17 augusti 2012

Det kom ett mail om fantasyböcker


Rolf som älskar fantasy skickade mig ett långt mail med tips på böcker åt Herman som jag här vidareförmedlar till andra som letar inom samma genre. Han kommer också med tips på vad som man mer behöver tänka på som att inte läsa bara en genre och lära sig engelska fort som attan samt varnar för sådant man icke bör läsa alls.

Kommentera gärna med fler böcker så lägger jag till det i första inläggets lista på tips.

----

Titta, ett ämne som ligger mig nära om hjärtat. =)

Det absolut bästa tipset jag kan ge dig, är att få honom att förstå att det är viktigt att lära sig engelska ordentligt, för de allra flesta bra fantasyböckerna översätts inte till svenska (iaf inte inom rimlig tid). Det borde vara en bra motivator för att hänga med på engelskalektionerna - och en sak som antagligen gör honom BRA på engelska (funkade för mig, iallafall, från 14 års ålder läste jag mer på engelska än svenska).

Ett annat tips är att uppmuntra honom att läsa något annat än fantasy. Det finns många bra böcker som inte är fantasy... ett tips är att ringa någon av mellan/högstadielärarna i Svenska och fråga ved de brukar ha som 'påtvingad' läsning under skoltiden. Har han läst de böckerna frivilligt innan, så lär det ju vara betydligt lättare för honom att skriva recensioner mm på dem = bättre betyg.

Svenska författare

Peter Bergtings böker om Legenden om Morwhayle har fått bra kritik. 2 delar är utgivna, Häxmästaren och Demonprinsessan. har ej läst dem själv. 

Dan Hörnings böcker (Svärdsspel i Hadarlon, Stormens Vandrare) har jag bara läst första delen av; den var OK, och ganska oförarglig.

Erik Granström (Svavelvinter och Slaktare Små) - ligger i att-läsa-högen. Återkommer...

Nene Ormes - Udda Verklighet och Särskild - om ett magiskt malmö, inte läst själv ännu

Osvenska författare

Eftersom första filmen av "The Hobbit" kommer i vinter så tycker jag definitivt det är läge att läsa den, och senare läsa Härskarringen. (även om det blir 11-årsgräns så får man se den tidigare i målsmans sällskap).

George R R Martins böcker (Kampen om Järntronen, Kungarnas krig, Svärdets makt, Kråkornas fest, Drakarnas dans) är riktigt bra 'potatisfantasy' (dvs mycket lite magi) som inte är helt svart och vit.

Robin Hobbs böcker om fjärrskådarna - Mördarens Lärling, Vargbroder, Mördarens Jakt (del 1 och 2) samt 10 böcker till (vet ej om alla finns på svenska, dock).

Drakens ögon, av Stephen King. Jag läste den runt 14-15 och gillade den skarpt då. King skrev den för sin 13-åriga dotter.

Anne McCaffreys Pern-böcker (Drakryttarna, tror jag första heter) läste jag med god behållning runt 11-13, borde funka för honom också.

John Ajvide Lindqvist, Låt den rätte komma in?

Bram Stoker - Dracula

R A Salvatore - När demonen vaknar. Första delen av sju. Enda delen som finns utgiven på svenska...

Roald Dahl - Kalle och Chokladfabriken. 

Stephen R Donaldsons böcker om Thomas Covenant? Kanske lite svårsmält för en nioåring.

Marion Zimmer Bradleys Avalon-böcker har jag för mig jag lånade och läste.

Belgarionböckerna, definitivt. Sjutton böcker, hyfsat lättlästa. Bra litteratur att ta fram när nån ligger hemma och är sjuk!

Eragonböckerna - jag läste första boken och blev f-bannat irriterad på att han slogs medvetslös till höger och vänster. Men ganska lättsmält. Läsvärd.

Neil Gaiman - Stjärnstoft. Det är Gaiman. Kommentarer överflödig. Läs boken själv om du inte gjort det. Nej, det räcker inte med att bara sett filmen. Men när du läst boken, se filmen om du inte gjort det.

Cressida Crowell - Hur du tränar din Drake + uppföljarna. Boken som filmen med samma namn är baserad på. Har ej läst själv, men funderar på det.

Trudi Canavans böcker om Sonea... fast de är nog inte översatta än. Hmm. Bra läsövning när han lärt sig engelska dock.

Raymond E Feists böcker om 'Riftwar' vet jag finns utgiven på svenska.

Terry Goodkinds böcker om sanningens svärd... kanske. har inte läst böckerna, men sett TV-serien (legend of the seeker).


Ej fantasy men historiska, framför allt medeltid

Ken Folletts två böcker om den medeltida byn Kingsbridge - "Svärdet och Spiran" och "En värld utan slut". Nyligan filmatiserad för TV.

Frans G Bengtsson, Röde orm? Inte fantasy men historier om vikingar kan väl också vara häftigt?

Robert Sheas Shike? Utspelar sig i Japan under 1200-talet. En ung ninja-munk (skippa tänket om killar i svart pyjamas, tänk mer crouching tiger) ska eskortera en ung flicka och blir kär i henne. Olycklig kärlek i 2 böcker.

Ellis Peters böcker om munken Cadfael - några finns utgivna på svenska och fanns på biblioteket förr om tiden iallafall.

Alexander Dumas - De tre musketörerna. Kanske greven av Monte Cristo och Mannen med Järnmasken. Klassiker.

Jan Fridegårds "Trägudars land" med uppföljare.

Guillous böcker om Arn är rätt OK, det ger ju en inblick i svensk historia vilket han kan ha nytta av i skolgången.

Om vi lämnar Historia, Medeltid och Fantasy och går lite åt SF-hållet skulle jag definitivt rekommendera Enders Spel av Orson Scott Card. Man kan skippa alla uppföljarna, men ska man läsa en SF-bok är det rätt bok. Allvarligt, ska man läsa EN ENDA BOK NÅGONSIN så är det ett ett bra val.

Lite icke-fantasy:
Ondskan är nog den enda riktigt bra bok Guillou skrivit. För en nioåring? Kanske. Det är ju inte fantasy, dock...

Charles Dickens - Oliver Twist

Emily Bronte - Svindlande höjder

Per Anders Fogelströms Stockholmsserie ("Mina drömmars stad" osv) 

Mycket fantasy är ju tyvärr ganska bra på att cementera könsroller. Killar är hjältar, tjejer våp som behöver skyddas. Den ställer heller sällan några svåra frågor; de onda är onda, de goda är goda, punkt. Möjligtvis kan det finnas nån förrädare bland de goda. Tar gärna mot tips på fantasy som inte är sådan.

Lite tips på medeltida/historiska/
fantasyserier som kan vara intressanta för att de finns på svenska, men som jag inte läst själv och därför inte har nån aning om hur lämpliga de är för en nioåring, men som du själv kan kolla upp:

David Gemmell - Böckerna om Riganterna ("heroisk fantasy med krigiska hjältar och storslagna strider", tycket Bokus).
Nick Perumov - Böckerna om Mörkrets ring. Sagan om ringen, omsrkiven i Sovjet. :-)
Sandemo - sagan om isfolket
Saga Borg - jarastavens vandring
Simon Scarrow - bokserie om rommarriket
Conn Iggulden - dito :-)
Joseph Delaney - Väktaren-böckerna.
Cornelia Funke - Bläckhjärta, Bläckmagi, 
Bläckdöd.
Eoin Colfer - Artemis Fowl-serien

Rekommenderas inte:
Sven Wernström - Trälarna. En guldklimp i kommunistpropaganda från 70-talet: "Handlingen, vilken utspelar sig i trakten av det som så småningom blev Norrköping, börjar under tidig medeltid och slutar i nutid. Böckerna skildrar människor i arbetslivet och Wernström ville med detta visa på vad han uppfattade som orättvisor, vilka alla skulle lösas i ett socialistiskt samhälle". 

Umberto Eco - Rosens namn. Jättebra, mörk historia; men gör din son en tjänst och se filmen med Sean Connery istället. Kanske när han är lite äldre. Jag har ÄN IDAG inte lyckats ta mig förbi första 20 sidorna. Det är något med texten som jag helt enkelt inte är kompatibel med.

2 kommentarer:

Andreas Johansson sa...

I högstadiet började jag läsa Shannara-triologin. Blev fast och slukade alla 3 böcker i orginaltriologin på en månad och resterande halv fristående därefter.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Terry_Brooks

Anonym sa...

Amsalor och draken av Mattias Lönnebo är en spännande svensk fantasy bok från 2011. Det kommer fler i serien.Finns på biblioteket.