19 december 2008

Oj så många jag aldrig hört talas om, de måste bo i ett annat kluster

Deepedition delade ut en artikel från HD.se om att bloggosfären är död men att bloggkluster uppstår. Bloggosfär anses vara elitistiskt och inneslutande och antyder en enda stor gemenskap enligt artikelförfattaren. Men han undrar vad skillnaden skulle bli om man pratar kluster.

Deeped skriver att det enda vi bloggare har gemensamt är att vi är bloggare. Och det håller jag med om. På rabeffak edlos (Solde kaffebar) kan man läsa att nästa års ord borde vara kluster. Och efter att ha skrivit en uppsats om just klusterbildningar i min MBA-utbildning så är jag kanske beredd att hålla med. Ett kluster är en sammanslutning av individer/företag/organisationer med gemensamma intressen, strävan mot gemensamma mål. Man är konkurrenter men hjälper varandra ändå för målets skull. Jämför med oss bloggare, vi konkurrerar till viss del om samma läsare men för att få läsare, för att kunna väcka debatt och tankar är vi beroende av varandra. Vi måste länka till andra som skriver om samma sak (både de som håller med och är emot). Vi utbyter idéer, tankar, vinklingar, peppande, dissande mm. i egna blogginlägg men även i kommentarer hos de andra.

Vi kan ingå i flera kluster som i sin tur kan ha flera medlemmar från andra kluster eller så är vi isolerade från övriga individer när vi deltar i ett kluster. Jag skrev en kommentar till en post jag delade ut för ett tag sedan: “Lustigt. Jag satt igår och funderade på hur bloggar hänger ihop. Hur vissa bloggare bildar små tighta gäng som läser och länkar till varandra. Hur man ibland hittar en ny blogg och den i sin tur hänger ihop i ett annat moln av tighta bloggare. Och mellan molnen går ett par fåtal länkar där någon råkar ha uppmärksammat båda.”

Dessa moln jag pratar om skulle kunna kallas kluster. Undra hur den kartan skulle se ut.

Varför babblar jag om detta nu då, jo jag kollade nämligen på listan över vilka som sitter i panelen för stora Bloggpriset. Det finns med en hel del bloggar jag känner igen namnen på, bloggar jag läser dagligen och har i min GR ,en del känner jag bara till via namnet, kanske läst någon gång för att de hamnat på Knuff eller att någon av bloggarna jag läser har länkat. Men det fanns också en hel del bloggar jag aldrig hört talas om. Om man skulle ta den där listan och försöka gruppera den så tror jag man skulle finna att de bildar kluster/moln. Vi har mode/fest/glamour-bloggarna som läser varandra men kanske inte länkar så där jätteofta till varandra och så har de sina hangarounds som ofta länkar till dem. Politik/samhälle-bloggarna håller ihop rätt tight och där länkas det, det finns ett antal blandbloggar som ofta länkar till dessa och inte allt för sällan får en länk tillbaka eftersom de är bra på att kommentera och ge en samlad bild. Osv...

Många små bloggar kommenterar ofta hos andra, länkar in till ett visst kluster men får sällan länkar tillbaka. Ofta kan de nog vara ganska spridda i vad de skriver om, som jag. Ingen tydlig profil alls. Skriver mest för att det är roligt att skriva och då och då få återkoppling. Utan profil är det svårare att bli en kärnmedlem i ett/flera kluster. En kärnmedlem är någon som många läser/länkar till, som ofta väcker nya frågor/ämnen som andra hakar på.

Bloggosfären är inte elitistisk och uteslutande, där kan vem som helst vara med och flyta omkring i bubblan. Att få respekt och dras in närmare ett klusters kärna är desto svårare. Att bli hangaround och bara länka in i klustret är lätt och är man enveten och trägen (och har något eget att säga) blir man snart läst och då kommer även länkarna ut från kärnan. Och andra i ytterkanten kommer också länka eftersom kärnan har tyckt att det var intressant.

En viss verksamhet i ett kluster klarar sig inte utan stödverksamheter, Trollywood är beroende av cateringfirmor, boenden, få låna lokaler mm. Många små är beredda att stödja filmindustrin med detta och slår sig samman för att erbjuda tjänsterna, har jag fullt på mitt hotell rekommenderar jag grannhotellet istället för att bara säga att det är fullt. På så sätt kan man behålla filmverksamheten i närområdet. Genom att länka till andra intressanta bloggare kan man behålla sina egna läsare och sakfrågan får en bredare debatt. Sen finns det ju undantag, det finns bloggar som är jättestora, bloggar som man näst intill aldrig ser länka ut till någon annan, bloggar som inte direkt innehåller någpn substans att diskutera kring. Så varför de har så åtroligt många inlänkar förstår jag inte men jag är inte heller målgruppen. Någon gång skall jag ta och kika närmare på exakt vad det är andra länkar till hos dessa bloggare.

Men bloggosfären är som vilket annat samhälle som helst, det finns sociala nätverk som man nyttjar för olika saker och alla har sin egen ställning i de olika nätverken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

P.O. Arnäs sa...

Bra skrivet! Och helt korrekt. Jag tror att klustring är naturens sätt att självorganisera. Självklart har alla bloggare en "A-lista" över de som ger mest/är intressantast/tycker lika etc. Denna lista behöver naturligtvis inte vara uttalad eller publicerad, men den finns.

Och, om alla då har denna typ av lista - ja då uppstår kluster. På sajter som Facebook kan dessa kluster visualiseras (Friend Wheel, tex). I bloggvärlden är det lite svårare, men det går.

Jag har länge funderat på hur till exempel vetenskapsbibliotek skulle kunna organiseras efter referenskluster istället för ämnesord. Kanske blir ett inlägg om det...

/P.O.