21 april 2020

Varning för DNS Sweden - Scamförsök

Idag damp det ner ett mail från ett företag som kallar sin DNS Sweden som hade ett erbjudande till mig för att jag äger parlplatsen.se. Jag klipper här in mailet i sin helhet här nedan ifall någon googlar på delar av det. Har bara tagit bort avsändarens namn.

Detta är ett typiskt scammail.
Först påstår de att de har fått en förfrågan om att registrera parlplatsen.com och är skyliga att kontakta mig, det är 2 lögner i en eftersom jag kollade upp parlplatsen.com och den är ledig och någon skyldighet att upplysa alla som äger ett namn med annan toppdomän finns inte.

De får det att låta som att 249,90 kr är vad en .comadress kostar.  parlplatsen.com skulle kosta 150 kr att registrera på ex webb.se, 119,20 kr på loopia.se. Så där försöker de ta ut ett överpris.

Att registrera en domän och behålla den är enkelt så varför man skulle vilja betala för 10 år i stöten är för mig konstigt. Det finns heller ingen sådan skyldighet att skydda ett domännamn i 10 år så det är en lögn.

Det är bråttom att svara, det är det alltid i bluffmail. Du skall bli stressad och inte hinna kolla upp saker.

Mailet:

Bästa Herr/Fru,

Vi har fått en begäran om registrering av webbplatsen www.parlplatsen.com. Vårt system visar att du är ägare till www.parlplatsen.se.  Detta kan få långtgående konsekvenser för dig i framtiden. Vi är därför skyldiga att kontakta dig, för att kunna erbjuda dig förstahandsrätten till registreringen. Det innebär att vi kommer att avslå ansökan från den tredje parten och webbplatsen:


Efter överenskommelse kommer vi att länka denna webbplats till:


Detta innebär att du kommer att ha förstahandsrätten till domännamnet, i syfte att undvika eventuella framtida problem.
Vi är oftast skyldiga att registrera domännamnet och att skydda det under en period av 10 år. Det årliga priset för COM-ändelsen är 249,90 kr per år. Det innebär en engångsbetalning på 2499 kr.  När länken är klar kommer all internettrafik som går till COM-ändelsen att automatiskt kopplas till din nuvarande anknytning och webbplats. Denna process kommer att ta högst 24 timmar. Detta domännamn kommer då att ha en global räckvidd. Den tredje parten kommer att avvisas och kan inte längre använda ditt domännamn.

Viktig information:
-       Du kommer att få en engångsfaktura  2499 kr, exklusive moms, för en period av 10 år.
-       Detta kontrakt kan avbrytas när som helst efter den första perioden på ett år. Det belopp som betalats för resterande antal år kommer att återbetalas till ditt konto.
Om du accepterar vårt erbjudande, skicka ett avtal via e-post inom 48 timmar efter mottagandet av detta e-postmeddelande, ange ditt namn, adress och momsregistreringsnummer i ett svar till den här e-postadressen.

Den tredje parten kommer därefter att avvisas av oss, och vi kommer då att slutföra länken. Du kommer att få en bekräftelse och all information du behöver via e-post på samma dag.

Med vänliga hälsningar,
<Avsändarens namn>
DNS Sweden

De verkar bara ha en .com-adress själva.
De verkar även försöka rida på att det en gång i tiden fanns ett IT-relaterat företag som hette DNS Sweden men hade domänen dns-sweden.se. Men googlar man DNS Sweden så kommer så klart träffar upp för det företaget. Stackars alla som har DNS Sweden i sina CV nu.

allabolag.se har inte med något DNS Sweden. De sitter i Solna Business park enligt sin kontaktsida på webben så jag provade söka på enskild firma på namnet i mailet (extremt vanligt namn) och Solna men ingen tydlig träff.

Fick tips av @rolfcronberg på Twitter om att podden Björeman // Melin hade tagit upp det spola till 0:41 i avsnitt 205: Vuxentid från 15 april. De fyllde på med information om att de inte kunnat hitta DNS Sweden som registrar. Jag litar på dem och kollar inte upp det själv nu. Det var annars nästa grej att kolla. Hur många enskilda firmor finns det som är registrar?

Nä detta är en scam, bluff som du inte skall gå på. Gå istället in på https://www.svenskhandel.se/sakerhetscenter/sakerhetsportalen/ och gör en anmälan bluffmail/bluffsms. Det gjorde jag och valde även att polisanmäla.

Uppdatering1: dnssweden.se är registrerad på någon som vill uppmärksamma på samma sak som detta, jag vet inte om något ändrats sen jag skrev mitt första inlägg eller om jag lyckades fippla bort mig själv men har raderat infon om den registreringen från ovan.

Uppdatering2: Joacim och Internetsweden har skrivit bra om detta. Men hoppet om att polisen skall göra något är litet.

Inga kommentarer: