30 april 2016

Dag 121 (#061/#blogg100) - Rökslöjor ligger över sjön

Idag är det Valborgsmässoafton - hobbypyromanernas högtidsdag. Alla krattar ihop sig en hög och eldar. Över sjön svävar slöjor av rök från eldar både på denna och andra sidan sjön. Grannarna till vänster kämpar med att få fyr på sin gigantiska brasa vi hjälpts åt med att samla ihop under året. Något säger mig att regnet vi haft i flera dagar har gjort den aningen fuktig. Kanske blir det som i förrfjol när vi fick tända den närmare midsommar istället. Grannarna till höger har byggt sig en liten fyr i sin grillring av cement. De har inväntat mörkret för att tända eld på den. Sittunderlaget utrullat på bänken, termos med kaffe eller kanske var sin öl kommer snart bäras ut. En stund av gemenskap vid brasan.

Själv är jag alldeles ensam hemma, det ena barnet gick precis ut för att åka skateboard (det är i alla fall vad han säger att han gör, som tonårsmamma blir man ju lite fundersam när killen som tillbringar all sin tid antingen på fotbollsplanen eller vid datorn plötslig börjar ge isg ut på kvällarna för att åka skateboard). Det andra barnet har åkt iväg till Kusån med en kompis, de skall sova över hos en tjejkompis. Har aldrig träffat någon av de där två. Förhörde mig hos barnet om tjejkompisens föräldrar skulle vara hemma och jo det skulle de, men vad vet jag. Tonårspalören som dimte ner häromdagen ligger på köksbordet och får mig att fundera. Vad vet jag om barnen egentligen, om deras kompisar, vad de gör? Känner jag dem eller är jag bara väldigt godtrogen? Att vara förälder till en 15-åring och en 13,5-åring är tydligen en tid av oro. Sambon är inte heller hemma, han blev bortbjuden på grillfest hos en kompis syrra. Fanns tydligen inte ens på kartan att fråga om jag ville följa med. Nu är jag ju inte så där jättesällskaplig av mig men ibland kan det vara trevligt att umgås med vuxna och inte sitta hemma och klappa katten.

För det är vad jag får göra idag. Har förvisso tagit mig en promenad och fotat idag, det var skönt att komma ut i solen. Dagens bild får vara på två bänkar vid översvämningens rand. Hela stan är alltid översvämmad längst med vattennära promenadstråk så här års.
Hittade även riktiga vårtecken, tussilago. Som små gula solar i vägkanten. De värmde mig, blev så glad över att se dem.
Hade tänkt att ta mig en fika i stan men när jag kom dit precis innan klockan 16 så visade det sig att idag stängde de inte alls klockan 18 som de brukar utan nu. Besviket traskade jag hemåt och handlade mat på affären. Mat som sen visade sig vara onödig att köpa hem, barnen skulle ju ut. Slutade med att jag somnade 2,5 timmar på sängen, vaknade alldeles mosig 20:15 och valde att åka och köpa thaimat. Vincent var då fortfarande hemma så han åt med mig under tystnad. Våre så mycket trevligare om ungen kunde konversera någon gång istället för att bli irriterad när man ställer frågor. Så idag känner jag mig ensam och övergiven. Får väl tända en brasa i öppna spisen sätt mig där med min bok och en katt. Eller så går jag och lägger mig igen.

Ggrannarna till vänster har nu fått fyr på sin jättehög, en strimma eld mitt i. Hela släkten står samlad tätt tätt nära brasan. Till höger sitter nu båda och tittar på sitt lilla bål, de ser ut att trivas. Himlen rodnar i väster och nu ser man mest rosa molnslöjor på himlen. Maj är i intågande och förhoppningsvis lite värme som torkar upp markerna. Jag skall leta fram lite ved och en bit kaka.

29 april 2016

Dag 120 (#060/#blogg100) - Våren verkar vara här

Idag har det regnat men så upphörde regnet tillslut och solen tittade fram. Ett rejält snö- och regnoväder och vips är all snö borta från marken och isen på sjön har börjar ruttna. I strandkanten har den släppt redan. Våren har alltså hittat hit. ute på sjön hittade jag en fotboll som fick vara dagens bild.
Precis när jag skulle påbörja att tömma diskmaskinen och dammsuga golvet ringde det oväntat på dörren. Trodde först någon av ungarna glömt nycklarna men det var Ida med dotter som kom på en kopp te när de ändå var i stan. Mycket trevlig överraskning. Emilian blev väldig glad över ett barn som kom och klappade honom. Han är ett mysmonster. Öppnade ett brev från landstinget, var tydligen svaret på cellprovet, allt såg bra ut. Skönt. För eländet med att behöva göra frysningar och kryobehandlingar slipper jag gärna fär resten av livet. Huvudvärken verkar ha gett med sig idag också, spänningen i nacken har släpt sitt värsta grepp.

