03 september 2012

Ny leksak, nu skall jag bara lära mig att fotografera också eftersom MediaMarkt inte hade fotoslavar

Jag insåg att min Canon EOS 350D som jag köpte i Hong Kong 2006 och var så nöjd med då har blivit för gammal, den gav mig inte det jag vill ha och är tung och jobbig att ta med mig. Resultatet blev att jag på fotopromenader, vandringar mm tog med min IXUS 130 eller bara iPhonen. Bilder som blir helt ok att visa i litet format och för det mesta blev ungefär som jag ville ha det men inte alltid.

Pratar foto lite då och då med fotointresserade vänner och har bland annat åkt på en fotoresa till fjällen med en av dem (men då var faktiskt min Canon EOS 350D med men de flesta bilderna togs nog med mobilen) och på väg på en ny med en annan snart.

Ibland har de sagt att jag är bra på att komponera bilder och att det är ett sattyg av mig att göra det med en så crappy kamera som iPhonen har. Och deras trakasserade av mitt (miss)bruk av Instagram skall vi inte tala om. De bilderna går knappt att göra något alls med om man skall tro dem.

Det där har legat och gnagt ett tag nu och jag har kikat på kameror. Eftersom jag trivs med Canon har jag givetvis mest tittat efter sådana. Men systemkamerorna är för stora och tunga för att få följa med mig. Så jag började efter inrådan av en av dem att snegla på de spegellösa kamerorna. Och tänkte en Canon EOS-M blir finemang när de kommer. Men så släpptes releasedatum, i slutet av september/början av oktober. Suck, jag som skall till fjällen och fota i slutet av september.

Men så fick jag tipset att titta på Sonys kameror, NEX-5N mfl. läste recensioner och tog mig tillslut till MediaMarkt och klämde och kände på en (med en säljare hängandes över axeln vilket ogillades). Men kameran låg skönt i handen, kändes gedigen och menysystemet är inte Canons men bättre än vad det var på en gammal Sonykamera jag haft innan. De kändes som om det skulle kunna vara något för mig.

Igår var jag på stan och fikade med fotonördarna, hetsades till att i alla fall fara med 2 av dem ut till MediaMarkt igen, det resulterade i ett köp. Tur var väl det annars skulle jag nog fortfarande vela. Det kommer en NEX-5R som har några funktioner jag skulle vilja ha men tror det skulle bli för dyrt plus att inte heller den kommer förrän i oktober (min vanliga otur jag behöver alltid saker precis innan nästa version kommer). Men i och med att NEX-5R var annonserad så sålde de ut sin sista 5N med objektiv (SEL1855 Zoomobjektiv med E18–55mm f3,5–5,6) till samma pris som bara huset kostade för någon vecka sedan.

Jag kommer behöva köpa fler linser, vill ha ett SEL55210 E55–210 mm f4,5–6,3 teleobjektiv med zoom och ett SEL30M35 E30 mm f3,5-makroobjektiv. Sen vore det trevligt med ett SEL50F18 E50 mm f1,8 porträttobjektiv också men det kan jag nog leva utan ett tag till.

Idag hade vi Sätt Sverige i Rörelse på Gruvberget och kameran fick följa med dit och sen så fotade jag lite nere vid strandkanten här hemma. Bilderna från dagen finns i ett galleri Picasastyle eller G+style och kan ses i ett större bildspel (och ett mindre längre ner i bloggposten).

Jag blev rätt nöjd med några av bilderna, fick bättre makrofoton än vad jag trodde jag skulle kunna ta med det objektivet. Men ibland räckte det givetvis inte till.

Kameran var inställd på bländarprioritet och inte autoläge som jag nästan alltid kör. Lite läskigt att behöva göra mer än bara sikta :-)

Av Miguel Yatco (Living in the Stills)
Det är väl helt enkelt dags att förstå det där med fotografering och inte bara peka och trycka av och hoppas på det bästa. Men när det kommer till fototermer och teknik är jag helt blåst, det är som om de cellerna som skall lagra undan sådan info inte finns. Folk kan förklara för mig och allt verkar glasklart, 5 minuter senare är det borta.

Så nu tänker jag ha ett fuskpapper i kameraväskan, om jag sneglar på det då och då, så kanske det tillslut fastnar och jag kan översätta det till inställningar i kameran.

Fast ibland önskar jag mig en fotoslav istället, tänk så bekvämt, grundställa in vad man vill ha bild på och beskriva hur och sen fixar någon annan det medan man dricker te och äter kakor :-)

Fotografen Miguel Yatco Living in the Stills har gjort en fin sammanställning med "tänk-på-tips" nedanför i sin bloggpost. Tror den får bli min kompis i fotoväskan ett tag i brist på slavar. Eller har ni tips på någon bättre stå tar jag gärna emot det.

Behöver också hitta mig en kameraväska en som passar till "vardags", till fjällen mm så skall jag köpa mig en sådan som jag lånade när jag och Anders var iväg, som man bär framtill. Jag är löjligt förtjust i de formsydda läderfodralen som finns, särskilt de röda men de passar ju bara när man har 18-55-objektivet på (eller mindre) och går inte få med något annat. Men fina är de. Måste hitta mig något lite mer praktiskt. Sony har någon mjuk variant som också bara rymmer upp till 18-55-påmonterat men med extra plats för ett 16 mm pancake om jag nu skulle skaffa ett sådant. Till vardags lär väl 18-55 vara det som följer med oftast så det kanske räcker med något sådant.

Bilderna från idag:

6 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag har inte tittat på de där nya typerna av kameror, men avskräcks lite av att de saknar mätsökare. Hur ofta har man inte stått där i skidbacken eller ute på havsisarna med sin lilla kamera, eller mobilen och inte sett ett skvatt på displayen.

Jag vill kika! ;-)

Béatrice Karjalainen sa...

Det finns DVF till den. Då kan du kika.

Bert Bodin sa...

DVF?

Béatrice Karjalainen sa...

Hoppsan länken till Sonys Digital Viewfinder ramlade visst bort. En sådan här http://store.sony.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10551&storeId=10151&langId=-1&partNumber=FDAEV1S

Béatrice Karjalainen sa...

Men nu ser jag att du skriver mätsökare dvs rangefinder och inte viewfinder.

Bert Bodin sa...

Tack Bea. Det där duger nog bra. Jag menar kanske viewfinder. I alla fall något där man bättre kan se vad man fotograferar. Men som de säger i filmen är det den första i sitt slag. Så ibland går utveckling framåt, tro det eller ej.