27 juni 2006

Ibland förstår jag mig inte på lagstiftning

Häromveckan kunde man läsa att en våldtäkt på en svensk kvinna på semester med sin pojkvän i Tunisien inte var en våldtäkt enligt Hovrätten för att man gjorde lite underliga slutdragningar:

Pojkvännen hade tilltvingat sig samlag med flickvännen men Hovrätten ansåg sig dock inte kunna döma för våldtäkt med hänvisning till kravet på dubbel kriminalisering.

Men det var en långsökt tolkning:

1. De ansågs vara ett sambopar enligt svensk rätt (men enligt tidningsuppgifter så bodde de inte ihop och, däremot förlovade de sig under semestern i Tunisien).

2. I svensk rätt ansåg man att samboförhållande är jämställt med att vara gifta (hmm undra om de gör den tolkningen i andra fall oxå).

3. Våldtäkt inom äktenskapet existerar ej i tunisisk rätt.

4. Ej möjligt att döma till våldtäkt enligt svensk rätt med hänvisning till kravet på dubbel
kriminalisering. Dvs eftersom det inte är olagligt i Tunisien och brottet utfördes där så kan man inte i svensk domstol utdömma något straff.

Jag har svårt att få detta att gå ihop, så om man far till Tunisien med en pojkvän och blir våldtagen av honom där så går han fri?

Men hur var det där med krav på dubbel kriminalisering, igår kunde man läsa om att en man från Somalia blev dömd för könsstympning av sin dotter. Han tog med flickan till Somalia där han lät henne bli könsstympad, Kollade upp vad som gäller för KKS i Somalia och hos Socialstyrelsen kan man läsa:

Somalia

Befolkning: C.a 8,5 miljoner.

Religion: Sunnimuslimer

Omfattning av kvinnlig könsstympning (KKS): 90 – 98 %. Vanligt inom alla regioner och etniska grupper.

Typ av KKS (vanligast): Typ III

Grupp/er som utför: KKS är vanligt inom alla regioner och etniska grupper. I kuststäderna Mogadishu, Brava, Merca och Kismayu börjar typ I bli vanligare.

Ålder: Vanligen vid sex eller sju års ålder.
Lag: Ingen specifik lag mot KKS.

Så hur kunde då mannen bli dömd funderade jag då på?
I Sverige är könsstympning förbjuden sedan 1982 Vid grova brott kan straffet för könsstympning bli fängelse i upp till tio år. Lagen skärptes 1999 och kom då att gälla även stympning som utförts i länder där det är lagligt. Det innebär alltså att både föräldrar och andra ansvariga kan åtalas i Sverige även om brottet skett utomlands.

Varför finns det ingen sådant tillägg om att det är straffbart i svensk rätt även om det skett i ett land där det inte är straffbart i sexualbrottslagstiftningen?

26 juni 2006

Gör gräsklippningen lite roligare?

Grannen klipper vår äng med sin åkgräsklippare men med en sådan här kanske sambon skulle tycka det var kul att klippa även ängen :-)

25 juni 2006

Någon som vill köpa en Audi 100 2.3E-89?

Nu måste jag ju se till att bli av med Audin, behöver ju inte 2 bilar. Så behöver du en bil och inte har något emot att skruva lite själv, alternativt lite pengar över för att lämna in den på verkstaden, tveka inte köp min gråa pärla som går som ett skållat troll. Varför säljer jag den då? Jo jag har ingen lust att skruva bil och det var dags att skaffa en bil som passar sig lite bättre för bilsemestrar.

Vad skulle du ge för bilen?


Audi 100 2,3 E -89
Gått 29000 mil
Bensin
Manuell 5-växl.
Sollucka
Dragkrok
Eluppvärmda säten fram
C-lås
Servo
Kassettbandpelare (ej istoppad) och stor högtalaranläggning (får väl
ta och kolla lite närmare när jag har bilen här igen.
Sommardäck på alu-fälg
Vinterdäck (dubb) inköpta nov -05
Motorvärmare och kupévärmaruttag insatt nov -05 (kupévärmare medföljer)
Har bytt bromsskivor, koppling, avgassystem det senaste året.

Om jag inte minns tokfel är det eluppvärmda backspeglar oxå. Vinterdäcken kostade mig 3000 kr, insättningen av motorvärmare/kupévärmaruttag gick på 3800 kr och byta av kopplingen kostade kring 2000 så att få igen lite av de pengarna vore ju fint.

Följande måste fixas innan en ny besiktning, byte av nav och hjullager höger fram samt ev. bromsskiva, byte av bromsok höger bak, stoppa i en lampa i vänster sidoblinkers. Kupéfläkten är nog också trasig och centrallåset skojar lite med en (ibland fungerar det bara från
passagerardörren när man låser/låser upp med nyckel).

Ge mig ett bud 070-3255382 (08:00-24:00) eller en kommentar i bloggen så ploppar det upp ett mail hos mig. Fast idag (måndag 26/6) har jag ju lyckats glömma mobilen hemma så ring inte före kl 17 :-)

Kommer sätta ut en annons på blocket så småningom, måste bara ta hem bilen, tvätta och fota den först (står kvar i Luleå sen jag hämtade hem Toyotan) fram tills dess kan den alltid visas i Luleå.

24 juni 2006

Midsommar anno 2006

Igår var det midsommarafton och idag midsommardagen, dags för lite summering.

Midsommaraftonen började med sovmorgon och sen en hyfsat liten frukost eftersom det snart skulle bli sillunch ute i det gröna. Vi packade in oss i bilen och satte av mot Brändön och Brändö Hamn där vi skulle träffa våra vänner (barnens faddrar) och deras barn. Vi kom dit strax efter 11:30 och då var det redan hur mycket folk som helst och det kom bara mer och mer medan vi var där. Vädret var lite lagom lynnigt, ena stunden gassande sol nästa molning och lite kallt. Blåste rejält gjorde det.

Vi dukade upp picknickmaten, sill, kokt potatis, gräddfil, gräslök, sallad, tunnbröd, ostar samt korv med bröd till barnen. Till efterrätt hade vi med en Almondy Chokladmandeltårta och chokladbollar samt Nalle Puhkex till barnen men tårtan fick ligga kvar i väskan för vi var för mätta.

Barnen köpte lite lotter och drog upp påsar i fiskedammen sen dansade vi en gång runt midsommarstången efter dansen fick Vincent och Herman prova på att kasta bollar i hål och vann lite godis. Sen bar det av till Sunderbyn, där vi slappade och åt lite fruktsallad medan barne stojade omkring. Grillen slogs igång och barnen kollade på TV. Själv låg jag i hammocken och slumrade lite, var supertrött efter att ha sovit jättedåligt på natten, vaknade säkert 10 ggr av kramp i benen.

Vaknade till lagom till maten, grillad kyckling, jasmineris, sallad (jättegod på jordgubbar, babyspenat, oliver, röd lök och fetaost) och efteråt åt vi chokladtårtan.

Ungarna badade inomhus och sen blev det på med pyjamas och så kikade de lite på en film innan det ble dags för sängen, våra barn stannade kvar i Sunderbym och jag och Henrik for hem själva strax efter 8. Tanken var väl att vi skulle ha lite mysig hemmakväll för oss själva men min mage ville annorlunda, all maten och läsk under dagen gjorde att jag mådde pyton, magen var som en spärrballong så det var bara för mig att lägga mig i sängen och sova istället.

Morgonen idag trodde jag att detskulle bli lite mys men Henrik ville lite för tidigt 7:55 var inte tiden jag hade tänkt att vakna en barnfri morgon så jag sa att jag ville sova en stund till. hade ställt klockan på 9:15. Han surade till och klev upp och gick och satte sig i källaren. Sen lät han mig sova. Jag vaknade kl 10 och undrade varför min klocka inte hade ringt, det visade sig att Henrik stängt av den i omtänksamhet för att den inte skulle ringa den vanliga tiden (han borde ju sett på klockan att den tiden redan var passerad). Hörde hur det lät i köket och trodde först han höll på att duka fram frukost men jag hörde ingen tekokare. Ropade och undrade vad han gjorde, då satt han och åt frukost. Blev ledsen för jag trodde ju vi skulle ha lite myspys på morgonen och sa det till honom, då blev han sur och tyckte att jag skällde på honom för att jag hade sovit, han visste minsann att jag skulle ha blivit skitsur om han försökt väcka mig för att säga att det var frukost osv...

Jag behövde gå på toa, halkade på ett par kallingar som av någon anlednign låg i hallen, halkade nästan ner i spagat, föll framåt och skrapade upp båda knäna, bankade handleden i tröskeln till vardagsrummet så nu har jag ont ont. Ett helt menlöst gräl plus att jag slog mig, bra start på den barnfria morgonen. Men Henrik bad om ursäkt senare och vi både myste och åt frukost tillsammans. Sen på eftermiddagen hämtade jag hem barnen. Herman fick syn på mig och sa "Men mamma varför kommer du, du kan väl åka hem utan oss igen" jag tror de trivs hos sina faddrar.

Tanken var att Henrik skulle klippa gräset medan jag var borta men när jag kom hem satt han och spelade och inte ett grässtrå var klippt, så jag baxade ut klipparen själv och klippte alla gräsmattor, 2 timmar tog det. Nu har jag ont i händerna och skall ta och natta barnen och sen ta en promenad, har inte rört på mig sen i måndags, kommer nog inte komma upp i 500 p på motionsutmaningen och både Cecilia och Jan på jobbet ligger före mig denna månad hoppas nu de vinner presentkorten oxå :-)

23 juni 2006

Borde jag inte vara nöjd med bilen

När vi åkte från bilfirman hem med bilen så slog vi på radion. Det första reklammeddelande som visades i displayen var "Kom in och provkör nya Toyota RAV 4" Det kändes inte så passande när man precis varit och köpt en Toyota hos just den handlaren.

22 juni 2006

Beas lilla blå



Sådär ja nu var en liten blå bil min (eller ja bankens i alla fall) eller rättare sagt just nu står den inte på mig heller för vi var för snabba så den hade inte ens hunnit gå över till Toyotas ägo ännu så jag måste köra omkring med en grön skylt ett par dagar.


202 liter Cola Light och en jäkla massa Mentos

Äntligen en vettig användning av Cola Light. Företagsamma killar som kommit på att Cola Light kanske har ett användningsområde här i världen trots allt.

Snart med bil?

Håll tummarna för att banken beviljar lånet för nu finns det en Toyota Corolla 1,6 Touring -03 som gått 1917 mil (det kom nämligen in en som gått ännu kortare än den jag kikade på igår) som det står Reserverad på hos Toyotahandlaren i stan. Jag provkörde båda bilarna idag igen med sambon och vi gillade helt enkelt Corollan bättre och priset 122000 (utan inbyte av bil) känns helt ok.

Bilen har tidigare gått som distriktsköterskebil i Gammelstad i Luleå och som längst varit i typ Rutvik :-) Den är som ny invändigt, lite små stenskott mm i lacken men det kan jag leva med.

Visst hade det varit trevligt med ACC, men så jobbigt är det inte att ställa om värmen, och mer fart tja ibland skulle jag med min tunga gasfot nog mer behöva en traktor. Jag tenderar lätt att köra allt för fort med en bil där man inte märker att man kommer upp i hastigheter långt över tillåtna. Sen drar den ju lite mindre bensin än en Avensis, jag pendlar ju 2000 mil om året ungefär och det blir ju några kronor.

Tänkte försöka snika åt mig extralysen på bilen men i övrigt ids jag inte pruta något. Men kommer ni på något som de kan tänkas slänga med så där i sista sekunden så hojta gärna till.

21 juni 2006

Vilken bil skall jag ta?

Bilinköpet börjar närma sig sin kulmen nu står det mellan 2 bilar och jag kan inte riktigt bestämma mig. Var och provkörde båda idag. I morgon får jag ta med sambon så han får provsitta lite han med.

Vilken skulle du ta?
Data Toyota
Avensis 1,8 Touring -03
Toyota
Corolla 1,6 Terra Touring -03
Färg Blåmetallic Blåmetallic
Mil 8500 mil 3900 mil
Bränsle Bensin Bensin
Växellåda Manuell Manuell
Kaross Kombi Kombi
Ljud CD-stereo
(styrning av volym/kanal på ratten)
CD-stereo
Rails Rails Rails tror
jag
Drag Ingen
av dem har drag, kostar 5000 att få till (prutmån?)
Elhissar Tror
det var fram på båda..
Airbag Tror
det var på både förare och passagerare på båda.
AC/ACC ACC AC
ABS Står
inte på någon av dem och jag glömde fråga men finns
det någon som beställt utan 2003?
Lås Centrallås Centralås
Mvärm. Motorvärmare Motorvärmare
Kvärm. Kupévärmare
(tror jag)
Kupévärmare
Fälg LM-fälg
på sommardäcken
Ej LM.
Däck Vinterdäck Vinterdäck
Reg.dat 200302 200306 (tror
jag)
Pris 145000 (137000
utan inbytesbil)
125000 (diskuterade
ej pris utan inbytesbil)
Förbrukn. Minns
inte exakta förbrukningenmen Corollan drar 0,05 l/mil mindre än
Avensisen (tror det var A: 0,77 och C: 0,72)
     
Köruppl. Pigg som attan,
kanske till och med lite för pigg? Kände att jag kom upp allt
för hög hastighet på tok för fort men man vänjer
sig i och för sig med bilen oxå. Den kändes behaglig att
köra och den var väldigt tyst. Bra överblick över reglagen.Gillar
inte att bromsen tar så sent.
Inte lika
pigg som Avensisen men fullt tillräcklig men jag lyckades varva ur
den ett par gånger, men även det är ju en vanesak. Den kändes
behaglig att köra och jag upplevde det inte som om den levde om mer
än Avensisen men jag skulle behöva lyssna mer aktivt för
att avgöra (men allt är ju tyst i jämförelse med Audin).
Bra överblick över reglagen.Gillar inte att bromsen tar så
sent.
Trivsel Kändes
rymlig och skön invändigt, gott om sittplats. Hittade ett bra
ställe att ha vänsterfoten när den inte behövdes på
kopplingen.
För mig
kändes den helt ok rymlighetsmässigt sett men funderar på
om sambon som skall sitta brevid kommer säga samma sak. Hade svårt
att hitta ett skönt ställe för vänsterfoten. Vet inte
om det var att jag tänkte på det nu elelr om det var likadant
i Avensisen men det störde mig lite att det var ljus klädsel i
taket som går ner på bågarna fram vid framrutan, de stack
lite i ögonen och var irriterande. Måste nog kolla om det var
så på Avensisen oxå.
Utseende Ser lite tråkig
ut i och med att det är gamla karossen.Men samtidigt skönt att
slippa en massa bullighet här och där att ta hänsyn till
vid ex. parkering.
Gillar utseendet
på den. Fräsch design.
Bagage Långt
men en del tas upp på bredden av hjulhusen. Stort lastutrymme.
Lite kortare
men å andra sidan är inte hjulhusen lika utrymmeskrävande.
Helt ok.


Andra bloggar om: , , , ,

15 juni 2006

Hatar att behöva säga...

..."vad var det jag sa". På affs forum "Rädda om barnen" har vi flera gånger diskuterat frågan om att lämna barnen i bilen när man ex. fikar hos någon, går in på ICA mm och många tycker att det gör väl inget om barnet sover osv... Eftersom 2 av min pappas bilar har börjat brinna helt spontant, en när den stod avstängd på parkeringen och en när han var ute och körde så är jag aningne nojjig i frågan och har väldsigt svårt att se hur man kan motivera den risk man tar när man lämnar ett barn obevakat i bilen. Men många brukar bestämt hävda att det är ingen fara alls och det har de gjort jättemånga gånger.

Familjen som lämnade sin 4-åring i bilen utanför värdshuset Storälvan i Gransel igår tillhörde kankse de som hävdar att en bil inte kan börja brinna alt. så var de helt omedvetna om att det kan hända. Jag hoppas innerligt att pojken sov hela tiden, att han aldrig vaknade, insåg att han inte skulle komma loss och plågades. Mår illa av att tänka på honom där hjälplös, ordentligt fastsatt i sin bilbarnstol. Jag lider även med föräldrarna som mist sin son på detta sätt, tänk att leva med det på samvetet resten av livet. Mina tankar finns även hos den man som försökte rädda pojken, han fick brännskador på armarna som troligtvis kommer påminna honom resten av livet om pojken han inte kunde rädda.

Så ni som lämnar barnen i bilen utan uppsikt tänk på vilken risk ni utsätter dem för. Bilar kan börja brinna.

Och ja jag vet att det finns en drös andra saker som kan hända ett barn men just denna känns så jäkla onödig, så svårt är det inte att ta med sig sitt barn in dit man skall.

14 juni 2006

Hantverkare var god dröj!

Idag ha jag ringt sju (7!) hantverksfirmor för att försöka anlita dem för tapetsering och uttsättning av nytt innertak alla svarade att de har fullt upp och att de kanske har tid i höst. Gahhh!!! jag vill ju ha fixat hemma NU!!!

Favorit i repris?

Många googlar efter naket om kvällarna och vissa verkar hamna hos mig.

Den absolut vanligaste bildträffen när någon googlar bilder och hamnar hos mig är denna:

Ni som inte tål naket får väl blunda ;-)


Foto taget av Kent Ola Lännerö
Jag skulle oxå vilja lära mig fota människor men vem skall jag fota och framför allt var? Får nöja mig med ungarna när de står stilla mer än en microsekund eller konstant ha kameran i "sportläge".

Den näst vanligaste är en bild på min lila korsett, men då är det produktbilden från ebay som visas.

Andra vanliga ingooglingar är magdans, mitt namn med eller utan ordet blogg/bloggen (är det inte lättare att lägga bloggen i favoriterna?) En favorit inatt är "pågen hempc" om man får upp min blogg som träffresultat med texten "1 skiva Njuta (Pågen) 1 port rallarhalvor 1 skiva grovt lantbröd ... Har även beställt HemPC-grejer idag det blev en färklaserskrivare, en 20" platt skärm ..." då hade i alla fall inte jag klickat med den sökfrågan. Hmm snygg felstavning på färglaserskrivare och inte har ni sagt något :-)

12 juni 2006

Vill ha en ny cykel oxå!!

Och nej inte en tandem :-) (med hänvisning till Jeanettes kommentar till mitt vill ha bilinlägg.)

Både i förggår när jag cyklade 4,14 mil och igår när jag avverkade 4,47 mil så stördes jag av att min cykel är aningen för liten och att tramporna låter klonk klonk så fort jag tar i. Det senare går säkerligen att fixa med lite olja eller nåt men att den är ett nummer för liten är svårare att åtgärda. Märker att jag sitter jättelångt bak på sadeln för att kunna sträcka ut ryggen bra. Har provat att höja sadeln men det hjälpte inte :-(


Så jag behöver alltså hitta en bra cykel oxå, den skall vara bekväm men ändå inte tantmodell där man sitter och fincyklar upprätt. Vill kunna blåsa på rätt bra. Den skall klara lite knaggligt underlag så inga supersmala däck. Antalet växlar är inte så där jättenoga, jag cyklar på min nu mest på trögaste och om det är väldigt brant kan jag växla ner ett par steg. Men det skall kännas i benen att man trampar men man skall ha möjlighet att få lite avlastning.

Helst inte herrmodell med en rackarns onödig stång man bara slår sig på och som gör påstigning med kort kjol omöjlig om man inte vill flasha sig för alla i omgivningen. Men det är klart de är praktiska när man har lång vid kjol för då ligger den bra över stången men lång snäv kjol fungerar inte alls.

Några tips?

Vill ha en ny bil!!

Skruttmobilen gick inte genom besiktningen så nu ökade min lust till en ny bil men vad sjutton skall jag köpa. Den skall vara hyfsat billig, rymma mig, sambon och 2 bilbarnstolar med barn i, packning för 1-2 veckors semester. Vara skön att köra, lätt att parkera, billig i drift och inte vara en Volvo (är man från Trollhättan kan man ju inte köpa Volvo).

11 juni 2006

Jag måste baka

Millan tipsade om några kakor som lät goda och lätta att göra. Tipsade henne om mörkulor som är min absoluta småkakefavorit och när jag skulle googla fram mitt eget recept (det går ibland fortare att använda google än skriva in adresserna) så hittade jag en annan sida med recept på dem och där fanns ju en massa annat gott som bara måste prövas.

Kan ju dela med mig av recept på mörkulorna oxå så ni får prova dessa läckerheter.

Mörkulor (aka Älglortar)
Räcker till:
ca 20 st

Tillagningstid:
10-15 minuter + 12-14 timmar i ugnen

Ingredienser:
100 gr smör
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl

Tillagning:
Rör fettet mjukt och blanda i de andra ingredienserna. Forma degen till små kulor som läggs på smord plåt (man kan rulla degen till en korv och dela den i 20 delar för att få ungefär lika stora bitar). Grädda dem i mitten av ugnen i 50-75 grader i 2 timmar. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i ugnen ca 12 timmar (brukar baka dem på kvällen så får plåten stå till morgonen).

Det där är inte jag


Såg efter att någon hade hamnat hos mig efter att ha sökt på Korsett Beatrice Tradera att det faktiskt säljs en korsett som heter Beatrice på Tradera. Blev ju lite nyfiken på hur den kan tänkas se ut så jag gick in på auktionen och kollade. Hade ju hoppats på någon läcker svart sak, kanske en svart läder UB men icke, det var en sötsliskig vit sak med spetsar. Är det så namnet Beatrice uppfattas, sötsliskigt? Hmm....

Bilden från auktionen.

07 juni 2006

Utan pass klarar man sig alltså?

Läste om de nya trafikövervakningskamerorna som håller på att sättas upp och i NSD kan man läsa hur det går till:
En kamera någonstans i landet aktiveras genom den inbyggda radarn, tar bilden av
fordonet och skickar en bildfil till utredningsenheten i Kiruna. Bara de som kör
för fort fotograferas.

Matchar bilderna
Handläggaren får upp bilden på sin
dator och gör en förstoring på föraren som jämförs med en bild på bilens ägare
från passregistret. Matchar inte de bilderna går man vidare och tittar på
make/maka, barn och den närmaste släkten.

Men varför kollar de i passregistret, vore inte körkortsregistret bättre? Eller är det bara NSD som är aningen slarviga i sin artikel? De tenderar ju att vara det ibland och inte verkar de vilja bli rättade heller, de gånger jag försökt att skicka e-post får jag tillbaka att adressen inte finns.

Lite mera googling ger en annan bild, hos bla Polisen kan man läsa att utredarna måste få tillgång till körkortsregistret, inte ett ord om passregistret.

06 juni 2006

Sverigebakelse, nä ge mig Nationaldagsbakelse


Alltså den som kom på Sverigebakelsen måste ju haft noll inspiration dagen före deadline för att lämna in bidrag och juryn som valde ut den som vinnare måste ju haft bortopereade smaklökar och noll hälsosinne, dessutom är den för liten.

Jag menar hur kul är det med en aluminiumform med o'hoj kolasås i botten, en tunn tunn sockerkasbit i tårtbottensversion ovanpå och sen ett berg med grädde och sen yttepylle lite riven choklad på toppen, tryck dit en Sverigeflagga sist. Det låter ju som något man slänger ihop när svärmor ringer och säger vi tittar förbi på en fika och det enda man råkar ha hemma skåpen äe en skvätt grädde som snart går ut, en bit överbliven vit blockchoklad, en halvtom tub kolasås och lite torra bitar med sockerkaka. Sen struntar ajg blankt i om den anspelar på" den snöiga Nord”. Vem fasiken bryr sig om snö den 6/6?

Nä tacka vet jag nationaldagsbakelsen som uppfanns av Helena Bergsmark på Café Gateau i Stockholm. Den är smarrig och nästa år får det bli sådana den 6/6. Den är en mazarinbotten med en mandelmassakräm toppad med jordgubbar. Det är svensk sommar! Tack till Fruktrådet som utlyste tävlingen och visade den goda smaken att ta fram en underbar bakelse.

Bild på Sverigebakelsen kommer från Rammefors konditori & café. De verkar i alla fall ha rejält med choklad på sina jämfört med de jag köpte idag.

Bild på Nationadagsbakelsen kommer från Nordiska muséet (där hittar ni även receptet) och är taget av Mats Landin.

Hemfridsbrott?

Igår när jag for till gymmet låste jag inte dörren här hemma för både sambon och barnen var kvar i köket och grejade. När jag kom hem fick jag sen höra att sambon hade suttit och spelat nere i källaren och barnen hade sett på TV, då hade minstingen kommit in till pappa och sagt "Det är några där uppe som vill prata med dig". Herman hade hört några ropa uppe i hallen och gått upp och kollat. Henrik gick upp och i vår hall stod 3 st killar i ca 15-årsålder och ville ha/låna en tändare till sina cigg.

Sambon blev lite skrämd av att de bara gått in så där, min nya kamera låg på hallgolvet, sambons plånbok stack fram ur fickan på jackan mm.

Nä från och med nu är det låst dörr som gäller här hemma även när vi är hemma allihop.

02 juni 2006

Jag gillar priskrig

Köpte nyss ett 4 GB CF-kort till kameran för 1099 kr och det har hyggliga specs.

TwinMOS 140x CF card, which is the fastest card around with a read speed of 21
MB/s and write speed of 16.2 MB/s.

TwinMOS Ultra-X has a minimum 1,000,000 erase cycles, 10,000 insertions and MTBF of 1,000,000 hours.

Källa: http://www.hardwarezoom.com/viewcontent.php?docid=275&page=1&doctype=Reviews


Läs hela review på länken ovan verkar helt klart som ett bra köp.

01 juni 2006

Ett rökfritt år!

För ett år sedan kunde jag plötsligt börja gå ut på restaurang och ut och dansa igen. Det blev rökfritt på restauranger och uteställen! Jag kunde känna mig relativt trygg med att gå ut utan att behöva riskera 2 veckors konstant hostande och andnöd.

Så skönt att Mats Hulth, vd för Sveriges Hotell- och restaurangföretagare nu får äta upp sina ord om

”ohanterbart kaos” som skulle inträffa när alla rökare gick ut på gatan för att ta ett bloss.

Aftonbladet skriver om succén för rökförbudet.

Nu undrar jag bara hur många år det dröjer innan även jag skall kunna få sitta på en uteservering och njuta av exempelvis en glass utan att riskera behöva gå där ifrån pga rökare.

Är jag en jämställd förälder?

Aftonbladet har just nu ett test med rubriken Är du en jämställd förälder?

Själva testet ser ut så här (mina kommentarer under varje fråga):

Testa själv: Svara på frågorna. Ju fler ja, desto mer tycker du att flickor och
pojkar ska uppfostras lika.


Får din son ha halsband och rosa tröja?
Ja, Mina söner har egengjorda halsband och armband på sig nästan varje dag och en av dem älskar sin rosa t-shirt medan den andra tyvärr fått höra av andra barn att rosa är en tjejfärg och vägrar numer bära plagg med minsta lilla rosa på hur mycket jag än föröker förklara att rosa inte alls är någon tjejfärg. Efter att ha jobbat i bankbranchen i England i något år så har jag sett mer än en grisskär skorta på vuxna män och då anses det inte vara en tjejfärg, varför görs det det på små barn? Är det för att små barn ofta är ganska könsneutrala i utseendet och vårt begär att sätta etikett på människor kräver att vi vill veta könstillhörigheten via kläderna? Och finns det människor som anser att personer av manligt kön inte skall bära halsband? Är då ex. amerikanska soldater jättefjolliga som har sina "tags" runt halsen? Och alla rappare/hip-hoppare med guldkedjor är de feminina i så fall? Halsband på män är väl ganska vanligt eller? Måste nog kolla på mina arbetskamrater hur många av killarna som har något runt halsen.

