21 augusti 2010

En n00b som använt nätet väldigt länge fick ett av de hundrafyrti täckena…

Uppkopplad men relativt okänd

IRC min livlina under många år
(#synthare jag saknar er)
Jag har varit uppkopplad på nätet dagligen sen 1992 via mail, irc, gopher, SvenskMUD, hemsida, gästböcker på webben, forum, ICQ osv osv… Första hemsidan skapade jag kring februari 1994, surfat via uppringt modem med textbaserade Lynx, drivit Pärlplatsen som community sen 2003 och undervisat både i HTML, MDI och informationsdesign på universitetet. Så jag var väl inte direkt någon nybörjare på varken det tekniska eller det sociala spelet på nätet när jag började blogga 2005. Men ändå kände jag mig som en n00b som försökte nästla mig in på #SSWC. Varför, ja kanske för att jag inte riktigt hör hemma i samma kretsar. Jag bor inte i någon storstad (vilket ibland ledde till konversationer som denna “Jaha så du kommer från Boden, när flyttade du därifrån?” “Nä, jag bor där nu, jag flyttade till Norrbotten 1993”, “Jaja, men vad gör man där uppe?”), jag finns inte på Facebook, jag jobbar inte med PR/media/information/entreprenörskap och jag är sällan med på andra träffar och är jag med vet ändå inte en jäkel vem jag är, den där konstiga typen som hamnar i ett hörn med ett glas mineralvatten eftersom det är det mest spännande som erbjuds en nykterist. Annat var det i mitten på 90-talet på IRC på #synth och senare #synthare som jag, [Wilder], Neuro och Inkh skapade då visste alla vem Beata var ;-)

Tillhörighet och möten

Det talades en del om att det pratats om en social media-elit aka #elit, att det bara var de som skulle få vara med på event som #SSWC. Det handlar mer för mig om att det finns en grupp människor som känner varandra (kanske inte IRL men hamnat i samma sammanhang på nätet under en lång tid), lyssnar till varandra och utbyter idéer i ett gemensamt ämne (sociala webben osv). Men det finns oerhört många andra sådana grupper och de har bokbloggsträffar, bloppisar, frågestundsfika, vi-som-älskar-katter-mingel, osv. som andra inte deltar i varför skulle detta område vara så annorlunda.

En liten bit av mitt social wheel för Twitter (via socialwheel.com)
Vi som då hamnar lite utanför den där klicken av “#elit” läser dem gärna, svarar, snappar upp, vidarebefodrar kloka saker som sägs. Har vi då något existensberättigande på #SSWC? Ja jag tyckte uppenbarligen det, någon måste ju lyssna också, de kan ju inte alltid få prata för sig själva inom sin egen grupp. Så jag åkte dit som åhörare, ni vet på en vanlig konferens brukar det vara ca 1 % talare och 99 % åhörare på en unconference är det kanske tvärt om. Men jag var inte bara åhörare, jag höll en session också, man måste ju passa på när man har så otroligt många smarta människor inom detta området närvarande. Att då inte passa på att hålla en diskussionspunkt och mjölka dem lite vore ju korkat ;-)

Ämnet #elit diskuterades på #SSWC i en session jag tyvärr missade men som jag tycker Jennifer Bark (@thejennie) har skrivit om den mycket informativt. Johanna Ögren (@jossibaloo) sammanfattar på Lilla gumman min egen fundering kring #elit-snacket, vilka är de som pratar om en #elit, vilka är det som initierat denna diskussion eller är det de utpekade själva som på något sätt snappat upp något litet och sen försöker försvara sig?

Men trots min tanke att vara åhörare (vara tyst har dock aldrig varit min starkaste sida) kunde jag inte låta bli att kasta mig in i diskussionerna i sessioner och i minglet och det hade jag aldrig gjort på en vanlig konferens. Det hade mycket att göra med vilka andra som var där och syftet med en unconferens. Det blev mer som på nätet, det var ok att bryta in i en pågående diskussion, hävda sin åsikt och slänga ur sitt ett påstående. Det blev som Twitter fast live. De i det inre klustret förde samtal med varandra medan vi i det yttre flikade in lite då och då men förde även egna samtal som de inte deltog i alls.

Ibland kunde det dock uppstå lite “pinsamma" situationer, jag följer en del/läser bloggar som inte följer mig på twitter eller läser mig blogg. Jag vet alltså vilka de är men de har inte en susning om vem jag är. Men ibland glömmer jag bort det, jag går fram och hälsar, pratar och kommenterar något ändå, och plötsligt gäller inte twitter-live-andan länge, för nu träder det personliga mötet in och situationen kan bli lite tryckande. Vi har inget att tala om, det blir en envägskommunikation. Men det var bara att tacka för sig och gå vidare och hoppas att de antingen tog reda på vem man var för man verkade intressant eller glömde bort vad som stod på badgen och man hamnar i glömda arkivet.

Innan #SSWC fick man intrycket av att det var rena rama väckelsemötet året innan det var mycket snack om att de inte saknade nätet för alla var ju ändå där så man undrade ju lite hur det skulle bli i år.

Lycka

Och så här i efterhand är jag är så jäkla lycklig för att jag vågade åka, jag är så ofantligt glad för att Anja Säker (@klura) som jag bara träffat en endaste gång under Littfest snabbt frågade om jag ville dela stuga med henne. Första personen jag träffade på Cityterminalen var Anna Hass (@glimra) (Såg några andra före henne sådana jag kände igen från avatarerna men jag var faktiskt för feg för att gå fram och säga hej. De verkade rätt upptagna av sitt samtal dessutom.).

På Cityterminalen utanför vår gate rådde nog fortfarande mycket av de vanliga sociala konventionerna. Men åter till @glimra hon stod vid en bänk vid vår gate och när jag kom förbi sa hon HEJ! med ett tonfall som vi sågs för typ 100:e gången. Min skalle sökte förbrilt efter ansiktsmatchning. Men det var en för mig helt okänd person som så överväldigat hälsade. Vi började prata och efter 5 min hade vi hittat gemensamma bekanta och jag skall skicka vidare ett ramavtalsavrop till henne. Vi har sedan under både #SSWC och bussresan hem avhandlat många ämnen. Jag ber om ursäkt för att jag aldrig hakade på dina förslag om bad och bastu men förkylningen som nu äntligen brutit ut ordenligt hade inte varit kul att ha på ön och en bastu hade definitivt triggat igång den.

På bussen ner hade vi det rätt lugnt och trevligt (bricklunchen på Brunstorps värdshus förtränger vi) och väl framme med färjan stod våra #SSWC-hjältar Kristin Heinonen (@kristinheinonen) och Thomas Wennström (@tomaswennstrom) och hälsade oss välkomna tillsammans med en violinist (som jag nu tack vare en kommentar vet var Astrid Selling Sjöberg (@astridss)) och Tjäröpersonal. Bussresan och färjeturen svetsade samman #sswc1-gänget och man fick några ansikten att känna igen väl på ön. Jag hamnade bredvid trevliga Johan Ljungström (@johanljungstrom) från Sveriges Radio. Vi pratade Sommarpratare och vandring i fjällen. Jag hade en rolig stund med “gigolon” Fritjof Andersson (@fritjof) och pratade med många andra jag nu glömt namnen på (får gå igenom mugshotsen och identifiera dem).

När jag kom i land satt @klura på en bänk och välkomnade mig, vi passerade fåren och hon förde mig snabbt till vårt rum som vi skulle dela med 2 killar (vi skulle haft eget rum men det skänkte vi till @UlrikaHall som behövde det bättre) där sakerna dumpades.

Jag slogs av hur otroligt mysig Tjärö är. Vilken pärla i STFs utbud av vandrarhem. Hit måste jag åka med familjen eller någon gång jag känner att jag vill fly precis allt och komma bort och fjällen inte lockar. Synd bara att det ligger så rackarns långt från Boden bara. Jag skyndade mig att hoppa ur jeansen och tröjan jag hade åkt i och i linne och shorts, det passade värmen som var ute mycket bättre.

Béatrice Karjalainen by Gitta Wilén CC (by)
Incheckning både i stugan och på campet, mugshot togs Att bli fotad av av Gitta Wilén (@gitta) var roligt, hon är duktig på att fånga rätt ögonblick, inte ens jag såg ut som värsta miffot (som på 99 % av alla övriga bilder jag förekommer på under #SSWC). Sen var det invigning, Griden öppnades och jag skrev snabbt en lapp att sätta upp, det var med en känsla att kommer det 5 är jag nöjd, kommer det ingen hinner jag kuta till något intressant.





Invigning hölls med oändliga applåder samt omtagning då TV4 inte han med att få med de intensiva applåderna som blev än bättre i omtagning, burgare serverades, det minglades och jag @glimra och Jeanin day(@ninaday) öppnade dansgolvet. Åh vad jag har saknat att dansa, att få flyta bort i min egen värld, flirta lite och bara må bra (träningsvärk i ansiktet av leende en hel kväll). Jag tillbringade största delen av kvällen där tror jag. Små pauser ut i minglet. Pratade med @piratforlaget-Mattias som stod och sålde SSWC-boken en sväng, letade upp några från bussen men återkom rätt snabbt till dansgolvet. Lade mig relativt tidigt, det var ju en sessionsdag i morgon och #morgonpromenad.

Morgonpromenad och frukost

Jag hade satt upp en lapp på gridden om en morgonpromenad kl 07:15 så det var bara att stiga upp.@klura hakade på liksom Åse Lundblad @aselundblad. Vi tog slingan ut på den södra delen av ön, blev omsprungna av en hurtig Heidi Wold (@heidiupdate) som tog slingan 2 varv.


Frukosten på Tjärö var underbart god, saknade dock ett mörkt bröd, magen påminde mig sedan om det resten av dagen.

Sessioner

Sessionerna startade igång kl 10:00 och sen var det ett hektiskt schema hela dagen. Jag försökte klämma in så många sessioner det bara gick under dagen, här skulle tiden utnyttjas till max. Det kommer jag nog inte göra om jag åker någon mer gång för en del sessioner fick direkt spinoffsessioner som hade varit intressanta att hinna med.
Pengar, hur kapitalisera på kunskap
10:00 var jag på en session om Pengar, hur kapitalisera på kunskap. Att våga ta betalt medan det går och att hitta rätta kunderna med det rätta budskapet. Sessionen hölls i Veidekketältet av Björn Alberts (@bjornalberts) och Johan Ronnestam (@ronnestam) och de använde båda sin egen bakgrund och bland annat Maslows behovspyramid för att visa på hur du får affären. Mycket intressant. Intressant är även det blogginlägg @ronnestam skrev efteråt om att våga säga vad man vill göra högt för att sen genomföra det. Han hoppade från dödsklippan. Sessionen avslutades med 20 minuters öppen diskussion, jag lyssnade på några av frågorna men insåg att jag skulle hinna på en session Under eken 10:30 som jag gärna ville lyssna på. Jag sprang förbi fikabordet och grabbade åt mig lite vindruvor, några kakor och en kopp te innan jag…
Film från sessionen hos citizenaren
Tre otippade surfare
...10:30 slängde mig in Under eken och hamnade i ett seminarium om Tre otippade surfare som hölls av Daniel Erkstam (@erkstam). Han berättade om funktionshindrades användning av datorteknik för att kommunicera. Jag blev alldeles tårögd av hans exempel. Tänk att via teknik få ett eget språk när du varit inlåst i din egen kropp eller att få hitta igen en hel grupp med människor med samma nördsamlande som du själv via nätet och som inte bryr sig ett smack om att du är autistisk. Som utvecklare av teknik/media/kommunikationsätt måste vi ta hänsyn, tillgänglighet är viktigt, lägg de extra kronorna som det innebär att tänka tillgänglighet och sen testa, de må vara en liten grupp människor som berörs men den öppenheten kan förändra deras liv. Vi borde alla få lyssna på de personer som tvingas stå ut med ex. mellanslag mellanslag mellanslag mellanslag klick här för mer information för att verkligen förstå att det som WAI mm statuerar är inte bara för att göra livet miserabelt för utvecklare och designers.
Sociala webben inom organisationer
SSWC2010-293 by Anna-Carin Carnebro CC (by-nc)
11:00 var det dags för min egen session, i Lilla tältet, om Sociala webben inom organisationer och det kom massor med folk till denna diskussionspunkt. Jag hade väl från början tänkt mig ett ganska tekniskt/produktorienterat samtal men inte de andra. Tycker det blev en intressant diskussion om svårigheten att få till intern kommunikation och att man inte löser det med rätta verktyget utan det handlar mer om kultur och förändrade arbetssätt. Min tanke var väl kanske lite “Vi som är vana att använda sociala webben-tekniker för kommunikation kommer snart kräva det även på jobbet” men den framkom nog inte helt klockrent. Vi pratade även om kunskapsbevarande, det är viktigt men ingen vet riktigt ännu hur det skall gå till. Wikis, gemensamma sessioner i Skype mm framkom som alternativ. Ett annat var att se till att HR såg till att folk trivdes så bra att de inte slutade, då behöver man inte spara ner kunskapen på något sätt. Funkar kanske på små ställen. Min session var bara 20 minuter, den hade kunnat vara mycket längre.
Twittoppen
11:30 Jag stannade kvar i Lilla tältet för nästa session, det var Andreas Krohn (@andreaskrohn) som skapat Twittoppen som pratade om hur man kan bygga en webbplats på andras hårda arbete. han förklarade tanken bakom twittoppen och vilka API:er som ligger bakom. Han får det att låta så lätt. Twittoppen hamnade i en liten storm när den lanserades. @andreaskrohn hade kanske lite olyckligt valt titeln “Mest inflytelserik på SSWC” på sin första lista. Inflytelse över andra kanske inte riktigt kan mätas i antalet followers på twitter. Men som mashupprojekt är det jätteintressant. Jag är sjukt nördigt intresserad av integration och mashups och när jag hör om sådana grejer kliar det i utvecklingstarmen, jag kan lätt grotta ner mig i protokoll, API:er och annat men sen kommer jag ändå ingen vart eftersom mina programmeringskunskaper är så sjukt rostiga. Vore kul att någon gång få vara arkitekt för ett system men sen överlämna kodandet till någon som är bra på det. Frågan är hur man tjänar pengar på sina smarta mashups, det hade varit intressant att få lyssna till. Är det någon som gör det eller bygger de bara utvecklingscred och kan få andra uppdrag?
Lunch
Lunchen dukades fram och när vi kom ut ur tältet serverades en gryta med kyckling. jag stoppade ner sleven i grytan och fick upp en stor svamp. Whoops tur att jag såg det. Hittade en i personalen och frågade efter den svampfria maten och de hänvisade mig först till det vegetariska som innehöll än mer svamp än kycklinggrytan. De vad om ursäkt (de verkade ha glömt bort att det ack:at att jag inte tålde svamp) och trollade fram svampfri mat på 5 minuter. @tjaro_crew löser allt bara de får några minuter på sig. Fick dock ont i magen på kvällen men det kan lika gärna bero på överdos av kakor än att det var svampspår i maten.
Förbi bordet och mer te, frukt och kakor innan nästa session.
Facebook, en plats för företagen?
13:00 i .se-ladan lyssnade jag på Facebook, en plats för företagen? Ett seminarium på 40 minuter med Heidi Wold (@heidiupdate) och Niklas Strandh (@deeped). Detta föredrag av 2 erfarna inom branschen trodde jag skulle ge lite konkret info, lite “så här gjorde X” och “så här gjorde Y” för att lyckas. Kanske tom några exempel på fatala misslyckanden. För nu har man i något år predikat om att företagen måste finnas där kunderna finns och alla har ju Facebook (utom jag då). Men nu börjar det bli dags att prata om ROI, reell kundnytta, vad skall företagen göra på Fejjan rent konkret. Men de riktigt reella exemplen uteblev men tydligen hölls en session till som många av oss helt missade där det lyftes fram exempel och delades mer öppet. Cecilia Ödman (@cecilia_odman) har skrivit en bloggpost om just känslan att komma från SSWC med mindre än vad man hade hoppats på. Uppdatering: Diskussionen från sessionen jag missade fortsätter på twitter under taggen #rskap. Läs gärna Europeiska försäkringars inlägg i frågan.

En mycket bra punkt som nämndes är att Facebook nog allt mindre kommer vara en webbplats/sida utan företagen kommer lyfta in Facebook i den egna webbplatsen. Facebook open graph och Facebook connect gör Facebook mer till ett interface som går att nyttja för att slippa bygga eget. Själv får jag lite lätt panik, ibland känns det som Facebook är ett parallellt Internet. Ett där medlemskap krävs för att få vara med och leka. Ett medlemsskap som ägs av ett företag som styr och ställer över allt. Björn Mellstrand ställde frågan Håller Facebook på att bli Internet? på JMWs blogg i våras och kanske är vi på väg dit delvis. En handuppräckning med “Vilka har inte Facebook” ändrades snabbt till ”Vilka har Facebook” synd för det hade varit intressant att få veta om det var någon mer än jag i församlingen som inte hade ett konto. Totalt fick jag höra talas om 3 till på ön som var Facebooklösa, vi ansågs nog vara aningen udda och övertalningsförsöken var många.
Makt & kön i sociala medier
14:00 efter ännu mera te och kakor hamnade jag åter igen Under eken på Fredrik Wass (@bisonblog) diskussionsession om Makt & kön i sociala medier. Det blev en mycket intressant diskussion som tyvärr ramlade ner i kvoteringsträsket och aldrig lyckades ta sig upp igen trots att Karin Adelsköld (@karinadelskold) gjorde tappra försök. Fredrik undrade om vi gått från att vara relativt könlösa till att vara oss själva med vår fulla identitet och om det påverkat hur vi blir bemötta. Många exempel kom upp. Själv berättade jag om hur det är att som tjej försöka ställa frågor på väldigt teknikfokuserade ställen, man tas sällan på allvar innan man byter namn till något manligt och det är lika jäkligt att försöka vara kille på ett föräldraforum. Andra berättade om hur det är att vara tjej/kille i onlinespel hur man som tjej både kan få extra mycket hjälp men också behöva utstå sexuella trakasserier. Tyvärr verkar det som att vi på nätet tar med oss de stereotypa bilder vi har var män/kvinnor och att om en person är könsneutral så applicerar vi ändå ett kön på dem för att sortera in i rätt fack och bemötandet blir där efter. Brit Stakston sammanfattar lite i JMWs blogg. Hon skriver i samma bloggpost om ekonomisessionen också. Ämnet är intressant och jag hoppas @bisonblog går vidare med ämnet och skriver något det önskar även Elvira Ericsson (@notonmyshift)
Film från sessionen hos citizenarena
Fånga affären i sociala medier
15:00 tillbaka till .se-ladan och Fånga affären i sociala medier med Klaus-Peter Beierdorf (@tyskungen). Kan vi få avslut på affärer i sociala medier eller skall vi ha det bara till annat? De flesta åhörare såg sig inte vilja göra avslut i sociala medier utan där söker man information, skapar kontakter och har främst personlig kommunikation. Klaus-Peter drev på rätt hårt, men kan man inte bara spamma, någon idiot nappar ju.
Många av åhörarna ansåg att ex. Facebook nog snarare är till för att skapa en relation snarare än att ge avslut på affären där och då. Men samtidigt är det många som använder Facebook för personliga relationer, de vill inte ha en personlig relation med färghandlaren eller tv-butiken. Vi lyssnar hellre på vad vänner och bekanta rekommenderar än vad säljarna säger så hur skall säljare av varor då skapa denna “kompisanda”. Kanske genom att skaffa sig “förtroendepoäng” ex. sätta upp en grupp/forum kring husmåleri där alla kan diskutera, att tillhandahålla expertråd utan underliggande köp köp köp-vibbar. När någon väl skall köpa är det då mer sannolikt att de väljer ditt märke än konkurrentens.

Diskussionen handlade även om vi som mottagare vill ha svar på våra statusuppdateringar om att vi borde skaffa ny TV för den gamla är ursel av ett företag som säger “Kontakta gärna oss om du vill veta mer om TV-inköp”. När blir ett direktanrop ett intrång i flödet och när är det välkommet? Det verkar vara mer accepterat att få svar från ett företag på direkt tilltal eller om man skapat en relation via diskussion i generella termer än ett plötsligt indykande. “Besudla inte mitt twitterflöde”.
@tyskungen har sammanfattat det i en egen bloggpost.
Lissly
15:30 Kutade till det gröna tältet för att lyssna på Simon Sundén (@joinsimon) som presenterade sin kommande tjänst Lissly. Jag fick min betainvite till Lissly bara några dagar innan och hade hunnit testa lite. Så det var kul att få höra lite tankar bakom och hur tjänsten kommer att utvecklas (booleansökning är välkommet). Det är intressant med en bevakningstjänst av svenska sociala webben och då inte bara Twitter, Facebook och bloggar. Jag gillar skarpt att de även tagit med forum som är en stor del av svenskarnas sociala sammanhang på nätet. Alla som var på SSWC kommer få en invite till Lissy, ta till vara på den chansen. Jag själv har lagt in bevakningar på några av mina kunder alltid trevligt att kunna presentera data när man kommer dit och skall försöka få dem att förstå att de behöver närvaro. Jag och några andra frågade om hur de ser på konkurrenters system, några har ett annat fokus och några som ex. Kairos Futures SoMe Tracker har de ännu inte sett. Har själv försökt att få se något från Kairos men inte lyckats ännu. Däremot kan man ju få en smak för vad de gör via Politikerkollen.se som använder deras teknik. den som är intresserad av analyssystem kan läsa den här uppmaningen från Silverbakk, en jämförelse mellan de olika anlysverktygen vore riktigt trevligt.
Vi tjötar lite om digitala ekosystem
16:00 efter ännu en näve godsaker och en tekopp skyndande jag mig över landskapet till sessionen Vi tjötar lite om digitala ekosystem som hölls av Emil Björklund (@emilbjorklund) från inUse Under eken. Den här sessionen bjöd på dagens roligaste kommentar. Vi sätter där och pratar om kylskåp som twittrar, toarullshållare som ger instruktioner om att rullen skall bytas och mer seriösa diskussioner om hur saker och ting kommer hänga ihop allt mer i framtiden när en av deltagare plötsligt säger “Ah det är sådana ekosystem ni talar om” han hade suttit är och tänkt miljöekosystem och inte fått ihop det alls med vårt prat. Åh vad jag skrattade. Hade även kunnat vara “ekokammaren” som varit ämnet men våra kommentarer hade varit lika obegripliga då. Diskussionen kom väl inte fram till så där jättemycket mer än att det ställer kanske nya krav på de som designar/utvecklar att allt måste ha ett interface/api och att man kanske måste lyfta blicken och se sitt system som en del i en större helhet, en ändring kan slå hårt någon annanstans. Apple togs upp som ett exempel på ett företag som bygger sitt egna digitala ekosystem där allt hänger ihop. Produkter får allt oftare ett digitalt ekosystem som hänger ihop med dem. Nike nämndes vilket även tas upp i den här bloggposten om digitala ekosystem. Vilka produkter har du som det finns ett socialt sammanhang på nätet kring?
Film från sessionen hos citizenarena
TBA eller “utan titel”
16:30 Kutade iväg till en session Under flaggstången som redan pågått sen 16:00 det var TBA eller “utan titel” av Niclas Holmqvist (@nollpunkt), David Bismark (@davidbismark), Nathalie Parkvall (@nparkvall) och Mattias Boström (@piratforlaget). Det verkade vara något bokrelaterat och böcker gillar jag ju. När jag kom dit pratade man om förlag och hur små/nya författare skall bli publicerade. Hur enkelt det är för “kändisar” att bli ombedda att skriva en bok. Vem är författare, alla vi som bidragit till #sswcboken, vi är ju till och med publicerade? Tyvärr hamnade jag i sessionen så sent att de verkade ganska klara och jag fick aldrig något bra grepp om vad de diskuterade egentligen. Har försökt att hitta någon bra bloggpost att länka till men gått bet än så länge. Men tipsa gärna om någon.
Uppdatering: Läs kommentaren som Niclas Holmqvist lämnat till detta inlägg för mer info.
Vilka samhällsförändringar leder den sociala webben till
17:00 på Klippan ovan hamnen var det sen dags för Vilka samhällsförändringar leder den sociala webben till av Magnus Kolsjö (@magnuskolsjo). Min klocka måste gått några minuter efter deras för när jag kom 1 minut i var de redan igång så hur det inleddes vet jag inte. Sessionen lyckades egentligen aldrig fånga mitt intresse och det blev inte bättre av att ett lätt regn började strila över oss. Vi som snart skulle fotograferas i gruppbilden. Sessionen verkade mest handla om huruvida det skulle bli direktdemokrati om personvalen utökades och vi alla sen kunde påverka direkt via sociala webben. Jag insåg hur jäkla ointresserad jag är av partipolitik egentligen och hur oinsatt jag är. Skäms på mig. Jag hade hoppats på att sessionen skulle se samhället som större än vara val, riksdag och regering. Hur kan människor vardag påverkas. Men men man kan inte pricka rätt i schemat varje gång. Antingen var jag uttråkad eller så var det faktum att jag inte ätit något på en bra stund som gjorde att jag bara ville sova en stund.


Opengov/codemocracy
17:30 var det dags för nästa session på samma plats Martin Svalin (@martinsvalin) pratade Opengov/codemocracy. Ämnet i sig är ju jätteintressant. Vad kan vi göra om databaser öppnas upp. Om vi får tillgång till rådata och kan göra egna bearbetningar/analyser och på så sätt granska makten. Vilka tjänster skulle kunna ploppa upp? Hur skulle det göra våra liv lättare? Vad finns det för problem med öppen data. Integritet nämndes som något som måste behandlas, viss data är ju känslig. Som redan nuvarande tjänster nämndes de vädersiter som bygger på norskt data eftersom svenska SMHI vägrar öppna upp sin info. Ted Valentins (@tedvalentin) uppsatser.se var en annan. Men vilka mer skulle man vilja ha? Vi fick med oss frågan och en uppmaning att komma på Codemocracy och diskutera öppna API:er och koda någon rolig/nyttig tjänst.



Gruppfoto, middag och allsång samt mer dans

Efter sista sessionen slutade det faktiskt att dugga och vi skyndade oss till Fotoberget för uppställning. Här skulle vi förevigas tillsammans. Det vore intressant att se hur folk är grupperade på det fotot och jämföra med hur de hänger ihop på nätet. @piratforlaget stod bredvid mig och @klura och utbrister "Jag letar efter mina kompisar". Å jag bara "Tack Mattias då vet vi ;-)". Hur många andra letade upp specifika personer att fotas bredvid? Jag och @klura försökte hitta en plats där vi inte hamnade bakom farbror långbenlånga människor och tittar ni noga på bilden hittar ni oss långt ner till vänster.
SSWC - Sweden Social Web Camp 2010 by Anders Frick CC (by) (se här för en större bild)
Vi svidade om till middagen och gick ut i minglet igen. I väntan på maten fick jag se en frustrerad Morris "Morris Motorcycles" Packer (@morpac) försöka manövrera en radiostyrd bil genom en klurig bana. Det gick inget vidare och han funderade på att klippa racinglicensen.

Middagen serverades, en underbart god lax med färskpotatis, en fräsch sallad, melon och en jättegod sås. Till var det vitt eller rött vin, öl, läsk eller –tada- mineralvatten. Jag är så sjukt less på mineralvatten men vem fan vill dricka cola eller fanta till middagen? Jag och @klura satt tillsammans med bland annat Andreas Ekström (@andreasekstrom) och åt middag. Den mannen är sjukt rolig.Vi fick se Sweet Sunday Web Crunch live med en massa roliga inslag från campet. Se hela inslaget eller vad Andreas Ekström ansåg om att bo i tält i filmklippet mellan 8:30 och 12 minuter. Även @andreasekstrom har skrivit en läsvärd text efter SSWC.

När jag sprang upp till stugan för att hämta den utlovade vinägerchipspåsen till honom hade efterätten dukats fram. En av det godaste kladdkakorna jag ätit med en färsk hallonsås till. Superdupergott. Nu väntar jag bara på att Googlekoden skall ramla ut i pocket så ett ex landar hos mig som betalning för chipsen. Kul att träffa någon som är lika galen i äkta vinägerchips som jag själv. Vi skrattade så vi tjöt åt roliga @karinadelskold och allsången var så otroligt bra att det var svårt att sjunga för man skrattade så. @piratforlaget och @kristinheinonen skall ha stort tack för de underbara texterna. Vi fick lyssna på Jerry Silfwer (@doktorspinn) som var den hemliga talaren. han tog oss med på en tidsresa från det att han upptäckte datorer till det att han fick sin första länk från @deeped i till sin blogg fram tills han stod framför oss alla och talade.

Resten av kvällen gick mest i musikens och dansens tecken med en utflykt till lägerelden för att lyssna på @morpac berätta skräckhistorier och en tur ner till bryggan där några skulle ro ut till bastuflotten.

Skräcksamlingen höll först på att bli utan brasa men efter lite vedsamlande fick vi ihop nog med ved. Men att få 50 nördar att få fyr på en lägereld var ingen lek. Det krävdes en offrad bag-in-the-box-förpackning plus intensivt viftande och blåsande innan vi hade eld. Sen kom någon släpande på torr ved vilket underlättade att hålla elden igång. Ett lätt regn föll över oss men ingen verkade bry sig.

@morpac målade upp ett scenario där Googles grundare inte längre fanns i företaget och en galen tysk hade tagit över. Dene tysk kom på att man kunde ta 10 cent för varje sökning och om Google kunde ta betalt så kunde även andra och vips hade vi ettInternet som var svindyrt att använda, hårt kontrollerat och inga piratnät vid sidan av fick existera. Hur skulle vi agera. Bilda motståndsrörelse, skita i allt och börja odla blommor istället eller återgå till faxen? Diskussionen gled över till en sväng med nätneutralitet för att sedan landa i elitismdiskussionen. Slutna mailinglistor avhandlades och även bubblans innersta krets avverkades men alla var ändå rätt eniga och vi lämnade en falnande eld för att återta dansgolvet i .se-ladan tillsammans och äta nattmaten från Expressen.

Kom i säng långt in på småtimmarna så någon ny morgonpromenad blev det inte tal om. Efter att ha varit uppe över 20 timmar var det sova som gällde.

Morgonens skärgårdsbrunch var suverän. Jag hjälpte till att montera ner kablar och ljusslingor för att ha något att sysselsätta mig med i väntan på avslutningstalet och båtfärden hemåt. Medan jag höll på med det tåg jag denna bild som jag tycker sammanfattar den hjärtliga stämningen på ön, hur vi litar på varandra.
Överallt låg dyra telefoner och även datorer på laddning men konstigt nog såg jag inte en enda iPad/iPhone 4 liggandes övergiven i en laddare trots att det måste funnits minst 100 av dem på ön.

Åter till verkligheten

Det var med sorg i hjärtat jag lämnade Tjärö, ön är speciell, vilken härlig natur och vilka underbara människor som var där. Det var massa människor jag hade velat prata med som inte hans med, jag pratade med många jag aldrig stött på förut och jag missade tyvärr @bineros mobila butlers. De har för övrigt skrivit en bra sammanfattning av #SSWC.

Bussresan hem blev ganska loj, många sov, det spelades och lyssnades på ljudbok. Men jag @glimra och Miriam Olsson (@miriamolsson) hamnade i en intressant diskussion när vi började närma oss Stockholm vi avverkade delad föräldraförsäkring, kvotering, brandmän och nakenfoton mm i en salig blandning. Tack för sällskapet tjejer, jag hoppas vi ses igen.

Summering

Det var jättetrevligt, många härliga människor, ett bra arrangemang men sessionerna var lite väl korta ibland och jag som är tekniknörd egentligen tyckte väl det blev lite för lite sånt men å andra sidan lyckades jag missa typ alla sessioner som var åt teknikhållet eftersom jag valde annat, hmmm... Nästa gång skulle man kanske ha 2 olika spår och någon bättre möjlighet att synka ihop sessioner ibland kändes det som det blev en del som var snarlika. Öppna gridden lite senare kanske, när så många som möjligt har hunnit dit? Sen håller jag med de som föreslår 2 dagar med sessioner.

Det mesta på #SSWC var "Charing and caring" men att dela med sig av förkylning var definitivt som @aselundblad sa "Charing without caring". På tal om att ta hänsyn måste jag säga att rökarna på ön var bland de mest hänsynsfulla jag stött på. Visst de glömde bort sig och rökte utanför dörrar, i entrén till tält och lada så jag blev sjuk men när jag bad dem flytta på sig log de bara och sa javisst. Det händer inte så ofta. Så ett stort tack från mig, utan den viljan att ta hänsyn till någon annans önskemål hade jag nog legat helt däckad nu.

Bilder

Klicka på en bild så får du se bildtext och rubrik till bilden. Känner du igen någon på bilden gå gärna till bildens sida på flickr och tagga
Genom min sökare:

Created with flickr slideshow from softsea.


Allas uppladdade bilder:

Created with flickr slideshow from softsea.

Läs mer
Jan Viderén (@videren) försöker samla allt som skrivits om SSWC så kika gärna på hans sammanställning. Dessutom går det rykten om att #SSWC-filmen skall vara klar på söndag och ha premiär. Spännande spännande. Ni som var där, glöm inte att rösta i fototävlingen. Ni som inte var där njut av blogginläggen, videoklippen och läs #sswcboken. Skulle du vilja veta mer om de som skrev boken har @piratforlaget sammanställt en lista på alla som medverkat. Hmm alla @piratforlaget som har med boken att göra borde nog snarare vara @mattiasb för det var ju inte Piratförlaget som gav ut den utan Bubblan Books.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ps. En del påstår att de som är #elit är de som var med i fjol i så fall är jag nästan #elit, jag hade plats, tom i stuga men var tvungen att avboka strax innan pga nytt jobb. Och i år skulle jag bott i Annies stuga det var tydligen där übereliten bodde men som sagt mitt och @kluras goda hjärta "charing is caring" you know) förflyttade oss till Annies lada istället.

Ps.2 Tack till Kristina Alexanderson (@kalexanderson) för den utmärkta beskrivningen om hur man skriver erkännande för verk under CC-licens.

13 kommentarer:

Bisonfredrik sa...

Tack för långt och belysande inlägg. Det här ska jag visa när någon undrar över vad SSWC är för något. :)

Andreas E sa...

Plus ett på det!

Niclas Holmqvist sa...

Långt och trevligt inlägg. Önskar lite att jag hade hittat till alla spännande forum lite tidigare. #synthare hade varit en utmärkt start. Jag var inte online förrän 1997 och bosatte mig där inte socialt förrän med Jaiku (eller, jo förresten, jag träffade ju Helén på Spray Date :).

TBA-sessionen fick namnet "Böcker, författare och förlag på den sociala webben" (lite brett som vanligt) under dagen, och inte ens vi som var där hela tiden är nog helt klara över vad som diskuterades. Lite spretigt. Jag har bilder på @nparkvall och en dator, så jag hoppas det dyker upp något skrivet med tiden.

Huvudspåret var ungefär förlagens och författarens relation i framtiden. Vem har ansvar för marknadsföring? Vilka tjänster ska förlagen erbjuda? Hur kan man använda webben för att uppmärksamma böcker som inte ha en stor kampanjbudget i ryggen?

David berättade lite om sitt förlag Recito, Mattias förutspådde förlagsavtal som en meny där olika tjänster kunde erbjudas författaren ("Jag gör egen reklam tack men ni kan stå för mediekontakterna") och jag berättade kort om http://socialaförlag.se.

Vi har börjat diskutera en uppföljning i Stockholm under hösten, med mer fokus, och kommer alla att finnas på bokmässan för eventuella drive by-diskussioner.

Och kul att råkas igen, om än kort.

Anonym sa...

Härligt inlägg, Bea!
Tänk att du kom hela vägen från BODEN! Till lilla Jernavik! Märkligt nog är jag också en slags outsider på sswc (har varit där båda åren) eftersom jag är campets absolut NÄRMASTE deltagare (jag bor i den röda gården i Jernavik, 100 m från där Tjäröbåten lägger till). Jag tog utombordaren ut och sov i egen säng om nätterna ;-)

Underbart inlägg du gjort! Och jag är verkligen jätteglad att du hade turen att hamna på bra sessioner och att jag kan läsa om dom på din blogg, eftersom jag tyvärr hade lite otur att missa ett par pass.

Jag tycker att det på ön (och om jag kollar i min twitterlista) blir uppenbart att sociala medier på något sätt används mest av journalister (eller så är det dom som märks). Själv är jag interaktionsdesigner och musiker och använder nog medierna på ett lite annorlunda vis. Kan vara ämne förspännande session...

Som jag ser det besätts ön under en helg av Stockholm (och lite Mø och Gbg) och det är det perspektivet folk tar med sig i diskussionerna. Att åka ut på landet borde öppna upp för att ta nya perspektiv, att se saker från periferin. Men vet du, nästa år kan vi ju hålla en session om sociala medier från periferin... ;-) Hade en session förra året med den inriktningen, men sthlmarna förstod inte riktigt dilemmat med att vara placerad fysiskt långt utanför centrum. Detta faktum har den digitala världen ännu inte lyckats ändra på.

Tror jag minns dina inlägg från Makt och kön-sessionen. Var det inte du som hade två pojkar som gillar rosa? Om du inte minns mig, så ser jag ut så här:
http://www.flickr.com/photos/attig/4901559525/in/set-72157624623735723/

Jag stod och spelade på bryggan när båten kom in (6 ggr!), men tror jag missade nog er last, eftersom jag var tvungen att dra på släktmiddag på fredagkvällen.

Här är några av mina bloggar:
http://mittgamlahus.wordpress.com
http://astridselling.wordpress.com
http://longbowing.wordpress.com

bstark sa...

Helt sjukt. Har en till vissa delar en närmast identisk text som jag filat lite på men inte lagt upp. Med ord som IRC, nästla etc. Hade t.o.m tänkt och använda "n00b" i rubriken.
Det är väl bara att bränna upp den skiten nu.

...och nej, jag använder inte heller Facebook.

Unknown sa...

Precis som du (och en del andra, tydligen) saknade jag en bra exempelsamling på genomförda, utvärderade/mätta projekt i sociala medier. För jag är helt säker på att de finns där ute. Jag startade den här bloggen http://socialamedierfunkar.wordpress.com/om-bloggen/ där jag tänkte samla bra svenska exempel. Bidra gärna! /Rickard Wolrath

Johan Ronnestam sa...

Vilket fantastiskt blogginlägg. Roligt också att höra att du uppskattade Björns och min session :)

Béatrice Karjalainen sa...

@bisonfredrik och @Andreas E
Tack så mycket. Den kommentaren värmde. Trodde ingen skulle orka läsa pga längden.

@Nickas Holmqvist Tack så mycket för uppdateringen. Det lilla jag han höra verkade intressant. Skall kolla upp socialförlag.se.

@astridss Jodå du tog emot vår färja oxå, tog en bild på dig utan att veta att det var du. Jodu det är speciellt att bo utanför storstäderna och ändå vara aktiv inom sociala medier. Alla antar direkt att man bor i en storstad. Du måste bo helt underbart. Blev direkt förälskad i landskapet. En session om livet på det sociala landet vore säkert något förnästa gång. Och jo det är jag som har grabbarna som gillar rosa och som har lite okonventionella metoder för att hävda sin rätt att bära rosa.

@bstark Nu blir jag ju jättenyfiken. Inte kasta publicera istället.

@Rickard jag sparar undan din länk och skall göra mitt bästa för att bidraga. Får kolla av med kunder.

@Johan Ronnerstam tack så mycket!

Anonym sa...

Hej n00ben! :-)

Jag aer inte heller med paa FB pga att det aer ett CIA-projekt.

Om direktdemokrati:
"Hur kan människor vardag påverkas." skriver du.
Aer inte det uppenbart? :-)

Alla beslut i riksdagen paaverkar din vardag. hastighetskameror, oevervakning, din ekonomi, bankdirrars ekonomi, elpriset, miljoen...

Kanske jag skulle varit med och talat?

http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/07/27/ett-demokratiskt-tal-till-nationen/

MVH
MrPerfect72
Medlem av Aktiv Demokrati

Béatrice Karjalainen sa...

@MrPerfect72
Jag anade att den kommentaren om vardag skulle komma då jag tog bort en parentes som förklarade att jag åsyftade det mer dagliga livet som man styr över själv eller i sammhället där och då. Små beslut som inte handlar om politik. Jag tror inte på direktdemokrati tyvärr måste jag säga. Visst vore det en idealisk tanke att alla skulle få rösta om ditten och datten men folk är ofta för oinsatta och även om all info skulle släppas fri så skulle inte gemene man ta sig tiden att läsa på, analysers och se på helheten. Vi gör det ju inte ens nu, många röstar av gammal vana utan att läsa partiprogrammet. Sen så kan man väl önska att politikerna fick vara lite mer individuella inom partierna och att det var lättare att på riksdagsnivå lägga fram förslag. Motsvarande kommunernas medborgarförslag.

Anonym sa...

Långt och trevligt och väldigt spot on. Jag känner igen mig i väldigt mycket av vad du skriver, bl.a känslan av att vara n00b ;-)

Superkul att träffas och dela rum!

Béatrice Karjalainen sa...

@Anja Tack!

Anonym sa...

Vi tror inte på ren direktdemokrati men en blandning "on demand".

Ja. Visst vore det en bra ide att du skulle få rösta om vad du vill och i det du var insatta i och delegera resten, men inte vill du delegera till pyramid-makthavare, men till hederliga medborgare med politiskt intresse?

Om man inte vet vad man voterar om ska man inte votera, anser jag. Men jag antar att du, om du voterar, tar dig tiden att läsa på, analysera och se på helheten.

Jag antar vidare att du röstar, inte av gammal vana, men verkligen funderar om du inser detta faktum.

I Aktiv Demokrati kan du vara individuell och det blir lättare att på riksdagsnivå lägga fram förslag.

Jag tror att de flesta har potential och kan delta i diskursen och votera och delgera. Demokrati kan endast existera om folket styr, folkstyre.

Annars blir det partikrati, dvs. inte demokrati.

http://aktivdemokrati.se/aktiv-demokrati-martin-gustavsson-tycker.html