25 december 2009

Från kaos till mer ordnat kaos men ingen julfrid i min mage

Jag önskar att jag hade kunnat skriva en julsammanfattning som strålar av julglädje och frid men så har inte dagen varit. Det spårade ur redan igår, sambon lackade ur på mig för en skitgrej och toksurade, han och barnen klädde granen själva medan jag gjorde skinka och stekte 1,5 kg köttfärs till köttbullar. Ok jag var också sur eftersom min önskan om att de skulle städa gillestugan betydde att de dammsug golvet och lade sedan på dukar mm utan att dammtorka först. TV-stativet är grått, istället för svart, av damm. Är det bara jag som är kinkig?

Vaknade på morgonen av att barnen var sura och griniga på varandra och sambon var fortfarande sur sen i går kväll. Inte världens bästa start på morgonen. Jag såg framför mig innan hur vi skulle duka fram en bautafrukost och äta i lugn och ro men när jag kom upp satt ett barn redan och slevade i sig yoghurt och hälften av grejerna som skulle fram var inte framplockade. Resten av familjen hade inga planer på långfrukost och mys. Redan där hade jag ont i magen. Men Herman hade i alla fall varit gullig på morgonen, vi har julstrumpor men i min ligger det aldrig något eftersom det är jag som fyller de andras. Han tog ett paket med ett halsband och armband han gjort på fritids och lade i min strumpa så jag också skulle få något.

Kan inte påstå att dagen fortsatte så mycket bättre än morgonen men på något sätt lyckades jag börja förbereda en julmiddag medan Kalle pågick vilket de andra slappade framför. Sprang lite då och då till datorn för att kolla in Lottens lucka 24. Men sen började det ordna upp sig lite och de andra hjälpte till med maten och vi åt faktiskt i lugn och ro. Tack och lov.

Sen var det dags för paketen och då fick barnen spunk igen, de började slita fram alla paket från under granen och dela upp den i var sin hög, Herman satt mitt i allt och började öppna paket. Jag och sambon satt som frågetecken i soffan. Men vi lyckades lugna ner dem och få lite ordning på klapparna så man i alla fall hade en chans att veta vem som fick vad av vem. Restan av kvällen avlöpte hyfsat lugnt med lite fika men min mage gör fortfarande ont, inte bara ångestont utan även gräddtårteont, inte så smart.

Snälla kan jag få slippa julen nästa år? Jag orkar inte med en jul till. Jag vill verkligen inte om jag inte får tillbringa den så här:

Jag hoppas ni har haft en fridfullare jul. I mina ögon är julen en överskattad högtid som är grymt överhajpad.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Sikta på kurrande kattjul nästa år! Och om inte det går så ska iallafall din strumpa vara lika full som de andras!

Sjumilakliv sa...

Naaww, söta katter. En lugn jul har jag haft i år, och hoppas att din blir likadan nästa år.

Béatrice Karjalainen sa...

Nästa år åker jag nog till ett varmt ställe eller upp till Abisko. Hade gladeligen tagit med mig katterna istället för familjen ;-)

Anna sa...

Tack! Äntligen någon som vågar säga sanningen om juleländet! Jag tycker också julen är överskattad och genomlider den enbart för barnens skull. Lite bättre blir den om jag, som i år, åtminstone får vara hos mamma på julafton. Min mamma tar det lugnt i livet, ingen överdrift. Hos sambons släkt är allt så stressigt jämt att jag sitter med ont i magen, precis som du beskriver. Hoppas du får en mysigare nyårsafton i alla fall. Önskar dig god fortsättning och Gott Nytt 2010! Kram.

Béatrice Karjalainen sa...

@Anna får hoppas att vi båda får en jul vi kan njuta av nästa år. God fortsättning!