18 februari 2017

En heldag i skogen - lisa för själen

I natt var det norrsken och jag ställde in kameran. Såg sedan att batteriet inte skulle räcka och poppade ur det, in med nytt och slog på timelapse. Det jag inte såg var att kameran hade hoppat tillbaka till gamla inställningar så istället för f/2.8 sköt den i 5.6 och istället för 2.,5 sekunder 4 sekunder så inga bilder blev speciellt bra. Men norrskenet i sig var fint.
Igår kväll frågade jag Mattias om han ville friluftsnörda med mig på lördagen och det ville han. Vaknade redan 06:35 i morse, helskumt, Vid 11 plockade jag upp en bakfull kille som sovit några timmar bara. Det blev därför en tur ut på Hertsölandet och en mycket lugn promenad med 2 fikastopp och ett längre eldstopp.

Vi utgick från parkeringen vid Hertsöträsk, solen gassade och jag njöt i solbrillor.
Någon hade gått på leden vid träsket före oss, lite smalt men det gick att gå.
Första stoppet på en myr efter 100 meter djupsnöplumsande för lite te/kalle och kakor. Där knäppte jag några bilder på #helgsuti-temat "I skog och mark". Eftersom jag var lite trött och dessutom inte stod bakom kameran såg jag inte att ISO var kvar på 1000 från nattens fotograferande :-( Två friluftsnördar njuter av solen som värmer liiiite om man ansträngde sig för att känna efter. Jag lite kall om foten på bilden för när jag grävde bengropen upptäckte jag att myren inte var frusen helt och plurrade helt enkelt. Dessutom skulle jag mellan bild 2 och 3 bli av med lite snö ovanpå min termosmugg och dunkade den, hårt, mot mitt smalben. Jävlar vad ont det gjorde. Nu ett blåmärke. Mattias asgarvade åt mig.
 Lyckades få med solen lite i bild innan den helt gick bakom molnen som snabbt rullade in.
 Ett flygplan flög förbi och lämnade spår efter sig som i sin tur lämnade en skugga på himlen. Får vara dagens bild.
Vår plan var egentligen att gå från Hertsöträsk där det kryllade av folk på varenda grillplats via den långa vägen på Hertsöstigen till Lillträsket och stanna där. Myren vi satt på gränsade till Lillträsket så det blev ju lite nära. Så vi gick förbi och på Lillträsket var det ett stort skotergäng samlat. Rastplatsen nära Koludden fick bli nästa mål. Vi traskade vidare på leden och tog oss ut på isen där det var lättare att gå. Väl framme vid rastplatsen fanns ingen eldring eller ved där. Vi slog oss ner i snön och tog oss en liten slurk te/kaffe till och var sin gigantisk satsumas.

Passade på att fota lite på isen. Lite väl blekt ute idag.
 Efter den lilla pausen gick vi andra vägen tillbaka till Lillträsket, nu var det tomt där och en eld brann men alla bord stod så långt ifrån eldplatsen att vi ansåg att mysfaktorn var noll.
Bestämde oss för att gå tillbaka till Hertsöträsk. En del folk kvar och några nyanlända. De såg också ut att leta grillplats så vi drog på stegen lite och kom först fram till den som har bästa grillplatsen med bänk precis vid elden. Nöjd. Fick snabbt igång en fin brasa som gav behövlig värme. Vi lagade Varma koppen, grillade Choritzo (lyckades få till en glöd framför elden) och gjorde mackor. Mumsade satsumas och kakor.
Mattias Queen Satsuma var dessutom gravid.
Roade mig lite med att filma och fota den hypnotiska elden. Både jag och Mattias satt och stirrade in i den en halvtimme efter att vi ätit klart. Rogivande.

Tillslut hade vi en glödande bädd att titta på då var det dags att ge upp och gå de 10 minuterna till bilen. Vi var ute nästan 6,5 timmar och rörde på oss bara 13 km :-) Så mycket slöande idag.

Tack Matti för att du följde med.