När solen gick ner var det ett härligt ljus över bergen på andra sidan sjön. Knäppte en mobilbild.
Såg färdigt på The Code idag, en rätt osannolik serie och lite för långsam för min smak. Tydligen skall det göras en säsong 2. Vad skall jag nu se på?

28 april 2016

Dag 119 (#059/#blogg100) - Färg och en kram

Vissa dagar behöver man få se lite färg. Fixade det nere i Södra hamn på väg hem från jobbet, förevigat i dagens bild.

På tal om färg börjar jag få lite hyfs på det mörka i håret, efter några tvättar känns det inte lika mörkt längre, bra.

Nu hoppa i säng och förhoppningsvis somna i sambons armar som en lång kram. Känns som det är en sådan dag. Hoppas innerligt på att vakna utan huvudvärk i morgon. Fattar inte varifrån den kommer men den har bråkat med mig i så många dagar nu.

27 april 2016

Dag 118 (#058/#blogg100) - Höstrusk

Idag har vädret som mer liknar höstrusk än vår fortsatt. Det gör mig deprimerad. Längtar efter ljus.

Igår blev det inget av att sitta i fåtöljen med katt och lyssna på bok. lade mig på sängen med världens huvudvärk istället. Fick släpa mig upp för att hämta Vincent. När jag kom hem igen gick jag och lade mig och somnade ganska tvärt. I morse var jag galet trött och glömde bort varför klockan ringde tidigare än vanligt, jag skulle ju på vårdcentralen. Nytt försök i morgon bitti.

Spöregnet ställer till det för fotograferandet. Åkte planlöst omkring efter jobbet och till slut stannade jag i Vibbyn och knäppte en bild på vad jag gissar är gamla skolan. Den har varit manskapsbod under bygget av vägen förbi byn ett tag och haft en ful skylt med vägbyggföretagets logga på sig men nu var den borta.

Att sätta fokus när regnet vräker ner verkar inte gå så bra. Ett fint dis bildas och gör att allt blir oskarpt känns det som. En högst tråkig bild som dagens bild idag med andra ord. En sak gillar jag med regnet dock och det är de mättade färgerna naturen får.
Har fortfarande ont i huvudet och nacken och orkar inte ens sitta vid bordet för att äta middag. Har lagat mat till de andra men går nog själv ner i källaren med ett par mackor framför TV:n. Hoppas på att känna mig lite piggare i morgon. Vem vet kanske skiner solen då.


26 april 2016

Dag 117 (#057/#blogg100) - Foxy!

Somnade tidigt igår och trodde att jag skulle vakna utvilad idag men så blev det tydligen inte. Trött så jag visste inte hur jag skulle ta mig ur sängen när klockan ringde. Var helt övertygad om att det var helg och att jag råkat sätta larm. Ville bara krypa ner och somna om men lyckades släpa mig upp.

I morgon skall jag börja morgonen med att gå till vårdcentralen för uppföljning av mina blodvärden, hoppas de ser bra ut.

När jag skulle gå hem började det regna, åh nej jag som ville fota utomhus en stund på vägen hem nu när jag tog mig iväg inte allt för sent. Ögonen for över sakerna på vägen till bilen och fastnade på ett cykeldäck på en cykel som stod i källaren på jobbet. Mönstret bildar små rävansikten på rad. Tog fram kameran och makroobjektivet och knäpte en bild som får vara dagens bild denna grå och trista dag. Stativet låg i bilen så jag fick sitta på huk med kameran, inte helt lätt att hålla stilla. Hade tänkt mig att sätta fokuset på den tredje uppfrån men den bilden blev suddig av mitt vinglande så den här fick det bli som i alla fall har skärpa uppe på den andra räven. Lite för högt upp för att passa var man tittar på bilden eller lite för smalt område kanske. böst hade varit om 2-3 varit i fokus kanske. Jag är fortfarande lite dålig på det där. Men då har jag också något att öva på.
När jag körde hem blev jag sugen på pizza så jag stannade på pizzerian och köpte pizza till mig och barnen, Henrik skulle äta efter träningen i Luleå. Vincent satt och åt matlåda när jag kom hem på väg till träning och Herman var tydligen ho en kompis. Så där fick jag sitta i min ensamhet och äta pizza, inte riktigt min plan. Men samtidigt rätt skönt med ca 2 timmar egentid hemma i tystnad innan jag skall hämta hem Vincent från Sävast.

Lyssnar på Miniatyrmakaren så nu skall jag koka mig en kopp te och krypa upp i en fåtölj och bara slappa tror jag. Förhoppningsvis med en gosig katt i knät.

25 april 2016

Dag 116 (#056/#blogg100) - Fixat!

Idag hände det, jag löste problemet jag brottats med i dagar. Gud så jäkla skönt att det är klart. Frustrationsnivån har varit hög, känt mig både korkad och ointelligent när jag inte fått till det. Men nu funkar det och allt besvär är glömt. Utmaningar är till för att brotta ner och bemästra och det är nu gjort. Skall fira med en bit mandeltårta och en kopp gott te framför ett nytt avsnitt av The Code.

Dagens bild blev aningen utmanande med en mindre snöstorm ute men det slutade med att jag stannade på 97:an och hoppade ut bilen, gled ned för en slänt och lutade mig mot ett viltstängsel och tog en bild medan snön gjorde allt för att leta sig in på objektivet (om man zomar in på bilden sern man snöstrecken). Höll sen inte på att ta mig upp för slänten igen. Bilar susade förbi nära när och jag ble lite nedstänkt av slask. Men jag blev hyfsat nöjd med bilden. Vissa dagar blir det bara ett kort taget och de dagarna längtar jag lite extra efter en lång runda på ett nytt ställe med kameran i högsta hugg.
Men en sådan här dag när det tokblåser och snöar blötsnö vertikalt längtar jag varken efter promenad eller fotografering. Då blir jag extra förvånad när Vincent som hatar att gå drar på sig jackan och tar en promenad för att jobba med den stukade foten skonsamt. han tränare sa att en promenad om dagen var bra rehabilitering och eftersom ungen är dedikerad sin fotboll gör han detta oavsett väder. Det är hängivenhet till sporten.

En fördel med blötsnön som vräker ner nu är att den faktiskt äter upp den snö som ligger. Kanske är vi av med snön innan veckan är slut med lite tur. I övrigt har jag gissat på isfritt på sjön 18 maj i år. Sambon gissar på om en vecka. Får se vem som vinner i år.

Smarthuvudet Bea satte antifrisstuff i håret i morse, ekologiskt stuff från Veleda men jag glömde tydligen bort att det doftar jättestarkt så nu har jag orsakt mig själv problem med andningen. Suck. Ibland undrar jag verkligen hur det står till med intelligensen.

24 april 2016

Dag 115 (#055/#blogg100) - Sol, promenad, fika och ett misslyckande

Vaknade till strålande sol ute och ett twitterflöde av Stockholmare som gnällde över att det snöade. Aprilväder verkar vara ett bortglämt begrepp där nere i södern.

Åt frukost och sen tog jag på mig och gick en promenad bort till Ruter Retro. Nerven i foten bråkade och höften stramade men jag hade inte ont i alla fall. Solen värmde så jag fick ta av mig halsduken. Skönt.

Behöll mössan på då håret fortfarande var blött. När jag tvättade det i morse satte jag i lite av min tangerinefärgbomb ovanpå det mörka. försökte få lite mer röd ton i det istället för lila men det gick sådär. Upptäckte också att när jag sätter upp håret så syns bara det mörka framifrån (se bild nedan) och det ser ut som om jag färgt håret jättemörkt, en färg jag inte alls trivs med dessutom. Jag kan ju inte ha håret utsläppt varenda dag heller, har det rätt ofta uppsatt eftersom jag sitter framåtböjd och läser eller måste var ute när det blåser. Hmmm hmm vad gör jag åt det tro. Kan man gå tillbaka till salongen och säga att man inte är helt nöjd? Har dock egentligen inte råd att fixa med tanke på att det gick på 1700 spänn från början. De har ju inte gjort något direkt fel men det känns bara inte jag. Jag borde sagt nej redan när hon visade färgen hon ville lägga i botten, jag tyckte den var för mörk men oftast så blir ju färgerna lite annars väl i håret. Som jag skrev igår trodde ja ju inte heller att det skulle var så brett med den mörka färgen och bli mer inblandat.
På Ruter retro mötte jag upp med Anders och Johanna som kom från Luleå för att fika med mig. Alltid lika trevligt. Vi blev sittande länge. Köpte en gudomligt god mjuk pepparkaka med blåbär och mandelmassa. Hon har börjat baka en massa kakor utan gluten där, det är trevligt med tanke på att varken jag eller Johanna äter gluten.

Gick en annan väg tillbaka och trodde jag skulle behöva vända, en väg jag gått många gånger var nu avspärrad med höga stängsel. Lyckades hitta en väg runt. Kom till ett ställe med en massa lastbilar, tog en bild som och upptäckte att kameran sa "no card". Öppnade luckan och såg att kortet hoppat ur och tryckte till det igen. Tog en ny bild och trodde att jag inte hade flyttat på mig. Kan meddela att man alltid måste kolla fokus igen efter en sådan manöver. bilden blev oskarp. På väggen till garaget hängde en uråldrig anordning för att pumpa däcken på lastbilarna. Gillade färgen och formen så den förevigades i dagens bild.
När jag nästan var hemma igen upptäckte jag att min mössa inte var i fickan längre. Hmm jag hade ju känt den när jag gick ut från fiket och jag tog upp mina vantar strax där efter. Sen var jag inte och rörde i fickorna något mer. Tog bilen och åkte tillbaka till Ruter Retro, hittade min älskade buff/mössa på en bänk utanför. Puh!

När jag kom hem igen var tanken att jag skulle byta en halvljuslampa på bilen. Men upptäckte att nä någon sådan lampa hade jag tydligen inte hemma, hade tagit fel på förpackningarna. Såg sedan att ett helljus och en annan lampa också gått sönder. Och då kollade jag ändå lamporna i fredags. Bilen skulle besiktas nu på måndag, flyttade den tiden så jag hinner köpa lampor och fixa dit dem. Vet dock inte hur jag skall komma åt de som sitter vid batteriet. Bara tanken på att börja montera bort det för att komma åt får mig att slå upp numret till närmaste verkstad.

Slöat några timmar framför datorn, läst lite bloggar, är så dålig på att hitta igen och komma ihåg dem nuförtiden så det blir långläsning när jag hittar dit. Idag var det Julia Skotts blogg jag läste med nöje. Hon är duktig med orden och skriver om intressanta saker. Försökte kommentera några grejer men idag ville sig inte tekniken. Irriterande.

Nu skall jag lägga in rödlök, putsa två fläskfiéer och fylla med färskost, skala och klyfta palsternacka, sötpotatis oh potatis och med lite tur har vi några morötter hemma också. Tänkte göra ungsrostade rotfrukter med fläskfilé och rödlök till.

Får inte glömma att hämta Vincent i Sävast också. Han är och tittar på fotbollsträningen, den stukade foten var inte helt nöjd med att han körde 4 pass handboll på breddningslägret i helgen. Han tror själv att han nu behöver vila foten i två veckor. Jag tyckte han skulle prata med tränarna och se vad de har för tips. Kanske finns något han kan göra mer än bara vila.

Skall försöka fixa naglarna ikväll också. Han i morse tänka att nu var alla hyfsat jämnlånga och fina. Han knappt tänka tanken klart innan en böjde sig långt ner och en annan skivade sig. Mina naglar är verkligen urusla på att vara fina. har typ en dag om året med bra naglar.

23 april 2016

Dag 114 (#054/#blogg100) - Inte ens det röda funkar idag

Det röda håret brukar kunna pigga upp mig, men inte idag. Känner mig låg. På tal om håret måste jag ta reda på vad hon stoppade i det. Älskar strukturen på håret just nu, känns som mina hårstrån är typ dubelt så tjocka som de brukar. Idag har jag det rakt då lockarna de fixade har slokat, i morgon kommer det vara sitt vanliga frissiga jag så jag borde passa på att njuta av fint hår men det vill sig inte riktigt. Jag känner mig inte helt nöjd med färgningen dock, tycker att den mörka färgen i hårbotten slår lite åt det vinröd/lila hållet, tycker det skär sig lite mot det mer orangeröda. Se bilden här. Skulle nog velat ha en lite mindre skarp kant mellan färgerna oxå och kortare av det mörka framme i pannan. Frågan är om jag vill spendera flera hundra på att fixa eller om jag skall stå ut med det, snart är ju ändå håret alldeles blekt igen. Tyckte inte det syntes lika mycket när håret var fluffigt men idag lite platt och skitigt syns det väldigt mycket eller så är det pga min sinnesstämning över lag. Vad tycker du?
Kanske är det pga besöket i våren igår och sen komma hem till snö på baksidan av huset, skitiga snöhögar vid vägarna och en sjö som ännu är helt täckt av is. Blött i skogen och än så länge svårt att ta sig en helande promenad i naturen. Får försöka tänka framåt, snart är vi där, snart är träden gröna, snart kan jag ta mig fram i skogen utan att riskera att ha vatten upp till knäna. Håll ut Bea, håll ut.

Kanske är det för att jag känner att jag inte fått till en enda bra bild med kameran på sista tiden, idéerna sinar, motiven sinar men lusten finns där fortfarande. Snart är våren här på riktigt och så då finns det säkert roligare saker att ta kort på.

Kanske är det för att jag hade hoppats på att vara i fjällen denna helg men det kom annat jag inte kunde styra över i vägen. Jag hade behövt den batteriladdningen. Fast egentligen har jag inte råd så jag får väl se det positivt på det sättet.

Kanske är det fär att mitt konto visar typ noll kronor och det verkar som att jag kan glömma att åka iväg på caminon i sommar. Hoppas skatteåterbäringen kan lösa det. Ibland funderar jag på om jag skulle kunna lyckas crowdsourca en camino, mot berättelse, mot foton, kanske en bok. Jag drömmer inte direkt om att bli författare men jag trivs med att skriva, att berätta om vandringar. Jag älsakr att fotografera men är någon intresserad nog för att tänka sig att betala slant ens innan jag tagit mig iväg.

På tal om att dokumentera så skulle jag vilja åka hem till mormor, följa henne med kameran en dag. Tanken har funnits hos mig länge. Men så gjorde Erik Simander sitt uppmärksammande reportage Hjördis, du fattas mig och då fick jag sådan där copycatångest. Erik har även gjort ett fint bildreportage om den enda person som bor i Paittasjärvi. Han är en fotograf jag beundrar så kanske skulle jag kunna fota mormor och tacka Erik för att han istället gav mig en spark i baken att ta tag i det. Mormor kommer inte finnas för alltid, hon fyller 85 i år. Bara att skriva att hon inte kommer finnas för alltid ger mig en klump i halsen och tårar i ögonen. Mormor är det käraste jag har. Fick vykort från henne i veckan och blev så galet glad.

Kanske är det för att jag saknar en av de fd vännerna, tog kontakt häromdagen, fick ett väldigt kort svar tillbaka, blev besviken. Ångrar mig, nu stryks personen ur chattlistan så påminns jag inte mer. Ett annat liv en annan tid, släpp och gå vidare. tänkt att gamla pojkvänner som gjort slut de har man glömt för längesedan, vill inte ens tänka på, varför är det sådan skillnad med en vän som gled bort? Varför uppstår en sådan enorm saknad flera år efteråt? Jag får ta väl hand om de som finns kvar, tänka på att de faktiskt finns där och det är jag oerhört tacksam för.

Kanske är jag bara trött på att ha en kropp som inte vill som jag vill, idag enorm trötthet och yrsel. Beror troligtvis mest på att jag åt väldigt lite igår så förhoppningsvis går det snabbt över om jag får vila ut.

På tal om fotografering så körde jag och Herman genom Gammelstads kyrkby när vi skulle hem efter en tur till Luleå idag. Stannade bilen och tog ett kort på byn från en vinkel jag inte fotat den från förut. Det får vara dagens bild. Aningen överexponerad i korset på kyrkan. Svårt att undvika när det är i guld och reflekterar solen så starkt. Det får vara dagens bild. Kändes i alla fall lite inspirerande att hitta en ny vinkel och fånga blå himmel samt känslan av sol.
Men lite roligare blev livet idag när jag skadeglatt såg uppståndelsen kring Liberalernas logotyp. Jag klarar bara inte av det partiet så att se dem häcklade en stund kändes bra. Skadeglädje, inte fint alls av mig men mänskligt hoppas jag. Vitsarna om loggan verkar inte ha ett slut idag och jag skrattar hejdlöst pubertalt åt kommentarer som "Vänta lite...Vad menar de med att de vill "satsa på skolan"?" från @MsMorticiaFrump. Jo jag är trött idag och borde väl krypa i säng redan nu 20:30.

22 april 2016

Dag 113 (#053/#blogg100) - Våren tur och retur

Väckarklockan ringde 05:00 och 35 minuter senare brummade jag till flygplatsen för att åka till Stockholm över dagen. Möte på Kistakontoret 9-12 och sen var min plan att vara ledig. Hade ett bra möte. Jobbade hela lunchen för att komma ikapp det jag missat 9-12 men sen var jag faktiskt delvis bortkopplad. Tog några samtal, svarade på lite mail mm medan jag tog mig till Kungsträdgården. man måste tydligen dit och fota körsbärsträden när de blommar. Jag tog 1 bild på trädens blommor och sen fotade jag människor.

Här och var hängde det saker i träden.

Många  var det som fotograferade men vissa såg bara oförstående ut som dessa tre damer.
Alltså förstår ni något av detta? Vad gör alla människor?
Många mobiltelefoner men också många med rejäla doningar. Man såg många som alternerade med att fota blommor och fota folk. Jag tror att jag och en kvinna fotade varandra samtidigt. Dock blev min bild på henne suddig. Lyckades även hitta igen en bild på mig själv i instagramflödet. Blev lite förvånad. Skrollade och tänkte kolla någon med samma hårfärg som mig :-)
Jäklar så besvärligt med zoom när de rackars blommorna dansar omkring i vinden. 
Just de här tjejerna hittade jag igen på Instagram sen vilket var lite roligt.
Blev den här bilden bra nog Insta då?
Han har en Sony A7, jag blev lite avundsjuk.
Men var kom alla dessa ungar ifrån?
Den här kvinnan tror jag fick med mig på någon bild. Notera hur typ alla i bilden tittar i en kamera eller i en mobil.
 Den här  tjejen manövrerade sig fram med sin kaffedrink fast besluten att få en bild på den och blommorna, har inte lyckats hitta den på Instagram dock.
 En ung kille fotade med en liten analog kamera. Ibland hakade filmframdragningen upp sig och han stod och lyssnade intensivt medan han vevade.
 Han var så härligt koncentrerad när han fotograferade så jag kunde inte låta bli att fota honom.

