27 juni 2006

Ibland förstår jag mig inte på lagstiftning

Häromveckan kunde man läsa att en våldtäkt på en svensk kvinna på semester med sin pojkvän i Tunisien inte var en våldtäkt enligt Hovrätten för att man gjorde lite underliga slutdragningar:

Pojkvännen hade tilltvingat sig samlag med flickvännen men Hovrätten ansåg sig dock inte kunna döma för våldtäkt med hänvisning till kravet på dubbel kriminalisering.

Men det var en långsökt tolkning:

1. De ansågs vara ett sambopar enligt svensk rätt (men enligt tidningsuppgifter så bodde de inte ihop och, däremot förlovade de sig under semestern i Tunisien).

2. I svensk rätt ansåg man att samboförhållande är jämställt med att vara gifta (hmm undra om de gör den tolkningen i andra fall oxå).

3. Våldtäkt inom äktenskapet existerar ej i tunisisk rätt.

4. Ej möjligt att döma till våldtäkt enligt svensk rätt med hänvisning till kravet på dubbel
kriminalisering. Dvs eftersom det inte är olagligt i Tunisien och brottet utfördes där så kan man inte i svensk domstol utdömma något straff.

Jag har svårt att få detta att gå ihop, så om man far till Tunisien med en pojkvän och blir våldtagen av honom där så går han fri?

Men hur var det där med krav på dubbel kriminalisering, igår kunde man läsa om att en man från Somalia blev dömd för könsstympning av sin dotter. Han tog med flickan till Somalia där han lät henne bli könsstympad, Kollade upp vad som gäller för KKS i Somalia och hos Socialstyrelsen kan man läsa:

Somalia

Befolkning: C.a 8,5 miljoner.

Religion: Sunnimuslimer

Omfattning av kvinnlig könsstympning (KKS): 90 – 98 %. Vanligt inom alla regioner och etniska grupper.

Typ av KKS (vanligast): Typ III

Grupp/er som utför: KKS är vanligt inom alla regioner och etniska grupper. I kuststäderna Mogadishu, Brava, Merca och Kismayu börjar typ I bli vanligare.

Ålder: Vanligen vid sex eller sju års ålder.
Lag: Ingen specifik lag mot KKS.

Så hur kunde då mannen bli dömd funderade jag då på?
I Sverige är könsstympning förbjuden sedan 1982 Vid grova brott kan straffet för könsstympning bli fängelse i upp till tio år. Lagen skärptes 1999 och kom då att gälla även stympning som utförts i länder där det är lagligt. Det innebär alltså att både föräldrar och andra ansvariga kan åtalas i Sverige även om brottet skett utomlands.

Varför finns det ingen sådant tillägg om att det är straffbart i svensk rätt även om det skett i ett land där det inte är straffbart i sexualbrottslagstiftningen?

6 kommentarer:

NH sa...

Jag hade accepterat hela historien om du höll dig neutral. Att ge din berättelse en nation/kultur-orienterad stämpel förringar/dramatiserar inte händelsen. Våldtäkt är alltid våldtäkt oavsett vem eller vilka som gör dom. Att killen är tunisier eller tysk spelar ingen roll.

Här ska jag ge dig en verklighetsbild som du kanske inte tänker på när du framställer allvarliga händelser på det sätt du gör. Visste du att våldtäkter bland genuina svenskar har ökat dramatiskt dom sista 10 åren och dom så kallade kultur-våldtäkten/brotten har minskat dramatiskt? Detta ger mig en enda förklaring, nämligen att våldtäkt hos andra kulturer saknar historisk och kulturell stöd. Beviset är det vi ser i Sverige. När man upplyser folk från andra kulturer, genom utbildning eller som i Sverige genom straff, om hur det förhåller sig här i Sverige kring dessa frågor, tar dessa människor till sig detta och förbättrar sig. Varför? Jo därför att frågan saknar kulturell identifikation hos dom. En dumhet dom lärde sig i det land där dom är gäster hos. Att våldtäkter fortsätter att florera bland genuina svenskar är inte att förundra. I den svenska kulturen finns massor med tillfällen/traditioner där våldtäkt kulturen kan gro. Men man anmäler inte lika lätt sina med-kulturella personer som man gör mot främlingar som, dumma som dom var, trodde att dom svenska traditioner gäller även för dom.

Béatrice Karjalainen sa...

Jag vet inget om nationaliteten på de inblandade så jag förstår inte din kommentar alls. Inlägget handlar om att jag inte förstår mig på lagstiftningen ibland. Hur kan du påstå att jag föringar brottet när jag skriver att jag tycker det är konstigt att lagen saknar ett tillägg om bestraffning när brottet skett utomlands?

NH sa...

Precis kära du. Det hade räckt med att säga att händelsen/brottet skedde utomlands....

Béatrice Karjalainen sa...

Fattar fortfarande inte din invändning. Om jag pratar svensk och tunisisk lagstiftning så tycker i alla fall jag det är relevant att nämna länderna. Jag anser att folk skall kunna faktakolla själv.

Förstår liksom inte vad du invänder emot eller rättare sagt varför. Du får nog försöka uttrycka dig lite klarare.


Och mig veterligen är jag inte på något sätt på kära-du-basis med dig så jag undanber mig den typen av uttryck

NH sa...

Bestäm dig nu hur du vill ha det. Du skriver själv att du älskar att fä kommentarer, både ris och ros. Jag gjorde precis det. Att skriva/säga "kära du" har med åldern att göra och med hur vi äldre blev uppfostrade här Norrland...

Béatrice Karjalainen sa...

Du får kommentera hur mycket du vill men jag förstår inte vad du vill ha sagt. Vad som upprörde dig.

Själv är jag uppfostrad i södra Sverige där säger man "kära du" i en nedsättande ton, ungefär som "lilla gumman". En härskarteknik för att förminska den andra.