26 juni 2007

Lönesamtal, nä lönebesked

I fredags fick jag mitt lönebesked, inte det där vanliga kuvertet med månadens lön utan min chef talade om för mig vad min nya lön är. För på mitt jobb (läs min avdelning) skall man inte tro att man skall få ha en lönediskussion och få argument för varför man skall ha just den lönen eller få argumentera varför man borde få mer (för ingen argumenterar ju för att få mindre antar jag). Min chef gjorde det extremt lätt för sig han gav 3,7 % ökning (stupstocken i avtalet) rakt av (ingen dålig ökning egentligen men vad baserades den på när det gäller mig, vi har ju individuell lönesättning).

Enligt mitt fack gäller följande i avtalet:
Löneavtalet
Löneavtalet är som tidigare ett avtal om lokal lönebildning, dvs de lokala parterna (arbetsplatsens Akademikerförening och arbetsgivaren) ska komma överens om lönehöjningsnivån och revisionstidpunkt. Alla anställda (medlemmar) ska ha ett lönesamtal, som lägger grunden för den individuella lönen. Ny lön skall gälla från och med 1 april för vart och ett av avtalsåren om man inte kommer överens om annat.

Den individuella lönen och löneutvecklingen ska enligt avtalet främst grundas på:

» Verksamhetens krav och arbetsuppgifternas art, innehåll, svårighetsgrad och ansvar.
» Individuell kompetens av betydelse för verksamheten
» Uppnådda resultat jämförda med uppsatta mål.

Vi har ingen akademikerförening på arbetsplatsen så när revision skall ske har vi överenskommet på annat sätt. Det skall ske i januari varje år men kommer aldrig igång förren på våren/sommaren. Lönehöjningsnivån har vi ingen som helst påverkan på.

Vad min lön baseras på har jag inte en susning om, jag har inga uppsatta mål (så det blir ju svårt att mäta) och jag vet inte hur min kompetens bedöms men jag vet vilka arbetsuppgifter jag skall utföra i alla fall.

Lönesamtal

Lönesamtalet är en förutsättning för lokal lönebildning enligt löneavtalet. Det är arbetsgivaren som har ansvaret för att lönesamtal genomförs mellan lönesättande chef och anställd. Det är också viktigt att man diskuterar den faktiska lönen. Lönesamtalet bör exempelvis innehålla följande;

- företagets lönesättningsprinciper
- uppföljning av satta mål samt lönesättande chefs bedömning av uppnådda resultat för den anställde
- diskussion om arbetssituation vad gäller arbetsuppgifter och ansvar
- individuell löneutveckling
- kompetensutveckling
Se ovan, lönesamtal existerade inte i år och det förekom ingen som helst diskussion om den faktiska lönen. Jag vet nada om företagets lönesättningsprinciper, frågade efter lönekriterierier och hur lön sätts innan mitt lönebesked men fick svaret att min nya chef inte har något sådant. Vi diskuterade arbetsuppgifter och ansvar och även kompetensutveckling (men då bara baserat på vad jag själv skulle vilja bredda mig inom). Det var ingen fråga om att sätta upp mål för utvärdering nästa år så hur de tänkt att sköta lönesamtalet då undrar jag.

Om jag hade vetat lönekriterierna, hur man bedöms hade det kanske varit mer försåtligt att min och kollegans lön skiljer sig på flera tusen trots att vi började samtidigt. Jag unnar alla mina kollegor en hög lön men jag vill veta hur jag själv skall göra för att ta ett skutt i lönestegen och det är omöjligt utan mätbara mål.


Stupstock

Lönesamtalen utgör en förberedelse till de lokala förhandlingarna som sedan genomförs av akademikerföreningen hos din arbetsgivare. Om Akademikerföreningen i förhandling med arbetsgivaren inte kan enas om lönerna så skall lönesumman i företaget för berörda medlemmar ökas enligt följande:

3,7 % 2007
3,5 % 2008
3,0 % 2009

Saknas Akademikerförening vid företaget sker löneförhandlingen med den enskilde medlemmen.


Så det var ju enkelt, ingen förhandling då kan man ju inte komma överens och då går det på stupstocken (som egentligen skall vara för kollektivet och inte för individen. Tycker att avtalen är luddiga när man inte har en Akademikerförening, gäller inte stupstocken då.

Hur är det hos er, har ni lönesamtal eller lönebesked?


Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Christian sa...

Håller med om att det är mycket intressant att bevittna hur lönesättning sköts. Det verkar vara mycket varierande på olika håll, och högst godtyckligt på vissa arbetsplatser. :)