Dagens bild får bli en sista bild på den unga killen med den lilla analoga kameran. Tänkte först bvälja en av de andra bilderna där man slapp störande personer i bakgrunden men där syns hans kamera så dåligt och det var ju den jag var nyfiken på egentligen.
Efter Kungsträdgården tog jag mig en promenad bort mot centralen via lite omvägar. Här en bild på Vasabron.
 Riksdagshuset.
 Den där påbyggnaden matchar inte speciellt väl huset den ligger på, undra om de tänker göra om fasaden på det underliggande huset också. Nu ser det ut som om en av de där kranarna tappat en låda ovanpå det huset.
 Nere på Stadshuskajen fotade jag denna andhona. Hon var väldigt van med människor.
Hon hojtade lite och då kom hanen springandes.
@addesmith funderade på om det är samma fåglar han fotade i Stadshusparken bara några dagar tidigare. Hans hona har en liten svart prick på halsen som jag inte hittar på min men det kanske bara är smuts.
 Nere vid vattnet vid Klarabergsstrand (eller vad det nu heter mitt emot Waterfront) fotade jag lite vårblommor. Skönt att få se lite gröna gräsmattor.
Jag avslutade med en bild på Waterfront. Många ogillar tydligen byggnaden men jag tycker den är rätt cool. Gör sig bra på bild i alla fall.
Hemfärd från Arlanda 19:35 så jag var hemma 21:20. Det blev en lång dag. Men skönt att få lite sol i ögonen och känna på våren även om det tokblåste ute.

Sen bar det av hem till snön igen.


Nu blir det till att sova och förhoppningsvis ha sovmorgon i morgon. Henrik är ute på galej och jag gissar att han inte kommer hem förrän i morgon. Han brukar sova över i Luleå istället för att försöka passa en nattbuss hem.

21 april 2016

Dag 112 (#052/#blogg100) - 2 rödingar

Då var det dags att tillhöra de rödhåriga igen. Nu känner jag mig som jag. Det blev en viss skillnad. Inga slingor denna gång istället lades en lite mörkare färg över min utväxt som får tona in i det knalligt koppriga.Tack till Jenny på Lockrop för fixen.
Tycker jag nästan ser blond ut på förebilden men om jag lade mitt hår på Emilian som räknas som röd så matchade vi väldigt bra i färg. På tal om Emilian så ville han gå ut när jag kom hem strax innan kl 21 och det var fortfarande hyfsat ljust ute så jag tog med kameran. På intelligent auto och autofokus. Dagens bild får var den här på Emilian på upptäckaräventyr.
Knäppte några till bilder på honom men det blir allt bra brusigt i höga ISO. Har något strul med Lightroom idag så vissa bilder vägrar att laddas upp, får väl se om det vill sig i morgon, då får jag väl uppdatera här.

Klochan är snart 23 och jag borde ha varit i säng för längesedan. Mitt flyg till Stockholm i morgon går redan 06:35 och jag har inte bokat flygtaxi så det blir ju att köra själv. Måste alltså åka senast 05:30 hemifrån. Tjoho!


20 april 2016

Dag 111 (#051/#blogg100) - Från det abstrakta som stänger ute solen till det soliga

Däckbyte med extra service (de körde in och ut bilen ur hallen), trist besked, bra möte och fotoångest summerar denna dag. Blev ett par mil i bilen för att hitta något att fota. Då hade jag ändå tagit en bild på jobbet som jag inte tyckte blev bra i kameran men redigerad  (bland annat lite upprättad) och klar gillar jag den så jag bilade lite i onödan men det var skönt att rensa hjärnan i bilen och lyssna på musik högt men det hade jag ju kunnat göra på en promenad istället).

Bilden från jobbet föreställer våra lamellgardiner på jobbet, solen skriner igenom och en tvärslå på fönstret samt något annat på utsidan av fönstret visas som skugga. Lite rolig abstrakt bild.
 Men min tur gick ända bort till Övre Svartlå där jag stannade och fotade Flarkån. Men min plan hade varit att stanna till i Bredåker för att hitta något att fota men jag råkade swicha förbi så jag hade bara tänkt att vända i Övre Svartlå.
Körde genom Bredåker på vägen tillbaka och gillade hur det gula kvällsljuset föll på en gammal lada så åter igen blir en gammal lada dagens bild.
I morgon skall jag bara jobba halvdag så det är nog bäst att jag går och sover nu så jag kan vara som produktivast på morgonen.

19 april 2016

Dag 110 (#050/#blogg100) - Tåg till min räddning

Positiv känsla idag. Haft bra möten, konstruktiva och framåtdrivande vilket kändes bra. Ser fram emot några andra möten i veckan.

Mindre positivt är att jag har en vrickad handled, en lampa har pajat på bilden och jag vet att det krävs händer i extremt konstiga vinklar för att byta ut lampan. Men jag måste, besiktning på måndag nästa vecka. Så jag får antingen betala alldeles för mycket för att en verkstad skall fixa eller bita ihop och trixa in handen där och ta smärtan. Skulle kanske kunna fråga sambon men ibland behövs det en liten smal hand. Hmmm jag har ju barn...

Idag har det varit skitväder, det snöade halva dagen och nu sent på kvällen regnar det och blåser. Men i morse var det fint och vitt ute, ville stanna och fota lite men han inte så istället fick jag gå ut i spöregnet. Försökte först fånga lite framtinad skog bakom kyrkan men höll på att blåsa bort och frysa ihjäl. Slängde upp kameran knäppte utan att sikta typ, blev inget vidare mer än att jag fick en snygg diagonal mellan vinter och icke-vinter. Tänkte på en sak när det snäade i morse, jag kände ingen frustration alls över det, konstaterade att april är en månadmed väldigt mycket väder här uppe och tog det lite lugnare när jag körde till jobbet. Har förvisso vinterdäcken på ännu, skall byta i morgon. Så det lär väl toksnöa i morgon då.
Nytt försök vid järnvägen, min ständiga räddare, graffiti och tåg kan ju aldrig gå fel. Ut på perrongen ett fullklottrat tåg står inne, nice! Riggar upp kameran, skall byta objektiv bara, då hör jag hur tåget gör sig redo för att rulla iväg... panik. Ställer snabbt manuella fokuset och trycker av en serie på tre bilder med olika exponering. Sen rör sig tåget. Puh, jag han nog precis. Så dagens bild får bli en tågvagn i nästan rörelse men det jänns ändå som om den rör på sig i bilden. Är kanke figurens fladdrande cape som gör det.



18 april 2016

Dag 109 (#049/#blogg100) - LDAP

Lång Dag Aningens Panik, så har min dag känts idag. Allt har gått i ett och jag kommer att drömma om LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) som jag har läst massor om idag. Att implementera LDAP-sökningar från server side javascript  är säkert lätt om man kan köra ex node.js då finns små smutta färdiga grejer som ldapjs men som inte finns tillgängligt här. Så jag söker mig vidare. Någonstans finns lösningen för just den setup vi sitter med. Det är problemlösning som jag förvisso gillar och så småningom kommer nog lösningen också.

Just nu är jag inne på att testa att anropa javakod inne från javascript skall tydligen gå enligt dokumentationen. Håller tummarna.

Med lite tur så läser någon detta, tänker men ja just det det där har jag ju gjort en gång, den här kodsnutten kanke Bea har nytta av och mailar mig. Man kan väl få drömma va?

Om vi får till detta så kommer jag skriva ett blogginlägg om hur man kan göra så att andra som ställer frågan har en chans att hitta det. Än så länge hittar jag bara frågorna och väldigt sällan några vettiga svar så kanske har jag gett mig in på något "omöjligt"? Men fasiken det skall gå.

Att jobba med legacysystem är en utmaning utöver det vanliga. Man blir så fast i nya moderna verktyg och sätt att göra grejer att man lätt glömmer bort hur utmanande o saker var förr och dessutom tenderar nätet att svämma över med moderna lösningar.

Får rejäla flashbacks emellanåt just nu. Nu står man där med en "gammal" grej och skall försöka göra moderna grejer med den. Som sagt utmaning och sådana gillar jag men det leder också till en del panik och frustration när man hela tiden tror sig ha kommit en bit på vägen men så nä hä det gick inte... Sen har vi det lilla faktumet att en LDAP-fråga inte alltid samma utan beror på vilket directory man kör. Visst är standarder underbara nästan jämt, även felsökningen får sig en annan dimension när man dessutom måste ta reda på om man ställt frågan rätt överhuvudtaget. Minns hur jag och en gammal kollega slet med LDAP-grejer i mitten på 2000 men då var det LDAP-delen som var utmaningen, nu tror jag att jag har hyfsat kläm på den delen bara vi kommer dit.

Ibland är det ju så att man bara skriver fel sökord eller tänkt lite snett och plötsligt får någon en ingivelse och allt blir så tydligt så och man undrar hur man inte kunde tänka på det direkt. Jag tror alla programmerare varit där den där dagen (snälla säga att ni varit där ni oxå) när man sitter och känner att man typ testat allt och inte får till det och undrar hur man kan vara den enda i hela världen som inte fattar. För alla andra verkar ju få till det annars borde StackOverflow flöda över av frågor med "det går inte"-svar. Fast när jag tänker efter så har jag sett en del sådana svar på det här problemet i den här miljön. Hmmm....

Så nya tag i morgon. Rensade hjärnan lite genom att stå och titta på en solnedgång. Det får bli dagens bild. Det kändes som det behövdes lite lugn där på kvällen. Nu börjar solnedgångarna vara rätt så sent så snart får jag hitta något annat för ett "panikfoto". Men ja har ju snart björkknoppar tulpaner och annat att peka kameran mot.

Men idag blev det LDAP (Lat Dam Alldagligt Photo).

17 april 2016

Dag 108 (#048/#blogg100) - Trötter

Idag har jag typ bara fikat med familjen och sovit. Var sjukt trött. Måste varit för den tidiga uppgången igår, chockade väl kroppen :-) Lite nytta har jag gjort faktiskt, tvättat en massa och tog tag i uppdateringen av kameran. Stötte på lite patrull när jag skulle ta hem ett plugin till en av apparna dock, kamern sa att jag hade fel are/tidsinställningar som att appen inte var tillgänglig i Sverige och när jag förökte köra via datorn istället via ett överföringsprogram märkte jag att det inte ville funka, felsökte och hittade att det inte fungerar på El Capitan enligt Sonys supportsida. Har jobbdatorn på jobbet så jag kan inte dra det via den heller. Kanske kan övertala någon av ungarna att få låna en dator för att fixa det.

Vincents lag förlorade semifinalen men de verkar vara nöjda och glada ändå. De är ett härligt gäng. Fick en bild innan matchen där en av spelarna stöttar Vincent som verkar ha lite svårt att gå. Det är kamratskap. På tal om ont så verkar värsta smärtan i handleden ha lagt sig. Skönt.

Eftersom det spöregnade ute på förmiddagen och prognosen sa att det skulle fortsätta så fick dagens bild bli en på Jasha där han knökat ner hela sin kropp i en minimal skolåda och låg där och såg nöjd ut. Vad är det med katter och lådor?
Lite senare på dagen tittade dock solen fram en aning mellan molnen och in genom fönstret. Jasha låg fortfarande i skolådan så jag provade att ta en bild på honom med mobilen. Det blev ju lite roligare men eftersom den är tagen med mobilen diskvalificeras en som dagens bild.
Upptäckte att man har standardinställningarna 8 MP i kameraappen istället för de 23 som kameran klarar. Kollade även med Googles kameraapp som jag har installerat och upptäckte att den bara går upp till 8. Bra att veta skall jag bara fota till ex Instagram behöver jag definitivt inte spara bilderna i bautaupplösning då kan jag välja Googlekameran vill jag ha bilderna till annat kan det vara bättre att ta den som jag nu ställt in till maxupplösning. Men måste komma ihåg att köpa ett SD-kort till mobilen för mina 16 GB är rätt fulla med appar redan och med 23 MP-kamera kommer det säga swoch och sen är det tokfullt. På tal om appar så önskar jag att det fanns en sådan där funktion som da "hörredudu de här apparna har du inte använt på x månader, sags att frigöra lite minne genom att ta bort dem?" för jag är en appsamlare som är urusel på att avinstallera. Men jag skall försöka bli lite bättre.

Vad gäller fotande så skall jag försöka i kommande vecka att göra lite övnigar för mer förståelse. Fota samma motiv med olika ljusmätningsmetoder bland annat. Även test lite olika autofokusinställningar tror jag (även om jag för det mesta fotar med manuellt fokus). Skall även laborera lite med kameran i mobilen och se vad den går för, sägs ju ha fantastiskt snabb autofokus och vara bra i dåliga ljusförhållanden. Här är en bild på Emilian taken i väldigt dåligt ljus utan blixt. Inget man förstorar upp och hänger på väggen direkt men som liten bild på nätet skulle den nog funka. Tycker kameran i mobilen har bra färgåtergivning även om de drar lite åt det blå hållet men det verkar allt från Sony göra, även mina 2 kameror gör det. Önskar dock att man kunde fota i RAW om man ville. Verkar inte vara ensam om den önskan 78 sidor forumönskningar på Sonyforumet.
Eftersom det regnat idag så har lite snö smält bort men än så länge har jag 30 cm som mest i trädgården på baksidan och isen ligger fortfarande rätt tjock med snö ovanpå ute på sjön. Just nu ångar rätt kraftigt från snön på isen och det bildar ett dimlock ovanpå sjön. Husen på andra sidan är alldeles suddiga. Snabbt går det, snart kommer nog även bergen vara insvepta i dimma. KNäppte bild med mobilen.

Även här ser man hur AWB blir för blå. Fanns ingen inställning för att själv ändra helt fritt utan bara standardinställningar för moln, lysrör, glödlampa och sol. Ingen av dem passat riktigt så jag provade i andra bilden at dra upp exponeringen lite istället, drog dock lite för mycket blåste ut rodnaden på himlen.

Och medan jag skrev detta blev det helt vitt ute samtidigt som mörkret föll, kan inte ens se att det finns en by på andra sidan sjön och bergen är helt borta. Ser till strandkanten bara. Får se om dimman rullar upp ända mot huset, då brukar även träden i trädgården bli suddiga. Dimma är häftigt på det sättet. Kan ändra ett landskap väldigt mycket.

Nu skall jag först måla naglarna sen ta en ingefärsdricka, en bok, en filt och sätta mig i en fåtölj och bara slappa en timme innan jag skall komma i säng före 23. Kanske jag till och me kryper ner i sängen med boken, är rätt trött. Lättare att lägga bort och bara somna då. Vill vara pigg i morgon inför ett möte och så behöer jag koncentrera mig för att lösa en uppgift som jag klurat på i helgen, tror jag vet hur jag skall få till det. Får se om kollegan håller med.