02 augusti 2014

#camino2014 - Dag 1, etapp 1, León-Buiza

1 Augusti 41,42 km
Hade lite svårt att komma till ro först. Kom på en massa som behövde fixas och gick upp. Chattade med några innan jag slutligen lyckades lämna telefonen på bordet. Klockan var strax över 12. Somnade som tur var ganska snabbt men sov oroligt. Vaknade och kollade klockan ett flertal gånger. Kl 07:05 ringde larmet och jag studsade upp. In i duschen. Hade fått svar på min fundering om var man kunde hämta ett pilgrimspass under natten och det var 2 km åt fel håll så jag avstod. Kör på med det jag har.
Allt gick superlångsamt på morgonen. Jag var inte nere vid frukosten förrän runt 8. Besviket upptäckte jag att deras utlovade glutenfria bröd var helt oätligt. Torrt och surt. Åt en skiva ost, en bit skinka och en bit tortilla samt massor med frukt, drack persikojuice och en kopp te.

Upp på rummet och packa i ordning det sista samt sätta i det spanska sim-kortet i mobilen. Tyvärr glömde jag lägga in apn:en vilket jag fick erfara senare.

Var utanför Parador och hjälpte några turister ta kort samt att de tog ett på mig. 08:45 startade jag GPS-klockan och började gå.

Runt hörnet på Parador visste jag att jag skulle men där fanns inga markeringar så jag tog fram min offlinekarta och dubbelkollade vägen. Ville ju inte börja med att gå fel. Nu väntade 8 km stadsvandring dvs trottoarer av cement eller asfalt. Inte det bästa för fötterna. Men det var ju bara att gilla läget och knata på. Rätt snart gick jag parallellt med en park med fina gångstigar men tyvärr så visade inte pilarna dit så jag fortsatte på trottoaren. Gick liten stund på en cykelväg som gick precis bredvid för att den hade mjukare asfalt son var bättre för fötterna. En man som var ute på tränings promenad gick om mig. Jag hakade på en stund i 8 km/h men fick släppa honom det gick för fort för sandalerna. När jag kom till en rondell så var det dags att svänga av, konstaterade att jag hade kunnat gå parkväg hit :-( Hade en liten stund av tvivel. Varför gör jag detta. Gå på asfalt är bara såååå trist.

Efter svängen fortsatte jag längst en ny väg men denna gång vart det en stig i gräset att gå på istället, skönt. Men det var rätt höjt gräs blev lite orolig för fästingar. Sen kom jag fram till Carbajal de la Legua och där i en rondell tutade en man på mig, vinkade och gjorde tummen upp. Liten enkel grej som gör en pilgrim glad. Det fanns em karta över leden fram till Pajares och lite info på en skylt. Jag läste och fotade och fortsatte sedan. Kom på mig själv att skratta åt att jag går i mina gamla sandaler, de är galet slitna men får hänga med så länge det går. Sen blir ryggan lättare när jag tvingas byta.
Efter 6 km började grusväg, någon har sprayat Buen Camino på gatan där. En del skippar stadsdelen och börjar här istället. Enligt guideboken skulle det vara 8 km hit så jag blev lite förvånad men kom sen på att den nog räknar från härbärget inte från Parador där caminon börjar. Perfekt tjänade lite km. Precis innan hade tre damer som klev ur en bil hojtat Buen Camino till mig.

Nu var det lättgånget men lite upp och ner. Jag gick längst med sidan på ett berg, en by ovanför mig och río Bernesga nedanför. Mysigt. Vips var jag i ruinerna av Villalbura där jag drack och svalkade av mig samt fyllde vattenflaskan i den naturliga källan. Gott vatten till skillnad från Paradors, smakade klorin och jag har tvingat i mig det. Tyvärr rann det så sakta från källan att deg skulle ta en evighet att fylla vattenblåsan. Den fick ha kvar vattnet. Men nu visste jag i alla fall att jag hade gott vatten i reservflaskan.

Öppnade skåpet med första förband och gästbok och såg att de lagt dit en ny idag. Så jag blev först att skriva. Hade sett rätt så mycket fotspår i sanden men ingen verkar ha stannat före mig idag i alla fall
Strax efter varnade guiden för att inte missa att svänga av. Så jag var uppmärksam. Tyvärr var det alldeles geggigt där så jag fick kämpa lite för att hitta en väg genom leran. Nu bar det av brant uppför, skitjobbigt i värmen men det fläktade lite i alla fall. Fotade ett kors som hålls av händer gjorda i armeringsstål. Undrar vem som orkat släpa det hit. Förvisso hade jag precis innan Villalbura mött en bil på vad som bäst kan beskrivas som en kostig så personen måste ju inte ha burit det hela vägen.
Jag kämpade mig uppför backen. Långsamt och i stopp i skuggan. Puh vad varmt. Väderprognosen hade sagt 28 på dagen. Tryckande värme pga ett analkande åskväder. Den där åskan gjorde mig lite nervös. Hur långt skulle jag hinna innan eventuellt regn? Och är det farligt att gå om det börjar blixtra?
Nu gick det neråt en stund. Jag lät fötterna bara gå, småsprang nerför i en mysig ekskog. Plötsligt pep klockan för en mil. Första milen på 1:45.

Såg en sten med en Caminopil som ramlat ner i en lerig slänt och pekade åt fel håll. Pga leran kunde jag inte komma åt och fixa.

Kom fram till ett ställe där pilarna pekade på en smal och stenig stig medan vägen såg ut att ta en lång väg runt. Följde pilarna och höll på att ramla på de rullande stenarna. Skulle tagit andra vägen trots avsaknad av pilar.

Nu blev det en gräsväg att gå på en stund. Så skönt. Nu kom en ny genväg men den pekades inte ut så jag gick omvägen och tänkte vad konstigt. Här var ju inte genvägen farlig. Men så kom jag till en ny källa. Svalkade av mig på nytt. Blötte håret, tvättade ansiktet och nacken. Åh så skönt. Svettas som bara den. Kjolen och tröjan genomdränkta.

Strax där efter kom en rastplats med ny låda med gästbok. Samma sak som förra gången. Jag först. Lite tråkigt. Såg ju fram emot att hitta bekantas namn i boken.

Nu fortsatte vägen på en grusväg hyfsat lättgången. Plötsligt pekade en pil ner mot en smal övervuxen stig i skogen bakom taggtråd. Det låg även en sten som pekade ditåt där nere. Men det kändes helt fel så då fick min offlinekarta hjälpa mig. Min magkänsla var rätt rakt fram skulle jag. Uppför en backe men sen kom en lång utförslöpa och snart var jag i Cabanillas en lite by. På torget fanns en fontän och där satt en pilgrim. Jag passade på att byta vatten i vattenpåsen och tvätta av mig igen. Slog mig ner och drack vatten och åt en halv flap jack. Behövde energin. För vid ca 12 km, 4 km sedan hade båda benen krampat och haft sig. Skulle behöva salt.

Pratade med pilgrimen. Han var på sin 8:e Camino och skulle stanna i nästa större by några (ca 7) km bort. Jag sa adjö och gick iväg före honom efter utväxlande av Buen Camino. Orkar inte med vandringssällskap idag.

Nu var det en härlig väg i skog och sen med río Bernesga bredvid mig. Men oj så mycket småflugor. De var överallt. Fick ta av kepsen och vifta bort dem. Plockade lite skräp. Det hade varit så skräpfritt att godispapper stack ut och jag ville ju inte att pilgrimen bakom skulle tro att jag slängt dem.

Kom ut i Cascantes en liten by med en bar i början. Funderade på att stanna och köpa en glass eller dricka men rökarna utanför avskräckte mig. Kan man inte bara förbjuda rökning?

Nu blev det att gå på vägen i 5 km. Jobbigt men flugorna var i alla fall inte lika påträngande här. En liten bit kom man dessutom bort från vägen men fortfarande på hårt underlag. Fötterna blev trötta.
Fick gå över järnvägen på en sådan där sicksackväg upp - över - sicksackväg ner. Jobbigt. Inne i stan La Robla såg jag snabbt en bar. Perfekt för mat. Gick dit, en bil stannade utanför och en familj vällde ut, kvinnan i baren välkomnade dem ute på trottoaren. Ingen såg mig och en unge backade och stämplade min fot. Nä annan bar får det bli. Fick också för mig att det var här jag behövde handla för att ha mat i Buiza. Ville ha bananer till i morgon bitti. Hittade en annan bar. Beställde en cola och en tortilla. Tortillan var gigantisk och min mage är inte helt OK. Colan var en 20 cl. Tog slut i ett nafs. När jag var halvvägs in i tortillan insåg jag att barägaren ville stänga för siesta. Kastade i mig lite till men var illamående så jag betalade och gick.  24 minuters lunchvila. Medan jag åt försökte jag ladda upp dagens instagrambilder hittills utan att lyckas. Förstod först senare att det berodde på den bortglömda apn-inställningen.

Fortsatte på caminon och fick syn på marknadsstånd. Perfekt för frukt tänkte jag men de höll på att packa ihop. Hade hoppats på att någon butik skulle ligga längst caminovägen men icke. Kollade i min bok och såg att det var först i Pola de Gordón jag behövde handla. Men en glass vore gott. Gick genom stan bort till härbärget. De hade en glasskylt utanför. Där inne stod pilgrimen jag träffat tidigare och 2 andra och förde en häftig diskussion med föreståndarinnan. Väntade en stund men gick sen. Låg en bar några meter bort där jag köpte en apelsinisglass. Helt OK. Ute hade det mulnat på och nu hördes muller långt borta. Tänkte att om det börjar regna inom 5 minuter vänder jag tillbaka till härbärget och får ta igen en massa km någon annan gång. Till La Robla hade det varit 27 km. Till nästa härbärge i Pola de Gordón skulle det vara 12 km och till Buiza ytterligare 4. 12 km är ju inget och därifrån bara 4. Bara att knata på. Tyvärr fortsatte asfaltsvägen men jag kunde i alla fall plocka lite björnbär. Det gjorde mig glad. Även att ha vattnet rinnande nedanför var trevligt. Snart fick jag i alla fall lämna den stora vägen och gå in på en gammal väg med träd på båda sidorna som skuggade skönt. I Pedrillo plockade jag några plommon, träden stod ensamma längst vägen, varken trädgård eller odling. Sen blev det grusväg längst med järnvägen en stund.  

Kom snart ut vid den gamla kyrkan Buen Suceso där satt en massa folk och fikade vid några bänkar. Jag knäppte några kort och gick vidare. Lite osäker på vägen för inte en pil i sikte. Fram med min gudie som beskrev att jag skulle gå ca 100 meter på vägen och sen svänga av till byn Necedo och över järnvägen och vattnet.

I byn Necedo mötte jag en äldre herre som frågade var jag skulle sova. Svarade att det berodde på vädret och fötterna men kanske Pola de Gordón. Han skakade på huvudet. Nej nej du är stark gå till Buiza. Då tänkte jag. Självklart borde jag orka. Gick med lite lättare steg in på nästa grusväg under järnvägen och sen in i ett område med skog på ena sidan och odlingar på andra. Nu började det mullra rejält men inget regn ännu. Blev kissenödig men hittade ingenstans att kliva av och när ett sådant ställe väl kom fick jag möte av en man med paraply och hund. Vi pekade upp mot åskan båda två. Han sa att det nog skulle regna i byn.

Kom fram till Pola de Gordón. Det är alltså här jag måste handla. Gick förbi ett ödehus och såg pilarna in mot stan. Under järnvägen och över vattnet igen. När bytte de plats, kanske inte samma järnväg?
Inne i stan går caminon längst vattnet en bit. Jag fick syn på en graffitimålning av 2 spynxkatter och fotade. Fint utförd. En man stannade mig och förhörde mig om var jag kom ifrån, var jag skulle gå osv... Han skakade min hand och önskade mig Buen Camino och jag kände mig rätt nöjd med att göra mig förstådd. Jag fortsatte att gå och förväntade mig att caminon skulle passera centrum och affärerna eftersom ingen guidebok gav några förslag på avstickare. Men plötsligt fann jag mig utanför staden. Skulle jag vända om. Jag funderade igenom vad jag hade i väskan. Varma koppen fruktsoppa och knäckebröd samt 2,5 flap Jacks samt en liten påse nötter. Det får duga. På härbärget kanske det finns något oxå. Knatade vidare.

