31 januari 2016

Dag 31 - Glimt av sol

Sov länge, skönt att få sova ut. Drömde om jobb och och vaknade med något jag trodde var en lösning på en konfigureringsgåta som bråkat med mig några dagar. En session framför Azure visade sig att drömBea hade fel så jag får grubbla lite till :-/ Det är så lätt det där med molnet eller hur var det nu.

Vincent fick skjuts av annan familj till träningen i Sävast idag mot att jag var den som hämtade. Hade tänkt fara till Storforsen men det går vädret och en helt utlakad kropp sa nej så istället tog jag med kameran när jag åkt för att hämta Vincent. Parkerade vid p-platsen vid golfbanan vid 97:an och skuttade ut på isen. 200 meter senare stod jag med händerna på knäna och lät som jag nyss avslutat ett maraton. No ja jag kom ju mig fram till fotostället i all fall. Knäppte några bilder på flödvattnet på isen innan jag lite lugnare lufsade tillbaka till bilen och hämtade barn. Den översta får vara dagens bild. En grå dag där jag i alla fall fick en liten glimt av solen.
Väl hemma slöade jag och tog en maratonlång dusch med en färgbomb i håret. Sen promenerade jag och Henrik toklångsamt in till stan för en fika och någa små inköp innan det var dags att gå hem igen. Bildfix, middagslagning till banrn och bråka med Azure så har eftermiddagen sett ut. Nu gör Henrik en tonfisksallad till oss, skall nog sätta mig framför någon film med den.

30 januari 2016

Dag 30 - Nya motiv

En slö lördag fast jag jobbade lite. Skjutsade Vincent till träning och åkte med Herman till stan för inköp av ny mobil. Blev en LG G4s. Han verkar nöjd. När jag skulle hämta Vincent igen så stannade jag till på Kiwivägen och tog några bilder på ställverket. Den första där jag tagit bort all färg utom rött får vara dagens bild. Alla tre bilderna hamnade i mitt album Something red.


29 januari 2016

Dag 29 - Ett sista (?) besök på bron

Före jobbet var jag på vårdcentralen och tog mitt Hb-värde, 102, inte toklågt men inte heller jättebra. Det förklarar inte tröttheten mm. så nu har jag bokat en tid hos läkare, fick en tid på tisdag. Jag är lite lur på att jag kan ha en infektion som härjar i kroppen oxå, har ju en inflammation i min lårmuskel som flammar upp då och då och just nu har väldigt väldigt ont precis där, är alldeles stel och det värker. Kanske det kan påverka allmäntillståndet.

Efter jobbet och middag så tog jag kameran och gav mig ut med bilen i ett snöoväder som hotade att blåsa bort all snö från träden och från Svedjebron så jag gjorde ett sista (?) besök där och fotade de återstående detaljerna jag sett.

Första är dagens bild och den är från brons ena ände där vajrarna  (det går 2 på varje sida längst med bron) hålls ihop. Hade gärna skippat träden i bakgrunden men nu var det ju så att det står träd där på alla 4 sådana här fästen. Så då får de väl vara med. Först hade jag tänkt ta en bild bara på de 2 raderna med skruvar men kunde inte få till en bra vinkel så då fick det bli så här. Det toksnöade och fota rakt upp då är lite besvärligt. Får se kanske gör jag ett återbesök just för att ta bilden jag egentligen hade i huvudet. Men jag gillar denna också.
Sen mitt på varje sida så går dessa ihop igen och man har satt ihop dem tight.
 Jag tror att min vinterbroserie får avslutas med den här bilden från själva bron.
Det har varit ett kul litet miniprojekt att hitta detaljer på ett och samma objekt. Kul att för en gångs skull jobba i svartvitt också.

28 januari 2016

Dag 28 - Återbesök på bron

Efter att ha hämtat Vincent i Sävast så lämnade jag honom hemma och gjorde ett återbesök på bron. Dagens bild får var denna på ett rött lås där någon inte verkar ha fattat vitsen och lämnat nyckeln kvar till låset. Förvisso fastlåst i bygeln.
Tog några till, får ju passa på när det är är frost och snö på hela bron.
Att vara på en bro med låga räcken och strömmande vatten under när man känner sig helt utmattad och aningen förtvivlad är inte så bra. Skruvade upp ljudboken och koncentrerade mig på den och bilderna så klar. Tror det mörka i bilderna symboliserar mitt inre just nu.

27 januari 2016

Dag 27 - Skidskola och bra bilder, resten vill jag bara glömma

Somnade före kl 21 igår. Däckade tydligen.

Idag klev jag upp extra tidigt för att vara på jobbet kl 7 men det gick inte så bra. Dels var jag alldeles yr och vimmelkantig på morgonen och minnet verkar ha fått sig en törn för när jag skulle packa skidkläderna på morgonen stod jag bara och stirrade och fattade inte vad jag behövde.

Skjutsade Henrik till jobbet och var där 07:40 i  alla fall. Han inte mer än att sätta mig i ett avskiljt rum och börja grotta ner mig i det jag skulle innan jag blev avbruten strax efter kl 8 och sen kom jag aldrig tillbaka till det jag skulle göra. Vet inte hur jag skall hantera det där alltså.

Idag var det efter jobbet dags för skidskola i Sävast så jag var ju tvungen att släppa allt kl 17:20 och åka iväg. Det var behövligt. Försökte inte känna stressen över allt det där jag inte hade hunnit med. Försökte fokusera på skidåkningen. Men kroppen var inte med alls, ingen ork, yr, trött, andfådd, ledsen och dessutom helt felvallad så jag hade en snöklump som var 5 cm tjock i hela fästzonen på ena skidan, hur lätt tror ni då det är att åka på en skida och staka i lätt uppförsbacke. Mina armar tog helt slut och pulsen rusade, trodde jag skulle tippa omkull och svimma. I morgon bitti är det nog jag som tar mig till vårdcentralen igen. Det är ju nästan så jag hoppas på att värdena är dåliga denna gång så jag har en fysisk förklaring till att kroppen beter sig som den gör. För många av de grejer jag upplever just nu kan även knytas till anemin. Sömnlöshet trots enorm trötthet, oro, yrsel, hjärtklappning osv... Det går att fixa med en spruta.

