23 oktober 2006

En resa till Finland och bloddopning

Nä det i rubriken har inget samband alls även om det skulle kunna vara så att jag farit till Finland för att bloddopa mig, de verkar ju ha erfarenhet av sådant där.

Jag och sambon dumpade barnen i Södra Sunderbyn i lördags förmiddag, tog lilla blå och brummade iväg till Tornio i jakten på Kuomastövlar till barnen samt en arbetskamrats dotter. De är nämligen betydligt billigare i Finland än i Sverige.

Jag hade tänkt att det skulle bli en lite utflykt för mig och sambon utan barn, en stund för oss själva i bilen, kunna samtala lite, äta något gott, prova lite soffor på Suomi Soffa när vi ändå var i närheten osv. Sambon somnade nästan direkt i bilen så han var inte mycket till sällskap.

När jag kom fram till gränsen så kom jag att tänka på att som barn tyckte jag det var jättespännande att fara över gränsen, det pirrade alltid lite i magen. Kanske var det för att mamma och pappa nästan alltid smugglade in grejer, cigarettlimpor, billack med glitter i och vad det nu var som låg under bänken i baksätet. Magin infann sig inte när vi for över gränsen den här gången.

Väl framme i Tornio gick vi en snabbsväng på stan, den stan är yttepytteliten och kikade in på Marimekko och även om de kanske var billigare där än i Sverigre så var det fortfarande dyrt.

Sen gick vi på en restaurang som hette Josephines eller nåt sånt och åt ganska god mat och då var sambon lite mer pratsam så vi avverkade ämnet "varför allt i Finland verkar så mycket sämre än i Sverige", språket, de spelar konstant gamla 90-talslåtar på radion,alal skyltar har rätt färglad och "billig" design och hastighetsgränserna är ju helskumma. Efter maten kikade vi in på Suomi Soffa och testade typ alla deras soffor, det fanns mååååånga men de var inte direkt billiga om man inte valde det sämsta möjliga tyget. Sen bar det iväg till en lågprisaffär en bit längre bort och där bunkrade vi stövlar och sambon hittade sig ett par dojjor att ha på gymmet. Själv provade jag ett par ganska snygga Kuomakängor men 37 var för små och 39 för stora och det fanns inga 38:or :-(

Efter några timmar i Finland var det sedan dags att fara hem igen, sambon somnade nästan omedelbart så jag fick kämpa med att hålla mig själv vaken. Inget kul alls. Det märks att blodvärdena är låga för jag kan bli riktigt extremt trött helt plötsligt.

Och det är där bloddopingen kommer in. Idag var jag på apoteket och hämtade ut Venoferampuller så att jag i morgon kl 7:30 kan få järn direkt insprutat i blodet. Inte var det billigt direkt, jag köpte 5 ampuller och de kostade nästan 600 kr, skall ta en ampull per behandling och någonstans mellan 5-15 behandlingar. Jag hoppas jag slipper biverkningarna som står på listan, bla blodtrycksfall. Har väldigt lågt blodtryck i vanliga fall så sjunker det mer kommer jag ju inte kunna stå upp, än mindre åka bil till jobbet. Så håll tummarna för mig.

Andra bloggar om: , , , ,

7 kommentarer:

eatfrog sa...

Din sambo verkar vara en fördomsfull man. ;) Hastighetsbegränsningarna är t ex exakt samma som i sverige, MEN, 10km/h snabbare överlag. En 50väg är alltså en 60väg, en 90väg är en 100väg.

Sen är ju Torne en liten stad, man investerar inte direkt i skyltar där. ;) Lite väl grovt att säga att det är så i hela Finland.

Béatrice Karjalainen sa...

Sambon är inte ensam skyldig ;-) Min pappa är från Oulu och jag bodde mer eller mindre alla sommrar och jul tills jag var 12 år. Det är ett underligt land, så likt Sverige på ytan men så är det de där små detaljerna som gör det så hmmm finskt...

Vi var i Oulu förra sommaren och jag var där förra månaden och jag slås av samma sak varje gång.

Förvisso får man köra lite snabbare men det blir liksom fel ändå. Det är som om vissa hastigheter sitter inprogrammerat i fötterna.

Anonym sa...

Nyfiken på vad kuomastövlarna kostar i Finland? Hur mycket billigare? Hörde också ett rykte i fjol vintras att de skulle komma i en goretexversion också men inte sett någon i de svenska butikerna än.
Är även Reima billigare där? Ser fram emot det nya Ikeavaruhuset i Happis, kanske blir nån resa norrut då.

Béatrice Karjalainen sa...

Jag gav €33 (310,57 ) för ett par Kuomastövlar (Putkivarsi, ville ha GT men de fanns bara i 35-27 där jag var). I Luleå kostar de mellan 550 och 700 kr beroende på var man handlar.

Såg inga goretexvarianter däremot har ju finska Viking goretex. Ser heller inget om goretex på deras webbplats.

Björn Jakobsson sa...

Hejsan. Jag gjorde en ego-sökning på Google - dvs jag sökte på namnet på min blogg (Björns Blåa Blogg) och då såg jag att du t o m länkat till mig för några månader sedan (var visst någon taggning). Hur som helst, trevlig blogg från min gamla födelsestad Boden. Återvänder gärna och läser mer. MVH. Bj.

Björn Jakobsson sa...

Hejsan. Jag gjorde en ego-sökning på Google - dvs jag sökte på namnet på min blogg (Björns Blåa Blogg) och då såg jag att du t o m länkat till mig för några månader sedan (var visst någon taggning). Hur som helst, trevlig blogg från min gamla födelsestad Boden. Återvänder gärna och läser mer. MVH. Bj.

Björn Jakobsson sa...

ber om ursäkt för dubbelkommentaren (som i och med denna kommentar blir en trippelkommentar) men datorskrället fick visst hicka när jag skulle skicka iväg kommentaren.