28 maj 2006

Vad tjänar Aftonbladet....

Både Aftonbladet och Expressen kör kampanjer nu där man kan MMS:a, SMS:a eller e-posta in sina bästa nyhetsbilder. Aftonbladet skriver:
Bilder som skickas till Aftonbladet belönas med 710 kronor vid publicering. Den som tar månadens bästa bild får 7100 kronor. Tar du årets bästa nyhetsbild får du hela 71000 kronor.

Men vad hade de betalat för motsvarande "årets bästa nyhetsbild" om den hade kommit in till redaktionen vanlig väg? Vad är standardpriset fär en riktigt bra nyhetsbild som de är ensamma om? Aftonbladet skriver heller inget på sin sida om vad som gäller för bilderna, hur många gånger de får publicera använda dem eller hur de tänker använda bilden. Vad är förfarandet när man skickat in en bild, kan de använda den direkt eller återkommer de med någon form av avtal? Kan jag kräva mer pengar fastän jag skickat in bilden till 71000?

Expressen skriver:
Alla bilder som publiceras i Expressen eller på Expressen.se belönas naturligtvis med den summa som alla fotografer får.

MEN DU KAN OCKSÅ vinna pengar på din bild eller ditt videoklipp. Varje år korar vi Årets läsarbild. Priset är på 71 717 kronor. Och varje månad utses Månadens läsarbild. Det priset är 7 171 kronor.
De verkar därmed vara beredda att ge marknadspriser för sina bilder, hur mycket det nu är.

Utlovar man exklusivitet eller kan jag glatt skicka in till båda?

Sen kan man ju få sig ett gott skratt, Aftonbladet publicerar idag den otroliga nyheten om skyltarna i Övertorneå, en läsare på väg till Norge hade sett dem och fotograferade och skickade till Aftonbladet som inte verkar veta att de där skyltarna varit en följetong här i NSD och Kuriren.

Inga kommentarer: