30 december 2006

Happy Feet, kungspingvinen som inte kunde sjunga

Idag var jag på bio med familjen, barnens gudfar och hans son. Vi såg Happy Feet

Filmen handlar om Kungspingvinen Mummel (Mumble). Man får följa honom från det han är ett litet ägg som pappan skall ta hand om när mamman ger sig ut på fiskejakt. Mummel kläcks och hamnar direkt i trubbel, han börjar steppa så fort han är utanför ägget (som han förövrigt tar sig ut från med fötterna först) och får snabbt veta av sin pappa att det inte är speciellt "pingvinskt". Mummel försöker verkligne sjunga men allt han får ur sig är ljud som påminner om ett skadat djur som håller på att dö. Istället uttrycker han sig genom sina snabba fötter. Han är bara för söt när han dansar. Kungspingviner söker sin parter genom en hjärtesång, som de bara har inom sig, det gäller bara att släppa ut den, men hur skall Mummel få sin Gloria när han inte hittar någon hjärtesång?

Mummel mer eller mindre drivs bort från de andra redan som liten, de äldre och kloka säger att det är hans fel pga hedniska danser att maten håller på att ta slut. Han har gjort fiskguden arg. Men Mummel har fått höra talas om tvåbenta varelser som är hiskeliga och som tar all fisk. Han vill hitta sanningen och tillsammans Ramon, Lombardo, Nestor och Raul ett par sköna Adeliepingviner som bryter på spanska och hittar på upptåg. De söker upp Lovelace "gurun" hos Adeliepingvinerna som skall hjälpa dem leta efter dessa varelser. Gurun håller på att strypas av en sexpacksplastring, ett första tecken på att man vill berätta något med denna film. Vad vi människor gör mot naturen.

Filmen är 1:45 lång och det var ca 30 minuter för långt enligt mina barn. De sista 30 minuterna kändes heller inte lika välgjorda som resten av filmen, det var som man försökt att sno ihop ett slut och få med den obligatoriska moralkakan samt lyckliga slut.

Men i stort var filmen charmig, välgjord och rolig. Jag var speciellt imponerades av ljuset i början av filmen, när de två står och sjunger så speglas solen i deras fjädrar och det såg så verkligt ut. Tekniskt sett är filmen väldigt avancerad. Däremot var jag glad över att musiken inte var översatt, de sjöng "Kiss" och den texten är väl inte det mest barnvänliga:
U don't have 2 be beautiful
2 turn me on
I just need your body baby
From dusk till dawn
U don't need experience
2 turn me out
U just leave it all up 2 me
I'm gonna show u what it's all about

U don't have 2 be rich
2 be my girl
U don't have 2 be cool
2 rule my world
Ain't no particular sign I'm more compatible with
I just want your extra time and your

Kiss

U got to not talk dirty, baby
If u wanna impress me
U can't be 2 flirty, mama
I know how 2 undress me (Yeah)
I want 2 be your fantasy
Maybe u could be mine
U just leave it all up to me
We could have a good time

U don't have 2 be rich
2 be my girl
U don't have 2 be cool
2 rule my world
Ain't no particular sign I'm more compatible with
I just want your extra time and your

Kiss

Yes
I think I wanna dance
Gotta, Gotta
Little girl Wendy's parade
Gotta, gotta, gotta

Women not girls rule my world
I said they rule my world
Act your age, mama (Not your shoe size)
Not your shoe size
Maybe we could do the twirl
U don't have 2 watch Dynasty
2 have an attitude
U just leave it all up 2 me
My love will be your food
Yeah

U don't have 2 be rich
2 be my girl
U don't have 2 be cool
2 rule my world
Ain't no particular sign I'm more compatible with
I just want your extra time and your

Kiss
Jag gillar dans men vissa sång/dansnummer blev allt för långa även för ungarna. Men båda mina småmonster verkade gilla dansen för de steppade sig ut ur salongen :-) I vissa scener verkade barnen (4 och 5,5 år gamla) bli lite rädda, det är bland annat en "Hajenattack" som fick dem at hoppa upp i stolen och skrika "skynda Mummel skynda, kolla bakom dig" samtidigt som de ville hålla mig i handen.

Filmen får 3 fjuniga pingviner av 5 möjliga. Så här i mobbingdiskussionstider kan man ju undra varför bara en i filmen verkar reagera över att Mummel blir utesluten från flocken. Inte ens hans föräldrar står upp för honom ordentligt.


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: