12 september 2016

Dag 256 (#nyutmaningsökes #012) - Vandring

Idag har jag varit på Fäbodaleden i Antnäs med Mattias. Hämtade upp honom i Luleå men på vägen dit stannade jag och fotade lite kossor vid älven. Om jag hinner i morgon skall jag ta och åka dit i morgon med rätt objektiv på kameran.

Vi hade fantastiskt fint väder och leden var trevlig. Man går mellan gamla fädbodar där det finns både låsta och öppna stugor samt rastplatser med grillmöjligheter. Leden sägs vara 11 km lång men när vi väl var tillbaka hade vi gått 13 km. Leden skulle också vara spångad där det var blött, det stämde inte riktigt så vi kom tillbaka rejält blöt om fötterna men det gjorde inte så mycket.

Fotade lite längst med vägen, det finns konst gjord i trä utställda på vallarna och på vissa platser emellan. Här är några av dem:

Fotade även lite inne i skogen där solen spelade fint i mossan.
 Dagens bild får vara denna på små svampar som växte på en lång raksträcka innan första fäbodvallen.
Dök även ner mellan lingontuvorna när jag inte roade mig med några av alla geocache som finns längst med leden. Tog ungefär hälften, några får man ju lämna till nästa gång man är här.
 Vid sista fäbodvallen fanns en bäck som porlade förbi. Här stannade vi och fikade.

Jag rekommenderar ett besök på leden och jag kommer definitivt återvända själv. Det var roligt att så mycket info fanns om fäbodvallarna både på infotavlor men även i pärmar i stugorna där man kunde se bilder från förr. Vilket liv kvinnorna levde ute på vallarna om somrarna.

Hämtade upp Henrik på vägen hemåt, släppte av Mattias och sen blev det att åka på två föräldramöten som var ganska så menlösa. Varför känns föräldramöten i skolan alltid så? Lärare rabblar upp vad de heter och vilka ämnen de undervisar i vilken klass, sen läses lite datum upp för olika aktiviteter och sen är det typ inte mer än så. Eventuella frågor får inga direkta svar. Jag valde att bara bita mig i kinden denna gång och hålla käften.

Inga kommentarer: