23 januari 2013

Önskar ledighet för vård av fotogallerier (VAF) #001 #blogg100

Klockan slog över midnatt och #blogg100 har börjat. Uj uj vad har jag gett mig in på.

Igår dvs nyss, skulle jag gå och lägga mig tidigt, ögonen gick i kors redan när jag kom hem från jobbet. Men efter middagen hamnade jag framför datorn och Lightroom. 436 bilder visade det sig finnas från fototuren i helgen. Grovrensning på schemat. När klockan slog 01:00 var jag igenom de första 189 bilderna. 20 (gröna) bilder blev utvalda till mitt galleri, ytterligare 13 (gula) markerades med kanske/velar mellan vilken av dessa som skall vara med. 10 (lila) gjordes om till square och markerades för att slängas över till Instagram.

Men jag har över 200 bilder kvar att titta igenom, minst 50 av dem är bilder på norrsken, sen är det väl en 30 på Lapporten, ett 30-tal över bergen på andra sidan Torneträsk och sen lite blandad kompott resten. Ibland känns det som om jag skulle behöva vara ledig en vecka för att hinna ikapp och redigera bilder från en fotohelg. För nu har jag som sagt bara grovrensat, gjort några testbeskärningar samt testat lite olika vitbalanser så det är massor kvar.

Men ledigt för fotovård kan man ju inte vara. Ibland drömmer jag om att få syssla med fotografering lite oftare men när skall jag ha tid med det? Själva fotandet tar ju inte så mycket tid, det är allt annat runt omkring som är riktig tidstjuv.

Pratade med Anders som jag var i fjällen med, han var nästan klar, skulle kanske lägga upp sitt galleri i morgon. Skall bli intressant att se vilka bilder han valt ut. Många av våra bilder i kamerorna är väldigt lika, kommer vi välja lika? Han tar betydligt färre kort än vad jag gör, är mer noggrann med inställningar, komposition mm. Jag kanske kommer dit jag oxå så småningom men den här turen blev det väldigt mycket experimenterande men nyvunnen kunskap. Jag fotade nästan allt på M-läget på kameran med till och med fokus manuellt. Det var nyttigt för förståelsen men gjorde att jag fick ta en jäkla massa bilder ibland innan det blev som hjärnan ville ha bilden. Jag var tacksam att Anders stod ut med alla mina dumma frågor.

För någon vecka sedan diskuterades komposition och teknisk fotografering på G+ och jag fick beröm för mina foton av en fotograf som jag själv beundrar och gillar typ allt han publicerar. Då blev jag glad. Det bar jag med mig där i fjällen när allt strulade, händerna var iskalla och jag och kamerainställningarna inte var helt överens. Då gick det lättare. Tänk vad några små ord faktiskt kan göra livet bättre. Jag gillar att det är så mycket fotointresserat folk på G+, man får en massa tips, inspiration och pepp. Kanske skulle kunna vara lite mer konstruktiv kritik men för det finns det ju communities och jag skall nog våga mig in där också. Provade på det förr lite på fotosidan.se och man lär sig massor.

Andra bloggar om #blogg100 och här hittar du listan på alla deltagare, deeped har tips på hur man kommer ihåg och lite struktur

1 kommentar:

Jan Videren sa...

Håller med om att det är efterarbetet som tar hur mycket tid som helst! Fotandet är kul, men sortera, radera, bedöma, fixa, kategorisera etc - suck.