04 april 2018

Måste skaffa mig ett gråkort

Idag var jag ute i snöfallet och letade desperat något att fota, det var vitt ute, eller grått, eller var det blått? Vilket som hittade jag inte något trots att jag for hela vägen ut till norra avfarten till Norra Bredåker och sen över bron upp till Åkerby och vände först några kilometer senare, livrädd att köra fast i en allt tjockare snön på vägen.

Hade haft en tanke att fota kring Åkerby där vägen går neråt, man ser lite kullar. Tänkte det kunde kanske funka även i snöfall. Haha jag såg nada, bara vitt. Så jag vände, körde södra sidan hem och stannade där jag stannat så många gånger förr och fotade redskapsladan i Degerbäcken.

Har nog en nästan exakt likadan bild från något tidigare år. Snön gör sig bra mot den där röda väggen. Alltså hur kan den där väggen fortfarande vara så röd, målar någon om den då och då och i så fall varför?

Nå ja ladan fick det bli innan mörkret föll allt för mycket, klockan var 19:38 när jag knäppte bilden och slirade hem i snön. Tankade över bilderna i datorn och då slog det mig att jag haft lite väl bråttom, jag hade inte tagit mig tid till att ta in ljuset. Var det blått, grått eller mer gult, kanske vitt. Det enda jag visste var att det inte var så där mjukt rosa som en annan vinter när jag fotade ladan. Och eftersom jag inte äger ett gråkort (har önskat mig ett av barnen i födelsedagspresent) så hade jag ju heller inte tagit någon sådan bild. Kameran var inställd på vitbalans "Auto" men det betyder inte att den fångar rätt färg. Just snö är hopplöst. Blir alltid fel. Och använda vitbalansverktyget i exempelvis Lightroom är ju inte heller alltid så pålitligt eftersom just vitt är det ju sällan. Som jämförelse knäppte jag medan jag skriver detta en bild från vardagsrumsfönstret där världen just nu är svagt lila och kör jag med vitbalansverktyget på det så blir världen läskigt mintgrön vilket den definitivt inte är. Den övre stämmer rätt väl med hur det ser ut ute.
Men åter till min lada. Jag gillade den blå färgen som bilden återgav men det kändes inte rätt, så blått minns jag inte världen som när jag körde där längst södra sidan älven. Så jag körde med vitbalansverktyget som slog över till en mer gul färg. Drog lite i reglaget tills jag hittade en färg som kändes bra, men är det det som jag såg? Inte en susning eftersom jag ståendes balanserandes på en snödriva på en smal väg där en bil knappt skulle kunna ta sig förbi min inte tog mig tiden att se efter.  Mittenbilden slår åt det där rosa jag vet det inte var men visst känns det ganska tilltalande? Vilken föredrar du? Jag valde som sagt tillslut den längst ner. Jag gillar de varma tonerna i det kalla motivet. Längtan efter vår men kanske tycker jag mittenbilden är trevligare men det enda jag minns var ju att det inte var rosa ljus så den går bort därför.Inga kommentarer: