10 april 2007

Jag på den politiska kartan

Efter tips från Blogge Bloggelito så gjorde jag testet "The Political Compass" och mitt resultat blev:

Economic Left/Right: -5.75
Social Libertarian/Authoritarian: -5.03

Jag är alltså politiskt någonstans mellan Dalai Lama och Nelson Mandela, helt klart vänster men nästan lika mycket nyliberal. Det skulle vara intressant att se svenska partierna alt. deras framträdande personer plottas in på kartan.


Själv är jag enligt detta test ganska lätt att tolka, det verkar vara värre med Blogge Bloggelito som ena stunden blir kallad vänstermänniska och nästa högermänniska beroende på betraktarens egna referensramar, beror det på vårt oerhörda behov att stoppa folk i fack och när de inte tillhör ett gör man sitt bästa för att tvinga in dem i ett ändå?

Själv har jag svårt för många av Blogge Bloggelitos åsikter, vi är inte alls överens i det mesta han diskuterar i sin blogg, likväl som många kallar mig för att försöka vara politisk korrekt så får jag ibland känslan av att han bestämt måste ha en kontroversiell åsikt om saker och ting. Det påminner mig om P1 Tendens serie som handlade om Politisk korrekthet avsnitt två där de hade med prästen Marta Axnér som av många anses vara politisk korrekt och författaren Petra Östergren som själv säger sig vara politiskt inkorrekt. Båda två är feminister men har placerats in i helt olika fack. Båda har starka åsikter som ofta går isär, båda verkar vara pålästa kvinnor som debatterar det de står för men Marta verkar ofta bli bemött med "Du försöker bara vara politiskt korrekt", i programmet sa hon något jag känner igen mig i, det handlade om att folk inte verkar kunna tro att man verkligen har den åsikt man har utan att man bara just försöker anlägga en åsikt som torde gå hem hos den stora massan.

Petra sa att hon inte blivit kallad politisk inkorrekt, det är en titel hon satt på sig själv, varför blir inte folk anklagade för att bara försöka vara politiskt inkorrekta när de har en åsikt som inte stämmer in på det för tillfället rådande politiska klimatet? Varför får de människorna mer cred för att de vågar stå för sin åsikt?

Jag har på sista tiden fått höra att jag är en PK feminist eller tillhöra PK-maffian och jag tolkar det som att folk tror att jag har min åsikt bara för att det skulle vara den rätta att ha. Men jag tror verkligen på det jag tycker/tänker om genus och även om jag slåss mot väderkvarnar så känns det i alla fall bra för mig att få uttrycka min åsikt sen är det ju inte så att alla håller med och de måste de inte heller men att bara bemöta min åsikt med "du försöker bara vara PK" är så fegt. Men med tanke på mängden spott och spe man fått på sista tiden så verkar ju min åsikt inte vara PK direkt ;-)

Undra var en totalt PK person skulle hamna på den politiska kartan, i mitten?

Hade jag varit totalt PK så hade jag väl knappast skrivit mitt inlägg om Lakuflickan?


Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

eatfrog sa...

Umm, det var ett rätt dåligt test. Alla frågor var ju utformade ur ett amerikanskt perspektiv, där du har den kristna högern t ex. Eftersom jag är något anti-kristen osv, och inte tillräckligt höger för att räknas som höger i USA, så hamnade jag på vänster sida om skalan.

-2.88/-6.51. Inte så långt ifrån dig mao.

Béatrice Karjalainen sa...

Jo det är ganska amerikaniserat så man hamnar kanske längre ut på den vänstra skalan än vad man gjort med motsvarande mer baserat på svenska förhållanden. Men man kan ju använda skalan ändå, det går ju att jämföra med andra som man vet ungefär var de ligger politiskt.Det var bland annat därför det skule vara intressant att se var svenska politiker hamnar, de vet man ju ungefär var de står.

Anonym sa...

Överraskande resultat… nog för att du är den snälla typen, som Dalai Lama, men samtidigt verkar du lite auktoritativ när det gäller glassar, inte alls särskilt libertarian.

Eller så är det bara så att du har en liten kommunistisk ådra att vilja begränsa företag, medan du låter barnen i slutändan göra precis som de själva vill.

Béatrice Karjalainen sa...

Blogge Bloggelito: Kanske inte en helt felaktig analys :-)