08 augusti 2018

Att vandra skall vara så billigt och så enkelt

Håller på att bli galen på planerandet inför vandringen när jag upptäcker att saker är trasiga/utslitna och inte kommer funka på en långvandring till.
Hur blir man snabbt en influencer som företag kastar saker efter (beskattningen lär ju vara lägre än inköpskostnad) :-)

Ryggsäcken kanske får hålla en vända till, behöver lagas lite här och där men det får gå. Hittar inte någon annan som är lika lätt och jag vet ju att jag och ryggsäcken går bra ihop på långvandringar.

Behövde nytt objektiv (8400 kr) så det fick ju också införskaffas pga kamerabytet efter förra förolyckades (återigen TACK till alla ni som sponsrade med en slant så jag kunde köpa mig en ny kamera). Redan köpt nya ulltröjor (1100 kr) eftersom de bara håller en säsong när de nöts av ryggsäcken på långvandringar lika så nya inner- och ytterstrumpor (960 kr). Nya sandaler (1090 kr).

Är lite fundersam på en av ulltröjorna jag köpt, den är sjukt urringad, vet inte om bröstspännet därmed kommer hamna på hud, det kommer ju inte funka, lite lur på att sömmarna sitter på axeln också, måste prova. Annars får jag kanske laga en av de gamla men tyvärr brukar nötningarna ju uppstå där det just är något som ligger emot och jag vill ju inte få att en lagning gnager mot huden. Är så sjukt svårt att hitta tunna ulltröjor som är 100 % ull numer. För tyvärr är det ju så att de slits snabbt men skall man vandra i över 1 månad med begränsade tvättmöjligheter vill man inte ha en endaste syntettråd i tröjan (börjar lukta) och jag missade helt att den där urringade tröjan har nylon i sig, fan också (lurades av filtret "merinoull som jag antog visade det som var i bara merinoull). Nå ja 100 dagars returrätt på addnature.se är bra när man klantar sig, eller så behåller jag den som en skön vardagströja (även om jag aldrig skulle köpa en t-shirt för 400 i vanliga fall). Tillbaka till letandet om lagning inte funkar. Kanske en sådan här från Houdini (älskar deras Airborn zip-tröja som jag har som mitt långärmade alternativ, och så sjukt nöjd över att hos en återförsäljare hitta gamla modellen med lång dragkedja) men är rädd för att den har för korta ärmar, då åker de upp under ryggans axelband in i armhålan. Hittade några med längre ärm men då har de söm på axeln. Hur svårt kan det vara att göra vettiga vandringsgrejer?

Sandalerna är ett litet orosmoment för övrigt, jag vet ju att de håller 36 mil innan stötdämparkudden i hälen ger upp (man kan ju tycka att de borde ha testat en sko lite längre än så). Då har jag ca 100 mil kvar. Jag kommer som vanligt bära med mig 2 par men det innebär ungefär en tredjedels vandring med skor med punka. Kanske får beställa ett par till under resans gång (de här blå var ju jättefina), be familjen skicka dem till ett postkontor längst vägen, vi får se.

Upptäckte igår att min regnjacka har nötts sönder på ryggen av ryggsäcken så behöver en ny och regnbyxorna blev jag blöt i senast jag använde dem så de har nog också gjort sitt, tror jag har ett par till som inte är allt för tunga, får leta. Kan välja mellan att köpa billigaste (249 kr) jacka + byxa som väger 580g från ITAB. Sådana jag hade, nackdelen är att jackan andas väldigt dåligt och den gummiaktiga insidan klibbar fast mot huden samt att den numer bara finns i svart (hade orange förut). När det spöregnar ute och man går i trafik är det en stor fördel om man syns. Förhoppningsvis skall det vara så få regndagar att man kan stå ut med klibbigheten.

Kollar jag på superlätta alternativ och som förhoppningsvis andas bättre och väger ca 300-350 g så landar priset på ca 2000 kr, då skulle jag ha tagit igen delar av den vikt nya kameran lagt på. En del föredrar poncho men jag gillar inte att bli ett stort vindfång och jackan funkar även som vanlig jacka med fleece under om det är kyligt. Provade en Haglöf L.I.M Comp igår men 2 saker irriterade mig, längst ner på ärmarna och längst ner på jackan sitter ett mjukt tyg, vis från min förra jacka vet jag att det är helknas för när det blir blött kommer det suga in vatten i jackan på tröjan om man inte kommit ihåg att dra upp ärmarna en bit först och nertill vet jag inte hur man skall göra. Och de stora fickorna har ett nättyg på insidan vilket gör att om du svettas kommer ex toapapper, mobil och annat du kan tänkas ha där bli blött (men går ju stoppa i ziplockpåse). Dessutom kostar bara jackan 1800. Men bysten rymdes och jackan kröp inte upp i midjan. Tips på bra regnjacka som inte väger en massa och som rymmer ett par bröst, en smal midja och ett par höfter och helst inte har "bekväm mudd"?

Kommer behöva ett solparaply och de är inte billiga, kommer dessutom öka på vikten. Var kan jag skära för att komma undan det tro.

Kameran ryms inte i min gamla kameraväska så måste antingen köpa en ny, laga symaskinen (minst 1000 kr) och sy en egen eller modifiera en annan jag har hemma som är lite för tung och har dåliga fack (riskerar att tappa bort ex batterier). Syr jag egen kan jag komma ner i vikt och få de fack jag vill ha.

Min vattenpåse verkar ha fått sig några veck och törnar, inte helt säker på att den kommer hålla hela vandringen och om jag kanske behöver en som är lite större än 2 l för de där 30 km sträckorna över berg utan möjlighet till påfyllning (men det går ju även att ha vattenflaska vid sidan om). En 3 l kostar 285 kr och väger 20 gram mer än min 2 l.

Vill inte ta med jobbmobilen (Iphone) på resan utan vill ha min privata om något skulle hända. Min Xperia Z5 är ju bara ca 2,5 år gammal men verkar inte må jättebra, batteriet dräneras snabbt och den hänger sig titt som tätt. Får prova en fabriksåterställning och bara lägga in absolut nödvändiga apparna på den. Mobilen kommer behövas på denna vandring då man förväntas ringa till härbärgena längs vägen för att berätta att man är på väg. Det är få stopp mellan start och slut så ingenstans att ladda under tiden och dessutom vill jag kunna fota med mobilen för minnets skull när jag skall skriva dagbok. Hörlursuttaget är också paj på den. Inte för att jag lyssnar på något när jag går men när man skall ringa och boka är det skönare med headset i. Köpa ny mobil ex Sony XZ2 för 6500 känns inte jättekul just nu. Det kommer ju kosta en slant att ta mig till/från start/mål samt boende och mat längs vägen i 5-6 veckor.

Det absolut svåraste är dock BH:ar, jag måste köpa nya sport-BH:ar (mina jag har är från 2011 och helt slut i ryggtyget) och hittar inga som uppfyller kriterierna:
  • Inga sömmar/reglerspännen på axlarna eller för bulkiga så de skaver bakom ryggan
  • Bygel för annars viker de sig under bysten
  • Snabbtorkande (dvs inte vaddering eller tjocka tyger)
  • Inte rosa!
I desperation surfade jag in på Mary Jo och till min stora förvåning så finns ju gamla BH:n kvar i sortimentet, förra gången jag kollade fanns den inte. Vad fn. Undra om jag kan övertyga Eleonora Laura eller Bystigt att ta in den. Det vore ju så bra. Hittade den på en nederländsk site, fortfarande lika dyra som 2011. Men i övrigt inte ett spå på europeiska webbplatser. Frågan är bara vilken storlek, har en 75 E och en 65 G, den senare är lite för smal runt om och den förra är lite liten i kuporna. Så kanske en 70 F skulle funka just i denna modellen. Kikade även på denna, men ser väldigt ut som om sömmen hamnar på axeln.

Skall ta mig till bystigt.ses butik i veckan och hoppas de kan hjälpa mig.
Ibland undrar jag om jag inte bara skall göra som de gamla pilgrimerna, brun särk, hatt, stav, enkel ränsel och en stav samt en kalebass för vatten och hoppas att folk ger mig mat längst vägen.

Skrattade lite när jag läste detta gamla inlägg inför första vandringen. BH:n var bra även om sömmen ibland känns men har fortfarande samma fundering kring höftbältet. Men nya höftbältet (329 kr) är väldigt mycket mer vadderat och väger mer så jag står fortfarande i valet och kvalet att byta eller inte. Bäst hade varit att hitta ett bälte i M i gamla modellen men var gör man det tro. En annan fördel med nya bältet är att det har spår för ramen så att avlastningen verkligen går ner i bältet. Det vore grymt skönt, men då måste jag också skära i ryggsäcken. Kanske ändå skulle beställa nya ryggsäcksmodellen (2528 kr och 137 gram mer), en annan fördel med remmarna är utbytta och nog inte suger åt sig lika mycket vatten som de jag har gör. Dessutom är jag ju tillbaka i funderingarna kring hur bära kameran, skillnaden nu är vikt, nya kameran väger mycket mer än den jag hade då.

Gah!!

Inga kommentarer: