25 april 2010

Halvvägs genom min Knytteledarutbildning

Nu i helgen har jag gått del 1 i Knytteledarutbildningen. Vi höll till i Gruvbergsstugan här i Boden. Del två kommer gå i Luleå om en månad. Eftersom jag jag inte hinner gå utbildningen klar innan vårterminen börjar så blir det inga grupper för mig förren tidigast i höst.

Vad är då Knytte?
Mulle har de flesta hört talas om men Knytte verkar färre känna till. Det är en barngrupp som är innan Mulle. (2)-3-4 år är barnen och de har föräldrarna med under den 1-1,5 timmar man är i skogen. Mycket handlar om att låta barnen upptäcka, att få använda alla sina sinnen ute i naturen, se, smaka, känna, lukta, höra. Vi vuxna både som ledare och förälder har ett ansvar att vara engagerade medupptäckare som kan hjälpa barnen att nå friluftskolornas mål:
  • Trivas i naturen
  • Vara aktsam om naturen
  • Lära känna naturen
  • Vara ute året om
På Knytteträffar handlar det mycket om lekar, sånger och små återkommande rutiner. Välkomstramsa/sång, hitta till Knytteplatsen/boet, fikaramsa, fika, hejdåvisa och där emellan massor med lek och bus.

Jag gick själv aldrig i Knytte när jag var liten och inte heller mina barn eftersom det inte fanns någon grupp här i Boden när de hade åldern inne. Däremot har jag minnen från min egen Mulletid när jag var 5-6 år gammal. Det är nog glädjen över att vara i naturen som jag lärde mig då som jag vill återgälda genom att hjälpa andra små barn att få komma ut.

Det som kommer bli jobbigast för mig som knytteledare är det där med sånger, jag är verkligen urkass på att sjunga, komma ihåg melodier och hålla ton skall vi inte prata om. Det kan bli riktigt jobbigt för mig. Men jag får se det som en utmaning. Eller hoppas på en sångbegåvad förälder som kan tänka sig att var hjälpledare och ta just de bitarna.

Men först måste jag ju få ihop en grupp på 8-12 barn att leda till hösten, känner inte så många som har barn i rätt ålder så jag behöver hjälp med att sprida information om att Knytte kommer finnas. Kan väl även passa på att nämna att det kommer finnas flera grupper i Luleå redan nu i vår med härliga engagerade ledare och hjälpledare.

Vill du veta mer om Knytte eller andra barnaktiviteter hus Friluftsfämjandet så fråga eller kika in på webben.

Kanske vi ses i skogen?


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 kommentarer:

Kajsa Bergman Fällén sa...

Knytte är toppen! Vi har gått med Nike i ett år nu tror jag, det är så mysigt!

Béatrice Karjalainen sa...

Det låter ju toppen. Önskar att det funnits grupper när mina barn var i den åldern.

Kajsa Bergman Fällén sa...

Förresten... ingen av våra (två) knyttefröknar verkar gilla värst att sjunga. Men barnen är glada ändå :D

Béatrice Karjalainen sa...

@Kajsa Jag tycker om att sjunga men är embarmeligt dålig på det, risk för att barnen får men för livet :-)