07 juni 2009

Är rökare dumma i huvudet?

Förstår inte rökare att deras rök
  • inte går rakt upp i en pelare och försvinner ut i tomma intet?
  • förpestar tillvaron för andra och kan ge kroniska lungskador på oskyldiga ickerökare?
  • luktar fruktansvärt illa och gör att maten för de vid bordet intill smakar pest?
  • sätter sig i kläderna på alla som i sin tur sen förpestar tillvaron för ex. någon på bussen som måste kliva av och gå hem eller vänta på nästa buss?
  • hindrar många från att ens kunna gå ut och fika/äta mat utomhus.
Hur kan man som rökare säga att det inte är en mänsklig rättighet att slippa rök, är det en mänsklig rättighet att få röka var man vill när man vill? Motivera varför i så fall.

Låt oss säga att jag skulle blanda något giftigt i en sprayflaska, något som får människors luftvägar att svullna igen om de får vätskan i ansiktet. Skulle det då vara ok för mig att spruta det i ansiktet på människor som röker i min närhet? Det borde väl vara min frihet att få spruta gift hur jag vill, de kan väl gå på en restaurang där giftsprutare inte är tillåtna?

Restaurang och caféägare, var lite modiga i sommar, förbjud giftet på era serveringar. Testa och se, ni kanske får fler folk istället, barnfamiljerna som inte velat att barnen drabbas av passiv rökning, astmatikerna/doftöverkänsliga som fikat hemma, före detta rökare som skippat uteserveringen för att inte trilla dit igen. De flesta rökare klarar faktiskt av att vara utan att röka någon timme under ett restaurangbesök på vintern, de borde därmed överleva det på sommaren också.

/Bea som så gärna skulle vilja sitta ute och njuta av en kopp te eller en glass, lite då och då under sommaren utan att vara beredd att lämna sin mat eller desperat hitta en plats inomhus långt från dörren.

Läs även andra bloggares åsikter om

5 kommentarer:

Anonym sa...

Men ska allt som förpestar andras tillvaro förbjudas måste du ju förbjuda starka parfymer, pälsdjur, bilar, barn...ja det mesta

Jag håller med dig i allt det där istortsett, rökare är ofta själviska och tänker inte på hur det skadar andra. Men båda sidor måste kompromissa och tyvärr får man ju inte längre röka inomhus på resturangerna och då finns det ju en plats där du kan vara ;)

Anonym sa...

Självisk? Jag är fast. Jag håller långsamt på att ta livet av mig själv och trots det kan jag inte sluta. Rökning är ett beroende. Och för en del människor är det väldigt svårt att bryta det beroendet.

Béatrice Karjalainen sa...

@Anonym Jag kan inte alltid sitta inne heller, många ställen har fönster eller dörren öppen och röken kommer in. Vissa rökare går ut för att röka och kommer sedan in. Visst är det fler saker som kan störa men inte alls lika skadliga och just rök sätter sig i andras kläder som helt oskyldigt sen förpestar världen.

@NeuroticKitten Jag förstår att det är ett jobbigt beroende, har en mamma som inte kan sluta. Inte ens det faktum att jag blev rejält sjuk kunde få henne att sluta. En anledning till att jag allt mer sällan besökte min mamma när jag fortfarande bodde i Trollhättan. Inte så jäkla kul att känna att hennes cigg var viktigare än min hälsa. Men 1-2 timmar på en restaurang/fik måste det gå att hålla sig. Vi som avskyr cigarettrök får väl överleva den jobbiga sekundära röken i kläderna, den drabbas man oftast bara av om man sitter nära. Senast jag var och fikade fick jag lämna en halv macka och hela min tekopp för det fanns inte några platser inne och jag chansade att sitta ute. Kom ett sällskap på 4 personer och satte sig vid bordet bredvid och tände var sin cigg. Då var det kört för mig.

Jag vet att det finns rökare som visar hänsyn, i inlägget glömde jag länken till det som gjorde mig sur så nu är den instoppad.
Uttalanden som:
"- Vi är på Avenyn för att fira av kompisar som tar studenten. Eftersom de flesta av oss röker sätter vi oss självklart på en uteservering. Det kan väl knappast störa, säger bland andra Loui-se Mårtensson, 18, på Evas Paleys uteservering."
blir man rätt förvånad av.

Tina sa...

Håller med dig....inte ens på sin egen balkong får man vara ifred.

Mandragora sa...

Jag är så trött på röken ... vart man än går känner man cigarettlukten. Blä!