11 december 2008

Bolt

I lördags var jag och familjen på bio med jobbet. Det var Logicas traditionella förhandsvisning av en Disneyfilm. Filmen i fråga var Bolt. Jag var presentatör på visningen och fick hälsa alla välkomna samt berätta lite om Logicas över 20-åriga tradition med förhandsvisningar och lite om filmen. Jag hade fått ett manus att läsa in, kunde det utantill i bilen på väg till Luleå och det sista jag gjorde var att upprepa de viktiga stolparna, enstaka ord. När jag väl stod där framme var manuset borta, men stolparna satt. Tur man är van att prata, det var bara att hitta på nya meningar medan jag pratade på. Men ingen verkade ha märkt något, fick beröm för att det var en bra introduktion även om den sabbades lite av att reklamfilmen för andra Disneyproduktioner började rulla bakom mig, men de fick stopp på det så jag fick prata klart.

Filmen handlar om hunden Bolt som växer upp som TV-stjärna, han känner inte till något annat liv och tror att han verkligen har de superkrafter hans TV-seriekaraktär har. Som vuxen får lite Truman Show-vibbar. Bolt tror att hans älskade matte Penny verkligen är i fara så gott som varje dag och en dag går det för långt. Han tror att hon är kidnappad och ger sig ut i stora vida världen (eller tvärs över USA i alla fall) för att leta upp henne. Bolt upptäcker snabbt att livet inte är så enkelt som han trott. Han upptäcker den hårda vägen att superkrafter är något han saknar. Upptäckter som lockar fram många skratt i salongen.

Bolt träffar på flera sköna figurer, några är bifigurer som bara förekommer en kort stund så som NY-duvorna medan andra följer honom under resan så som den övergivna katten Stumpan (eller var det Strumpan?) och den "livsfarliga" överviktiga hamstern (som jag inte minns namnet på Uppdatering: Roffe heter han). Den TV-beroende hamstern har Bolt som största idol och är alldeles till sig, i sin plexiglasboll, över att äntligen få träffa Bolt och dessutom få vara en del av hjältesagan. Jag irriterade mig lite på hamstern till att börja med men senare var det han som kläcker alla roliga kommentarer (bortser från att han sa han istället för honom en gång).

De nyfunna vännerna råkar ut för lite av varje under sin resa som det skall vara i en barnfilm och sakta går det upp för Bolt att man inte måste ha superkrafter för att vara hjälte. Givetvis har filmen sina antihjältar också och de finns på två plan dels den elaka personen med grönt öga. Han är den onda i TV-serien, Bolt hatar honom och dels finns Penny och Bolts manager samt TV-producenten i den verkliga världen.

Filmen är riktigt snyggt gjord, öppningsscenen där man ute från gatan ser Bolt i en djuraffär är väldigt realistisk tills man får se en människa. Då slår det över till tecknat men ändå väldigt detaljerat och snyggt gjort. Filmen inleds med några actionsscener som mindre barn nog kan finna lite läskiga. Minstingen som är 6 år tyckte inte det men hade lite svårt att förstå när det var film i filmen så att säga emellanåt. Filmen har en humor som fungerar på både vuxen- och barnplanet. Som vuxen som sett ett otal Disney animation filmer förut så kan man historien man vet precis hur det skall gå men det gör inget. Det är som sagt snyggt gjort och roligt så passa på att se den i mellandagarna med barnen. Uppdatering: Fel av mig det är ju först 6 februari den har premiär i Sverige, sorry. Ni får se på annat i mellandagarna.

Filmen får 3 starka motorcyklar i betyg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hamstern i bolt heter Rhino

BéatriceBeaBeata sa...

Ja i den med engelskt tal men jag såg den svenska och har angett alla andra namn som de svenska namnen. Barnen har ett svagt minne av att han heter Rolf/Roffe i Bolt.