14 augusti 2012

Vad skall Herman läsa när Harry Potterböckerna är slut?

Herman 9,5 år har snart läst ut alla Harry Potterböcker och är på jakt efter något nytt att läsa, han gillar fantasy och det skall vara lite spänning. Han är tom lite ledsen över att HP snart är slut då han verkligen fastnade i böckerna.

Herman vill helst ha böcker han kan läsa några dagar, han älskar tjocka böcker, han började läsa Spiderwick men blev så besviken på att de var så korta. Fast det är klart köper man alla delarna i ett svep har han ju ett tag.

Några tips på vad han skall läsa?

 De tips vi fått hittills är:
 • Serien om syskonen Baudelaires olycksaliga liv av Lemony Snickets 
 • Eragon av Christopher Paolini
 • Sagan om ringen av Tolkien
 • Narnia av C. S. Lewis
 • Saga om Belgarion av David Eddings
 • Vargbröder av Michelle Paver
 • Eld-triologin 
 • Momo eller kampen om tiden 
 • Olov Svedlids deckare för barn 
 • Triologi om Urchin av McAllister 
 • Hjältar o monster på himlavalvet om gamla grekiska sagor av Maj Samzelius
 • Shannara-triologin av Terry Brooks
Se även inlägget Det kom ett mail om fantasyböcker där Rolf listar en massa böcker.

Vi tar gärna emot fler tips och motiveringar till varför de bör läsas, även varför någon av ovanstående inte är bra.

 Han själv vill läsa hungerspelentriologin men får vänta tills Vincent är klar, vi har boken med alla tre delarna i och Vincent befinner sig i bok 2 och läser inte alls lika ofta som lillebror. 

Jag själv läser inte fantasy alls bortsett från en del Discworld då och då så jag har verkligen noll koll. Sambon läser fantasy men mest på engelska och nog inte lämpliga för en liten kille ännu.

Herman kommer ta med sig listan till biblioteket och kolla vad som verkar bra.

3 kommentarer:

Anonym sa...

När jag var nio år läste jag Ondskan av Jan Guillo(eller hur han nu stavar) och det är den bok jag än idag har som min favoritbok av någon anledning. Det var första gången jag verkligen tog intryck av en bok och således var det också en riktigt bra läsupplevelse. Jag förstår dock om de flesta inte vill sätta den typen av böcker i sin nioårings händer... Jag började dock läsa som fyraåring och jag slukade allt jag kom över fram till i tonåren någon gång.
//Mysla

Ylva sa...

Jag har hört att Eragon ska vara rätt enkel, så det beror ju på vilken nivå han är språkligt (har själv inga barn så har verkligen noll koll på sånt).

Narnia är häftig men barnslig ibland, skulle rekommendera att i alla fall läsa de i tidsordningen och inte i utgivningsordning. De fick mer djup så, i alla fall för mig.

Beroende på språknivå är Katharine Kerrs böcker om Deverry helt fantastiska (och en väldigt lång serie). Har själv läst den på engelska, men vet att minst halva är översatt till svenska om inte mer.

Belgarion och Mallorea (Eddings) är toppen! Humor, språk som de flesta kan ta till sig (fantasyförfattare har ju en förmåga till ett komplicerat språk, tycker jag..), engagerande. Inte som Harry Potter i språkkvalitet, men i övrigt rätt lika i engagemang tycker jag.

Anna i Täby sa...

Guldkompassen, skulle jag föreslå. Det är första boken i en serie på tre. Onekligen hör den till Fantasy-genren. Vet inte om nioåringar gillar den, men hos oss där elva-åringen läst ut Harry Potter och nioåringen är sur för att syrran fick läsa dem först, är det Guldkompassen som nioåringen vill kasta sig över (när hon är igenom Potter). Storasyster hittar en massa böcker på egen hand, mest nyskrivna barn/ungdoms-deckare, så hon accepterar lillasysters krav på att lillasyster ska få läsa Guldkompassen först.

Narnia gillade jag själv när jag var åtta-nio. Och strax efter det Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen. Övriga tjocka Gripe-böcker vet jag inte om killar gillar lika mycket som jag gjorde när jag läste den som liten, men just Tordyveln tror jag kan fängsla de flesta.

"Hjältar och monster" hade vi som högläsning på landet för några år sedan (gissar att barnen var sju och nio då) och de gillade verkligen berättelserna om Perseus och de andra. Otroligt bildande också...

Momo läste jag också när jag var liten, och om han skulle gilla den gillar han förmodligen även Endes "Den oändliga historien".

Kanske han skulle gilla Jules Verne också?

Hoppas han hittar något som han trivs med!