Retar du dig på att de flesta huvudpersonerna i barnböcker - både djur och människor - är killar?

Nej, är det ens så? Vetenskapligt belägg tack. Däremot kan jag irritera mig på att böckerna speglar en hemsituation där pappa jobbar, mamma lagar mat, pappar mekar med bilen och mamma sköter tvätten. Och om en bok någon gång vill visa på att det inte behöver vara så brukar de gå till överdrift eller vara överdrivna så det framstår som något lustigt och onaturligt. En bok som jag (och även mina barn) dock gillar är Så gör Prinsessor av Per Gustavsson, den är humoristisk och handlar om en prinsessa som gör en massa saker som i allt för många böcker är förbelagt killar, hon spelar hockey, slåss mot draken och räddar prinsen men hon väljer även noggrant vilka kläder och smycken hon vill ha på morgonen. Per skrev boken efter att ha haft en diskussion med sin dotter som sa

Prinsessor kan inte fäktas. De kan bara gifta sig och få barn


Fram för fler böcker med pojkar /flickor i huvudrollen där de får visa alla sidor av mänskligheten och inte bara de könsstereotypa bilderna allt för många böcker har oavsett om det är tjejer eller killar i huvudrollen. "

Letar du efter barntröjor utan vare sig blommor och hjärtan eller dinosaurier och bilar?
Nej, varför skall kläderna vara helt utan mönster? Däremot letar jag kläder som inte är vuxenkläder i mindre storlekar. Om jag hittar en röd tröja vill jag att storlek 116 skall vara just storlek 116 inte 116 tjej. Brukar roa mig att jämföra kläder från pojk- och flickavdelningen på ex. Lindex och Coop Forum, en likadan roa som brun tröja som hänger på var sin avdelning är inte lika stora i samma storlek på lappen. Den rosa brukjar ha kortare ärmar och tom vara aningen mer insvängd i midjan. Jag retar mig på att det är stört omöjligt att i vanliga butiker hitta kläder som är färgglada men funktionella, "flickkäder" verkar vara gjorda för lugna stillasittande poseringslekar medan kläderna på pojkavdelningen är i murrigafärger och tjockare tyger gjorda för att busas runt i. Men vem säger att inte tjejer busar runt eller att killar inte kan vara stillsamma och klara av att ha ett par vita byxor? Varför kan inte plaggen finnas i en enda stor kollektion för alla, när kommer i puberteten börjar killar och tjejers kroppar att utvecklas olika men innan det är det inte någon skillnad. Tänka att kunna få själv välja om jag vill ha en rosa tröja med en cool lastbil på eller en mörkgrön med en gullig blomma på.

Blir du rörd när din pojke kramar en docka och sjunger godnattvisa för den?
Nej, men det är inte för att jag inte är jämställd, jag hade inte blivit rörd om det varit en dotter heller. Mina pojkar har lekt med dockor/gosedjur sen länge och det känns självklart att de nattar ex. gosedjuren och sjunger för dem. Eller räkas inte gosedjuren? Varför skulle det vara något konstigt, deras pappa kramar ju dem och sjunger för dem då måste det väl vara något även småpojkar förstår att man kan göra som kille eller?

Blir du lika arg om en pojke slår ditt barn som om en flicka gör det?
Ja, jag blir skitförbannad oavsett vem som slår mitt barn.

Har du uppmuntrat din dotter att vara tomte i Luciatåget?
Ok hur blir tomtenissar till om inte tomten har en tomtekvinna att göra dem ihop med? ;-) På vilket sätt är det oflickigt att vara tomte på Luciatåget, jösses dessa frågor speglar verkligen frågeutformarens egna inskränkthet och har denne aldrig sett tomteklänningar (om man nu måste visa könstillhörigheten). Men jag måste svara nej, för jag har ingen dotter och skulle jag haft en hade hon fritt fått välja vad hon velat vara, jag hade tydligt lagt fram alternativen bara. Samma gäller på maskerader och då kan det sluta så här:

Delar du och den andra föräldern på hushållsarbetet?
Hemma så tvättar jag och lagar mat, fixar med bilen och sköter trädgårdens rabatter och buskar/träd, sambon diskar, klipper gräset och är nog den som byter glödlampor oftast (de går stupo i ett hemma) för det är jag för lat för. Båda trixa med våra datorer/nätverk, nattar barnen, leker med barnen (fast där är nog sambon bättre än mig). Skurar fönster gör jag men sambon får stå för avtorkning i kylskåp och köksluckor, jag dammtorkar oftast och han dammsuger och skurar golv. Så ja vi delar på hushållsarbetet, den intressanta frågan är ju hur man delar på det. Om det hade varit så att jag stått för alla traditionellt kvinnliga sysslor och han för de manliga hade jag inte velat påstå att vi speglar en miljö där barnen får lära sig att alla kan göra allt. Det är långt viktigare i mina ögon än att man delar millimeterrrättvist på hushållssysslorna. För hur visar man barnen på att alla kan göra allt om mamma sköter mat/städ odl x timmar i veckan och pappa meckar med bilen och skrivar veranda lika mångar timmar. Det måste ju vara mer intressant hur fördelningen av själva sysselvalet ser ut än tiden. Men jag får känslan av att frågeställaren menar om man delar på de traditionellt kvinnliga sysslorna.

Har du tagit upp någon fråga om barns könsroller på er förskola?
Ja det har jag, frågade hur de jobbar med könsroller, på vilket sätt de bemöter barn som inte stämmer in på pojke-/flickmallen. Det finns förskolor som jobbar med vad de kallar könsneutralitet men det innebär att de särar på gruppen baserat på kön (och vips har man reducerat barnen till ett kön) och sen får pojkarna massera varandra och flickorna får gå till gympahallen och klättra, rusa, brottas mm. Men lilla Lisa då, som är en sjövild tjej som har svårt att visa närhet borde inte hon bättre passa i massagegruppen och lilla Pelle som är blyg och försiktig och inte riktigt vågar busa med de andra pojkarna borde inte han vara i gympasalen?

På vår förskola verkar de inte ha något uttalat jämställdhetsarbete vilket retar mig, jag vill veta mer om hur de arbetar med frågorna. Jag märker ju att de ofta bemöter flickor med "hej vad fin du är idag" och killar med "oj vad du var cool idag". Vincent (då 3,5 år) hade en gång en tröja han tyckte var jättefin och en flicka på förskolan hade en likadan hon bemöttes med "Åh vilken fin tröja du har idag" medan han som kom 30 sekunder senare bara fick höra "Godmorgon" varpå han frågade fröken "Är inte tröjan lika fin på mig?" Tror hon fick sig en tankeställare?

Om jag varit en person som inte tror på könsneutralitet i förskolan och tagit upp detta med personalen hade jag ju oxå svarat ja på denna fråga, hade det jaet då räknats som ett pluspoäng i jämställdhetsskalan? Knappast.

Råkar du säga "Vad söt/fin du är" onödigt ofta till din dotter?
Vad svarar man på detta, kan man ge sitt barn positiv uppmärksamhet för mycket? Säga det i relation till vad. Mina pojkar får ofta höra attde är fina/söta men lika ofta hör de att de är coola/häftiga/snälla/busiga/småmonster osv...

Tycker du att det känns jobbigt när din son gråter och gnäller inför andra?
Ja men inte för att han är pojk utan för att gnälliga barn är jobbiga, det hade jag tyckt även om någon av dem varit flicka. Om ett barn gråter tröstar jag det oavsett om det är en pojke eller flicka, varför skulle inte en pojke få gråta inför andra. Jag skulle bli mer orolig om mina söner inte visade att de var ledsna. Att svara ja här kan väl knappast ge plus på jämställdhetsskalan om man skall gå på fördommarna som frågorna verkar bygga på, är man jämställd i frågekonstruktörens ögon så borde man väl svara nej här eller?

Om man inte har en son/dotter skall man skippa hälften av frågorna då och hur skall man kunna svara ja/nej på dessa? Tycker frågorna speglar idiotiska fördommar och altarnativ saknas, man får exempelvis inte frågan om man skulle tycka det var jobbigt att en dotter skrek/grät inför andra.

Med bara ja/nejsvar så skulle jag nog inte framstå som speciellt jämställd eftersom frågorna är så korkade.

Jag lever i tron att alla är vi individer och att applicera traditionella könsroller/beteenden på barn är helt förlegat. Själv var jag en riktigt busig, teknikintresserad och pratglad flicka som barn och tog plats många kallade mig för pojkflicka, dvs en flicka som var som en pojke. Idag hatar jag det ordet, jag var Béatrice, eller Bea som de flesta sa, en individ som sket i att hon var född till tjej, en individ som gjorde det som kändes kul, som inte lät sig begränsas av att mamma i början satte på henne klänning, det gick att klättra i träden ändå. Men visst det var en jobbig uppväxt ibland, det var än värre i skolan för jag stämde ju inte in på flickmallen, man visste inte hur man skulle hantera mig, killar som pratade och stökade fick inte alls lika många tillsägningar som mig, det är ju liksom som killar är så det störde inte läraren lika mycket, killar som inte räckte upp handen under tekniklektionerna fick svara fastän jag tydligt visade att det här kunde jag, undra om de inte ens såg mig. Nä nu blir jag bara upprörd så det är bäst att sluta skriva om eländet för annars kommer jag in på hur jag blev behandlad av vår SYO-konsulent och det gör mig bara så deprimerad.