Efter skidåkningen tog jag bilen bort till Svedjebron (Hängbron) igen. Vi har fortfarande massor med frost och snö på allt här i Boden så jag passade på att fota några mer detaljer insvepta i frosten. Sen kan jag ta om samma bilder utan snö och frost kanske. Idag får hela bron vara dagens bild och de andra komplettera. Har lagt alla brobilderna i ett eget album. Det är bilder jag känner mig riktigt nöjd med. Skall försöka hitta lite fler detaljer att fota.
Får dåligt samvete för att jag ägnar en stund åt denna text och redigera mina bilder istället för att skriva på en manual som måste bli klar.



26 januari 2016

Dag 26 - Orkar inte ens tänka

Skitdag.
Utlakad. Trött. Uppgiven. Orkeslös. Förbannad. Träningslös. Garanterat PMS.

Skulle åka skidor men kom hem alldeles för sent, middag behövde fixas och sen var all ork som bortblåst.

Utvecklingssamtal på skolan. Herman verkar bete sig bättre och fick beröm av sin lärare. Det var kul att höra.

Fotot idag fick bli på Luleå domkyrka taget med mitt 12 mm objektiv. Det får vara dagens bild. Varför måste de vräka upp en stor snöhög precis vid entrén? Och varför var de tvugna att göra det mellan mina två bilder så högen blev alldeles knölig på bild 2.
Tog även en till med mitt 19 mm objektiv en bit längre bort som jag gjorde om till svartvitt.
Nu är klockan 20 och jag borde jobba men istället tänker jag krypa ner i sängen och sova.

25 januari 2016

Dag 25 - Nöjd med dagens bild

Klev upp extra tidigt för att hinna sitta i det tysta kontorslandskapet en timme på morgonen men lyckades inte släpa mig iväg till jobbet mer än 30 minuter tidigare. Ett möte som skulle varit 3-4 timmar avverkades på bara 1 timme och då blev jag alldeles rådvill, vad skulle jag göra den tiden. Men kom på att jag faktiskt kunde ta lite ledigt och gå ut och fota. han typ vända mig mot min jacka när en kollega högg tag i mig "men vad bra att du är här vi måste diskutera detta nu". Suck, borde ha sagt nej och smitit iväg. Nu blev jag kvar.

Och sen blev jag kvar en bra bit efter 19 tillslut. Vincent ringde och ville ha mat NU! Blev till att skynda hem istället för att stanna och ta en bild någonstans. Handlade oh åkte hem och fixade maten innan jag tog bilen och åkte bort till hängbron (som egentligen heter Svedjebron) för att ta en bild. Och jag tog en bild som jag blev riktigt nöjd med så den får vara dagens bild.
Har tagit en massa bilder på bron i sin helhet innan och nu är jag sugen på att ta lite olika närbilder. Detta är ett första försök.

24 januari 2016

Dag 24 - Mer jobb

Idag sov jag länge igen, skönt. Åt en frukost med Henrik innan jag bestämde mig för att åka in till jobbet idag också när det inte blev någon skidåkning. Henrik tyckte -15 var för kallt och jag har ont på utsidan av ena låret. Riktigt ont, vet i sjuttsingen vad jag gjort.

Lovade Herman att byta ett par brallor till mindre storlek också.

När jag for iväg var det vitt vitt vitt ute, så galet vackert att jag styrde bilen upp på Gammelängsberget och stannade där och gick ut på en liten avtagsväg och fotade träd. hade säkert kunnat fota detaljer i timmar men nu behövde jag ju ta mig iväg.

Dagens bild får bli denna upp i en tall. Den är en ihopslagning av tre bilder med olika exponering.
Här är två andra bilder även de ihopslagningar av tre exponeringar.
Sen är det lite lustigt vilken färgskilland det kan bli om man istället fotar med mobilen.
Insåg att jag hade glömt Hermans byxor hemma i hallen så jag fick svänga förbi där innan jag for till Luleå.  Stannade till i stan och försökte hitta brallorna i en storlek mindre men nästa storlek var den han har på de som håller på att bli försmå. Gör inte Adidas sina sådana där träningsbrallor som ungarna älskar i samma storlekshopp som vanliga kläder. Nu fanns 152 och 164. Herman hade behövt storlek 158.

Sen bar det av till jobbet, passerade macken och köpte en korv med mos till lunch innan jag bänkade mig framför min dator och matade text igen. Även idag fick jag inte sitta ensam men liksom igår gick de efter ett tag så jag kunde poppa musik. Det är så jäkla skönt med ett tyst kontor utan kollegor, musik i högtalarna och ingen fläkt som låter. Då jobbar jag galet effektivt. Enda pausen var för att hämta mer te och en och en annan låda is. Henrik ville veta om jag skulle komma hem till middagen så redan efter 5,5 timmar packade jag ihop idag. Stängde denna vecka på 67,25 timmar. Inte så bra. Men förhoppingsvis kan jag nu slutföra det jag skall i veckan och kanske ta det lite lugnare igen.

Nu väntar jag på att Vincent skall bli lämnad här hemma. De landade i Luleå 23:45 om allt gick som det skulle. Så han borde vara hemma inom en timme.

23 januari 2016

Dag 23 - Heldag på jobbet trots lördag

Sov rätt länge och hörde inte ens när Vincent blev upphämtad 07:25 för att åka till Skogås för Ungdoms-SM i handboll. Skippade frukost hemma och stämde träff med Anders i Luleå istället.

Tog en bild på vägen till Luleå när dimman låg tung över älven och allt var vitt. Den får vara dagens bild.
Långfika med räkmacka och för mycket fikabröd samt lagom mängd med te. Vi har inte sett på ett tag och jag pratade säkerligen öronen av stackarn.

Sen till jobbet där jag trodde att jag skulle få sitta ensam men icke, det var folk där som höll på med en upphandling så inget poppande av musik i högtalarna. Hamnade ganska direkt i skrivflow och när Henrik började efterlysa mig insåg jag att klockan var väldigt mycket. Mina kollegor som suttit i konferensrummet åkte kring 20 tror jag det var så jag kunde poppa musik bäst jag ville. Några andra kollegor kom förbi och skulle spela rollspel. Men de satt i källaren.

Åkte därifrån vid 23-tiden. Stannade till i Norra Sunderbyn och knäppte en bild till, denna gång på en lada som lystes upp dels av månen och dels av mina billampor.
Väl hemma tryckte jag i mig några mackor sen är det nog dags att nanna kudde.

22 januari 2016

Dag 22 - Strömmen tillbaka

Åkte extra tidigt till jobbet idag, med buss. Löjligt tidigt. Batteriladdaren i bilen. När jag klev av bussen var det oändligt vackert ute och jag borde gått några 100 meter mot stan och tagit ett kort istället för att stressa till jobbet.Kopplade på laddaren och märkte att uttaget som jag hade haft motorvärmaren i hela natten hade en flippad säkring och fick ju sen höra att det varit så hela gårdagen. Det förklarar kanske att min bil inte ville starta, -32 och lite halvtomt batteri.

Kunde inte ha kvar motorvärmaren i tänkte jag eftersom fler bilar skulle stå där. Vid lunch gick jag ut och provstartade, nu var det ju "bara" -24. Batteriet var laddat när jag började men vips var batteriet tomt igen. Suck. Insåg att tre platser hade 4 eluttag så då nyttjade jag två. Slet som ett djur med grejer och avstämningar mm och vips var det slut på dagen och jag behövde åka hem men vågade inte riktigt lite på att bilen var klar men tog mig ut vid 18-tiden och drog igång bilen och den startade faktiskt. Sen fick jag hämta Henrik inan vi åkte hemåt. Det blev Maxmat till middag.

Idag fanns varken ork, lust eller tid att gå ut och fota i det kalla och mörka så dagens bild fick bli inomhus. Fotade mitt ståltrådsträd inne i Hermans rum. Testade lite olika bländare och placering av fokus. Lyckades få några bilder rätt bra men då satt det en massa katthår i trädet. Sen lyckades jag inte ställa ner trädet likadant igen. Herman blev aningen irriterad på mig eftersom han behövde ha släckt på sitt rum för att jag skulle kunna fota utan konstiga skuggor från hans bokhylla.
Fixade lite med bilderna innan jag nu skall lägga mig "tidigt".

21 januari 2016

Dag 21 - Bilskrälle

Inte blev det mycket sömn i natt inte. Jag började chatta med Nogge vid 8:20 igår när jag hade tänkt att gå och lägga mig. 01:32 sa vi godnatt. Smart Bea, smart.... men det var värt tröttheten. Vi hade ett roligt samtal. Sällan vi tar oss den tiden nu för tiden. Sen låg jag i magkramper större delen av återstoden av natten. Gick upp och tog medicin någonstans vid 3-tiden.

Skulle åka extra tidigt idag så jag klev upp mer än en timme tidigare än vanligt för att vara på jobbet en timme tidigare och hinna med saker innan det kom en massa "störiga kollegor" (hatar kontorslandskap).  Men Henrik skulle med och skulle dessutom skjutsats till jobbet och han var inte alls snabb i morse så jag gick upp alldeles för tidigt då jag inte var på jobbet mer än 25 minuter tidigare, irriterande.

Skitdag på jobbet. Försökt att få andra att tänka ett steg längre, se bortom här och nu. Ett av mina specialområden som tydligen är så svårt för andra. Eller så är det jag som är korkad och inte fattar att man inte skall tänka framåt oh ora sig för det. Att sådant får lösa sig sen när man väl sitter i skiten man styrt i full fart mot.

När jag skulle åka hem var bilen död och givetvis hade jag lyckats glömma laddaren hemma.

Tog promenad på Gültzauudden i -32 grader för att få ett foto idag. Stannade till  och knäppte ett på gångvägen. Tar man bara en bild så blir det dagens bild.
Vincent ringde och sa att han var hungrig. Han fick mitt kortnummer för att kunna beställa hem pizza eftersom jag skulle bli sen. Min kamera frös fast i stativet och jag höll på att frysa fingrarna av mig när jag pratade i telefon. Ett under att mobilen överlevde samtalet. Den dog inte många minuter efter samtalet var slut och sen dog även den andra mobilen i fickan.

Lyckades ta mig till bilen och hämta en väska jag lämnat där innan jag rusade till bussen. På bussen hem fick jag jobba efter att ha slagit igång datorn. En kollega i från annan ort hojtade på mig på Skype och sen pratade vi om ärendet hela vägen hem och sen ett par timmar till när jag var hemma. Och vips hade jag jobbat ännu mer övertid men vi redde i alla fall ut en massa.

Fick äta några mackor till middag innan jag fixade bilden ovan och sen i säng tänkte jag. Rädd att min dumma mage skall hålla mig vaken i natt också. Har haft vansinnig ont hela dagen.

20 januari 2016

Dag 20 - Ett töcken och ett norrsken

Den här dagen gick i ett men bara med sådant jag inte skulle göra, kom knappt ihåg när dagen slutade på jobbet vad jag hade gjort. Svårt att tidrapportera då, bara ångest över att jag inte hunnit med det jag skulle. Jäkla skitdag och inte han jag fota något varken på väg till jobbet, på lunchen eller efter jobbet.

Trött som en gnu var jag dessutom hela dagen. Blev en mackmiddag idag också eftersom jag var sen hem och behövde jobba. När jag hade ätit upp så kikade jag ut och såg att det var norrsken. Tack du där uppe som fixade det åt mig så jag slapp leta motiv idag. Dagens bild får vara den här. Jag gillar norrskenet vågiga form i den. Ställde ut kameran så den fick fota medan jag skrev på mitt dokument.
Tog några bilder till.
Nu har klockan passerat 20:20 som var den tid jag sa "nu borde jag lägga mig för jag är så jäkla trött" med 2 timmar och jag är mitt uppe i ett samtal med Joakim över chatt. Ögonen går i kors men man vill ju inte avbryta ett roligt samtal. Får skylla trötthet i morgon på norrsken och vän och dåligt omdöme.

19 januari 2016

Dag 19 - Ja ha då kom tröttheten tillbaka

Efter att ha varit lite mindre än dödstrött några dagar så smällde det till rejält idag på eftermiddagen. Har även den där känslan på tungan som jag brukar ha när blodvärdena gått ner. Blir liksom torr, svullen och raspig. Slår inte fel att jag samtidigt blir extremt sugen på isbitar. Borde väl kolla värdena igen.

Idag började agendan till TechX ramla in hos Microsoft. Försöker bestämma mig om det är värt att gå eller inte. Tycker det mesta kring i alla fall Azure tenderar att vara same same på varenda konferens, ytligt och introduktion. Skulle vilja ha lite mer hands on ibland. Men så har de 1 dag workshop också och jag kanske har tillräckligt mycket kunskap för att vara med på den också. Vad gäller Office365 så är jag däremot lite mer nybörjare så på de bitarna skulle jag behöva lite mer överflygning för att kunna lägga in sådant tänk i systemlösningar. Sen så kom @devled och tipsade om Swetugg som ser riktigt intressant ut (och med ovanligt många kvinnliga talare för att vara en utvecklarkonferens). Gah!!! Varför skall allt intressant vara precis samtidigt som jag sitter i massor av jobb.  Skulle mycket hellre åka på roliga konferenser och samla idéer till produkternas utformning och arkitektur och sådant.

Blev till att jobba över en timme idag innan jag tvingade mig att släppa dokumentet och fara hemåt. Hamnar alltid i flow när alla andra gått hem och det blir tyst och då måste jag sluta och åka hem. Dumt. Kolsvart ute som vanligt och dessutom snöade det. Vad tar man kort på då? Valde att köra hem över Gamla Sävast och Gruvbergsvägen. Stannade på vägen och knäppte en bild med kameran ut genom sidorutan. Den får vara dagens bild. Tyvärr landade lite snö på objektivet uppe i högre hörnet och gav lite missfärgningar som var svåra att få bort.
Måste hitta fler lador att fota på vägen hem. De gör sig alltid bra på bild.

Sen så hamnade jag på SoundCloud alldeles för länge, jösses vad jag kan klicka mig runt där och lyssna på remixer och "demolåtar". Såg till min förskräckelse att jag inte varit in på 8 månader och hade fått svar på kommentarer från gamla bekanta som fortfarande gör musik. Kände mig lite urusel som inte kikat in.

Och Rein har snurart idag oxå. Fantastiskt musik för mig när jag skall koncentrera mig. Önskar bara att det fanns lite mer än 6 låtar att loopa. Så har ni tips kom gärna med dem.

18 januari 2016

Dag 18 - En pissdag som vände lite tack vare musik

Upp tidigt utan att ha sovit ordentligt och sen kom jag på att jag glömt datorn hemma när jag hunnit fara mot jobbet. Fick vända om. När jag kom fram fanns inga p-platser på jobbet mer än "extrarutan" utan motorvärmarplats. Upptäckte att plånboken var kvar hemma. Sen skulle jag redovisa siffror på ett möte men hade inte fått siffrorna från den som ansvarade för underlaget. En jävla skitdag med andra ord. Hade inte haft tid att läsa mina mail fören rätt sent på dagen och ett mail med Pff Topic som ämnesrad blev nedprioriterat. Dumt för när jag väl tog mig tid att läsa var det musiktips.
Hej!
Det här känns som Bea kan gilla tänkte jag.
https://open.spotify.com/track/7spy8fQIl6JGkChb3xTaw7
/S
Och han hade så sjukt rätt, jag blev helt såld. Rå EBM när den är som bäst. Satt med ett stort flin och kände mig salig.


Jag älskar ju EBM och mina gamla idoler Front 242 och Nitzer Ebb snurrar fortfarande ofta. Så att få lyssna på något sproilans nytt som ändå låter som det kom i slutet på 80-talet början på 90 gjorde mig på ett ovanligt gott humör. Reins EP gick på repeat blandat med Testify av The Operating Tracks som Rein är med på. Jag vill ha mer nu! Klarar man inte av det råa så kan man ta den aningen mjukare Concrete Djungle.

Skrattade när jag läste Fredrik Strages recension av hennes debut det var så spot on hur jag själv reagerade efter bara några toner efter att ha klickat på länken i mailet. Saligt leende var orden!

Sen harvade jobbdagen på lite bättre nu med musik i lurarna. Kom igång med en grej som släpat efter och som måste bli klar. Men sen var jag tvungen att avbryta mitt i mitt flow för att tidrapportera. Satt över 2 timmar för att komma ikapp med annat. Resten av veckan blir instängd med Rein i ett litet rum tror jag.

När jag åkte hem tog jag en tur över isen i Avan och sen stannade jag i Bjässmoran och tog en ny bild på en lada som dagens bild (tog verkligen bara 1 bild oxå). Klev inte ens ur bilden, vevade bara ner rutan :-) Var kolsvart ute så jag fick ha stor bländare, lång slutartid och hög iso (f/3,5, 30 sek, iso 400) för att man skulle kunna se något. Gjorde att det nästan ser ut som om det är upplyst. Månen sken hyfsat och träffade nog ladan rätt bra. Men med ögat kunde jag knappt urskilja den där på ängen. Hade velat ha ladan lite mer till höger men det blev inget bra med groparna från snöraset från taket då. Varför kan bara inte naturen göra som jag vill.

Sen hamnade jag i soffan med Vincent och Henrik och såg Tyskland spöa Sverige med 1 mål i handbollen.

Sen blev det att lyssna lite mer på Rein och skriva detta innan jag nu skall slänga mig i sängen och läsa klar min sista Kate Mortonbok och inte försöka tänka på att jag inte rört på mig något alls idag.

17 januari 2016

Dag 17 - En nybliven gubbe

Idag var det full fart från tidig morgon in på eftermiddagen. Förmiddagen gick åt till att baka, ficka tårtor och akuthandla. Fixa i ordning det sista innan gästerna kom. Duka fram allt fika och sen bara var social med olika sällskap. Trevligt när människor man inte sett på länge kommer förbi. Henrik fick en Garmin 320, ett xboxspel, en vallabänk, middag på CGs och en flaska vin samt ett brädspel.

Vi fikade oavbrutet mellan 14-18 så jag kommer väl behöva göra en socker detox efter denna dag och allt blod är nog utbytt mot te.

Han precis knäppa en bild genom fönstret på morgonen på soluppgången för att i all fall hunnit ta en bild idag. Så en klichéartad dagens bild idag.
Knäppte även en på Henrik när han bakade bullar.

Kvällen avslutades på restaurang i Luleå där jag upptäckte att restauranger börjat lägga äcklig kall sörja som de kallar bearnaise på en plankstek men i övrigt var den ok. Sen blev det några fler koppar te. Så nu är den nyblivna gubben firad ordentligt.


16 januari 2016

Dag 16 - Tidig morgon

För att hinna med allt som skulle göras idag så fick jag kliva upp tidigt och strax efter kl 9 stod jag och Henrik i skidspåret i Björknäs. Det var bara -5 grader ute men det blåste en del på raksträckorna när man var utanför skogen. Jag vann. Det blev 11,42 km även denna gång.

Sen åkte vi hem och duschade och jag åkte och lämnade Vincent på träning. Sen försökte jag hitta något att fota men med bil är det rackarns svårt att stanna på lämpliga ställen så jag gav upp. Visste att vi skulle på Ruter Retro senare och det nog skulle finnas lämpligt objekt där.

Åkte och handlade vad som behövdes för bakningen i rekordfart innan Vincent skulle hämtas i Sävast igen. Vi åkte sen allihopa till Ruter Retro där det var knökfullt med folk. Vi fick sitta på ovanvåningen i andra huset. Dock skönt då vi var ensamma där. Sen tog vi en liten tur och tittade på sakerna och jag fastnade för en cool räv. Hen fick bli dagens bild.
Sen hem och slava vid spisen. Gjorde 2 Tarta de Santiago till i morgon. I morgon skall Henrik baka bullar och jag skall dekorera de 2 TdS samt en vanlig tårta på köpesbottnar. Hade tänkt baka egna glutenfria men hinner bara inte det oxå.

Sen ställde jag mig och skulle göra linssoppa, jag älskar linssoppa och tänkte lyxa till mig och följa ett recept där man först skulle koka sin egen grönsaksbuljong. Tyckte det kändes som konstiga ingredienser och kort koktid. Men receptet fanns ju där så då borde det väl vara bra och beprövat. Jag smakade av buljongen när den var klar. Smakade absolut nada. Nå ja den åkte i soppan istället för vatten men när jag smakade av soppan smakade den ju heller inte något så det blev till att slänga i buljongtärningar ändå samt vräka på Herbamare örtsalt i tallriken. Då blev det ätbart. Serverades med vitlöksbröd och ett grovt fröbröd med ost.

Resten av kvällen har gått åt till städa upp efter mig i köket och lite annat. Hamnade av en slump på en sidan som handlar om att finansiera ett projekt med kickstarter och min dröm om att ge mig ut och vandra och verkligen får skriva en foto-/guidebok (eller kanske inte så mycket guidebok utan snarare min upplevelse av det så som jag gjorde när jag gick Camino Francés fast med lite mer matnyttig info och gärna kartor, jag älskar kartor) över någon spännande led väcktes till liv igen. Hur sjuttsingen förverkligar man en sådan dröm tro? Finns det ens intresserat folk. Kan jag ens skriva? Skulle familjen släppa iväg mig? Vet i alla fall att en uppskattade texten, han ägnade dessutom en bra stund åt att kommentera den åt mig (i kommentarerna på detta inlägg) vilket jag uppskattade.

Ögonen går nu kl 22 i kors och jag tror jag skall lägga mig på sängen och somna med en bok i händerna. I morgon kommer ett tiotal gäster under dagen för att fika och fira Henrik.

15 januari 2016

Dag 15 - Deo Gloria

Idag har jag varit trött, uppgiven, arg och förbryllad och har som vanligt inte ens hunnit påbörja det jag skall göra innan någon kommer och säger att jag måste vara med på ett superviktigt möte. Och så sitter jag där och känner att jag inte borde behöva vara där egentligen, det jag gör är någon annans jobb egentligen. Får faktiskt ett mindre psykbryt på sådant. Vill bara resa mig upp och gå. Vet inte ens hur jag skall tidrapportera den här dagen. Men men det löser väl sig.

Näste vecka blir det nog till att sitta hemma eller boka upp ett konferensrum och sätta mig där. Har några skittråkiga och jobbiga dokument att skriva. Vill bli av med det. Magen har brakat ihop, ny katarr. Hej magtabletter igen.

Efter jobbet köpte jag en present till sambon och sen handlade jag mat. Nytt försök att hitta en potatisskalare gjordes också, idag på butik nummer tre. Jag lyckades med konststycket att slänga skalaren med skalen i kulas och letar nu en ny skalare men de är slut på butikerna jag besökt. Har alla lyckats slänga sina skalare eller vad?

Svängde förbi kyrkbyn för att ta en bild idag. Började med en bild på några stugor. Fick inte någon riktigt ordning på bilden kände jag. Inget tryck i färgerna, ingen bra struktur och balansen känns inte helt rätt sen så stör det moderna elskåpet mig. Lågt objektiv och uppåtriktat för nära tror jag oxå bidrar till att jag inte tycker det är helt i balans. Lite för tight till höger också.
Så jag vände mig om och knäppte av en bild på kyrktornet istället. Lät det vara lite snett för att få med den gula toppen och korset. Hör stör det mig inte alls att det är uppåtblickande, kanske för att avståndet är större uppåt och att motivet i sig passar för att man skall känna sig liten.
Så det fick bli en bild på kyrktornet som dagens bild. Gillar färgerna i den.

Sen bar det av hemåt, kasta i mig lite mat och plocka i ordning lite till innan gästerna kom. Nu sitter jag halvdöd framför datorn och ångrar att jag inte åkte och tog en skidtur även om det hade blivit sent. Men vi skall åka i morgon bitti så det är nog bäst jag går och lägger mig.

14 januari 2016

Dag 14 - Har en plan

Sover så himla dåligt, kan inte somna, sätter mig upp och tänker på jobbgrejer, tvingar mig ner i säng igen och så börjar allt om.

Sen kommer jag till jobbet halvdöd och allt går i 100, jag hinner aldrig börja med det jag skall göra och vips ligger jag ytterligare en dag efter och stressnivån går upp ett steg till. Dessutom är jag stressad över att ha gäster fredag-måndag, jag vet liksom inte hur jag skall klämma in det och en massa folk här på söndag när Henrik fyller år. Hela lördagen går åt att fixa en massa fika och lite plockmat. När skall jag planera det? Fy fan allt kör alltid ihop sig precis samtidigt.

Idag han jag inte träna och jag han inte fota något ute. Fick ge ena katten mat och trycka upp kameran i nyllet på honom för att ta en bild idag som dagens bild. Fokus sitter mellan ögonen, hade hellre velat ha det på tungan men han flyttade omkring tallriken en massa och jag han inte med då jag körde manuellt fokus. Försökte med autofokus men det envisades med att hamna på maten eller samma problem med att han flyttade omkring som med det manuella. Men en sak var bra med att jag fick fokuset där jag fick det för jan kunde nu studera hur hans päls är uppbyggd i närbild.
Kroppen reagerar som innan jul där jag känner hur jag andas i korta andetag högt upp, hjärtat bankar på som en tok i bröstet och jag har en massa yrsel. Men det är väl helt normalt när man känner att man helt tappat kontrollen. Men problemet är att just nu har man "lyft bort" allt från mig och så har man prioriterat upp det som jag skall jobba med i ett projekt. Men vad hjälper det när man bara plockat bort "planerat" arbete och alla akutgrejer är kvar. De som inträffar plötsligt, oplanerat och måste lösas bums. Som igår och idag när Microsoft klantade till sig och gjorde mitt Azureansvar till ett mindre helvete i två dagar (hittills) och när ingen annan kan fixa det så är det jag.

Inser att det jag måste göra är att jobba hemifrån eller annan plats nästa vecka. Kommer inte göra många minuter på kontoret, inte ha igång mail och telefon. Är nog enda sättet men vissa saker kan jag inte ducka för som den här Azuregrejen så hur får jag mig själv att bara läsa ärenderaderna och verkligen verkligen ignorera resten? Men frågan är vilka andra akuta grejer jag kan ducka bara. Jag tänker i alla fall testa en vecka och se hur mycket kan man missa att få veta/göra om man inte läser mail en vecka? Skall jag sätta ett awaymeddelande kanske "Pga hög arbetsbelastning så jag kommer inte läsa ditt mail förrän DD/MM. Är det mer bråttom än så får du höra av dig till min chef NN". Och samma i telefonväxeln. Det vore något det. Rent teoretiskt hade jag ju kunnat ha haft semester nästa vecka. Vad tror ni om det? Eller så skriver jag att jag är på semester :-)

Jag hinner inte träna och det driver mig till vansinne, jag behöver den ventilen. Nu är det som om allt stannar i skallen och aldrig läcker ut och snart exploderar det. Det värsta är faktiskt att det jag skall göra inte är speciellt mycket men jag hinner ju aldrig börja med det och det är som att skuta ett stort berg framför sig och veta att när man är som tröttast då måste man klättra upp på det mot en tickande klocka som bara går snabbare och snabbare.

13 januari 2016

Dag 13 - Skidskola och stress

I natt var jag uppe alldeles för sent och försökte fånga ett norrsken på bild. Det jag inte såg då var att det var disigt ute så ingen av mina bilder blev direkt klar. Dessutom var norrskenet så snabbt att jag hade behövt dra ISO:n rejält  vilket blåste ut ljusen från andra sidan sjön. Nästa gång får jag dra fram filtren och se om jag kan balansera ut det den vägen.
När jag vaknade så var det en fin graderad himmel så jag knäppte en bild. Sen han jag inte med något mer så det får väl vara dagens bild då. Usch skärpning på den fronten.
En helt galet hektisk dag på jobbet där jag hade planerat in varenda minut och sen hände allt som inte skall hända samtidigt och jag han inte med något av det. Så nu ligger jag en dag back. Har ett rejält strul med Azure som förbluffade mig, fattar inte ens hur ett så stort bolag kan göra en sådan miss. Sen när jag skulle rapportera felet så kom jag plötsligt inte in i ett system jag behövde komma in i för info och samtidigt som jag stressade över det började jag bli mailbombad med frågor och behov av dokument jätteakut. Kul när man sitter i möte till kl 17 och får ett mail 16:13 om att någon måste ha något senast kl 10 i morgon bitti och man vet att man har möte klockan 8 till ca 10 i morgon bitti. Jaha kvällsjobb då... Kul kul... Älskar när andra har framförhållning.

Nå ja efter jobbet hämtade jag Henrik och vi for hem och kastade i oss var sin macka och sen åkte vi till Sävast Ski Team för vår första träff i skidskola för vuxna. Vi skall lära oss åka längdskidor i en riktigt bra och duktig klubb. Skall bli kul. Idag hade vi bara lite info om hur det funkar och så för det var -20 ute och kommunen hade inte ens tänt elljusspåret pga kylan så det blev inget åka av. Vi skall båda börja i gröna gruppen där man går igenom saker och ting verkligen från grunden för att lära sig tekniken bra. Jag har haft en del teknikträning på jobbets skidträning på onsdagar men det var så längesedan att jag inte har det i ryggmärgen och behöver verkligen få teknikgrunderna satta.

Tittade på en dokumentär om kraniofacial diagnos i Brev till allmänheten på SVT. Intressant om barn med missbildningar i ansiktet och hur de vill och blir bemötta. Hur mycket skall man exempelvis operera sig för att bli "normal".

Började titta på Deutschland 83, den verkar lovande men lite jobbigt med tyskan för jag kan ju inte det och kan därför inte titta bort emellanåt.

12 januari 2016

Dag 12 - Nu får gärna ljuset återvända

Vissa tycker att det går snabbt nu när ljuset återvänder men det är fortfarande mörkt när jag åker till jobbet och mörkt när jag åker hem. Enda gången jag ser dagsljus är på en promenad till från lunchstället några minuter varje dag och genom fönsterrutan på jobbet om jag inte som idag sitter instängd i ett konferensrum så gott som hela dagen. Höll på att få ett mindre psykbryt idag på saker som bara går runt. Vissa saker verkar man inte komma indan hur mycket man än säger nej inte mitt bord. Vips ligger det där igen från en annan person och så går allt runt igen osv... Gah...

Jag blir så galet trött när jag inte får tillräckligt med ljus, irriterad och sur dessutom. Fotograferandet blir besvärligt i -18 och kolsvart ute. Har lite slut på kvällsfotoidéer i min närhet när jag inte kan ta mig ut och gå. -18 är normalt inte ett hinder men just nu strular en fot. När jag lyfter på min vänsterfot känns det som en del av foten liksom ramlar neråt, som om den vore lös. Gör inte så int men är fruktansvärt obehagligt. Det klickar till i foten också. Skumt. -18 är lite för kalt för mig att åka skidor i. Får inte upp fart nog för att att få upp värmen och har heller ingen andningsmask vilket mina luftrör nog skulle uppskatta om jag försökte pressa på mer i den kylan.

dagens bild får bli en park 'n snap från utanför Stadshuset i Luleå där man nu visar upp att Gammelstads kyrkstad firar 20 år som världsarv. Man har gjort en infotavla i is. Inte direkt en wow-bild att visa upp men det är i alla fall något aktuellt och något som visar vintern här uppe. De hade lampor som växlade färg men jag lyckades knäppa en bild där isen fick ha sin egna färglösa framtoning. Men tyvärr blev det rätt mycket blänk längst ner. Kom på först nu när jag lade in bilden här att jag kanske hade kunnat få bort det med polariseringsfiltret jag har i väskan. Är fortfarande inte van att jag kånkar omkring på filter. Måste lära mig att tänka på det. Men å andra sidan tänkte jag nog inte på blänket när jag stod där heller. Men nästa gång jag fotar is skall jag tänka på det. Såg att bloggaren Bert Bodin hade fångat den på bild också, han lyckades få den utan blänk så vill ni se vad som gömmer sig där i blänket titta på hand bild i inlägget här om Tiden.
I morgon skall jag nog ta med mig kameran ut på lunchen och försöka hitta något. Kanske frusna Lulebor på gatan eller något sådant. Hoppas foten mår bättre då också.

Var på väg att gå att köpa ett graviditetstest idag för min mens hade varit borta i en evighet. Räckte tydligen att planera in ett besök till apoteket för at den skulle bestämma sig för att komma. Bara att inse att man nu nog är gammal nog för att ha hamnat i klimakteriet. Flera kvinnor i min släkt hamnade ju där med strulande perioder ungefär i min ålder. Hur fasiken skall man veta om mensen bara är borta pga krånglande perioder eller om man gått och drabbats av icke-fungerande preventivmedel? Mycket frustrerande. Men än så länge har jag i alla fall sluppit de däringa vallningarna som jag minns mormor hade. Hon blev helt plötsligt tokvarm och svettades som en galning.

11 januari 2016

Dag 11 - På tu man hand

Efter jobbet mötte jag upp Henrik i stan, han hade varit och handlat byxor och jag hade ett ärende åt Vinent på Stadium så vi sågs där. Jag köpte det jag skulle och sen kom jag på att båda barnen redan hade ätit för de skulle på träning så varför åka hem och laga mat. Föreslog att vi skulle gå ut och äta istället. Så sällan vi gör det bara vi två. Så vi hamnade på Unik i stan. De hade bytt meny, den var inte direkt Beakompatibel med massor med svamp eller gluten i många rätter. Dessutom lät det mesta ganska äckligt så jag valde en steak sandwich. Den var alldeles för well done för min smak och det var någon aioli på brödet som inte smakade gott tillsammans med den karamelliserade löken. Nä min mat var ingen höjdare. Henrik åt någon glasnudelrätt med skaldjur som var ok tror jag. Men det var trevligt att få sitta ner och prata själva en stund. Det borde vi göra oftare.

När vi kom hem bytte jag om och åkte till Björknäs och åkte skidor strax innan kl 20. Bitande kallt i -15 men jag kämpade på även om jag typ saknade ork i kroppen idag. Tog 2 hela varv på gula slingan idag, inte bara på stora delen av den. Det var aningen bakhalt i uppförsbackarna, lagom glid nedför och lättåkt på platten (förutom i den bitande motvinden då). Det blev 12,83 km idag så jag tog igen det minus jag fick pga lathelgen. Det kändes bra. Mindre bra var att jag fick ont i magen efter rundan och började må illa inne på ICA när jag handlade. Men det går väl över.
Efteråt skidåkningen stannade jag till vid Almska skolan och knäppte dagen bild. Den blev rätt ok tycker jag. Gillar glittret i snön som förvisso syns dålig i nedförminskat men kanske bättre om man klickar på den..

10 januari 2016

Dag 10 - Städa städa

Idag har jag skjutsat Vincent, tagit ett dåligt foto (men eftersom det är det enda tagna så får det väl vara dagens bild) och sen städat i gästrummet hela dagen. Så jäkla surt när det var ljust och fint hela dagen.

Jag var på Gruvberget och kulturbyn för att ta en bild när jag hade skjutsat Vincent. Det finns en vändplats där så jag tänkte att jag kör upp, vänder bilen och ställer mig nära vägen igen. Men när jag kört upp (lite mjuk snö) och kom till vändplatsen så var den helt igensnöad, försökte köra in en bit och ena däcket sjönk ner. Backade snabbt därifrån och kom snett. Körde fast. Lyckades ta mig loss efter många svordomar och trixande. Lyckades ta mig till tidigare hjulspår. Dålig sikt bakom bilen och min högra sidorspegel som var felinsälld var dessutom fastfrusen och reagerade inte när jag försökte ställa om den. Ropade på ett par som kom gående och de hjälpte mig. Bad om at få lite anvisningar för att jag såg dålig bakåt. Lyckades dock glömma att det svängde lite och gubben han tog för givet att jag läste spegeln så han sa inte så mycket. När jag då lyckades backa ut i snön igen kom han och knackade på min högra sidospegel och sa åt mig att jag måste ju titta i den. Suck. Nå ja jag kom loss, lyckades sen hamna lite snett åt andra hållet och ner i diket. Men de puttade på och hjälpte mig loss och sen var det bara att backa rakt ner. Jag var sjöblöt i svett, darrig och arg på min urusla backningsförmåga. Kom hem sur och grinig. Det blev ingen bild på Gruvberget så jag fick fota i nyponbuskarna hemma.
Gästrummet ha varit en total röra de senaste 5-6 åren. Allt som vi inte vetat var vi skall göra av har hamnat där inne. Och det är inte ett stort rum. Men nu har jag rensat ut och slängt en massa och flyttat annat till mer lämpliga ställen. Hittade ett 5 år gammalt födelsedagskort till mig med 300 kr i. För de pengarna skall jag nog köpa mig en fotobok. Lite tråkigare var att jag hittade totalt 600 kr i blomstercheckar som jag inte använt.

Mina lungor är helt slut efter allt damm som var där inne. Kan knappt andas nu. Det piper och tjuter när jag försöker andas.

Som vanligt när vi skall storstäda hemma gnäller ungarna och Henrik är skadad/sjuk så inget blir riktigt färdigt tyvärr. Men som tur är så har barnen ledigt från skolan i morgon så då får de väl göra färdigt helt enkelt. Jag måste dock själv röja upp vårt sovrum som ser ut som om någon släng in en handgranat i det rummet.

09 januari 2016

Dag 9 - Jag är en slöfock

Sova tidigt var tanken igår men så fastnade jag i boken jag läste och vips var klockan massor. Henrik kom och lade sig och klämde på min ömmande axel och rygg samt en punkt bak på skinkan. Dessa tre ställen värker så fruktansvärt vissa dagar att jag inte vet var jag skall ta vägen. Han var en ängel som klämde där medan jag låg och läste men plötsligt var klockan 1 på natten. Skulle stryka honom på magen som tack men somnade typ efter 1 minut. Mina händer värker också massor nu för tiden och jag kan inte göra mycket som innebär knådning eller lyfta tunga saker. Det är inte kul alls.

Tanken var att baka kaka till sammandraget, motionera och sen städa hela dagen. Ha ha så blev det inte det minsta. Jag gick förvisso upp och bakade en äppelkaka och sen gick jag och Herman ut till sjön, jag skulle fota såpbubblor som han blåste. Det gick mindre bra. Han frös om handen och bubblorna stack iväg i vinden eller sprack mot marken. Vi lyckades få en att landa på marken men jag hade bara några minuter på mig innan jag skulle köra Vincent så jag slarvade alldeles för mycket. Fel bländare mm. Bilderna blev inget bra alls. Helt oinspirerande. Nytt försök i morgon kanske men jag hade gärna velat ha annat än vitt vitt vitt och ett berg bakom. Inte ens att dra i alla reglage i LR hjälpte. Dessutom han såpbubblan hunnit säcka ihop lite.

Jag skjutsade Vincent till Hildursborg men istället för att åka hem och byta om för att ta en promenad men så såg jag den fina himlen och satte av med bilen bort mot Sävast till men jag var för långsam, hittade inget att fota. Solen han försvinna bakom bergen helt. För att få en dagens bild så åkte jag ut mot Bjässmoran där jag visste att det finns några lador på en äng. Så där stannade jag och fotograferade. Velade lite om färgtonen men kom fram till att jag gillade den blågrå mer än lite varmvitt som det blev om jag körde vitbalansen efter snön.
Så här såg den ut oredigerad gillar den så också.
När jag sen körde hemåt igen blev plötsligt hela himlen rosa men jag orkade bara inte att leta efter rätt ställe att ta en bild. Åkte hem och sen så gick det bara utför. Det blev bildfix och lite småplock och sen var det dags att skjutsa iväg Henrik till hallen för fikaförsäljning. I tre timmar skulle han vara där och jag skulle städa hemma. Men först åkte jag och handlade middag.

Jag är verkligen urusel. Frös som en tok och satt framför datorn och huttrade och sen tog jag mig några mackor. Lyckades tillslut ta mig samman och plocka ihop allt i vardagsrummet och dammsuga golvet. En sak mindre i morgon. Jag borde verkligen ha tagit mig ut i skidspåret idag, var ju bara -11 grader.

Henrik och Vincent skulle hämtas kring klockan 19 så jag brummade iväg till Hildursborg men inte var de klara inte. 26 minuter dröjde det innan vi kunde fara hem. Lagade fläsk och bruna bönor. Jag och Herman gillar det, de andra inte så förtjusta i det. Sen bosatte jag mig i soffan och såg på Skumtimmen. Har ägt boken i många år men alltid kommit mig för att läsa den och nu slipper jag ju.