02 augusti 2011

Ge någon ett bättre liv låna ut pengar

Jag har väldigt många gånger tänkt att bli Kiva-lånegivare men liksom aldrig fått tummen ur, alltid har något annat inträffat som gjort att jag inte skapat mig en användare och fixat med det. Oftast är det ju små summor de ber om och jag klarar mig utan de pengarna (och man får ju tillbaka summan så småningom). Men så idag fick jag syn på att Kiva ger bort $25 till 4000 nya långivare. Det var flera på G+ som delade ut sina inbjudningar och jag hakade på en från Stefan Malmsjö såg att även Gunnar Bark hade länkat till sin.

Prova du oxå, helt kostnadsfritt (länk till min inbjudan), förhoppningsvis fastnar du och fortsätter låna ut, det är i alla fall mitt mål. Mitt första gratislån gick till en kvinna i Mali som säljer skor och som behöver göra ett större inköp av skor och kläder till buiken. Jag har mina fadderbarn i Mali så det kändes bra att fortsätta stödja någon i samma land. Du får hemskt gärna nyttja dina gratis $25 till att stödja Massitan Haïdara du också hon har just nu 20 % av det belopp hon behöver. Om 4 av mina vänner lånar ut till henne är hon i land.

När jag ändå är inloggad skall jag se om jag hittar någon att ge ett första egenfinansierat lån till också.

När man väljer ett prova-på-lån binder man inte upp sig till något så om du inte sen gillar idén är det bara att lämna projektet. Återbetalningen för prova-på-lånen går tillbaka till Kiva.

Ps. Kan även rekommendera fadderbarn via Barnfonden om du känner att du vill göra gott.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har gjort ett längre utlägg om varför jag ogillar kiva på facebook när jag kommenterat peppars inlägg.
Grundiden är bra, men det är 4 parter som är inblandade. Suckers, (som du och jag, vi tar all risk och får inget för det), Kiva som gör det hela möjligt, en bank i det land låntagaren befinner sig(riskfritt utlånande, men håvar in massor med ränta), låntagaren som är någon stackare som inte får lån på vanligt sätt. Om inte banken i låntagar landet hade tjänat pengar på det hela så hade det känts bra, eller om vi suckers fick en liten del av den räntan som banken tar.

Béatrice Karjalainen sa...

@Anonym (vars inlägg inte syns just nu så därför citeras nedanför mitt svar här).

Jag förstår inte varför jag skulle få något tillbaka, vad skulle det vara? Ränta? Varför det, hela grejen är en del av välgörenhet i min värld förväntar jag mig inget i gengäld då, mer än tillfredsställelsen att veta att jag hjälpt en annan människa. Jag har 2 fadderbarn och där är det ett litet plus att då och då få ett brev från dem men inget jag förväntar mig. Jag vill bara veta att de pengar jag varje månad ger till dem kommer till nytta. Mina 2 första fadderbarn bodde i en by som det gick så bra för att fadderprojektet avslutades och det var ett glädjande besked.

Visst finns det de lokala organisationer som tar ut ränta, men det står ju på varje profil vilken organisation som nyttjas och vilken ränta som de tar ut. Oavsett vilken välgörenhet man utför så kommer pengar försvinna på vägen, löner, administration mm. Av mina 400/månad är det inte alla pengar som hamnar i byn där fadderbarnen bor. Visst vore helt räntefria lån en fin tanke men hur skulle det funka? Vilka skall administrera och övervaka gratis? De kivalåntagare jag tittade på hade sina lån ex via underorganisation till rädda barnen och liknande dvs inga banker.

"Jag har gjort ett längre utlägg om varför jag ogillar kiva på facebook när jag kommenterat peppars inlägg.
Grundiden är bra, men det är 4 parter som är inblandade. Suckers, (som du och jag, vi tar all risk och får inget för det), Kiva som gör det hela möjligt, en bank i det land låntagaren befinner sig(riskfritt utlånande, men håvar in massor med ränta), låntagaren som är någon stackare som inte får lån på vanligt sätt. Om inte banken i låntagar landet hade tjänat pengar på det hela så hade det känts bra, eller om vi suckers fick en liten del av den räntan som banken tar. "

Anonym sa...

Ingen av de jag lånat ut till går via någon sådan organisation. Det är ok att en "partner" tar en avgift men de banker som är partners, tar både en avgift och en ränta som jag förstått det.

Anonym sa...

Ingen av de jag lånat ut till går via någon sådan organisation. Det är ok att en "partner" tar en avgift men de banker som är partners, tar både en avgift och en ränta som jag förstått det.

Béatrice Karjalainen sa...

@Anonym Det står ju tydligt på deras sidor vad som gäller. I medel går inte långivarna på plats i vinst kolla deras ROA-värde.

Anonym sa...

Läste på twitter att du tyckte det var tight att checka in på fredag morgon... Det brukar vara lugnt på morgonen så ta det lugnt så hjälper vi dig... Du hinner med bussen! // Eva i incheckningen

Béatrice Karjalainen sa...

Åh tack Eva, det låter bra. har ju en ändring att fixa oxå eftersom jag köpte biljetten av en som pajat ryggen.

lindalej sa...

Jag är en tjej/mamma som har fyra barn min man är chef men fogden tar hela hans lön... jag har fast inkomst men allt kommer efter när man varit arbetslös ett år... min högsta önskan är att en vänlig godhjärtd själ skulle vilja ge mig ett privat lån innan det är försent........

Ann-Britt sa...

Tyvärr har det visat sig att många låntagare hamnat i svårigheter, det verkar som om lånen måste utformas lite annorlunda, kanske längre återbetalningstid? Annars är det en mycket bra idé.