03 januari 2019

"Rädda" dåliga bilder

Man ser ofta att folk "räddar" en "dålig bild" ex oskarp eller för hög iso eller bara allmänt trist genom att göra om den till svartvit och gärna slänga på lite grain. så blir de lite käckt artsy som i ett trollslag ibland funkar det och ibland ser man verkligen att det är ett försök att rädda en bild.

Och jodå jag är skyldig själv att försöka dölja felaktiga inställningar, dålig teknik odl med denna teknik medan jag ibland har den i åtanke redan när jag tar bilden.

Idag gjorde jag det sjukt medvetet för att "rädda en bild". Jag tog några fågelbilder genom rutan. Hade manuellt fokus för jag trodde jag skulle fånga de små rackarna när de satt och pickade i sig frön men lyckades knäppa några bilder när de flög också och då var de aningen ur fokus samt att kameran hade ställt in sig på hög iso och de är snabba små jäklar.

Den första bilden klarade sig rätt bra och fick vara dagens bild*, den fick vara som den var, bara lite beskärning och den vanliga bildbehandlingen för att få till lite kontrast och färg i en rawfil. Tänk om jag hade haft fönstret öppet. Men jag gillar hur vingarna blev och det lilla snöskvättet.
In flight
Men några andra som som jag fick bra komposition i gjorde sig inte riktigt lika bra i färg så jag simulerade Kodak T-Max 400 Curve (en preset jag laddade ner härifrån för övrigt, så värsta "fusket" jafg"framkallade" inte ens själv) på dem och tycker det blev rätt bra känsla i bilderna. Framför allt gillar jag oskärpan i bakgrunden och attityden hos den inkommande fågeln i bakgrunden. Vad säger ni? Funkar "räddningen"? Man kan tänka sig tillbaka 30-40 år, handhållet, analog kamera med lite halvtaskiga objektiv.
Arrival and departure
Landing

Efter att ha fotat vit, gul, svart, blå fåglar gick jag ut på en mils promenad och ramlade över ett motiv i samma färger.


*Om det nu blir så att jag kör ett år till av mitt 365-projekt.

1 kommentar:

Agneta sa...

Underbara bilder! :)