25 april 2020

Skrivprocessen - hur kommer man på vad man skall skriva om i en övning?

Lite om vad som kan hända i mitt huvud vid en skrivövning. När jag skrev om Elsas kom typ allt i ett enda flöde. Så är det verkligen inte alltid och tur är väl det. Hur funkar det för dig?

Har påbörjat ytterligare en skrivövning från min lista på övningsförslag tagen från Skriv om och om igen av Katarina Kuick och Ylva Karlsson, s. 47.  Skriv en berättelse med 1 huvudperson (mellan 9-16 år), 3 viktiga bipersoner (1 viktig vuxen, 1 lillasyster och 1 jämnårig som är varken vän eller ovän men som kanske blir det ena eller det andra).

Berättelsen börjar på en blåsig kulle och slutar på en busshållsplats.


Jag skrev slutmeningarna först (ni får dem sen när jag är klar). Visste hur jag ville att det skulle sluta sen var bara resten kvar. Tog fram mitt block och ritade slutet. När jag satt där med pennan i hand passade jag på att rita upp kullen också och vips kom det dit 2 personer, en som sitter på toppen och en som är i lite trångmål en bit ner och en början tog form.

Det kändes som sen kväll/natt, fyllde himlen med stjärnor. Men varför sitter en person mellan 9-16 år där på en blåsig kulle om natten? Vips hade jag ritat dit ISS och bestämt att personens mamma är ombord. Det måste alltså utspela sig i Storbritannien enligt logiken i mitt huvud för att twitterkontot VirtualAstro alltid skriker ut när ISS passerar synligt över Storbritannien.  Ok när passerar ISS synligt, kollar upp saken. Sommar verkar det funka och i hela landet.

Pga slutet så kändes det som om personen behövde vara på besök i landet. Varför är man i Storbritannien på sommaren,  kanske en språkresa. Var åker man på språkresan, gärna en kuststad (själv var jag i Hastings när jag var 14). Engelsk kuststad/flodstad får det bli så jag ritade en brygga (modell karneval) och en en båt (måste räta ut vattnet det lutar) samt en liten picknick på stranden samt en bygata (ena huset blev lite väl högt kanske :-) ) Vilken ålder är man då, 15 blir bra.


Mina karaktärer:
Jonathon (Jon)16 år
Hélen, mamma 46 år
Sidra (Sid), lillasyster 6 år
Johanna (Jojo), 15 år, språkelev

Vem skall vara huvudperson Jonathon eller Johanna? Vems mamma är Hélen? Det enda jag vet är att Sidra är lillasyster åt personen som inte sitter på kullen. Kanske kastar jag om dem  lite i ålder och annat vi får se. Från början var det Johanna som satt där på kullen och tittade på stjärnorna men varför kan det inte lika gärna vara han. Vips har man vridit och vänt på tankarna flera varv och måste kanske skriva flera varianter.

Så nu skall bara resten av berättelsen skapas. Fylla ut lite tomrum, ta vägen mellan toppen och busshållsplatsen utan att bli allt för detaljerad för det är det uppgiften går ut på att ta sig från början till slut utan att berätta varenda liten detalj.

Ägnat mig åt lite surfande för att hitta en plats att ta inspiration av. Sökte på Google Maps och hittade Weston-super-Mare som har en kulle och en strand med nöjesparkpir. För skojs skull kollar jag om någon rapporterat ISS-flyby därifrån och det visar sig vara ett sådant ställe där man rapporteras superstark synlighet. Ibland gillar jag hur saker bara uppenbarar sig. Så Weston-super-Mare med friheter eller nytt namn får det bli då.


Inga kommentarer: