09 november 2007

1408 klaustrofobisk skräck

Lyckades få med mig en kompis på bio i förrgår (han var inte så svårövertalad). Vi såg 1408.

Hade hört en massa bra om filmen men även att några tyckte den var apkass men jag ville ju se med egna ögon.

Jag gillade filmen men ger den ändå bara 3 fönsterlösa väggar i betyg.

Den fick mig att hoppa till och ett lite Iiiiih slapp ifrån mig oxå, tittade bort en bråkdels sekund för att ställa upp popcornburken som vält och när jag tittar tillbaka på duken hoppar det fram en grej, huuu... Men varför får den då inte bättre betyg?

Filmen börjar lite halvsegt, man försöker vara lite rolig, och visst skrattar jag emellanåt men var är spänningen? Lite spänning måste det ju vara relativt tidigt i filmen tycker jag. Men sen blev det riktigt spännande och psykologiskt ett tag, sen blev det en vändning som fick sin förklaring en stund senare med lite mer härligt "sitta på helspänning" men det blev en liten svacka ett tag. Men slutet gillade jag även om det skall bli kul att se det alternativa slutet. Kan dessutom tänka mig att King haft ett liten annan twist på sitt slut i novellen.

En annan sak som drar ner betyget lite är att man aldrig får någon förklaring till varför rummet är så ont, känns som man sitter och väntar på den förklaringen. Men det är klart allt går ju inte att förklara :-) Bakgrundsberättelsen känns lite för platt/outredd, man får ingen riktig känsla för den och det gör att det psykologiska tappar lite.

John Cusack spelar sin roll jäkligt bra så den är sevärd bara för rollprestationen. Samel L. Jackson som "hotel manager" är inte så dålig han heller och det finns gott om adrenalinrushställen i filmen och jag lämnar ändå salongen med tillfredsställt skrämselbehov och visst kommer det kännas lite underligt att bo på hotell nästa gång (troligtvis Rom måndag-tisdag nästa vecka).

Det var dessutom kul att leta efter alla saker som gick att summera till 13 och referenserna till andra filmer. Det fanns en hel del av båda sakerna.

Så nu kan jag stryka denna filmen från min att-se-lista. Kanske blir det någon mer att stryka snart då någon nu är skyldig mig ett biobesök :-)


Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: