05 februari 2006

Dödskyla!

Stora rubriker i tidningen, låter som något livsfarligt virus rullat in över landet men det handlar bara om att vi åter igen skall ha kring 30 minus här uppe. Så fort graderna sjunker nermot -20 i södra sverige så blir det även krisrubriker om våra tämligen normala -30 här uppe.
- I natt kommer det bli den kallaste natten på länge i norra Norrland. Det
lär gå ner under 30 minusgrader på sina håll, säger Sten Laurin vid SMHI i
Norrköping. Expressen.se

Man undrar ibland hur denna landsända kan ha blivit befolkad överhuvudtaget, jag menar för 6000 år sedan lär det väl ha varit som nu om inte ännu kallare (vi får ju ständigt höra att det blir varmeare och varmare pga mnninskans påverkan på klimatet). Hur överlevde de mnniskorna som bodde ex. i Vuollerim för 6000 år sedan? Nu var väl medellivslängden inte så där jättelång men nog måste de ha hunnit bli vuxna i alla fall och fortplanta sig, så de lär ju inte ha förfrusit och dött första gången temperaturen kröp neråt -30.

Edit: Efter påpekande av Bert så verkar mina historiekunskaper vara lite dåliga, det verkar inte ha varit så kallt här då, så jag ställer väl om frågan, hur överlevde man här uppe innan man hade elektricitet? Det måste gått åt en jäkla massa ved (det är klart man blir ju rätt varm av att hugga ved oxå) och djur som fick sätta livet till för att folket skulle få päls att bylta in sig i.

Hmm de verkar ha varit smarta på stenåldern, de hade tydligen golvvärme enligt Thermotech.

Jag förstå mycket väl att hjärtsjuka skall tänka sig för innan de går ut men att säga att det är förenat med livsfara? Skall alla hjärtsjuka ha hemtjänst vinterhalvåret kanske så de får hem mat mm?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jodu - dom hade det varmare då. För 6000 år sedan växte troligen bokskogar här. Så dom där trettio graderna slapp man.

Sedan hade man finurlig värmeanordning i djurhudstälten, eller "byggnaderna".

Besök 'Vuollerim 6000' när du får tillfälle. Fascinerande.

Béatrice Karjalainen sa...

Ok, dåligt påläst är jag visst. Har varit på utställningen en gång men minns inte så mycket mer än att jag blev matförgiftad. Får väl ta en tidpunkt närmare vår egen, vad sägs om innan elektriciteten kom till denna landsända, hur överlevde man då?