20 februari 2021

Akvarellförsök #45 - Fullmåne

Min plan för ett kreativt år istället för 1 år av fotografering kapsejsade redan första veckan på året. Jag fortsatte fota och det är svårt att sluta när jag väl börjat. Dessutom lade jag till att gå en mil om dagen (eg ska jag göra i snitt en mil om dagen i rörelse utomhus över året men ni vet hur det är en streak är svår att bryta). Så pga detta har både målandet och skrivandet fått stå tillbaka. Jag har en massa övertid/flex på jobbet att plocka ut och min plan var att sluta tidigare 1-2 ggr/vecka och ägna den tiden åt sådant men så decimerades vårt team på  jobbet och jag kunde glömma att säga "jag tänker vara ledig onsdagar och fredagar från kl 13). Stressnivån är rätt hög just nu (men det finns lite ljusning). Jag har varit så sjukt trött på sista tiden också, det hänger väl ihop antar jag. Men borde kolla mina värden då allt snurrar så fort jag reser på mig och hjärtat är på väg ut ur kroppen om jag går upp för trapporna men samtidigt så fanns alla symptomen senast jag var och tog prover (inser nu att det snart är ett år sedan, sportlovet 2020) och då var mitt Hb högre än någonsin. Så läkaren sa "stress". Men då var jag inte stressad och jag har mått så här sen dess inklusive under min lataste sommar någonsin.

Idag gick jag upp ganska tidigt för at ta promenaden som en morgonpromenad, eller rättare sagt jag hade tänkt gå 1 timme på morgonen och en timme på kvällen för att kunna fota på morgonen och sen sitta och måla eller skriva fram till kvällen. Middag behövde jag inte laga för vi hade färdigmat hemma (Smålandskräftans fantastiska saffransdoftande fiskgryta som jag alltid köper på mig när jag hittar en affär som har dem, aldrig sett dem i Boden). Men när jag väl kom ut ville jag hitta något spännande att fota och då blev det at jag gick långt bort och vips hade jag ändå gott min mil i ett svep innan jag var hemma igen. Men när jag kom hem var jag trots att promenaden varit av det långsammare slaget i snöovädret helt slut. Lade mig på sängen och däckade. Sen blev jag liggande långt in på kvällen. Vi åt våra matlådor och först vid 19-tiden kunde jag sätta mig och måla lite. Men orken fanns där inte riktigt märkte jag. Koncentrationen var urusel och resultat blev ju därefter. Så jag tog en påse chips och satte mig och såg på en dansfilm på Netflix istället.

Följde en av Scratchmade Journals tutorials med landskap upplyst av en fullmåne. Som vanligt har hon bra genomgång av material i bloggen och pratar igenom själva målandet på ett tydligt sätt. Hon "misslyckas" alltid med något och pratar om hur det oavsiktliga är en del av akvarellmålning och hur man inkorporerar det i sin målning. Det gillar jag. Tog fram mitt 300 g/m2 kallpressat bomullspapper, delade ett ark på mitten och målade på det.

Färgerna poppade lite väl mycket när jag fotade av bilden med mobilen riktigt så knallblått och knallgult är det inte. Jag fick en massa hårda kanter i träden och i skuggan får fortsätta jobba med den biten. Himlen blev ok och kul att inte jobba med det rektangulär formatet utan låta bilden ha egna kanter. Tänkte helt fel när jag ritade dit de snöiga på träden (med vit gelpenna), hon säger uttryckligen i videon "måla inte konturer av hela träd", men vad gör jag. Hjärnsläpp. Här börjar man att måla nästan i flytande vatten på pappret för att sen låta det torka "lagom" mycket mellan lagren. Det där med "lagom" är det jag ännu inte hittat. Kommer prova denna igen. 

För övrigt har jag fortfarande inte lyckats få något ur min 2 mm Molotowpenna. Någon som jobbat med sådana och vet om man måste göra något speciellt för att få dem att funka? Jag har skakat och pumpat i evigheter nu.Inga kommentarer: