09 november 2006

Tack Eva Millkvist, jag är inte inbillningssjuk

Nu undrar ni säkert varför jag tackar denna människa jo, hon har i sin forskning upptäckt att de som är överkänsliga mot cigarettrök och starka dofter inte lider av astma utan att det kemiska sinnet är överkänsligt. Hon märke i tester att asmatiker inte ens reagerade på parfym.

För flera år sedan fick jag göra astmautrednning för mina jobbiga symptom som jag får när jag utsätts för cigarettrök men även starka mediciner och man kom fram till att jag inte hade astma utan att mina besvär måste vara psykosomatiska. Hur kul tror ni det är att få höra. Fick bricanyl utskrivet något som endast gav mig skakaningar och hjärtklappning. Vad hade läkarna trott, att placeboeffekten skulle räcka?

Nu har alltså Eva Millkvist läkare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg kommit fram till att sjukdomen beror på en överreaktion hos det kemiska sinnet orskat av dofter.
-Det är inte en doft reaktion. Man kan säga att det är besläktat med smärta.
Säger hon till Vetenskapsradion i P1.

Läs mer om Evas forkning på:
Artikel ur Astma- och Allergiforskning '97
Artikel i Allrgia
In the air - be awere


Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Ann sa...

Wow! Jag som har seriösa problem med cigarrettrök, speciellt i slutet av en förkylning som nu - var ute på stan idag i Stockholms fuktiga 2+grader, och fy, när det gick förbi en rökare! Uäh! Mår också illa av vissa parfymer, med gamla Poison som solklar etta! Tack för intressanta länkar! Ska kolla på dem! (Och ingen astma har jag heller, är testad - men om barnen heter det att de har infektionsastma, eller i alla fall att medicinerna funkar på dem oavsett. Nallar när jag har det som värst, som när jag fick åka in akut för andningsproblem... Suck!)

Anonym sa...

Grattis! Då kanske vi astmatiker kan tas som seriösa astmatiker trots att vi inte reagerar mot parfymlukt.

Det konstiga är att det måste vara någon vars namn det tros på som ska komma fram till det genom undersökningar. Patienter kan man väl inte tro på ,eller?

Anonym sa...

Jag är likadan! Och har mötts av skepsis av läkarna som menat att jag är knäpp. Känns alltid bra med vettig grund att stå på.

Ingvor sa...

>> Idag hittade jag ett blogginlägg av Béatrice Karjalainen på Beas Tankar där hon skriver om Eva Millqvists forskning, och hur bra det känns att hennes överkänslighet är “på riktigt” och inte på låtsas. Jag tror att alla vi som är överkänsliga någon gång fått höra om hur vi inbillar oss att vi är sjuka. >>

Läs mer på doftfri.se