Utanför staden fanns en mack. Stod butik utanpå så jag tog en liten extratur dit. De hade bara snacks, dricka och hela skinkben. Nöjde mig med en cola. Nu kom det några regndroppar. Så där få så man tror man inbillat sig alltihop.

En kilometer senare gick jag igenom Beberino där río Bernesga rinner och har ett litet konstgjort fall för vatten som skall in i byns bevattningssystem. Satt en hel del folk utanför husen. En del hälsade glatt. Ett par svängde ut på gatan och gick framför mig. Jag tappade avstånd till dem när jag stannade och fotade några gånger. Bergen här vid byn påminde om norska berg. Höga spikar och branta klippväggar. Så häftigt. Trots asfalt under fötterna var det trevligt att gå här. Jag pressade på lite för det mullrade fortfarande och blåste motvind. Kom i kapp paret och gick om. Nu var marken regnvåt.
Det kändes plötsligt efter 4 mil i mitt högerlår att jsg slarvat med att dricka tillräckligt. Kramp. Men den gick över efter en stund när jag tryckt i mig vatten. Svängde runt ett krön och där låg Buiza. Härbärget var öppet då jag slapp gå in till byn och leta upp föreståndaren (hitta ett hus där det skriker ut gamla 60-talsklassiker från en radio, banka hårt på dörren sa guideboken) för att bli insläppt.

Jag tog mig en säng, skrev in mig i liggaren och gick på toa. Det behövdes efter 8 timmar och 27 minuters vandring.

Duschade, tvättade kläderna och lade mig sen på sängen och vilade fötterna. Skönt. Mannen som är föreståndare kom och tog betalt oxå. €5. Det är pinsamt lite.

Vi är 8 personer här. En annan tjej som är från Frankrike men bor i USA är den enda som talar engelska så vi har pratat en del. Hon har gått från Le Puy i 5 veckor. Mötte upp en bekant i León och nu skall de vandra resten tillsammans. Vi lagade mat ihop. De erbjöd mig pasta och tomatsås med ost men tyvärr kan jag ju inte äta pasta. Jag hittade en påse med grönsakssoppa i skåpet samt ris så jag kokade riset i soppan och fick någon form av risotto. Gott men alldeles för mycket. Försökte bjuda bort resten men alla hade ätit redan. Tyvärr inget kylskåp annars hade jag kunnat spara till frukost. Fick inte i mig så jättemycket. Fattar inte varför Jag inte kan äta.

När jag precis var klar med maten klev en man in på gården och pekade på mig det or du som är svenskan? Jupps svarade jag förvånat. Han presenterade sig som Ender. Mannen som skrivit min ena guidebok och som är den som målar pilarna, sätter upp skyltar och brinner för att göra denna Camino mer känd. Vi har pratats vid via pilgrimsforumet för ett tag sedan. Kul att träffa honom.

Han samlade alla och berättade om de svårigheter som finns med vägen. Var vi inte skall missa avtagsvägar mm. Han satte även upp två anslag. Tyvärr är jag inte i närheten när eventen är.

Vi sa adjö med en kram. Jag diskade och tog med mig kameran ut på en tur på byn. Fotade några gröna dörrar. Sen i säng med mobilen som saknade täckning med det spanska kortet. Bytte till mitt teliakort då jag sett Ender ha full täckning. Gissar att HolidayPhone skickat ett kort med en operatör med dålig täckning på nätet :-( Kunde inte sätta apn heller när ingen täckning fanns. Valet var utgråat.

Med teliakortet i har jag i alla fall lite täckning och kunde kolla några saker. Men inte lägga upp bilder tyvärr. Nu har jag skrivit i 2 timmar (tar tid på en mobil) så dags att sova.

Om det nu går. 2 som snarkar, en med en mobil som visslar en lång harang vid SMS och han har fått många och en som har ett larm på någon enhet som piper. Förhoppningsvis vaknar han till och stänger av.

Skärmdump på sträckan och höjdkurvan från mitt FunBeatkonto. Klicka på bilderna för att komma till informationen för mer detaljer.


Inga kommentarer: