26 februari 2007

Twingly?

Alltså jag måste ha varit helt off från det senaste i bloggosfären på sista tiden. Har i mina snabbscanningar av ex knuff.se sett termen Twingly nämnas av många bloggare men inte haft någon som helst tid att sätta mig in i vad det varit. Något jag däremot märkt är att antalet artiklar från SvD och DN som toppat sidan på knuff.se verkade öka på sista tiden för innan var det mest Aftonbladet, Expressen och Metro.

Igår snubblade jag över ett inlägg hos Blogge Bloggelito som handlade om Twinglyhoreri en term som kommer från Björn på Bloggen Bent. Han beskriver hur han numer först går in på SvD och DN för att se om det skrivits något intressant där och att han genom Twinglys intåg i de etablerade medierna nu kan nå människor utanför bloggosfären. Och det tycker jag är en lockande tanke. För som bland annat deep|edition diskuterat nyligen efter ett inlägg från Kristina af Knusselbo så tenderar ibland bloggandet att bara snurra runt runt kring samma ämnen och samma människor. Men samtidig är ju länkandet mellan bloggarna en stor del av bloggsjälen precis som deep|edition skriver.


En annan som erkänner sig till Twinglyhoreriet under namnet "Twinglysjukan" är Stationsvakt. Men han lovar även han att inte skriva bara för att synas men säger samtidigt att det är väldigt lätt att pinga Twingly.

Själv tycker jag Twingly är en lysande idé även om den till viss del kan missbrukas av medierna då de har möjlighet att moderera. Tänk om Twingly funnits när jag var arg på Aftonbladet (och de använt det) för deras visade av döda människor. Den gången fick jag använda mig av mediekritik.nu för att framföra min åsikt och det tog skruv. Jag hade en lång debatt med journalisten via mail och fick även en del bra kommentarer på mitt inlägg på Mediekritik. Undra hur den debatten hade sett utom om jag på den tiden hade bloggat och Twingly funnits.

Jag visste inte ens själv om att jag Twinglyhorat förren jag kollade StatCounter och såg att folk hittat till mig via DN. Fattade nada innan jag gick till artiklarna och kollade. Ja men se där i sidan länkar de ju till blogginlägg som länkat till artikeln. Hmm att jag har missat det.

Nu är frågan kommer jag oxå börja Twinglyhora? Jag kommer nog kolla in om SvD och DN skrivit om något som jag hittat någon annanstans från början för som Björn på Bloggen Bent skriver så är det ju alltid intressant att fånga nya läsare som inte är inne i bloggosfären ännu och kankse komma bort lite från den rundlänkning som idag sker. Det är ju inte så där jätteofta jag bloggar om artiklar men det händer ju och kanske blir det lite mer nu vem vet. et lustiga är att det sammanfaller med att jag återupptäckt DN. Den finns ju ofta på flygplatsen och på hotellen så jag har börjat läsa pappersversionen av DN allt oftare vilket gör att jag hittar saker som jag vill reflektera kring.

Det kommer säkert bli intressant att se om journalister väljer att bemöta kritik och reflektioner deras artiklar genererar i bloggosfären och var debatten kommer hamna, i bloggarnas kommentarsavdelningar eller kommer tidningarna känna sig tvingade till att öppna upp för kommentarer? Att Twingly inte mottages med förtjusning av alla inom media skriver Karin Rebas på DN om i sin artikel Mot en plattare värld.

Jag tror att bloggosfären kommer fortsätta och få ett ökat inflytande i omvärldsbevakningen. Journalisterna kommer inte längre ha monopol på att "sprida sanningen" och nu kommer dessutom bloggarna rakt in i deras egen hemmaarena. Det kan bli jäkligt intressant.

Det finns en drös bloggare som jag är imponerad av, som gräver ner sig i statistik, letar fram fakta, vänder och vrider på saker och ting och inte allt för sällan ser de en annan bild är de etablerade journalisterna. Lite av detta var väl tanken bakom mediekritik.nu när den startade men idag har bloggvärlden tagit över den funktionen. Hur mitt eget bloggande kommer utvecklas vet jag inte. Jag skulle vilja skriva djuplodande analyser, granska fakta osv. men jag har inte tid och de gånger jag väl försöker hinner någon annan före och mitt inlägg känns helt menlöst att publicera.

När jag pluggade älskade jag att skriva korta papers, få granska vetenskapliga rapporter, dra egna slutsatser osv... det är nog den biten jag saknar och skulle kunna återväcka i och med mitt bloggande. Men nu blir det mest för andra helt ointressanta dagboksinlägg. Kanske dags för 2 bloggar en där jag skriver av mig (dagboksinläggen) och en där jag skriver annat? Men jag vill egentligen inte jag vill kunna blanda friskt för det är så det ser ut i mitt huvud. Dagboksanteckningarna, dagsstatusen färgar ganska mycket hur jag tycker om sådant jag ramlar över i ex. media.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Tror du räknat kalorier för mycket för att notera vad som händer runtomkring!

Instruktion.

Béatrice Karjalainen sa...

Ah det är därför jag varit så klarsynt senaste veckan för att jag inte har räknat en kalori. Det förklarar ju hela saken.

Jag skulle dock uppskatta om jag fick räkna mina kalorier i fred. Mitt kaloriberäknande är inte enbart för att hålla koll på vikten det är faktiskt främst för att hålla koll på att jag får i mig tillräckligt. Äter jag för lite riskerar jag att få i mig för lite järn och om mitt järnintag minskar så accelererar anemin och jag riskerar faktiskt mitt liv. Med kontroll på maten så tvingar jag mig till att hålla ordning på vad jag faktiskt äter. Det låter som jag är västa kontrollfreaket när det gäller mat men det kan du nog höra med de som känner mig att jag inte är (mer än att jag undviker det jag inte tål).

Anonym sa...

Jag tycker verkligen inte att du ska ha dubbla bloggar, för är det inte så att du vill att fler ska läsa även dina "dagbokstankar" och inte bara de väl genomtänkta "papers" som du skriver?

Béatrice Karjalainen sa...

Dagboktankarna är främst för att skriva av mig och lätta på det som trängs i huvudet så jag slipper bli galen :-) De flesta av dem är nog rätt ointressanta för den stora massan däremot vill ibland de som känner mig nog veta saker och ting så därför väljer jag publik dagbok. Men som jag srkev i inlägger färgas nog det mer allvarliga jag kan tänkas skriva om av hur jag mår, vad som hänt de senaste dagarna och genom att blanda dagboksanteckningarna med kommentarer till nyheter mm så får man nog en bättre bild av hur jag tänkt. Jag fortsätter nog att blanda tror jag. Men jag har märkt att då jag är inne i ett "nyhetsstim" och skriver lite annat så är det fler som kommenterar det jag skriver än när det är uppblandat. Det är som om de "seriösa" läsarna inte ids kika in speciellt ofta om man har skrivit allt för mycket personligt, de vill inte kolla in då och då för att se om man skrivit något nytt "vettigt" utan försvinner istället. Det är ju lite trist tycker jag. Men jag kan ju förstå dem, är ma intresserad av aktuell nyhetsdebatt så skiter man kanske fullständigt i om jag håller på att rasa ihop av lågt Hb eller om mina barn skrivit sitt första ord i gatkrita.

Anonym sa...

Jag har också funderat en del kring om jag ska skaffa mig flera bloggar. Just nu blandar jag friskt i den blogg jag har och det känns inte alltid bra... Får se hur det blir.

Sen har jag tänkt en del på det här med twingly också. Först var jag negativ eftersom det kändes som att medierna knöt till sig bloggvärlden och att bloggvärlden kanske skulle komma att hamna i något slags beroende av de andra medierna. Men nu vet jag inte. Jag har kommit på mig själv att twinglyhora några gånger också, även fast jag gjorde det långt innan funktionen kom till också. Ska bli intressant att se hur saker utevecklar sig...

Anonym sa...

Alltså, om man inte vill att ett visst inlägg ska indexeras av twingly och plockas in i tidningarna använder man sig lämpligen av http://tinyurl.com/

Béatrice Karjalainen sa...

Blogge, nu var det väl ingen som sa att de inte ville ha sina inlägg twinglade? Utan det handlade i all fall för mig mer om att ens skrivande kanske påverkas av att man ser möjlighet till fler läsare.

Anonym sa...

Bra skrivet Bea. Det hjälpte mig att få en viss överblick.
Som förvirrad Alice i blogg-landet fick jag en smärre chock i helgen när min blogg plötsligt fick massor (massor och massor - allt är relativt) av besökare. Lyckades så småningom, precis som du, via Statcounter lista ut att det berodde på DN och twingly, som jag inte hade haft någon aning om existerade. Det var en effektfull respons på mitt första försök ö.h.t. att länka till NÅGONTING från min blogg.
Följer med stort intresse hur det här med twingly kommer att påverka såväl media som privatpersoners bloggande.

Béatrice Karjalainen sa...

ankan: Visst blir man förvånad när besökarstapeln rusar i höjden. Vi får tillsammans bevaka vad som händer framöver.