19 november 2017

Vem röstar du mest likt?

En vän till mig och en kompis till honom har byggt en app Riksdapp (finns till Android och iPhone) där man kan rösta som om man satt i riksdagen. Intressant att se vilka partier och ledamöter man håller med mest. 

Jag hade dock lite problem när det var frågor där majoriteten valde att rösta "nej" med motiveringen "vi gör redan rätt mycket i området". Eftersom jag inte är insatt nog för att avgöra det själv. Så det är svårt att välja skall jag rösta "ja" för att det låter vettigt eller "nej" för att jag litar på argumentet att det görs nog redan i området. Men huvudsaken är väl att man är konsekvent över tid och vet vad man tagit ställning för/emot.

Det viktigaste är att läsa frågeställningen/förslaget och ta ställning efter vad man tycker, inte efter vem som lagt fram det. Utmana sig själv att rösta som om man satt i riksdagen och fick rösta efter eget huvud utan partipiska.

Så ladda ner appen och våga utmana dig själv. Eller bara in och läs utan att rösta för att faktiskt sätta dig in i vad de sysslar med där i riksdagen, det är det viktigaste. Mindre än ett år kvar till val och man bör ha lite mer koll än valkompasser och och sociala flödet.

PS. Kanske ni känner igen några av fotona i appen? Jag har bidragit till några av kategorierna, kan ni hitta vilka?


2 kommentarer:

Hanna sa...

Vilken rolig app. Jag visste inte ens att den fanns. Vågar dock inte testa. Då kanske det visar sig att jag är sosse (ryser....) :-)

Béatrice Karjalainen sa...

Haha! Jag fick lite blandat inom olika områden vilket var intressant. Det är ju så med politik. Appen är sproilans ny. Man kan använda den för att läsa på om man inte vill rösta.