enbart där. Gav mig lite andrum emellanåt genom att massera nacke och rygg. 

Hon sa att jag kanske kunde komma att ha ett blåmärke i morgon. Jag kände hur ont det gjorde när ryggsäcken kom emot övre delen av skinkan. När jag kom hem kikade jag i spegel och fick se ett rejält blåmärke sticka över troskanten. På bilden syns halva blåmärket. Borde kanske sätta på arnika. 

Känner mig helt mörbultad och toktrött nu. Så idag blir det läggdags alldeles strax.


06 maj 2014

Less #067 #blogg100

Lyckas dubbelboka mig på söndag vecka 22.
Får inte ordning på några saker på jobbet.
Hinner aldrig träna.
Har ont i ett ben.
Sover dåligt.
Är less.

Kan man inte bara få göra Ctrl+Alt+Del eller trycka på Reset på livet då och då. Ibland vill jag bara markera allt och trycka Del.

05 maj 2014

Krig och elände då är det tydligen dansbandstjärnors liv som är viktigast #066 #blogg100

Postade den här bilden med texten under på Instagram idag.
Supervalår, 3 veckor till EU-valet, fruktansvärd situation i Syrien och farligt nära krig i Ukraina och Expressen väljer att ha en stor genomgång av hur dansbandsstjärnorna lever idag på sin löpsedel. Och så blir de sura när vi undrar var den generösa journalistiken har tagit vägen.
Väl här hemma började jag fundera på vilka människor det är som jobbar på Expressen och som gör ett sådant reportage. Hur går man till jobbet och känner någon som helst stolthet i sitt yrke när man skall sitta och göra en "stor genomgång" av dansbandsstjärnors liv. Blir man journalist för att skriva sådant? Sen skäms jag över medmänniskor om de köper tidningen bara för att läsa om detta. På expressen.se måste man betala för att läsa detta reportage. Köper folk sådant alltså? Och varför skyltar vår lokala ICA-butik med löpsedlarna för kvällstidningarna istället för med lokaltidningen? Kvällstidningarna står dessutom vid kassan så man kan läsa hela framsidan, lokaltidningen ligger ihopvikt i ett ställ så man knappt ser framsidan alls. Lockar inte direkt till köp.

Tänk om butikerna bara kunde bojkotta den här typen av skitlöpsedlar. Eller ännu bättre, om tidningarna kunde sluta skriva sådan där skit så man kunde köpa sig en tidning då och då och slippa hoppa över 99 % av tidningen. Saknar min söndagssprenumeration på DN emellanåt. Men blev så less på att slänga en massa Stockholmcentrerade bilagor i pappersinsamlingen vecka efter vecka. Önskade att NSD/Kuriren kunde ha helgprenumerationer.

04 maj 2014

Drömplanering och app/webbapplikationsefterlysning #065 #blogg100

Jag har förhandlat till mig att få gå en kortare camino i sommar. Borta 7-9 dagar. Så nu håller jag på att titta på mina alternativ.

Jag gick Camino Frances som är nästan 80 mil (tror jag gick 78 mil) på 23 dagar, Camino Finisterre 20 mil på 6 dagar och Camino Inglés 12 mil på 4 dagar. Dvs 3,4 mil i snitt per dag vilket gör att det borde jag klara av även i sommar tycker jag. Med 7 dagars vandring är det nästan 24 mil. Om jag plottar ut en 24-milsradie från Santiago de Compostela så kan jag starta i dessa områden.

Så nu börjar jakten på Caminos som motsvara det får väl ta med några som faller utanför ifall jag förhandlar till mig fler dagar ;-) Men det finns ju camino som slutar på andra ställen än Santiago så jag får kika på dem också.

Den här bra bilden har jag snott från http://www.compostelagenootschap.be/ den visar en stor del av de caminos som finns i Spanien och Portugal. En annan bra karta finns här, perfekt med avstånd till Santiago de Compostela för varje ort som visas. Peter Robins har en väldigt detaljerad karta på sin webbplats. Tänk om någon kunde skapa en webbapplikation/app med alla rutter och huvudsakliga städer inblandade. Sen så kan man ange hur långt man vill gå och vips trillar det ut ett förslag. Godesalco.com har en start med 3 caminos, Francés, Via de la Plata och Le Puy, de spottar dessutom ur sig en massa bra grejer. Men jag vill ha mer hjälp med var jag skall gå inte bara vad som finns där sen.

Någon som känner för att hobbykoda lite? Men helst vill man ju ha all info men jobbigt att hålla uppdaterat.
 

När jag kikar på kartan och letar fram ställen som är på rätt avstånd hittar jag:

  • Porto på Caminho Portguése till Santiago de Compostela, 219 km (nackdel är att om jag vill gå hela från Lissabon någon gång så har jag gått en del redan men det finns lite alternativa vägar)
  • Sanabria på Camino Fonseca till Santiago de Compostela, 249 km
  • Luarca Ruta de la Costa till Santiago de Compostela, 223 km
  • León på Camino Al Salvador till Oviedo, 121 km (men det är ju bara 3-4 dagars vandring så i så fall får man göra något mer)
  • Oveido på Camino Primitivo till Santiago de Compostela, 285 km kräver ca 8 dagar.

Slår man ihop de 2 sista blir det ca 12 dagar i så fall måste jag förhandla till mig en veckas ledighet till. Sen finns det ju i och för sig även sträckan på Camino Francés men den har jag ju redan gått på.

03 maj 2014

Trädgårdsarbete och snö #064 #blogg100

Dagen började med trädgårdsarbete, kom en tredjedel med att rensa upp bland mina hansarosor ut mot vägen. Det hade börjat växa högt gräs där emellan och buskarna såg för jäkliga ut. Sen krattade jag ca 1/20-del av trädgården innan andra sysslor var tvungna att utföras.

Åkte på ett kalas i Sunderbyn med Herman och medan vi satt där började snön vräka ner, och lade sig.

På vägen hem yrde snön ner men samtidigt var det solnedgång. Rätt så häftigt.

Vi stannade på rastplatsen vid 97:an för att beundra solnedgången.

Vi fortsatte vår färd utmed Luleåälven som var riktigt vintrig igen.

Stannade på P-fickan i Sävast och tog lite mer bilder med mobilen.

Herman kastade macka med snöbollar och frös lite medan han väntade på mig.

Hemma igen gömde sig de nykrattade lövhögarna under snön, kändes som höst.