13 juli 2008

Troll, alver och vättar bra eller dåligt?

Idag var jag och barnen på Hägnan som har medeltidsdagar som slutar idag. Vi kikade på fäktning och strid, åt medeltida köttgryta som var smaskens (förutom Vincent som tyckte att hamburgare var ett bättre val), köpte brända mandlar som gjordes på murrikka över öppen eld och vi fikade. Vi var i smedjan och fick förklarat för oss hur man smider järn (1100 grader är väldigt varmt) samt tittade på när de gjorde glaspärlor i liten handgjord ugn (av koskit). Barnen åkte häst och vagn och skrattade gott och gycklarna TRiX (det gjorde jag oxå för Johan och Erik som var där är så otroligt charmiga). Träffade på folk som fortfarande är medlemmar i Frostheim och därmed var arrangörer av eventet. Blir så avundsjuk på deras vackra linneklänningar.

Men det första vi gjorde när vi kom dit var att gå sagostigen. Barnen blev ombedda att hjälpa en stackars bondpojk, som var less på att plocka potatis, att hitta en gömd skatt. De fick ledtrådar och hjälpmedel längst vägen av en alv, några vättar och tillslut lurade de av trollen deras skatt.

Jag är lite kluven till att blanda in sagoväsen i medeltidsdagarna. Visst man berättade säkerligen sagor om dylika väsen men att gestalta de lajv precis som man gestaltar medeltidens kläder, mat hantverk mm. ger ju ett intryck av att de hör hemma i medeltiden (på annat sätt än som sagoväsen). Men barnen hade kul i alla fall och kom hem med var sin snygg trollsvans och en "guldklimp".

Som vanligt när vi var på Hägnan så började det tokregna, tror aldrig jag varit där utan att det börjat regna, så varför tar jag aldrig med ett paraply?

Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Ann sa...

Låter som ett helkul jippo, även om jag förstår hur du menar med sagoväsen... Önskar det fanns något liknande i stockholmstrakten! Vi brukar åka till Gotland, men nu blir det inte av i år. Sedan var vi i Piteå nu under Mariefreds riddardagar... Suck! Jaja... Barnens kläder börjar bli för små i alla fall... :)