25 december 2011

Häng med på #365mil 2012

365mil är en utmaning som handlar främst om att sätta upp ett eget mål och tävla mot sig själv för att nå det. Men är man fler blir det roligare och man får lite mer press på sig för att nå målet. Man kan stötta varandra, peppa att komma ut, inte alltid så roligt att ta sig ut och avverka en mil i -30 grader i februari eller i iskallt hällregn i november.

#365mil handlar om att röra på sig utomhus i syfte att motionera. Exempel på aktiviteter är promenad, löpning, längdskidåkning, cykling, paddling, inlines, rodd och annat där man tar sig fram med egen muskelkraft. Om man vill kan man begränsa sina aktiviteter exempelvis utmana sig i att löpa 365 mil på ett år eller cykla. Det är helt upp till var och en. En del cyklar exempelvis till jobbet, räkna eller inte räkna det är frågan, det kan kännas orättvist för de som inte kan cykla till jobbet men kom ihåg det är det egna samvetet och det egna målet som är huvudsaken. Det enda gemensamma målet är sträckan.

Man väljer själv hur man distribuerar sina 365 mil, antingen ser man till att beta av 1 mil om dagen, 7 i veckan eller ca 30 per månad eller så är man helt oregelbunden i det hela, en månad gör man 60 mil och nästa pillar man naveln och softar. Sjukdom/skada kan ställa till det så det är bra att bufftra upp med lite plusmil när det går.

Så häng på #365mil 2012!


Ps. En del som är väldigt träningsovana kan ha svårt att orka med 365mil gör då som en bekant till mig, utmana er i 365km på ett år i exempelvis promenader. Det kan vara nog så jobbigt.


Jag har hållit reda på det hela genom att nyttja ett Google Docs kalkylark som räknat ut hur mycket jag har gjort, har kvar, hur mycket jag måste göra per dag eller per vecka för att nå målet i tid. Arket innehåller även en graf som ritas ut på min blogg. Har nyttjat Funbeat för registrering av träningen då har jag även fått hjälp med målet genom deras målvisare, ett mål för vecka och ett för år. Kan lägga upp ett tomt ark ni kan kopiera om ni vill. Hojta i en kommentar så fixar jag./Béatrice

4 kommentarer:

Peter Parnes sa...

Jag beundrar ditt driv inom detta men för mig funkar det inte alls för då blir min hobby (att var ute och röra på mig) ett tvång och då slutar det vara skoj!

Anonym sa...

Jag håller till viss del med Professorn ovan och är lite orolig för att det ska kännas som tvång. Inte heller klarar jag det i mil tror jag men jag antar gärna utmaningen i km istället. Men sen undrar jag om det kan vara ok att gå en del på löpband på gymmet. Inte alla dagar jag kan komma iväg ute och då passar det bra att ta igen det i samband med övrig träning. Är det ok? /Smultronbo

Béatrice Karjalainen sa...

Man gör ju precis hur man vill. Jag är inte ens säker på om jag kommer försöka ett år till. Texten kom till för att en bekant ville ha en beskrivande text för att utmana några andra.

Det är en utmaning mot sig själv i första hand inte mot andra. Att berätta för andra att man gör det gör att någon kan piska på när man latat sig. Det blir ett tvång men bara till den grad man själv bestämmer. ifjol blev jag sjuk, då fanns inte mycket att göra än att inse att det var kört. I år var jag på väg att ge upp häromdagen när jag insåg att det krävdes nästan tre mil om dagen i en vecka men bestämde mig sen för att försöka men jag kommer inte gräma mig en massa om det inte skulle gå. Det är ett sätt att tvinga sig själv att gå ut en stund istället för att sätta sig i soffan med tv:n/datorn.

Men som sagt man gör ju precis som man vill. Att jag valt utomhus är just för att jag ville komma ut och röra på mig. Annars blir det lätt träningscykeln framför tv:n och vips börjar man omvandla ett träningspass på gymmet i mil eller något som vissa föreslagit under tidens gång. Man sätter ju upp mål för sig själv, ingen idé att börja lura sig själv.

Christina sa...

Funderar! Det är ju ett helt suveränt upplägg! Gott Nytt År!