09 januari 2014

En kort dag men lång kväll

Seg, trött och oengagerad när jag vaknade. Längtade till och med hem. Låg och läste min nyinköpta bok, Fjällgraven och hade ingen lust att varken äta frukost eller gå ut. Men tillslut släpade jag mig ut kring 12 i alla fall. Gick till övre delen av kanjon och fotade. Besökte stugan Nuoljalid och fotade lite mer innan jag gick tillbaka till stationen efter ca 1 timme och 45 minuter. Åt lunch på stationen och satt och pratade med Annika. En annan person som är här uppe nästan lika ofta som mig, hon bor i Stockholm. Vi tyckte väl båda två ungefär samma sak om de förändringar som skett.

Gick ut och fotade en liten sväng till innan jag gick och hämtade min dator och satte mig för att välja bland dagens bilder. Hade även med mig te och en bit chokladkaka. Mysigt. Och de hade stängt av ljudet i den där montern (lite gnäll på deras Instagram funkade visst). 

Pratade med två amerikaner och tipsade om turer de kunde hinna med innan tåget går hemåt i morgon. Lånade dem min karta. Sen fixade jag middag och hämtade kamera och kläder. Då gick strömmen i mitt rum. Sade till i receptionen, de skulle gå och byta en propp så jag gick och satte mig i brasrummet med min bok för att invänta norrsken. Strax innan 21:30 började jag bli lite rastlös så jag tog mina grejer och gick ut. Velade lite men hamnade på myren med kåtan nedanför stugorna och då kom norrskenet. Stort, starkt och vackert dansande. När jag stod där och var alldeles lycklig kom en vit hare skuttande över snön. Visslade lite till den och den stannade till så där stod jag med norrsken över huvudet och en vit kanin som sällskap i ett par minuter innan den ryst skuttade vidare. 

Norrskenet avtog och jag packade ihop grejerna och började småjogga ner mot sjön. Ville testa att fota lite mer underifrån  om det skulle återkomma. Men det var bara en svag svag strimma när jag kom ner. Träffade på en familj från Jönköping. Pappan som hade kamera med sig följde med en bit längst med stranden men gav upp. Jag fortsatte mot utloppen och upp i deltat. Ingen norrsken syntes till så jag fotade lite annat. Kul med långa exponeringstider. Det blir som på dagtid på bilderna. 

När jag skulle packa ihop tittade jag ut mot sjön jo men ett svagt svagt norrsken syntes och jag provade att fota. Blev dock ingen spännande på bild. 

Fortsatte upp mot vandrarhemmet och när jag stod utanför nedre ingången till Keron tittade jag över trädtopparna. Men jo visst var det en svag båge där. Kanske dumt att gå in nu. Pappan som jag mött tidigare kom gående och vi gick tillsammans ner till myren igen och norrskenet tilltog. Han hade en superstark pannlampa och kunde lysa upp tipin så att vi kunde sätta fokus på den. Blev rätt ok bilder. 

Klockan han bli över 12 (så detta inlägg bakdateras någon halvtimme) innan jag kom in igen. På rummet låg en lapp och en nyckel. De hade inte kunnat lösa problemet med strömmen i mitt rum så jag fick byta om jag ville. Men jag som spridit ut mina grejer i precis hela rummet orkade inte gå och plocka ihop allt (gillade inte känslan av att någon varit i rummet) och sen städa två rum i morgon.  Lämnade därför den andra nyckeln i receptionen igen. Nu sitter jag i köket och laddar mobilerna och fixar foton och dricker en kopp te innan jag skall gå och sova. Som tur är har elementet på rummet börjat funka så jag behöver inte extraelementet som behöver ström. 

Dagen mobilbilder blev inte så många men jag tror jag fick några helt ok med kameran. 


Uppdatering: när jag kom till rummet upptäckte jag att elementet inte alls var varmt längre så nu har jag ett iskallt rum. Tjoho. Får sova med kläderna på. 

Inga kommentarer: