28 december 2006

Något som värmer magen och något till strupen

Det är hopplöst att som nykterist köpa sprit åt andra och ungefär lika svårt med godis. Min granne är whiskeydrickare och de har hjälpt oss i sommar med gräsmattan och nu i jul matade de katten så jag ville ge dem en present. De fick en bok Mat som värmer, en 12 årig Old Pulteney och lite praliner från Pralinen i Boden som skulle passa till vald whiskey.

Eftersom jag inte visste vilken sorts whiskey han gillade så vågade jag ju inte ta en allt för rökig sort, har i alla fall fått för mig att de som gillar rökiga kan tänka sig att dricka de mildare men att det är svårare tvärt om. Jag verkade ha tänkt rätt för han berättade att han en gång fått en Laphroaig och den var så rökig och tjärig att han funderade på om den gick att använda på tjärpappstaket :-)

Stod där på Systembolaget och lusläste lapparna som var vid varenda Skotsk single malt whiskey (sambon påstår att det är de godaste) och försökte lista ut vilka som kan tänkas vara goda. Eftersom jag även tänkt att köpa praliner ville jag ha något som kunde fungera till det och fastnade till slut för beskrivningen:
Doft Maltig doft med viss rökighet, inslag av aprikos, mandel och ljus choklad.
Smak Balanserad, maltig smak med liten rökighet, inslag av mandel, ingefära och ljus choklad.

Lät väl rätt passande till praliner? Pralinerna i sig blev ingefärspinnar och någon med marsipan i, de skulle tydligen passa bra till whiskey enligt Pralinens ägare.

Fast enligt Systembolaget skall man äta Ostron till Old Pulteney.

Jag vet att jag sagt det förut men det tål att upprepas, jag har världens bästa grannar!
De är värda att uppmärksammas lite extra då och då.


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: