05 juli 2017

Hur elitsatsar man utan lag och konkurrens?


Förr var handboll en stor sak i Norrbotten och alldeles särskilt i Boden. Det fanns många lag och de var framgångsrika. Idag för handbollen en aningen mer tynande verksamhet här uppe i alla fall för pojkar som föddes i början på 2000. Dit råkar min äldsta son höra.

Efter 5 års karateträning och ännu fler år som duktig fobollsmålvakt på sommaren och handbollspelare (M 9:a och lagkapten) på vintern så har han bestämt sig för att satsa på handbollen. Blev uttagen i länslaget men inte vidare än så men han är inte den som ger sig. Kom inte in på RIG, sökte då NIU. När man söker NIU så skall man ha en uttalad vilja att elitsatsa.

NIU beskrivs så här av Svenska Handbollsförbundet:
NIU - Regionala Elithandbollsgymnasier
NIU Handbollsgymnasierna är certifierade av Svenska handbollförbundet. Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) är den formella beteckningen, men för SHF:s del kommer dessa kallas Regionala Elithandbollsgymnasier. På dessa ska eleverna kunna satsa mot nationell seniorelit samtidigt som de studerar på bra gymnasieutbildningar. Ytterligare information kommer du åt genom att klicka här!
samt:

SHF:s målsättning för de certifierade elithandbollgymnasierna.
Målsättning
Majoriteten av de handbollungdomar (pojkar och flickor) som tillhör landets bästa i sin åldersgrupp går på ett av SHF certifierade handbollgymnasier.

Syfte
Gymnasieverksamheten är en del av SHF:s talangutveckling som också är integrerad med SHF:s lägerverksamhet. Elitinriktade handbollungdomar skall erbjudas att kombinera elithandboll med studier. Verksamheten skall uppmana till nytänkande och erfarenhetsutbyte.

På de flesta NIU handbollsgymnasiers webbplatser skriver de om att man är välkommen för att studera och satsa på elithandbollsspelande. De nämner också möjligheterna till att spela i och tränas av elitlag. Nära samarbeten mellan skola och elitlag.

medan Björknäsgymnasiet här i Boden skriver:
Vill du studera och träna handboll på hemorten eller i närområdet?
Iså fall är Björknäsgymnasiets NIU program i Boden ett bra alternativ.
Du kan kombinera träning med de flesta program på skolan.
Handbollen på Björknäsgymnasiet erbjuder fina träningsmöjligheter med Hildursborg som bas.
dvs inte ett ord om högre satsning på sin idrott bara att man skall kunna studera och träna handboll i sitt närområde från hemmet. De har heller ingen som helst information om vad som gäller samarbete mellan skola och eventuella (elit)lag.

I nyheterna kunde man i april 2016 läsa om att utbildningen måste höja sin nivå för att spelarna inte skall fly till Göteborg. Då var det Boden Handboll man var orolig för, dvs damhandbollen. Redan 2013 lyfte man oron över att det skulle drabba damhandbollen om utbildningen lades ner som det då var tal om:

Björne Molin och Boden Handboll hade hoppats på ett framtida samarbete med handbollsgymnasiet.
- Tanken var, att om man blir en etablerad elitförening ska kunna hjälpa till med instruktörer på handbollsgymnasiet och på så sätt kunna slussa in tjejerna till Boden Handboll.
Den person som hållit i handbollsgymnasieutbildningen har valt att hoppa av sin tjänst. Rektorn Anders Wall säger att det är oerhört svårt att hitta en ersättare, därför tvingas man lägga ner utbildningen.
- Vi klarar inte av att fylla de kompetenskrav som handbollsförbundet ställer i kombination med lärarlegitimationskraven. De personerna växer inte på träd, säger han.
Björne är även min sons tränare här i Boden och har rått min son att söka sig söderöver för att få utveckling och kunna elitsatsa.

Boden Handboll har ett avtal med  BBK Handboll för att satsa på handbollen här uppe, jättepositivt kan man ju tycka och det är det är, för tjejer. Man kan läsa på deras sida med info om samarbetet:
Vi är tillsammans övertygade om att det i Boden finns förutsättningar för handboll på högsta nationella nivå eftersom Boden har en lång och stark handbollskultur. Just nu är det också en härlig atmosfär runt handbollen i Boden inte minst tack vare vårt avancemang till elitserien SHE.
För att skapa uthållighet i högsta serien är samarbetet mellan föreningarna ett stort och nödvändigt steg. Det är viktigt att unga spelare i BBK HF:s ungdomsverksamhet ser att det är möjligt att nå spel på högsta nivå, samtidigt som det för Boden Handboll IF är viktigt med en bred lokal bas.
Föreningarna har ambitionen att generellt höja nivån på handbollen lokalt och regionalt. Vi har som ett led i detta engagerat tränare och tränarmentor från högsta nationella nivå med känt resultat. Ambitionen är vidare att höja handbollsgymnasiets status, med målet att behålla talanger i Boden samt att locka talanger från regionen att välja handbollsgymnasiet i Boden före andra alternativ.[...]
  • Att bibehålla ett damlag i elitserien.
  • Att bibehålla ett damlag i division 1 damer.
  • Att på sikt etablera ett herrlag i allsvenskan.
  • Att genom utbildning och nyttjande av varandras resurser höja ledar- och tränarnivån.
Ett tydligt fokus på damhandbollen och ett lite luddigt mål att på sikt få upp ett herrlag i allsvenskan (dock har det inte hetat allsvenskan sen 1990). Vad gäller herrlaget i BBK så gick de faktiskt upp i Division 1 häromdagen men det är ju en bit kvar till hösta serien. Men det finns fortfarande noll info om hur man satsar på pojkarna på handbollsgymnasiet. Infon här verkar dock ganska gammal då tjejerna i fjol gick upp i högsta ligan. Så är den ens aktuell? Finns samarbetet fortfarande, varför skriver kommunen inget om det på sin sida om utbildningen? En sida som är väldigt intetsägande jämfört med andra skolors.

Hos Svenska handbollsförbundet kan man läsa i reglerna för att få bedriva NIU:
1. Huvudmannen och de idrotter som har en elitförening/elitmiljö som skolans samarbetspartner skall ha ett etablerat samarbete med specialidrottsförbundet. Etablerat samarbete har de som är certifierade handbollsgymnasier i dagsläget. Handbollsverksamheten ska bedrivas i nära samråd med SHF/SDF och berörda föreningar i en kreativ och stimulerande handbollsmiljö. Detta innebär att man för en levande dialog med elevens tränare om träningsupplägg och elevens utveckling. Där skolan har initiativansvaret. 
8. Eleven ska erbjudas möjlighet att träna i en elitförening/elitmiljö med elitinriktad verksamhet utanför skoltid. Det innebär att klubbtränarens utbildning bör vara minst TS2 och den kollektiva handbollsträningen i klubben sker minst 3 ggr/vecka.  
Vad har pojksidan för samarbete med elitförening/elitmiljö i Boden? Deras tränare kanske är TS2 men om det knappt finns några spelare/andra lag? Förtydligandet som finns i reglerna verkar vara bortplockat i de som kommer gälla från 2019, undra varför.

