01 maj 2011

"Pay it forward"

Ibland rasar livet, ibland kommer man aldrig riktigt i kapp på egen hand. Man behöver hjälp. Har man tur finns det människor i ens närhet som hör, som vågar agera, som räcker ut en hand. För många år sedan var det jag och min familj som drabbades och vi blev hörsammade (jag skrev lite om det 2008). Idag försöker jag betala igen den skulden, inte till de som då hjälpte mig, de vet jag har det bra utan jag väljer att göra det till andra som liksom mig just då behöver det. "Pay it forward".

Just nu pågår en insamling som Andreas Ekström startade häromdagen, en kvinnlig bekant med en 4-årig son behöver hjälp och hon har tur. Hon råkar ha träffat på Andreas som är en otroligt varm, trevlig och hjälpsam person. Se bara på hur han valde att låta det stipendium han fick till sin Googlekoden leva vidare, han valde också att "pay it forward" när han fått hjälp. Målet för insamlingen var satt ganska blygsamt, jag tror inte Andreas vågade tro på den inverkan han faktiskt har i de sociala nätverken, det förtroende vi har för honom.

Läs även Sofia Mirjamsdotters text om insamlingen, jag förstår hennes tankar. Hade vi skänkt om kvinnan själv bett om hjälp, om någon annan än Andreas stått bakom? Jag tror det mycket beror på var man ber om hjälp eller var ens frustration läcker ut så att någon annan som inser att de faktiskt kan hjälpa ser det. I mitt fall var det föräldraNätet/allt för föräldrar som var min ventil, bad aldrig om hjälp men fick ändå. För ett kort tag sedan kom en vädjan via en kompis till mig, en nätbekant till henne hade hamnar i kläm och behövde akut kläder till barnet. Jag skrapade ihop det jag kunde hitta och köpte även några få nya saker, jag hade råd just nu att göra det. Det kändes bra, jag kunde få "betala framåt". Tackmailet som kom från kvinnan fick mig att inse vilken oerhörd skillnad man kan göra genom att bara leta fram några plagg och skicka dem söderut.

Kanske kan du hjälpa någon, kanske du behöver hjälp, våga fråga! Micke Kazarnowicz skriver otroligt bra om det här med att hjälpa lokalt.

Inga kommentarer: