06 januari 2007

Övergivet men inte bortglömt

Idag hittade jag via LuddKOM till en webbplats där en man som heter Jan Jörnmark visar upp foton han tagit på övergivna platser. Bilderna är faschinerande. Ödsligheten, minnen av en svunnen tid, något som stannat i historien.

Han har bland annat fotat min gamla arbetsplats Gransäter i Trollhättan (ett av korten ser ni här intill , några år efter att jag flyttade från stan och slutat jobba där gick det i KK och blev stående tomt i många år. Vilka minnen som ploppade upp av att se bilderna. På Gransäter dansade jag hela nätterna väldigt ofta och det var tyvärr även där jag fick min rököverkänslighet. Mer bilder från Gransäter finns hos TT-ELA.

Jan har skrivit intressanta texter till bilderna, om platsens historia, vad var orsaken till att det gick som det gick. Ta en titt in och förundras över tomma fabriker, övergivna sommarland, en gammal formel-1 bana mm.

Skall köpa hans bok när den kommer ut.

Kan tänka mig att webbplatsen är en inspiration för urban explorers, en hobby som känns lockande men jag kommer nog aldrig få tummen ur att satsa på det. Så jag nöjer mig med att kika på andras upptäkter.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

LuddKOM? Jag är ju bestämt en Ludd:are, betalande medlem sedan stenåldern. Har dock aldrig provat KOM.

Geocaching är annars en rekommendation. En del av de svårare cacherna har hög "Urban Explorer" faktor. Mad Scientist, Amentet, The World Below, Göteborgs Graffiti osv... platser man rent instinktivt skulle undvikit tidigare, men som nu erbjuder extraordinära geocaching upplevelser.

Sen så är natursköna geocacher inte fel heller, men tja... inte det du var ute efter kanske :)

Béatrice Karjalainen sa...

Vi geocachade lite i somras på semestern.