Så åter till min fråga i rubriken, hur skall ett barn som vill elitsatsa göra det utan möjlighet till elitlag? Hur skall ett barn kunna elitsatsa när hans lag består av så få spelare att man får spela varenda match av de otroligt få matcher som går att få till när det knappt finns några andra lag att spela mot? De har vunnit så gott som allt de senaste åren. Flera av lagen i närområdet (Piteå till Kiruna) har lagt ner eller måste låna ihop spelare för flera åldersklasser för att få ihop ett lag. Det finns helt enkelt ingen konkurrenssituation här och utan sådan utvecklas man inte som spelare. Dock är det med glädje jag läser  BBK Handbolls summering av säsongen
Förberedelser och försäsongsträningen inför nästa säsong är redan i full gång och det ser riktigt bra ut. Nu väntar nya och tuffare utmaningar i och med avancemanget, vilket medför att vi kommer behöva spetsa till verksamheten ytterligare. Här är det redan klart att Jesper och Gonçalo kommer ta hand om a-laget och att Björn Mohlin kommer ansvara för en träningsgrupp med bestående av U-lags spelare och A-pojkar. En lösning som känns riktigt bra och också möjliggör att ett lämpligt omfång på träningsgrupperna skapas.
Lämpligt omfång av truppen låter ju bra men lag att spela mot? Men inte heller här står det ett ord om samarbete med handbollsgymnasiet, varför?

Undrar varför kommunen väljer att ha kvar handbollsgymnasiet (gissar att de inte kan lägga ner för ena könet) och vägrar skriva samverkansavtal med andra kommuner "för vi har ju handbollsgymnasium". Detta gör att vi som har barn som faktiskt vill elitsatsa får hoppas att en kommun på en elitort vill ha barnet så pass gärna att de avstår de pengar vår kommun skulle ha betalat till mottagarkommunen. Det betyder också att våra barn inte är berättigade till inackorderingsbidrag eftersom de antas i andra hand. Eller så får vi rycka upp hela familjen och flytta. Undra hur det resoneras i Kiruna bland pojkar i samma ålder, de har också ett handbollsgymnasium men senast sonens lag mötte Kiruna var det ett ihopplockat lag. Jag kan förstå om det är en prestigeförlust och svårt med rekrytering i framtiden om handbollsgymnasiet inte finns men skall våra pojkar få en sämre möjlighet för att andra kanske skall få det bättre sen? Nu kanske jag är jätteosolidarisk när jag tänker så?

Det fanns en utväg ut ur detta och det hade varit om sonen valt en utbildning som inte finns på Björknäsgymnasiet. Men någon sådan fanns inte, möjligtvis naturvetenskapliga linjen med inriktning Samhälle men dels var han inte intresserad av den och dels så tror han att det skulle bli lite för mycket att gå handbollsgymnasiet, elitsatsa och gå den tuffaste linjen på gymnasiet.

Vad har förändrats sen 2013 när man var på väg att lägga ner utbildningen? Jag hittar absolut ingen information om det. Inget om samarbeten och inget om elitsatsning heller. Varför säger initierade personer att man måste höja statusen på utbildningen? Vad är de som de anser saknas? Varför flyr eleverna till Göteborg?

Nu kommer min son att gå handbollsgymnasiet på Partille Gymnasium och vi är tacksamma att de ställer upp trots att de inte kommer få betalt från Bodens kommun. Han får en möjlighet att spela med IK Sävehof år 1 och efter det får han kämpa för att få en plats i laget och lyckas han inte finns det gott om handbollsklubbar i Göteborgsområdet. Men detta innebär också att vi behöver stå för hyra (plus bredband, el, hemförsäkring) och hans resor själva. Det kommer bli ansträngt särskilt med tanke på att även jag är en pendlare och har en hyra nere i Stockholm samt mina resor dit. Men jag vill inte lämna Norrbotten, jag trivs här, jag har nära till fjällen, nära till naturen och lugnet. Vi får se till att lösa det ekonomiskt på något vis, jag får väl leva på havregrynsgröt eller nåt. Största delen av semesterkassan kommer gå till att flytta ner ungen och införskaffa allt till en lägenhet där. Så jag hoppas på fint väder här i Norrbotten i sommar.

Kanske jag har helt fel, kanske finns elitsatsning för pojkarna här men man har varit urusel på att tala om hur det skall gå till eller så offrar man våra pojkars drömmar för de som "vill studera och  träna handboll på hemorten...".

Uppdatering: Det blev Samhällsprogrammet och i 2:an skall han välja inriktning Beteendevetenskap.

Inga kommentarer: