12 november 2017

Fryser hon inte? eller Hur varmt var det där egentligen? Hade en man klätt av sig?

Solar på studsmattan men tänk er det samma på en bilhuv.
I veckan var jag på YellowKorner, en fotokonstbutik i Moodgalleria i Stockholm. Gillar att gå dit och titta på bilder och ibland har jag köpt något litet som jag har råd med. 

Nu hade den en hel vägg med mer eller mindre halvnakna kvinnor. Många fina bilder men de fick mig ändå att fundera över det här med att man så ofta ser bilder på kvinnor halvnakna/lättklädda i de mest underliga miljöer eller med stark sexualiseringen som Dial S for Sasha (som var en av de som hängde i stort format i butiken). Idag postade min systers pojkvän en bild på henne på Instagram som åter väckte den där tanken. Och det är en snygg bild, bra ljus, bra placering av modellen osv men varför har hon börjat klä av sig egentligen. Hade det varit en sämre bild om hon haft en tröja på sig. Alltså det är egentligen inget fel på bilden i sig. Syrran har säkert gjort detta helt frivilligt och bestämt hur hon skall se ut osv... Men det väckte som sagt tanken jag hade där på YK.

Frågade han som jobbade där varför de bara hade sexualiserade bilder på kvinnor på väggen. Han svarade stolt att de minsann hade sexualiserade män och men de hängde mer undanskymt i ett hörn ut mot entrén. De var rätt små i jämförelse och bakifrån (allihop tror jag minns inte exakt) medan kvinnorna var i mer utmanande framifrån bilder. Men jo männen var nakna.

Han berättade nästan stolt att han fått den kvinnliga store managern att hänga dem där för han ville inte gå i butiken och se nakna män hela dagen. Och det var den kommentaren som gjorde mig så fundersam och arg.  En man säger att han inte kan klara av att se några nakna mäns ryggar och rumpor hela dagen.

Nämen välkommen till hur det är att vara kvinna.

Vi kvinnor skall tycka att det är helt ok att se andra kvinnor halvt avklädda överallt, som konst, på film, på omslag osv...  Vi är omgivna av detta dagligen.

Återigen som fotointresserad är det så att jag kan förstå motiven, kvinnokroppen kan vara vacker, intressant osv (och ja innan någon annan påpekar det så har jag själv visat bilder där jag inte är fullt påklädd i en studio) men varför bedöms inte männens vara det, varför ser vi inte alls lika mycket halvnakna män? Är det just för att män inte står ut med att se andra män? Eller vad?

Robert Mapplethorpe har tagit några helt fantastiskt vackra bilder på män. Erik Lundback gjorde en serie bilder på nakna män för att visa att män kan vara vackra på bild. Men vi talar helnakna.

Tittar man hos allposters.se i kategorin nude så finns det hur många kvinnobilder som helst att välja på men väldigt få män.Även här oftast helnaket "nude art". 

Men det är egentligen inte de där helnakna bilderna jag tänker på, de är ofta tagna i studio som en konststil i sig utan det är de där "halvnaken tjej i skogen, i hamnen, i en kontainer, på en bil, mot en vägg i en gränd, på kökbänken, vid ett kafébord osv... Sådana bilder ser man väldigt sällan på män om det inte är brandmän förstås... som visar lite mage.

Lite intressant är om man kollar YK:s kategorier så finns Woman, många helt påklädda bilder och en del som som Banana Shake, men inte Men och söker man på Nude så finns en (1) man med.  Han duschar och man ser hans rygg och bak i en spegel. Hyfsat naturligt ställe att vara naken på dessutom.

1 kommentar:

Anonym sa...

ja det är något som jag också ofta tänker på när jag går på diverse fotoutställningar. Du fick ett helt tokigt svara från mannen i butiken tycker ja.
Eva