12 januari 2013

Veckoslutsturister skall inte åka tåg till fjällen längre

Nästa helg drar jag till Abisko fredag-söndag. Jag ville åka tåg som jag brukar (även om de 2 senaste gångerna varit med bil men då sommar och tidig höst). Jag tycker om det stillsamma och säkra sättet att ta mig de 40 milen till Paradiset. För en långhelg brukar det vara perfekt. Här i Boden kliver man på tåget kring kl 7 och strax efter 11 kliver man av i Abisko och kan gå och käka lunch direkt och sen ut innan solen är helt väck för dagen. Eller så njuter man av solen först och äter en sen lunch. Hem åker man med tåget som går strax innan 17 och har alltså hela den dagen på sig för att fota, promenera och äta gott. Hemma är man sen kring kl 21-22 någon gång.

Tror ni jag fick en chock när jag gick in på sj.se och fick fram tågtiderna. Fredagståget skulle inte ankomma Abisko förrän 14:05 och hem på söndagen skulle man åka redan 13:16 dvs 3 timmar bort på fredagen och 3,5 på söndagen. Det kanske inte låter så mycket men att missa allt solljus första dagen gör ju att den dagen är som bortkastad om man åker upp för att fota. Och att sen behöva packa ihop och hinna äta lunch innan tåget går på söndagen gör att de bästa ljustimmarna försvinner den dagen oxå.

Visst många åker upp för att titta på norrsken och vi hoppas oxå på att få se det men ändå, det är ju trevligt om man hinner vara ute i solen lite mer än bara på lördagen när man år uppe i 3 dagar.

Så nu blir det bil, mer osäkert på den smaka E10:an och mindre miljövänligt. Tack för det Trafikverket! Hur tänke ni när ni bestämde vilka tider som tågen skall gå? Äh upp till svenska fjällen i Lappland har vi väl inga weekensturister så vi kan ju lägga helknasiga tågtider dit.

SJ verkar dock inte riktigt ha fattat att det är andra tider nu än förr utan skriver på sin kampanjsida för vinterresor till Björkliden och Riksgränsen att man kliver av tåget lagom till lunch. Får hoppas de serverar sen lunch i Björkliden och Riksgränsen för tåget är ju där en bra bit efter kl 14. Men 14 kanske är lunchtid för de som jobbar på SJ vad vet jag.

Inga kommentarer: